Zo kampeer ik: met de camper

Genieten van de vrijheid. Dat staat centraal in deze aflevering van “Zo kampeer ik”, waarin we kunnen meegenieten van de prachtige camper-vakantie door Griekenland van Wenche en haar gezin.

Wie zijn jullie en sinds wanneer kamperen jullie?

Wij zijn Danny en Wenche en samen met onze kinderen J. (7) en M. (5) zijn wij Griek-o-fielen. Al vanaf 2003 gaan we richting de Griekse eilanden met eigen vervoer. Tot twee jaar geleden namen we de gebruikelijke route; rijden naar Italie en van daar de ferry naar Patras, de havenstad aan de westkant van Griekenland. Onderweg in Griekenland viel het ons steeds meer op dat er veel campings te vinden waren, vaak ook met zeer leuke huurmogelijkheden. Hier hebben we vele malen gebruik van gemaakt en zo zijn wij langzaam kampeerders geworden. Omdat door de economische crisis de ferry ieder jaar duurder wordt zijn we vorig jaar voor het eerst via de Balkan route gereden. Dus via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Servië en Macedonië. Een hele onderneming, maar wat een prachtige reis! Wel hebben we vooraf behoorlijk moeten zoeken naar redelijke campings op internet, want deze landen, afgezien van Kroatië, zijn nog niet opgenomen in de standaard gidsen.

Met welk kampeermiddel kamperen jullie?

Wij zijn begonnen met het kamperen met een Karsten tent, dus opblaasbaar. Een geweldige tent, maar sloot niet aan bij onze wensen. De tent hebben we verkocht en sinds de zomer van 2013 zijn wij de trotse bezitters van een camper, een Eura Mobil op basis van een 2.8 Fiat Ducato uit 1998. Het is een alkoof camper, waar we dus een bed boven de cabine hebben. We hebben lang gezocht naar de ideale inrichting waarbij er minimale verbouwingen nodig zijn om te leven. Hier bedoel ik mee het bijv. ombouwen van bed naar zitje etc. Onze camper is voorzien van een riant tweepersoons bed (210*160), een stapelbed voor de kinderen, een 4 persoons zitje, keukenblok en badkamertje. Ook ideaal, we hebben een dubbele bodem, dus veel opberg ruimte zonder dat we steeds in de bakken onder de banken hoeven te graaien.

De camper van Wenche, Danny, Jake en Mackenzie. Heerlijk om mee rond te reizen.
De camper van Wenche, Danny, Jake en Mackenzie. Heerlijk om mee rond te reizen.

Waarom hebben jullie voor een camper gekozen?

Wij willen vrij zijn. Niet gebonden zijn aan data, reserveringen, tijden etc. Met een camper kunnen we gaan en staan waar we willen, maar ook zeer comfortabel manier ergens langer staan.  Omdat we ieder jaar naar Griekenland gaan zijn we verzekerd van mooi weer en hebben we geen ruime voortent nodig, we leven buiten. De camper is wel voorzien van een luifel. De zomer in Griekenland is warm, heel warm, dus schaduw creëren is een must. In plaats van hele dure panelen voor aan de luifel te kopen hebben we bij Leen Bakker de allergoedkoopste kant-en-klaar gordijnen gekocht. Deze rijg ik aan een waslijn en zo genieten we gedurende de dag van een koele plek voor de camper en in de avond hebben we een hele sfeervolle plek met wat privacy. Het voelt bijna als Glamping 🙂

Wat kost een camper ongeveer?

Het hebben van een camper is een dure hobby. Wij hebben onze camper relatief goedkoop kunnen kopen maar een vergelijkbare camper kost al snel rond de € 15.000. Daarnaast betalen we wegenbelasting en verzekering. Voor campers is er een aparte regeling; je betaalt maar voor 3 maanden. Dit klinkt erg goedkoop, maar de meeste campers rijden op diesel en zijn in verhouding zwaar. Wij betalen voor onze camper dus toch nog €66 per maand. Ook een camper heeft onderhoud nodig, en de rekening kan behoorlijk oplopen. Bij ons staat de camper gewoon op ons eigen pad, maar als je deze mogelijkheid niet hebt moet je op zoek gaan naar een stalling. Dit is iets lastiger dan het vinden dan een stalling voor een caravan, omdat campers hoger zijn en vaak niet door de deuren passen.

Kamperen aan zee
Kamperen aan zee

Waarom zou je een camper aan anderen aanraden?

Op pad gaan met de camper geeft een heerlijk gevoel van vrijheid. Onderweg hebben de kinderen ongekende luxe in de vorm van een gevulde koelkast naast zich, een TV voor zich en een wc achter zich. Als we moe zijn, parkeren we ergens, doen de deuren op slot en stappen zo in een opgemaakt bedje. Maar een camper heeft ook nadelen; als we ergens staan, kunnen we niet zomaar ergens heen rijden. Ik zoek dus altijd een camping met een goede supermarkt en restaurants. Fietsen hebben we wel mee, maar meer voor op de camping zelf, want van fietspaden hebben ze in Griekenland nog nooit gehoord.

Geen camper kopen maar er liever eentje huren om eens te kijken of het iets voor jullie is? Kijk dan hier verder! 

Meer lezen

Nieuwsgierig naar handige reisproducten onderweg naar je bestemming? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

3 REACTIES

    • Hallo,
      Dit is een gastblog geweest dat echt gericht was op het ‘camperen’. Wij hebben hierdoor helaas geen informatie over de route en de campings.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.