Speeltuinen voor peuters en kleuters: de leukste 18 in Nederland!

0
411
Bij Hoppies is het heerlijk spelen en leren in de natuur.

De 18 leukste speeltuinen voor peuters en kleuters in Nederland. Blogger Yvonne maakte een handig overzicht. Al deze speeltuinen zijn bijna allemaal zelf getest door de bloggers van KidsErOpUit. We zijn vast nog niet compleet, heb je aanvullingen? Deel ze gerust onderaan dit blog. 

Speeltuinen voor peuters en kleuters 

Spelen in een speeltuin. Welke peuter of kleuter houdt er niet van én het is nog gezond ook. Ook mijn kleuter doe ik altijd een groot plezier als we naar een speeltuin gaan. Met mooi weer ga ik het liefste naar een buitenspeeltuin en met wat minder weer bezoek ik ook wel eens een binnenspeeltuin. 

Speeltuinen zijn er uiteraard in alle soorten en maten. Van een kleine buurtspeeltuin tot halve attractieparken, vaak is het plezier er niet minder om. In dit blog focus ik me alleen op de grotere speeltuinen, die soms dus bijna in de categorie attractiepark vallen (of zichzelf zo noemen).

Speeltuin of attractiepark? 

Het verschil tussen een grote speeltuin of attractiepark is een behoorlijk grijs gebied. Er zijn speeltuinen die zichzelf attractiepark noemen, maar die toch worden genoemd in dit overzicht. Hoe zit dat?

Speeltuinen of attractieparken die vrijwel geen mechanische speeltoestellen hebben, vallen voor ons in de categorie ‘speeltuinen’ en staan daarom in dit overzicht. Zoek je dat wel, bekijk dan ons handige overzicht van attractieparken, specifiek geschikt voor peuters en kleuters. 

Hieronder in willekeurige volgorde een overzicht van de leukste speeltuinen voor peuters en kleuters in Nederland: 

# 1 Het land van Jan Klaassen in Braamt 

Het Land van Jan Klaassen is gelegen in het Gelderse Braamt. Naast een buitenspeeltuin, is er een binnenspeeltuin met diverse attracties. Zoals glijden vanaf een grote luchtglijbaan of met een treintje door de goudmijn. De dappere peuters en kleuters kunnen griezelen in het spookhuis of dwalen in het doolhof.  

Het Land van Jan Klaassen richt zich specifiek op jonge kinderen mede vanwege het poppentheater en het soort speeltoestellen. Bij dit grootste poppentheater van Nederland kunnen de jongste bezoekers ademloos luisteren naar de interactieve poppenkastverhalen.

Meer informatie en een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van Het Land van Jan Klaasen. 

# 2 Linnaeushof in Bennebroek

Linnaeushof is een recreatie- en attractiepark gelegen in het Noord-Hollandse Bennebroek. Het Attractiepark staat bekend als grootste speeltuin van Europa. Kenmerkend voor de Linnaeushof is dat er geen elektronische apparaten of achtbanen aanwezig zijn. Bezoekers moeten alle attracties zelf in beweging brengen. 

Éen ding is zeker; de Linnaeushof is een heerlijk park waar kinderen nog echt kunnen spelen én een park wat uitnodigt dat kinderen ook met andere (onbekende) kinderen gaan spelen. Met mooi weer is het handig om zwemkleding mee te nemen, want er is een leuk waterpark voor kinderen.

Meer informatie over een bezoek aan Linnaeushof? Lees dan het blog van Iris of van blogger Mieke. Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van de Linnaeushof. 

In de Linnaushof is het ouderwets lekker spelen voor peuters en kleuters.
In de Linnaushof is het ouderwets lekker spelen voor peuters en kleuters.

# 3 Schutterspark in Brunssum

Het Schutterspark is het oudste volkspark van Limburg en ligt in Brunssum. Het gebied hoorde vroeger bij de Staatsmijn Hendrik, een Nederlandse kolenmijn in Brunssum. Hoewel de mijn in 1970 al is gesloten, zie je nog veel van de historie terug in het park. Diverse gebouwen van vroeger zijn nog aanwezig en ook de vijvers dateren uit het verleden.

Naast een 80 hectare groot wandel- en natuurgebied, zijn er diverse attracties aanwezig, zoals een grote speeltuin, een blotevoetenpad maar ook een modelspoorbaan. Hier liggen spoorlijntjes van de Stoomgroep Limburg. Indien open, kunnen kinderen gratis meerijden met de minitreintjes. 

Ook is er bij het Schutterspark een minihaven. Kleine bootjes liggen daar in een nagebouwd haventje klaar om af te varen. Nadat je bij de havenmeester een vaarbewijs in ontvangst hebt genomen, evenals een zwemvest en echte kapiteinspet kan je een bootje uitzoeken. Zo is er een oranje kustwachtboot of een cruiseschip.

