Zuid-Limburg: een hele dag plezier bij Schutterspark in Brunssum

0
269
Het oranje kustwacht bootje.
Het oranje kustwacht bootje.

Tijdens haar vakantie in Zuid-Limburg ontdekte blogger Suzanne bij toeval het Schutterspark in Brunssum. Echt zo’n plek voor een plezierig dagje weg voor het hele gezin. Wat er allemaal te doen is? Dat vertelt Suzanne in dit blog.

Het Schutterspark in Brunssum: paradijs voor kinderen

Het Schutterspark is het oudste volkspark van Limburg en ligt in Brunssum. Het gebied hoorde vroeger bij de Staatsmijn Hendrik, een Nederlandse kolenmijn in Brunssum. Hoewel de mijn natuurlijk al lang gesloten is (in 1970), zie je nog veel van de historie terug in het park. Diverse gebouwen van vroeger zijn nog aanwezig en ook de vijvers dateren uit het verleden. Naast een 80 hectare groot wandel- en natuurgebied, zijn er ook diverse attracties aanwezig. Wij ontdekten het Schutterspark bij toeval. Een paar jaar geleden, in 2013, tijdens onze vakantie op camping Hoeve Krekelberg in Zuid-Limburg.

Blotevoetenpark in Brunssum

Via een informatiefolder lezen we over het Blotevoetenpark in Brunssum. Dat lijkt ons wel wat en het is prachtig weer. We besluiten direct na het ontbijt naar Brunssum te rijden, naar het Schutterspark. Aan de rand van het park parkeren we de auto op een groot (en gratis) parkeerterrein. We vinden direct de borden naar het blotevoetenpark, die ons duidelijk de weg wijzen. Na een korte wandeling wacht een flinke klim naar boven. Eenmaal boven blijkt het Blotevoetenpark gesloten. Enigszins teleurgesteld lopen we terug. “Wat jammer zeg, nu zijn we voor niks naar Brunssum gereden” zeg ik tegen de kinderen. Maar al snel verklappen de wegwijsbordjes ons dat er veel meer te doen is hier. Dus besluiten we om de rest van het park te bezoeken. En we zijn aangenaam verrast. Schutterspark in Brunssum blijkt een paradijs voor kinderen te zijn.

Tip: wil jij niet voor een dichte deur staan bij het blotevoetenpark? Check dan de openingstijden op de website van het Blotevoetenpark.

De route naar het Blotevoetenpark.
De route naar het Blotevoetenpark.

Speeltuin in het Schutterspark

Als eerste bezoeken we de speeltuin met café-restaurant. Voor 1,50 euro per kind mogen we naar binnen (ouders zijn gratis). De jongens zijn dolenthousiast. En terecht. Het blijkt een geweldig leuke speeltuin te zijn. Het is een grote speeltuin, grotendeels gelegen onder de bomen, dus lekker koel bij warme dagen. Er staan zoveel speeltoestellen dat er voor alle leeftijden wel wat tussen zit. Ruim 1,5 uur vermaken we ons daar. Bij de picknickplekken onder de bomen drinken we wat en dan gaan we verder op verkenningstocht.

Klimmen en klauteren.
Klimmen en klauteren.
Hier krijg je je kinderen niet meer weg...
Hier krijg je je kinderen niet meer weg…

Wandelen over het Parelpad

We lopen langs een modelspoorbaan. Hier liggen spoorlijntjes van de Stoomgroep Limburg te. Indien open, kunnen kinderen gratis meerijden met de minitreintjes. Helaas voor ons is de baan gesloten. We besluiten verder te wandelen, het park in, over het Parelpad. Dit is een wandelroute van 2,5 kilometer langs de mooiste natuurplekken, waarbij langs de route borden staan met informatie over de geschiedenis van het Schutterspark. Borden langs de route wijzen de weg. Het pad is speciaal voor kinderen bedoeld, maar ook leerzaam voor ouders. We laten de kinderen een bunker in de grond zien, waar vleermuizen verblijven, maar ook komen we langs de Hangvennen (bijzondere natte heidevegetatie) en de Roode Beek, die dwars door het park heen loopt. We zijn verrast dat een park als deze op zo’n plek zulke unieke natuur heeft.

Vleermuizenverblijf.
Vleermuizenverblijf.
Genieten van de natuur in het Schutterspark.
Genieten van de natuur in het Schutterspark.

Varen in de minihaven

Aan het eind van de route komen we weer uit in het centrale parkgedeelte waar een grote vijver ligt. Daar, aan de rand van de vijver, ligt de minihaven. Kleine bootjes liggen daar in een nagebouwd haventje klaar om af te varen. De jongens zijn niet meer te houden. “Mama, mogen we varen?” Dus besluiten we twee bootjes te huren (9 euro per boot met twee personen). We melden ons bij de havenmeester. Er wordt een vaarbewijs uitgeschreven, we krijgen een zwemvest aan en een matrozen- of kapiteinspet op. We krijgen uitleg van de regeltjes op het water en hoe de boot werkt. Daarna mogen we een boot kiezen. Jesse laat al snel zijn oog vallen op een oranje kustwachtboot, Mika kiest voor een wit cruiseschip, de Koningin Emma. Daarna kiezen we het ruime sop. We genieten een dik kwartier van het achter elkaar aan varen. Het is net echt, met verschillende snelheden, vooruit of achteruit en achter het roer. Veel te snel worden we door havenmeester via de marifoon alweer terug naar de haven geroepen. We leggen de bootjes weer netjes aan, leveren de zwemvesten en petten weer in en besluiten de dag af te sluiten met een ijsje. Zo kunnen we nog even nagenieten van ons vaaravontuur op het terrasje aan de minihaven.

De minihaven.
De minihaven.
De Koningin Emma.
De Koningin Emma.

Meer over het Schutterspark…

Het Schutterspark in Brunssum heeft nog meer te bieden. Zo is er nog een natuurspeelplaats, een kinderboerderij, een evenemententerrein waar regelmatig allerlei leuke festivals en evenementen worden gehouden en in de gebouwen vinden exposities plaats. De verschillende activiteiten zijn niet altijd open. De speeltuin is bij regen dicht, de modelspoorbaan is alleen open indien er vrijwilligers van de Stoomgroep Limburg aanwezig zijn en de bootjes varen alleen op woensdag- en vrijdagmiddag en in het weekend en tijdens schoolvakanties elke dag.

Zouden jouw kinderen een bezoek aan het Schutterspark in Brunssum leuk vinden?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in Limburg te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.