Spelen als ‘High Tech Romeinen’ in Museum Het Valkhof

Een museum over de Romeinen saai met kinderen? Nee, zeker niet bij Museum Het Valkhof in Nijmegen. Blogger Marije bezocht de tentoonstelling ‘High Tech Romeinen’ en deelt haar ervaringen met jullie. Deze tentoonstelling is zeker een aanrader voor de kerstvakantie.

Tentoonstelling ‘High Tech Romeinen’ in Museum Het Valkhof

High Tech Romeinen, een tentoonstelling die je met kinderen gewoon niet mag missen. Wat de term High Tech te maken heeft met de Romeinen? Daar kom je snel achter. ‘High Tech Romeinen’ is een echte doe-tentoonstelling en door te doen ontdek je alle technische hoogstandjes van de Romeinen. De instrumenten, machines en gereedschappen mag je zelf uitproberen en ontdekken.

High Tech Romeinen Museum Het Valkhof Nijmegen

 

Als we binnenkomen in Museum Het Valkhof worden we ontzettend hartelijk ontvangen en wordt ons de weg gewezen naar de tentoonstelling ‘High Tech Romeinen’.

We kijken eerst een animatiefilm over het oude Rome. Voor zoon T. (7) komen er allerlei herkenbare plaatsen voorbij omdat hij afgelopen zomer in Rome is. “Het Colosseum is in het echt zooooo enorm groot en ingewikkeld gebouwd, heel knap gemaakt” vertelt hij vol trots. De film is leuk, maar wat daarna komt is nog veel leuker. Er zijn negen verschillende thema’s waarbij je allerlei technische hoogstandjes van de Romeinen zelf kunt ervaren: hoe ze bouwen, rekenen, reizen en welke machines ze maken.

High Tech Romeinen Museum Het Valkhof Nijmegen

High Tech Romeinen Museum Het Valkhof Nijmegen

We communiceren met vlaggen, bouwen ronde vormen, maken de mooiste kunstwerken, ontdekken hoe je dakpannen kan leggen en laten water stromen naar de andere kant van de stad… We blijven dingen doen en ontdekken. Dochter E. (8), T. (7) en dochter I. (3) krijgen er geen genoeg van. “Aaaaargh waarom is dit rekenen zo ingewikkeld!” Ik grinnik, Romeins rekenen geeft E. dus nog een uitdaging. We leren dat Romeinen constant bezig waren om de kwaliteit van leven te verbeteren met hun techniek en uitvinden. Het is geweldig om te zien dat ze hierin ook nog slaagden. Ze hebben dingen bedacht waar we vandaag de dag nog altijd gebruik van maken.

 

 

 

 

High Tech Romeinen Museum Het Valkhof Nijmegen

 

High Tech Romeinen Museum Het Valkhof Nijmegen

 

 

High Tech Romeinen Museum Het Valkhof Nijmegen

 

 

In het museumcafe genieten wij van een lekkere lunch tegen normale horeca prijzen. Zelfgemaakte soepen, ambachtelijk gebakken brood en biologische sappen. Er is volop keuze en de bediening is heel vriendelijk.

High Tech Romeinen Museum Het Valkhof Nijmegen

Wij gaan zeker nog een keer naar Museum Het Valkhof. We hebben dit keer alleen de tentoonstelling van ‘High Tech Romeinen’ bezocht. Een volgende keer gaan we de rest van het museum ontdekken.

Praktische informatie

De tentoonstelling ‘High Tech Romeinen’ is te zien t/m 24 januari 2016 in Museum Het Valkhof in Nijmegen.
Museum Het Valkhof is geopend op dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur. De maandagen van de kerstvakantie, 2e kerstdag en oudejaarsdag is het museum ook geopend. Volwassenen betalen 9 euro en kinderen van 6 tot 18 jaar 4,50 euro. Het museum en tentoonstelling zijn met de Museumkaart gratis toegankelijk. Meer praktische informatie is te vinden op de website van Museum Het Valkhof.

Is de tentoonstelling “High Tech Romeinen” in Museum Het Valkhof iets voor jouw kinderen?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in de regio Arnhem-Nijmegen te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Ons bezoek aan Nijmegen werd mogelijk gemaakt door het samenwerkingsverband centrum Nijmegen/Huis voor de Binnenstad. Kijk voor meer informatie op centrumnijmegen.nl. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.