Stedentrip Newcastle met kinderen: de top 7 leukste attracties

Een stedentrip Newcastle met kinderen, is dat een aanrader? Met die vraag ging blogger Jolinda aan boord van de DFDS Princes Seaways. En ze kwam terug met een volmondig ja. Ze zet de leukste attracties in Newcastle voor gezinnen op een rij.

Dit blog is geschreven in 2016 en in 2020 voorzien van een update

Stedentrip Newcastle met kinderen

“Gaan jullie naar Newcastle, met de boot? Ik ben zo benieuwd of dat leuk is!” Op het schoolplein bespreek ik onze plannen voor de herfstvakantie. We hebben allemaal wel eens de reclame van een minicruise naar Newcastle gezien. En getwijfeld of dit uitstapje ook kidsproof is. Ik kan inmiddels zeggen dat Newcastle the place to be is voor jonge gezinnen. Waarom? Ik geef je 7 redenen waarom een stedentrip Newcastle met kinderen zo leuk is.

Op naar Newcastle met de boot!
Op naar Newcastle met de boot!

#1 Varen met de boot van DFDS naar Newcastle

Newcastle heeft een vliegveld, maar is ook makkelijk te bereiken per boot. Als je met je hele gezin reist, is dat een voordelige optie. Voor kinderen is dit extra avontuurlijk, slapen op een boot. Mijn kinderen kunnen niet wachten. “Ik denk dat er wel een stapelbed is, mag ik dan boven?”.

Mijn kinderen kibbelen kort over wie waar slaapt. Uiteindelijk vindt iedereen zijn plek in onze 5-persoonshut. Meer lezen over onze reis met DFDS? Bekijk dan dit blog.

#2 Rijke historie

Voor we naar Newcastle Gateshead, want zo wordt deze stad ook wel genoemd, afreizen denk ik voornamelijk aan winkelen. Dat beeld moet ik snel bijstellen. Op de eerste dag in Newcastle gaan we met een Blue Badge gids op pad, die ons als eerste meeneemt naar de oude stadsmuur.

Letterlijk om de hoek van ons moderne hotel stuiten we al op de eerste overblijfselen daarvan. Gids Ed vertelt ons over de tijd van de Romeinen, toen de muur gebouwd werd. Hij pauzeert regelmatig zodat ik kan vertalen. Ook neemt hij alle tijd voor vragen en improviseert als hij ontdekt dat wij dierenliefhebbers zijn. “I will show you a special place!” en neemt ons mee naar het kattencafé. Ook vertelt hij over de vroegere dierenmarkt.

De overblijfselen van de oude stadsmuur, die nog stamt uit de tijd van de Romeinen.
De overblijfselen van de oude stadsmuur, die nog stamt uit de tijd van de Romeinen.
Bij de toegangspoort van Chinatown proberen we de bal uit de bek van dit enge beest te krijgen.
Bij de toegangspoort van Chinatown proberen we de bal uit de bek van dit enge beest te krijgen.

Al wandelend door de stad ontdekken wij dat oud en nieuw heel goed samengaan. Moderne architectuur is in Newcastle mooi gecombineerd met historische panden. We lopen door China Town, waar de Chinese inwoners van Newcastle een eigen wereld hebben. “Wonen hier echt alleen maar Chinese mensen?” Mijn kinderen zijn onder de indruk.

Als Ed ze even later meeneemt naar een oud kerkhof vlakbij een kerkje zijn ze zelfs helemaal stil. Ik vertaal snel dat hier zogenaamde heksen begraven liggen. “Maar die bestaan toch niet?” Dat bevestigt onze gids en hij legt uit dat men vroeger dacht van wel en dat onschuldige mensen werden beschuldigd van tovenarij.

Het leuke van op pad gaan met een gids is dat je dit soort verhalen niet zelf kan bedenken als je door een stad loopt. Onze gids vertelt niet alleen interessante historische verhalen, aangepast aan de jonge doelgroep, hij laat ook de moderne bezienswaardigheden zien. Zoals het grote voetbalstadion van Newcastle United (inclusief leuke anekdotes) en het grote overdekte winkelcentrum.

St Mary's Cathedral, een van de mooie kerken van Newcastle.
St Mary’s Cathedral, een van de mooie kerken van Newcastle.
Shoppen in stijl in Newcastle.
Shoppen in stijl in Newcastle.

Mijn oudste dochter is gek op winkelen en kijkt haar ogen uit tijdens de rondleiding door de stad. Ed neemt ons mee naar de oudste overdekte markt van Europa, Grainger market.

Hier vinden we de kleinste Marcs & Spencers ter wereld en een plek waar mensen zich laten wegen. “Hebben de mensen hier dan geen eigen weegschaal?” Ed legt ons uit dat de weegschaal ontzettend nauwkeurig is en dat mensen hiervoor speciaal naar deze plek komen. Wij vertrouwen onze eigen weegschaal thuis wel.

We lopen via een van de mooiste winkelstraten van Engeland, de prachtige Grey street naar Greys monument. Ed vertelt ons over de voormalige minister Earl Gray en hoe het komt dat wij vandaag de dag nog Earl Grey thee drinken.

Wil je precies weten hoeveel je weegt? Het kan in de oudste overdekte markt van Europa, Grainger market.
Wil je precies weten hoeveel je weegt? Het kan in de oudste overdekte markt van Europa, Grainger market.
De mooiste winkelstraat van Engeland vind je in Newcastle. Met het markante Grey Monument
De mooiste winkelstraat van Engeland vind je in Newcastle. Met het markante Grey Monument. Een niet te missen hot spot tijdens een stedentrip Newcastle met kinderen.

