Belevenissenbos in Lelystad, de leukste plek om buiten te spelen in Nederland!

Al meerdere keren had Saskia enthousiaste verhalen gehoord over het Belevenissenbos in Lelystad. Een eerdere poging om erheen te gaan viel letterlijk in het water. Maar als het dan wel mooi weer is en Lelystad ‘en route’ ligt op weg naar vrienden is het tijd om erheen te gaan. Na dat bezoek weet Saskia het zeker, het Belevenissenbos in Lelystad is de leukste plek om buiten te spelen in Nederland!

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Belevenissenbos in Lelystad

Het Belevenissenbos in Lelystad is 40 hectare groot en bestaat uit speelplekken, speelaanleidingen, meerdere routes en diverse waterpartijen. Het Belevenissenbos is ontstaan uit een samenwerking tussen Staatsbosbeheer en Scouting Ascanen. Dankzij allerlei subsidies en de inzet van eigen gelden en menskracht is het Belevenissenbos tussen 2010 en 2012 aangelegd. Staatsbosbeheer is eigenaar van de grond en het Belevenissenbos wordt nu beheerd door een stichting.

Ik vind dat een hele mooie manier van totstandkoming van een avontuurlijk gebied waar natuurlijk spelen centraal staat.

Wij gaan wandelen in het Belevenissenbos, maar er is nog veel meer mogelijk. Zo kan je er ook primitief overnachten, meer info daarover is te vinden op de website van het Belevenissenbos.

Plattegrond van het Belevenissenbos in Lelystad.
Plattegrond van het Belevenissenbos in Lelystad.

Wandelen door het Belevenissenbos in Lelystad

Er gaan twee wandelroutes door het Belevenissenbos in Lelystad en deze kan je met elkaar combineren tot een rondwandeling. Dat gaan wij doen. We starten met de gele route en plakken daarna de oranje route eraan vast.

Voordat we aan de wandeling beginnen zien Maureen en Camiel al een heel gaaf speeltoestel in het water staan. Schoenen gaan uit en ze klimmen al over de touwen. Dit moet met warmer weer nog leuker zijn. Nu hopen wij dat ze het droog houden, we hebben een hele dag voor ons en geen reservekleding mee.

Onze wandeling volgt de eerste paar honderd meter gewoon het wandelpad. Dan gaat de route naar links en lopen we over een smalle loopplank opeens door de bosjes. We zijn op een echte struinroute terecht gekomen. Hier en daar is het behoorlijk kruip door, sluip door. Camiel is razend enthousiast en loopt voorop: “Volgen jullie mij maar, ik zoek de paaltjes!”. Maureen rent al snel achter hem aan.

Speeltoestel in het water, vlakbij de entree.
Speeltoestel in het water, vlakbij de entree.
Een echte struinroute.
Een echte struinroute.
Via een loopplank een slootje over.
Via een loopplank een slootje over.
Langs het hek of erover?
Langs het hek of erover?
Soms mag ik even helpen.
Soms mag ik even helpen.
Op plekken waar het heel modderig is lopen we over planken.
Op plekken waar het heel modderig is lopen we over planken.

Door de paardenwei

Dan staan we bij een hek. Een opstapje en een paaltje van onze route verraden dat we erover heen moeten. Een stukje verderop zien we paarden staan. Maureen is er niet dol op en loopt strategisch schuin achter mij. Camiel trekt zich er niets van aan en huppelt vrolijk voor ons uit. Het is niet de bedoeling dat je de paarden gaat aaien, maar die behoefte hebben we alle vier niet. Als we voorbij de paarden zijn gaan we een bruggetje over en klimmen dan opnieuw over het hek.

Over het hek om in de paardenwei te komen.
Over het hek om in de paardenwei te komen.
We moeten vlak langs de paarden lopen.
We moeten vlak langs de paarden lopen.

Klimmen en klauteren over boomstammen

Het is nu onduidelijk hoe de route verder gaat. Het pad naar links ziet er het meest bewandeld uit, dus die kiezen we. Rechts van ons zien we meerdere boomstammen over het water. Hier kan je van eilandje naar eilandje lopen over de boomstammen. Ik ben blij dat onze route erlangs gaat en we niet er overheen hoeven. Evenwicht bewaren is niet mijn sterkste punt en ik heb weinig zin in een plons in het water.