Meer informatie over een bezoek aan Schutterspark? Lees dan het blog van Suzanne. Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van Schutterspark

Schutterspark heeft zelfs een eigen minihaven.

# 4 Schateiland in Zeumeren

Wisselvallig weer? Ga dan naar Schateiland in Zeumeren. Hier vind je zowel een leuke binnen- als buitenspeeltuin. Schateiland Zeumeren ligt tussen Amersfoort en Apeldoorn, vlakbij de A1 bij het plaatsje Voorthuizen. 

Schateiland Zeumeren is volgens hun eigen brochure ‘natuurlijk, avontuurlijk en helemaal ingericht met het thema piraten en onbewoonde eilanden. Interactie, avontuur en ontdekken zijn de kernwaarden van de speeltoestellen en activiteiten‘. En dat klopt helemaal, zelfs de muziek is in het piratenthema doorgevoerd. 

In de binnenspeeltuin kan je stoere kleuter zich vermaken in het speelkasteel met grote zandbak, het doolhof, onderwaterwereld, de trampolines of de zandtovenaar. Voor peuters is er een aparte peuterspeelhoek met afgebakende zandbak. Ook is het mogelijk om mee te doen met de activiteit schatgraven of kan je peuter of kleuter zich laten schminken. Buiten zijn er rondom de recreatieplas voornamelijk wateractiviteiten, met name gericht op de wat oudere kinderen.

Meer informatie over een bezoek aan Schateiland Zeumeren? Lees dan het blog van Saskia. Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van Schateiland in Zeumeren

Slecht weer? Bij Schateiland in Zeumeren kan je heerlijk overdekt spelen.

# 5 Tuin van Floddertje in Berkel en Rodenrijs

Waterpompen, klimrekken, glijbanen, maar ook stapstenen in het water, houten klimtoestellen en veel kruip-door-sluip-door-paadjes, dat is de Tuin van Floddertje in Berkel en Rodenrijs. Deze gratis speeltuin ligt prachtig in het groen en bestaat uit bijna alleen maar natuurlijke materialen. 

Je peuter of kleuter kan er eindeloos spelen in de modder en met de waterpompen. Er zijn genoeg leuke picknickplekken waar je kan genieten van een zelf meegenomen lunch. Wel een extra set schone kleding meenemen, want na een bezoekje aan de Tuin van Floddertje zit je peuter of kleuter wel van top tot teen onder de modder.

Meer informatie over een bezoek aan de Tuin van Floddertje? Lees dan het blog van Froukje

Bij Tuin van Floddertje kan je peuter of kleuter heerlijk in de modder spelen.

# 6 De Spelerij in Dieren

Welke peuters en kleuters houden niet van spelen en uitvinden? Bij de Spelerij in Dieren kan dit volop! De Spelerij is verdeeld in een speelgedeelte en een Uitvinderij. De Uitvinderij is binnen, het speelgedeelte buiten. Zoals de naam al doet vermoeden kan je in de Uitvinderij vooral zelf gaan uitvinden; figuurzagen, piepschuimzagen, hameren en boren of spatverftekeningen maken. 

Heel leuk, maar wat ons betreft meer geschikt voor de oudere kleuters dan kleine peuters. In het speelgedeelte buiten zijn er vrolijke attracties die je zelf in beweging moet zetten, van skelters tot trapbootjes. Maar ook hier geldt, meer geschikt voor stoere kleuters dan kleine peuters.

Meer informatie over een bezoek aan de Spelerij in Dieren? Lees dan het blog van Daphne. Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van de spelerij in Dieren.

Let op: adviesleeftijd voor De Spelerij is vanaf 4 jaar.

De Spelerij is met name geschikt voor de wat oudere kleuter.

# 7 Kinderparadijs Malkenschoten in Apeldoorn

Als je op vakantie gaat naar de Veluwe of als je in de buurt van Apeldoorn woont, dan mag je Kinderparadijs Malkenschoten niet overslaan. Kinderparadijs Malkenschoten is een mix van een grote kinderboerderij en een grote speeltuin. Al met al een leuk en betaalbaar park voor peuters en kleuters. 

Als je voor de eerste keer naar Kinderparadijs Malkenschoten gaat is het een aanrader om te beginnen met een rondje met de Binkytram. Zo krijg je een indruk van het park en weet je wat waar te vinden is. Bij Kinderparadijs Malkenschoten is ondere andere een midgetgolfbaan, waterfietsen, een skelterparcours, reuze legostenen, springkussens en een klein doolhof.

Meer informatie over een bezoek aan Kinderparadijs Malkenschoten in Apeldoorn? Lees dan het blog van Saskia. Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van Kinderparadijs Malkenschoten in Apeldoorn.

