9 tips voor je eerste camperreis

4
495
Naast de camper is voldoende plek voor een zitje.
Naast de camper is voldoende plek voor een zitje.

Ok, na 3 dagen op pad met een camper zijn we natuurlijk niet direct experts. Maar we weten wel heel goed wat we geleerd hebben van onze eerste keer op pad met een camper. Dus, ben jij ook van plan om een camperreis te maken? Lees dan deze 9 tips van Saskia.

Tip: Bekijk hier direct het aanbod van Goboony campers!

1. Betaalbaar een camper huren

Je eerste camperreis doe je vermoedelijk met een huurcamper. Tenzij je de loterij hebt gewonnen ofzo. Ga je in Europa op pad met een camper en word je portemonnee gevuld door een iets meer dan modaal inkomen, dan is zelfs een camper huren nog behoorlijk prijzig.

Een veel voordeliger optie is het huren van een camper via een deelsite. Wil je een camper delen? Dan moet je in Nederland bij Goboony zijn. Goboony heeft campers en caravans in alle soorten en maten en met verschillende prijskaartjes. Voor ieder wat wils. Alleen al op hun website rondstruinen is een leuke besteding van je vrije avond.

2. Een camper kiezen

Campers in alle soorten en maten… Ja, ook hele grote campers met binnen heel veel ruimte (handig met een gezin of als het weer niet zeker is) en hele kleine (waarbij je een bijzettentje nodig hebt als je met kinderen gaat en een portie zon wel fijn is).

We leerden dat een grote camper heel fijn is, maar soms ook onhandig als je bijvoorbeeld een parkeerplek zoekt. Dat is dus iets om rekening mee te houden. Over het algemeen is een grote camper ook wat dorstiger dan een kleine, dat kan vooral bij grote afstanden of een hoge dieselprijs voor een groot prijsverschil zorgen.

Onze Camptoo-camper voelt wel een beetje als een villa op wielen tijdens onze camperreis.
Onze Gobooney-camper voelt wel een beetje als een villa op wielen.

3. Waar ga je heen tijdens je eerste camperreis?

Je hebt een camper gekozen, maar dan, waar ga je heen? Een camper is vrijheid blijheid, dus je kan gaan en staan waar je wilt en per dag bekijken waar je heen wil rijden. Wij kozen ervoor om onze eerste camperreis in Nederland te doen. Ons eigen landje biedt al zoveel moois.

Ga je naar het buitenland? Verdiep je dan vooraf in de regels van het desbetreffende land over bijvoorbeeld wild kamperen.

De route van onze camper roadtrip.
De route van onze camper roadtrip.

4. Camperplaatsen, campings en camperservicepunten: de app van Campercontact

Welkom in de wereld van camperen met een C. Een camper heeft af en toe een stop nodig bij een camperservicepunt om bijvoorbeeld het vuile water te lozen en het toilet te legen. Slapen doe je op een camperplaats of een camping. Soms is hier ook een camperservicepunt. In sommige landen mag je ook wild kamperen en heb je dus geen camperplaats of camping nodig.

In de app van Campercontact kan je heel makkelijk zoeken naar deze drie voorzieningen. Ben je geen lid van de NKC, dan betaal je voor de app 5,99 euro. Het is de duurste app die ik ooit kocht, maar deze is het waard. Ik gebruikte de app om op zoek te gaan naar kindvriendelijke camperplaatsen.

5. Camperplaats of camping?

Heel kort gezegd is een camperplaats eenvoudiger dan een camping, al gaat dat niet altijd op. Zo stonden wij een nachtje bij een jachthaven met prima voorzieningen. Op een camperplaats vind je alleen campers en op een camping ook kampeerders met andere kampeermiddelen. Gemiddeld is een camperplaats de helft goedkoper ten opzichte van een camping.

Voordat je een keuze maakt dus even goed kijken wat je echt nodig hebt en belangrijk vindt. En om het helemaal ingewikkeld te maken: de ene camperplaats is de andere niet en de ene camping de andere niet. Er zitten dus onderling ook al grote verschillen in.

