Het Blotevoetenpark in Brunssum: voor wie niet bang is voor moddervoetjes

‘Er wordt niet meer buiten gespeeld tegenwoordig’ en ‘Kinderen durven niet meer vies te worden’ zijn uitspraken die je steeds vaker hoort en leest. Gewoon wandelen is een gezinsuitje en wordt al snel saai gevonden. Annemiek trekt haar wandelschoenen uit (ja, je leest het goed) en bezoekt met haar kinderen het Blotevoetenpark in Brunssum. Ze zijn helemaal klaar voor een modderig avontuur.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Bezoek het Blotevoetenpark in Brunssum

De zon schijnt en dat nodigt uit voor een wandeling door waterplassen en modderpaden. Als we de parkeerplaats oprijden zien we dat het druk is. Er zijn duidelijk meer mensen die zin hebben in een bijzondere natuurbeleving.

We lopen via het natuurterras richting ingang en melden ons aan de bar. Mensen die voor ons in de rij staan, vragen om een kluisje, maar die blijken allemaal in gebruik te zijn. Voor ons maakt het niet zoveel uit, want we hebben slippers aan en die kunnen makkelijk op het rek. Handdoeken zitten veilig in de tas. Rechts van het startpunt zien we wandelaars driftig hun voeten en benen schrobben. Dat staat ons straks ook te wachten. Maar eerst aan de wandel!

Bij de ingang is een groot en schaduwrijk terras
Bij de ingang is een groot en schaduwrijk terras
Zet je schoenen in het rek of gebruik een kluisje
Zet je schoenen in het rek of gebruik een kluisje

Zand, keien, hout en uitstekende boomwortels

Mijn kinderen L. en F. zijn niet zo lang geleden nog hier geweest en toen was er niet heel veel modder in de poel. Omdat het de afgelopen dagen flink geregend heeft, hopen ze dat het water lekker diep is. Enthousiast pratend over de eerdere ervaringen lopen ze vooruit. Ik kan ze bijna niet bijhouden. Ze springen en huppelen over boomstammen, kiezels, zand en keien. “Kom, Mama, loop eens door!” hoor ik ze roepen. Ik smokkel en loop het pad zonder obstakels, dat gaat net even makkelijker.

Het eerste deel geeft me vooral de gelegenheid te wennen aan het lopen op blote voeten. Echt vies word ik hier nog niet. Maar dat wordt anders als ik het bos uitloop en bij de scharrelpoel uitkom. Het pad is glibberig en de modder komt tussen onze tenen omhoog. “Lekker”, hoor ik en “Ieuw!”. Beide kinderen glibberen lachend verder.

Lekker scharrelen door de modder

De scharrelpoel bestaat voor een deel uit water dat tot boven de knie komt. Touwen langs de route geven houvast. Wie liever geen risico wil lopen, neemt het smokkelpad dat parallel loopt. Dit is gedurende de hele route mogelijk, al blijft het opletten voor glibberige stukken en boomwortels die op enkele plaatsen gemeen uitsteken.

Na de scharrelpoel komen we bij de vijver. In de vijver zijn twee routes aangelegd waarmee je het water droog kunt oversteken. Een route bestaat voor een deel uit wiebelpalen, maar is geschikt voor kortere beentjes. Bij de andere route moet je grotere stappen kunnen zetten en is daarom meer bestemd voor de wat oudere kinderen.

Hier zijn de voetjes nog schoon maar dat zal snel veranderen
Hier zijn de voetjes nog schoon, maar dat zal snel veranderen!
Wie niet door de modderpoel wil kan via een sluipweggetje
Wie niet door de scharrelpoel wil, kan via een sluipweggetje
Deze route bestaat uit wiebelpalen maar is ook voor korte beentjes geschikt
Deze route bestaat uit wiebelpalen en is geschikt voor korte beentjes
Wie grote passen kan zetten kan via de palen het water oversteken
Wie grote passen kan zetten, kan via de palen het water oversteken
Veiligheid voorop
Veiligheid voorop

Thema’s maken de natuurbeleving compleet

Na het passeren van de vijver gaan we terug het bos in. Via het liefdeslaantje en het spreukenpad komen we bij het bosgeestenpad. Aan de bomen hangen bordjes met teksten die stof tot nadenken geven. Voor kinderen hangen de bordjes eigenlijk te hoog, maar meewandelende volwassenen kunnen de teksten ook voorlezen of zelf een moment van bezinning nemen. Kijk alleen uit dat je ook af en toe ziet waar je je voeten zet, het pad blijft namelijk glibberig.

