Openluchtmuseum: kinderactiviteiten in alle seizoenen

4
279
Passen en meten.
Passen en meten.

Blogger Fieke vertelt vandaag over de kinderactiviteiten die gedurende alle seizoenen worden georganiseerd in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Kinderactiviteiten in het Openluchtmuseum

Ook wij zijn in het bezit van Museumkaarten en ongeveer 2 keer per jaar zijn we te vinden in het Openluchtmuseum in Arnhem. Is het niet saai om zo vaak naar hetzelfde museum te gaan zal je misschien denken, maar nee, niet bij het Openluchtmuseum. Omdat het zo groot en veelzijdig is blijft het leuk.

De vele gebouwen uit verschillende delen en tijden uit Nederland vormen de basis van het museum. Ze geven een goed beeld van hoe men vroeger in Nederland leefde en over welke arbeid er werd verricht. Kinderen zijn verbaasd als ze zien dat de bedden vroeger heel klein waren, de was in een ton werd gewassen en de dieren soms in de huiskamer stonden voor de warmte. Naast huizen zijn er ook heel veel bedrijven te vinden zoals de smid, de kaasmakerij, een Jordaanse kroeg, de winkel van Jet&Zus en nog veel meer. Bij elk bezoek bekijken we wel een paar van dit soort gebouwen, dan blijft de aandacht er lekker bij en wordt het niet teveel van hetzelfde.

Op het kindererf zijn er altijd leuke activiteiten te doen, de kinderen van 3 of 4 jaar oud kunnen helpen met het verzorgen van de dieren, regelmatig kan je er broodjes bakken op het vuur, kan je leren hoe je een koe moet melken en hoe je water moet dragen. Vlakbij vind je ook een grote speeltuin waar de kinderen zich altijd weten te vermaken. Zijn ze moe, rij dan een stukje met de tram. En vinden ze dit, net zoals ons zoontje, zo leuk dan blijf je gewoon wat langer zitten. Alles is bij de prijs inbegrepen.

Het museum is ook een fijne wandelplek, zeker als er sneeuw ligt is het een prachtig decor om doorheen te struinen.

Maar wat ieder bezoek weer tot een feestje maakt zijn de speciale kinderactiviteiten die seizoensgebonden worden aangeboden. Drie hiervan bezochten wij het afgelopen jaar.

Openluchtmuseum in de zomer: met de boer het land op om te hooien

Samen met je kinderen ga je met de boer het land op. Je wordt voorzien van het juiste gereedschap en de kinderen worden aan het werk gezet, al het hooi moet van het land af en moet op speciale stellingen geplaatst worden met de hooivork. De kinderen zijn helemaal trots als dit lukt. Als dank voor het harde werk krijg je wat water en een stuk pannenkoek.

Nederlands Openluchtmuseum in de zomer.
Nederlands Openluchtmuseum in de zomer.
Kinderen vinden het ontzettend leuk om echt mee te werken.
Kinderen vinden het ontzettend leuk om echt mee te werken.
Na al het harde werken staat er water en een stuk pannenkoek klaar.
Na al het harde werken staat er water en een stuk pannenkoek klaar.

Openluchtmuseum in het voor- en najaar: hoe bouwden ze vroeger een huis/boerderij?

Ook dit kan je samen met je kinderen doen. In één van de boerderijen zijn alle materialen te vinden om een huis te bouwen. Eerst wordt je voorzien van een gereedschapskist en moet de helm op en dan kan je aan de slag. Je begint bij de basis van het huis wat je maakt van gebinten, en dan hebben we het niet over een heel klein huisje maar een huis van 2 bij 2 meter en wel 3 meter hoog. Daarna volgen nog het leggen van een kiezelvloer, het vlechten van een wilgentakkenmuur en het bouwen van een pannendak. Als je alles doet ben je zo een klein uurtje onder de pannen.

Hoe bouw je een huis?
Hoe bouw je een huis?
Een huis bouwen doe je niet in je eentje.
Een huis bouwen doe je niet in je eentje.
Dakpannen leggen.
Dakpannen leggen.

Openluchtmuseum in de winter: IJspret

In de winter zijn er een paar leuke winteractiviteiten te doen. Bij de ingang is er een ijsbaan aangelegd en kan je schaatsen lenen om even lekker wat rondjes te maken. Iets verderop kunnen de kinderen in een band een ijshelling afglijden. Op het plein in de Zaanse wijk leren ze hoe ze aardappels met kaantjes moeten bakken, en natuurlijk daarna opeten. Er is een winterkermis en ook kunnen er weer broodjes gebakken worden op het kindererf.

Ieder seizoen heeft dus weer wat anders te bieden in het Openluchtmuseum. Op de website van het Openluchtmuseum staat altijd duidelijk aangegeven wat er te doen is voor kinderen. Uit ervaring weten we dat het vaak handig is om bij binnenkomst (wij gaan altijd in de ochtend) direct naar de speciale activiteiten te gaan, dan is het nog rustig. De ‘normale’ dingen kan je daarna altijd nog rustig bekijken. In het Openluchtmuseum zijn voldoende horeca gelegenheden te vinden, maar zelf iets mee nemen kan ook prima.

Ben jij ook met je kinderen in het Nederlands Openluchtmuseum geweest? Vertel in een reactie hieronder wat jij er van vond.

Meer lezen

Het Nederlands Openluchtmuseum is niet het enige museum dat elk seizoen leuke activiteiten heeft. Klik & kijk hier voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

4 REACTIES

  1. Beste Fieke,
    wat een leuke blog heb je geschreven over ons museum. We laten het graag aan onze collega’s lezen.

    Groet
    Caroline Berkhof
    Nederlands Openluchtmuseum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.