Speelparadijs Malkenschoten heeft een verkeersplein met tal van fietsjes en skelters.

# 8 Speelpark Klein Zwitersland in Tegelen

De langste buisglijbaan van Nederland, de grootste schommel van Nederland en de mooiste minigolfbaan van Nederland. En dat allemaal in één speelpark. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Je vindt het allemaal in speelpark Klein-Zwitserland midden in de heuvelige bossen bij Tegelen. Hier kan je peuter of kleuter eindeloos genieten van spelen in het bos, roetsjen van de glijbaan en volop klimmen en klauteren.

De ligging van speelpark Klein-Zwitserland in het heuvelachtige bos geeft een unieke uitstraling. Het park heet niet voor niets speelpark Klein-Zwitserland. Het park is bovendien zeer ruim opgezet en straalt rust uit. Alle delen van het park worden duidelijk bewegwijzerd en zijn goed te vinden. 

Naast de speeltuin, voor de ingang van het Avonturenbos, ligt Kleuterland. Dit gedeelte van Speelpark Klein-Zwitserland is speciaal voor de allerkleinsten. Hier vind je leuke dierenfiguren met glijbaantjes, wipkippen, schommels en een klimtreintje. Kleuterland is speciaal voor kinderen tot 6 jaar. Ook is er een klein zwembad, welke ook geschikt is voor de allerkleinste bezoeker.

Meer informatie over een bezoek aan Speelpark Klein Zwitserland in Tegelen? Lees dan het blog van Suzanne . Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van Speelpark Klein Zwitserland in Tegelen.

Speelpark Klein Zwitserland heeft een apart kleutergedeelte.

# 9 Speeltuin Fort Willem in Maastricht

Speeltuin Fort Willem is een leuke speeltuin voor niet teveel geld. Voor 2 euro per persoon per dag kan jij en je peuter of kleuter genieten van een ruim opgezette speeltuin met moderne en oudere attracties. Als het warm is kan je peuter of kleuter ook lekker afkoelen in het zwembad met een waterdiepte van 50 cm. Ook is er een fijne ligweide aanwezig. 

Bij Fort Willem is het toegestaan om zelf je eigen consumpties mee te nemen of je kan een bezoekje brengen aan de snackbar. Doordat Speeltuin Fort Willem vlakbij Maastricht ligt, kan je een bezoek ook ideaal combineren met een stadswandeling of bezoekje aan de Sint Pietersberg.

Meer informatie en een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van Speeltuin Fort Willem in Maastricht.

# 10 Speeltuin Kitskensberg in Roermond

Aan de rand van de stad Roermond, ligt op 5 hectare grond speeltuin Kitskensberg. Op het  glooiende en schaduwrijke terrein zijn zo’n 80 verschillende speeltoestellen. Klimwandjes, tokkelbaan, wankelbrug, piratenschip, complete forten en ook “gewone”zandbakken en wippen en glijbanen zorgen ervoor dat peuters en kleuters zich hier perfect amuseren. 

Bij Speeltuin Kitskensberg is ook een ondiep zwembad, die vanaf een buitentemperatuur van zo’n 20 graden is geopend. Verder is deze natuurspeeltuin ook toegankelijk voor kinderen met een handicap. Zo is Speeltuin Kitskensberg ambassadeur Samen Spelen van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind.

Meer informatie en een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van Speeltuin Kitskensberg in Roermond.

# 11 Familiepark Nienoord in Leek

Familiepark Nienoord is een landgoed vol verrassingen in het Groningse Leek. Het bestaat uit een familiepark, zwemkasteel en infocentrum. In het Familiepark kan je peuter of kleuter springen, glijden en rennen in de grote speeltuin met diverse glijbanen, klimkastelen, springkussens en draaimolens. Ook is er een kinderboerderij waar er genoeg te zien en te knuffelen is. 

Familiepark Nienoord is vooral bekend van de treinen. Er is een indoor treinbaan waar je de treinen ziet rijden. Met het indrukken van knopjes kan je het er onder andere laten onweren of de kermis in werking zetten. Ook buiten is er een prachtige treinbaan. Het hele gezin kan een ritje maken op de speciale Nienoord-trein. Ook zijn er geregeld speciale trein evenementen, zoals de stroomtreindagen. 

Voor de kleinsten is er de Ooievaarsstee, een overdekt speelhuis dat speciaal is ingericht voor de jongste bezoekers. Ook is er bij Fmiliepark Nienoord nog een subtropisch zwembad met apart peuterbadje.

Meer informatie over een bezoek aan Familiepark Nienoord in Leek? Lees dan het blog van Yteke. Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van familiepark Nienoord in Leek.

In Nienoord kan je peuter of kleuter een ritje op de Nienoord trein maken.