Voor het spreukenpad zul je aardig omhoog moeten kijken
Voor het spreukenpad zul je aardig omhoog moeten kijken
Het bosgeestenpad in het Blotevoetenpark
Het bosgeestenpad in het BloteVoetenPark

Klimmen en klauteren in de speelcirkel

Voor wie behoefte heeft aan wat meer spiritualiteit, kan terecht in de Onthaastcirkel, de Oneindige cirkel of de Verbindingscirkel. L. en F. hebben weinig behoefte aan onthaasten en verbinden; ze willen liever kliederen en klauteren. Wij kiezen daarom de andere route en gaan linksaf naar de Speelcirkel. Hier kan geschommeld worden of het evenwicht getest worden. Het klimmen over grote boomstronken is favoriet. Zo komen we al spelende vanzelf bij het Steltenpad, het insectendorp en houten standbeelden van Asterix en Obelix. Van pauze willen mijn kinderen niets weten.

Kijken bij het insectendorp
Kijken bij het insectendorp

Het hoogtepunt van de route: De Modderpoel

Dan komen we eindelijk aan bij waar al de hele dag over gesproken werd: de Modderpoel. Gelukkig is ook hier weer de mogelijkheid er langs te ‘sneaken’, iets waar mijn kinderen niets van moeten weten. Als ze vlak voor de poel staan, haalt mijn zoon zijn neus op. “Het stinkt wel, zeg!”. De sterke geur is echter geen reden om het keuzepad te nemen.

Joelend en gillend gaan mijn kinderen de modder in. Mensen voor en achter ons maken dezelfde oergeluiden. Heerlijk om te zien (en te horen) hoe iedereen ontlaadt en plezier beleeft aan de viezigheid. Ze waden door de poel en komen met zwarte kniekousen er weer uit. De zwembroek van mijn zoon heeft ook een modderbadje gekregen en mijn dochter is blij dat haar broek kort genoeg was.

Er volgt nog een deel dat eigenlijk met ogen dicht gelopen moet worden, maar dat is voor mijn helden iets te veel gevraagd. Ze lopen stoer over kiezels, hydrokorrels en dennenappels. Auw!

"<yoastmark

Wie durft er door de dennenappels
Wie durft er door de dennenappels?

Het einde is in zicht

Dan is het alweer bijna afgelopen. Na ongeveer 1,5 uur lopen komen we bij de laatste poel die je al voor een deel schoonspoelt. Nog even door de houten tonnen en je ziet al bijna niet meer dat je zojuist zwart kniekousen aan had.

We lopen terug naar de wasplaats, nemen plaats aan de lange wasbakken en pakken een afwasborstel om te schrobben. Er valt behoorlijk wat te schrobben, zelf op de armen zit modder. De zwarte modder krijgen we niet overal van onze voeten. Dat doen we thuis wel in de douche. Na het poetsen voelen onze voeten heerlijk zacht. We kopen een ijsje en genieten op het Natuurterras na van deze heerlijke wandeling.

En na afloop lekker schrobben
Na afloop lekker schrobben!

Meer info over het BloteVoetenPark in Brunssum

Het BloteVoetenPark in Brunssum ligt in het Schutterspark in Zuid-Limburg biedt een unieke beleving voor jong en oud. Het is niet geschikt voor kinderwagens, buggy’s en rolstoelen. Zoals gezegd kan de gehele route zonder hindernissen gelopen worden. Let op: overal bestaat de kans dat je modderige (dus gladde) stukken tegenkomt of struikelt over boomwortels. Voor mensen die slecht ter been zijn, vinden we dit pad niet geschikt.

Het park is geopend van april t/m oktober. Check de actuele openingstijden op de website. Volwassenen betalen 6,50 euro p.p. en kinderen van 3 t/m 12 jaar betalen 3,50 euro p.p (prijspeil 2017). Er gelden ook groepstarieven voor groepen vanaf 12 personen. Parkeren is gratis. Honden worden niet toegelaten.

Ondanks dat er op verschillende plaatsen picknickbanken en prullenbakken staan, is het niet toegestaan te picknicken in het park.

Vergeet geen handdoek mee te nemen!

Ligging BloteVoetenPark

En? Heb jij al eens gewandeld op blote voeten?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke plekken om in de natuur te spelen of uitjes in Zuid-Limburg? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het BloteVoetenPark in Brunssum. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.