Van top tot teen onder de modder in speeltuin De tuin van Floddertje

Met twee jongens in huis die zich wat betreft vies worden prima kunnen meten met Floddertje uit het boek van Annie M.G. Schmidt, móest Froukje natuurlijk wel een bezoekje brengen aan De Tuin van Floddertje in Berkel en Rodenrijs. In deze speeltuin is vies worden gegarandeerd.

Speeltuin ‘De tuin van Floddertje’

De gemeente Lansingerland, waar Berkel en Rodenrijs onder valt, eerde de beroemde schrijfster en oud-inwoonster van het dorp Schmidt al met het Annie M.G. Schmidtpark. Sinds een paar jaar ligt daar vlakbij De Tuin van Floddertje. En zie daar maar eens schoon vandaan te komen…

Na een tip van een KidsErOpUit-lezer, besluiten we snel de proef op de som te nemen. Na het parkeren van de auto zien we vanaf de dijk de speeltuin liggen. “Wauw…”, verzucht de oudste (6). Ik ben het met hem eens, in één oogopslag zien we dat we hier een hele leuke middag gaan beleven. Waterpompen, klimrekken, glijbanen en dat alles tussen het groen, het ziet er heel aantrekkelijk uit.

Daar is hij dan, De tuin van Floddertje!
Daar is hij dan, De tuin van Floddertje!

Waterpompen

Het eerste dat we zien na binnenkomst is een modderpoel met waterpomp. De jongste (3) wil geen stap meer zetten, hij weet genoeg: hier wil hij blijven. Nu is het eerste gedeelte van de tuin ook bedoeld voor kleintjes, dus ik beloof hem dat hij straks hier mag spelen. Eerst de rest van de speeltuin verkennen met zijn grote broer.

Van Faas hoeven we niet verder te lopen: hier is het leuk.
Van hem hoeven we niet verder te lopen: hier is het leuk.

We lopen onder een grote touwbrug door en komen in het meer avontuurlijke gedeelte van het speeleiland. Stapstenen in het water, houten klimtoestellen, veel kruip-door-sluip-door-paadjes, het is een heus walhalla hier. We ontdekken nog meer waterpompen, die uiteraard allemaal even getest moeten worden.

Varen naar de overkant

Hoewel je ook naar het laatste stuk van Floddertjes tuin kunt lopen via leuke paadjes, nemen wij het trekvlot. We varen tussen kroos en watervogels naar de overkant van een ondiep watertje.

Van Faas hoeven we niet verder te lopen: hier is het leuk.
Het wemelt in deze speeltuin van de geheime paadjes.
Klimtoestellen te over hier.
Klimtoestellen te over hier.

Kletsnatte kleren

Nadat ook de kleinste heerlijk heeft gespeeld, herinnert hij zich de eerste waterpomp die hij zag. Peuters wil is wet (vandaag) en dus keren we na een tijdje terug naar het voorste gedeelte van de speeltuin. Ik heb nog net tijd om de kinderen een slokje water en een koekje te geven en dan zijn ze vertrokken. Ze komen alleen af en toe een nat kledingstuk brengen. Zoals het ware Floddertjes betaamt, lopen ze al snel in alleen een kletsnatte, modderige onderbroek, zoals overigens bijna alle kinderen hier.

Praktische informatie

Een set schone kleren meenemen is geen overbodige luxe, de kans dat de kinderen vies worden is ongeveer 100 procent. Bij de ingang van de speeltuin staat een Dixie (verplaatsbaar toilet), maar omkleden moet buiten.

Een bord bij de ingang waarschuwt voor zwemmersjeuk. Netjes dat gewaarschuwd wordt, maar eigenlijk kun je dit overal in ondiep, stilstaand water oplopen. Zwemmersjeuk is hinderlijk, maar niet gevaarlijk of besmettelijk. Je kind bij thuiskomst goed douchen is aan te raden (al was het maar omdat je geen halve zandbak in je huis wilt hebben).

De toegang is gratis. Er is geen horeca aanwezig, op het terrein staat een aantal picknickbanken en er is genoeg ruimte om zelf een picknickkleed op de grond te leggen. Honden zijn in De tuin van Floddertje verboden.

Er is veel ruimte om voor het stallen van fietsen. Wij kwamen met de auto en parkeerden in de wijk. Dat is gratis, maar houd wel rekening met de omwonenden, het is een kinderrijke buurt.

Zijn jouw kinderen ook zo dol op modder, of houden ze hun kleren liever droog?

Ligging

Meer lezen

Nog meer zin in modder? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

 

Vorig artikelOp vakantie in Boltenhagen, dé badplaats aan de Oostzee
Volgend artikelWandelen met lama’s bij Steirerlama in Oostenrijk
Voor Froukje, Pascale en hun jongens (2011 en 2015) begint de vakantie al als ze in hun (iets te) kleine auto stappen. Op weg naar avontuur! Ze zijn alle vier dol op kleine avonturen, zoals zandkastelen bouwen op het strand of een speurtocht door een museum, maar ook grotere plannen worden altijd met gejuich ontvangen. Dus reist het gezin regelmatig naar onbekende plekken in Nederland en daarbuiten. Froukje is niet alleen blogger bij KidsErOpUit, maar ook redacteur Scandinavië.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.