# 12 Steinerbos in Stein

Het Steinerbos of Recreatiepark Steinerbos is een bos en een recreatiepark in Stein in de Nederlandse provincie Limburg. Het park is kleinschalig opgezet en met name gericht op jonge kinderen. Er zijn onder andere speeltuinen, skelters, minicars, trampolines, een speelstraat met kasteel, een kinderboerderij en een roeivijver.

Daarnaast is er ook een ‘Steinerbos express’; een treintje door het park. Verder is er zowel een binnen- als buitenzwembad met een apart peuterbad. Er zijn voldoende schaduwplekken door de ligging in het bos. Al met al een gezellig, verzorgd en betaalbaar familiepark.

Meer informatie en een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van het Steinerbos in Stein.  

# 13 Plaswijckpark in Rotterdam

Plaswijckpark is een begrip voor iedereen uit Rotterdam en omgeving. Maar daarbuiten is het niet zo bekend. Jammer, want je kan je er een hele dag vermaken met de kinderen, zowel jong als oud.

Het Plaswijckpark is een recreatiepark, gelegen aan de Bergse Achterplas tussen de stadsdelen Schiebroek en Hillegersberg aan de noordrand van Rotterdam. In de drie verschillende ‘wijcken’ kan jong en oud ravotten in de speeltuinen, koekeloeren naar dieren en relaxen in de wandeltuinen!

Aanrader is de verkeerstuin met rotondes, een spoorwegovergang, verkeerlichten en bushaltes. Gelukkig is het enige verkeer wat hier mag rijden de skelters. Dierenwijck is een echte beestenboel. Je peuter of kleuter kan kennismaken met apen, roofdieren en alle andere bewoners. Is het wat minder weer, dan is er een grote overdekte binnenspeelhal. Al met al een gezellig en mooi pretpark, wat ook uitstekend geschikt is met jonge kinderen.

Meer informatie over een bezoek aan Plaswijckpark in Rotterdam? Lees dan het blog van Iris S. Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van Plaswijckpark in Rotterdam.

In Plaswijckpark is heel veel te doen, ook voor peuters en kleuters.

# 14 Sprookjeshof in Zuidlaren

Attractiepark Sprookjeshof is een attractiepark in de Drentse plaats Zuidlaren. Er is een grote speeltuin, een sprookjesbos met 25 sprookjes, een binnenspeelhal en een kinderboerderij. Voor de kleintjes is de ronddraaiende poppenshow op de bovenste verdieping van de binnenspeelhal een aanrader. 

Hier en daar is het park wel wat vervallen, dit zie je vooral terug in het sprookjesbos. Je peuter of kleuter zal dit vast weinig uitmaken, die kan zich hier zeker een middag heerlijk vermaken. 

Meer informatie en een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van Sprookjeshof in Zuidlaren.

# 15 Natuurspeeltuin Hoppies in Amerzoden

Tussen Zaltbommel en Den Bosch in het agrarische landschap, ligt de natuurspeeltuin van Hoppies. Dit speelpark is ooit begonnen als een maisdoolhof, maar is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdige natuurspeeltuin voor jong en oud met water, zand en groen als basis. Spelen, leren en ontmoeten in de natuur staat hier centraal. 

Peuters en kleuters kunnen zich vermaken in de speeltuin met grote zandbak met schaduwdoek, de dierenknuffelweide, het maisdoolhof, het blotevoetenpad, de pluktuin of met de skelters en traktors. Voor de wat oudere kinderen is er het speelwater en de mogelijkheid om een vlot te maken.

In de zomer wordt er daarnaast een leuke en leerzame ‘struintocht’ uitgezet. Ga met je peuter of kleuter op pad met een kaart en insectendoos en leg al die mooie bloemen en beestjes eens onder een vergrootglas. Honger gekregen? In de sfeervolle horecagelegenheid met vintage uitstraling is voldoende lekkers te krijgen.

Meer informatie over een bezoek aan Hoppies in Amerzoden? Lees dan het blog van Iris D. Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van Hoppies in Amerzoden.

Bij Hoppies is het heerlijk spelen en leren in de natuur.

# 16 Sprookjesbos Valkenburg

Sprookjesbos Valkenburg is een kleinschalig themapark in Valkenburg in Limburg. Het ligt vrijwel direct naast het Geuldal en is gebouwd op de heuvelrug van de Heunsberg. Direct onder het park bevinden zich de mergelgrotten, die ook deel uitmaken van het park. Het park richt zich op families met jonge kinderen.

Naast de huisjes met de sprookjes is er een kabelbaantje, een grote schommel, een oude draaimolen, zweefmolen en een leuke speeltuin. De groeve is ook erg leuk. Onder begeleiding kan je met je peuter of kleuter de mergelgro