Het is af en toe behoorlijk zoeken naar de route.
Het is af en toe behoorlijk zoeken naar de route.

Survivalparcours in het Belevenissenbos in Lelystad

We steken nu op een andere plek de paardenwei over en komen dan bij een survivalparcours. De route gaat er officieel langs, maar hou hier je kinderen maar eens tegen…. Maureen klimt al in een net over het water en Camiel volgt haar al snel. Ook Gerard klimt en klautert naar de overkant. Ik geef mezelf de belangrijke taak om op de tas te passen en foto’s te maken. Camiel blijft in het gedeelte bij mij in de buurt, maar Gerard en Maureen zie ik al snel niet meer. Ik hoor alleen hun lach door het bos klinken. Als ze terug zijn is direct de vraag: “Gaan we hier nog een keer heen?”.

Camiel klimt via het net naar de overkant.
Camiel klimt via het net naar de overkant.
Maureen gaat via de touwen over het water.
Maureen gaat via de touwen over het water.
En ik maar hopen dat ze niet in het water valt.
En ik maar hopen dat ze niet in het water valt.
Ook Gerard klimt en klautert overal overheen.
Ook Gerard klimt en klautert overal overheen.

Van de gele route naar de oranje route

We lopen verder en de gele route gaat over in de oranje route. Helaas wordt het dan met het volgen van de paaltjes direct lastiger. Het lijkt alsof we de oranje route tegen de richting lopen, raar, want je zou denken dat deze routes vaker met elkaar gecombineerd worden. Ik heb aan het begin een foto gemaakt van de kaart van het gebied en zo vinden we alsnog de goede route.

Een mooi stuk door grasland.
Een mooi stuk door grasland.
He, we zijn onder zeeniveau.
He, we zijn onder zeeniveau.

Water in het Belevenissenbos

In het Belevenissenbos is volop water te vinden. Om dit water schoon te houden is er een systeem gemaakt waardoor het water doorstroomt. Tijdens onze wandeling komen we bij de ‘bron’. Een aansprekend vormgegeven kunstwerk dat direct uitnodigt om te spelen. Er is zelfs een rebus op te lossen.

Geen gewone bron, maar een echt kunstwerk.
Geen gewone bron, maar een echt kunstwerk.
Rennen door het water.
Rennen door het water.

Nog meer survivallen

In het bos zien we nog een gedeelte met survivaltoestellen. Maureen en Camiel zien het eerder als een speeltuin voor grote kinderen en alweer klinkt de vraag: “Komen we hier nog een keer?”. We moeten plechtig beloven dat we echt, echt een keer terug komen in het Belevenissenbos in Lelystad. Dan trekken we stevigere schoenen en oudere kleding aan en gaan we de survivalonderdelen verder verkennen.

Camiel krijgt er steeds meer handigheid in.
Camiel krijgt er steeds meer handigheid in.
Ik ben blij als ie weer droog aan de overkant is....
Ik ben blij als ie weer droog aan de overkant is….

Het laatste stuk van de wandeling is wat saaier vergeleken met de rest. Maar met het idee dat we straks gaan picknicken en dat ze mogen spelen, blijft het tempo er toch in.

Handig om te weten over het Belevenissenbos in Lelystad

Parkeren en de entree zijn gratis van het Belevenissenbos in Lelystad. Wel wordt er een kleine vrijwillige vergoeding gevraagd voor het onderhoud van het bos. Bij de ingang staat een snackkar en er zijn twee toiletten.

Het is aan te raden om reservekleding en een handdoek mee te nemen. De kans is best aanwezig dat je kinderen (of jijzelf) een nat pak halen. Kies dus ook voor oude kleding en als je naar het survivalgedeelte gaat voor stevige schoenen.

De speeltoestellen in het Belevenissenbos zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Er is geen begeleiding aanwezig en je speelt er op eigen risico.

Ligging Belevenissenbos

Ga jij ook een keer naar het Belevenissenbos in Lelystad?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke plekken om in de natuur te spelen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.