Dankzij de beoordelingen van andere camperaars in de Campercontact-app kan je een aardige inschatting maken van wat je kan verwachten.

Een camperplek op camping Corfwater. Perfecte ligging: op 100 meter van zee.
Een camperplek op camping Corfwater. Perfecte ligging: op 100 meter van zee.
Onze camperplek voor de tweede nacht met de Camptoo-camper.
Onze camperplek voor de tweede nacht met de Goobony-camper.

6. Voorbereiding: afmetingen en gewicht

Zorg dat je voor vertrek weet hoe zwaar, hoog en lang je camper is. Je wil echt niet in ‘Funniest homevideo’s’ komen met een camper die niet onder een tunneltje past, te zwaar bleek voor het veerpontje of te lang voor de parkeerplek. Meten = weten!

7. Alle kastjes goed afsluiten en losse spullen opbergen

Met een camper rij je weleens over een rotonde of een drempel. Als jij de kastjes niet goed afgesloten hebt, dan ligt de inhoud op de grond. Het overkomt je vast één keer en dan bedenk je je dat je deze tip helemaal was vergeten….

8. Die waterpas ligt niet voor niets in de camper

Ervaren kampeerders weten dat het belangrijk is dat een kampeermiddel waterpas staat. Nu zal je in een camper niet snel van je matje afrollen, maar het water loopt wel lastig weg als je afvoer het hoogste punt van je gootsteen is. Dus of je kiest een plek die al waterpas is of je zet je camper waterpas met van die handige kunststof wiggen onder de wielen.

9. Elektra aansluiten, gasfles openen… en afsluiten!

Ok, de camper staat waterpas op je camperplaats of camping. Nu alleen nog de elektra aansluiten en de gasfles opendraaien. Dat vergeet je vast niet en anders merk je het snel genoeg als je het licht aan wil doen of gaat koken. Belangrijk is echter dat je de gasfles weer afsluit als je vertrekt en je elektrakabel oprolt en opruimt (echt, het is best een blunder als je het elektrapaaltje achter je camper aansleept over de camping).

Bekijk hier direct het aanbod van Goboony campers!

Bonustip: handige campergidsen

Nu je onze tips hebt gelezen ben je misschien op zoek naar meer informatie. Er zijn een paar handige en informatieve boeken die elke camperaar zou moeten hebben:

Bekijk hier direct het aanbod van Goboony campers!

Relax!

Klinkt allemaal niet zo moeilijk toch? Ons lukte dit prima tijdens onze eerste camperreis (ok, we hadden de koelkast even goed moeten afsluiten, maar na de eerste rotonde was dat ook snel opgelost). Het is daarna gewoon een kwestie van genieten en relaxen. Dus vooraf geen uitgebreide vakantieplanning maken, maar pas ’s ochtends bepalen waar je die avond gaat slapen.

Op zoek naar handige kampeerspullen?

Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?

Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten. 

Onze favoriete winkels voor het kopen van kampeerspullen zijn:

Veel campeerplezier!

Bekijk hier direct het aanbod van Goboony campers!

Meer lezen

Nieuwsgierig hoe wij op het idee kwamen om met een camper op reis te gaan en hoe dat verliep? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Bewaar op Pinterest!

9 tips voor de eerste camperreis

4 REACTIES

  1. Daar dit pas de eerste keer is dat ik geïnteresseerd ben geraakt voor op vakantie met een camper. Al de vorige vakanties hebben wij geboekt via Kras en anderen.
    Vorig jaar op een wandelvakantie in Portugal en daar een huis gehuurd. Elke avond gingen wij buiten-eten. De uitgaven villen reuze mee. En daar wij vrij fanatieke golfer zijn, gingen wij ook op bezoek om een poolshoogte te krijgen.

  2. Wij hebben pas een Camper gekocht , en gaan er voor de eerste keer op uit de laatste week van september ! Voorheen waren wij Caravanners .
    Bedankt voor de tips ! Vooral de tip onder RELAX . s’ morgens pas beslissen waar je heen gaat ! Ja misschien gaat er die dag dan teveel door je hoofd doordat je teveel keuzes hebt gemaakt ! A Hoedemakers Schiedam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.