Het is alweer tijd om afscheid te nemen van Ed. Hij geeft ons nog drie kaarten van een ontzettend leuk kunstproject. De Snowdogtrail. Verspreid door Newcastle zijn kunstwerken van deze snowdog geplaatst, op de kaart kun je afvinken welke honden je hebt gezien.

Er is zelfs een gratis app. De beelden blijven nog tot eind november 2016 staan, daarna worden ze geveild voor het goede doel.

Tussen al bezienswaardigheden door doen we ook nog een hondenspeurtocht.
Tussen al de bezienswaardigheden door doen we ook nog een hondenspeurtocht.

#3 Kinderboeken komen tot leven

We moeten er even een stukje voor wandelen, maar Seven Stories is een heerlijke plek voor kinderen die van lezen houden. Ook voor kinderen die nog niet kunnen lezen trouwens. Voor alle kinderen dus.

Vooraf had ik zo mijn vraagtekens bij ons geplande bezoek aan dit Nationaal Centrum voor Kinderboeken. Het gaat uiteraard om Engelse kinderboeken. Mijn kinderen krijgen al wel Engels op school, maar ze verslinden nog geen boeken van Roald Dahl in het Engels. De taal blijkt echter geen barrière te zijn.

Seven Stories, waar kinderboeken tot leven komen.
Seven Stories, waar kinderboeken tot leven komen. Een aanrader tijdens een stedentrip Newcastle met kinderen.

Op de zeven verdiepingen van het museum komen de verschillende verhalen echt tot leven. We kunnen van alles zelf doen en beleven. Er zijn verkleedkleren en andere attributen. Kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen in de wereld van de kinderliteratuur.

Pieter het konijn herkennen mijn kinderen al snel. Maar ook de tentoonstellingen van voor ons onbekende kinderboeken zijn zo leuk en interactief ingericht, dat we ons hier prima vermaken.

Spelen in het kinderboekenmuseum.
Spelen in het kinderboekenmuseum.
De verhalen uit de boeken kunnen kinderen ter plekke naspelen. Of hun eigen fantasie de vrije loop laten
De verhalen uit de boeken kunnen kinderen ter plekke naspelen. Of hun eigen fantasie de vrije loop laten.
Verkleden als Harry Potter figuren op de zolder van het museum.
Verkleden als Harry Potter figuren op de zolder van het museum.

En dan zijn we nog niet eens in het Lab geweest. Hier mogen kinderen lekker knutselen. Mijn oudste heeft niet veel zin om konijnenoren te maken, maar haar broer en zus leven zich lekker uit. Seven Stories  is een fijne plek, ook voor Nederlandse kinderen.

We sluiten ons bezoek aan Seven Stories af met knutselen.
We sluiten ons bezoek aan Seven Stories af met knutselen.

Tip voor het diner: Tyneside Bar Café. Je moet vanaf Seven Stories even de bus pakken terug naar het centrum (of lekker wandelen) als je in de kinderboekensfeer wilt blijven tijdens het eten. Mijn zoon is in ieder geval helemaal blij met zijn snoskommerburger. “Ken je dat niet mam, dat is van de GVR!” Ook de andere gerechten met grappige namen zien er prima uit en zijn vriendelijk geprijsd.

#4 Life Science Centre

Op de tweede dag van onze korte stedentrip Newcastle met kinderen is het tijd om het Life Science Centre te ontdekken. Ik ben vooral geïnteresseerd in de expositie Animals Inside Out. Ik wil wel een kijkje nemen in het lichaam van een giraffe bijvoorbeeld.

Als we het Life Science Centre binnenkomen, snap ik al snel dat ik even geduld moet hebben. Er is van alles te doen. Mijn kinderen verdwijnen in rap tempo achter een zandtafel en bouwen een parcours waar ze een golfballetje op los kunnen laten. Het doet mij denken aan Nemo, maar dan iets kleiner. Ik onderbreek mijn trio in hun spel om naar een voorstelling te gaan.

Life Science Centre is echt een aanrader voor ondernemende kinderen.
Life Science Centre is echt een aanrader tijdens een stedentrip Newcastle met kinderen.
Hoe lang blijft een stukje stof zweven.
Hoe lang blijft een stukje stof zweven.
Een parcours verzinnen en proberen.
Een parcours verzinnen en proberen.

Een Engelse dame vertelt enthousiast over vreemde wezens in de natuur. Lastig te volgen voor mijn kinderen, maar ze houden het goed vol. Ze willen daarna alweer gaan spelen, maar ik wil nu toch echt die giraf van binnen bekijken.

We zijn allemaal onder de indruk van wat we zien. Van een beer tot een enorme gorilla, maar ook gewone huisdieren als een hond en kat zijn tentoongesteld op een ongebruikelijke manier. Je neemt letterlijk een kijkje onder hun vacht. Bijzonder!

Deze tentoonstelling was tot 3 januari 2017 te bekijken. Na deze indrukwekkende expositie pakken we ook een 4D film mee. We zijn inmiddels al de hele ochtend in Life Science Centre en helemaal niet uitgekeken. Gelukkig kun je hier ook prima lunchen.

Dus zo ziet een beer er van binnen uit.
Dus zo ziet een beer er van binnen uit.
De olifant en giraf maken veel indruk.
De olifant en giraf maken veel indruk.

#5 Discovery Museum

Mijn kinderen hebben nog wel zin in een ander museum. Dat snap ik wel, de positieve ervaringen van Seven Stories en het Life Science Centre smaken naar meer. We kunnen kiezen uit het Discovery Museum of the Great North Museum.  

We kiezen voor de eerste en moeten het interactief kennis maken met flora en fauna en het bewonderen van een T-Rex skelet bewaren voor een andere keer.  Het Discovery Museum bevindt zich heel handig om de hoek van ons hotel en er is die dag een familiedag van het leuke Juice Festival. Het museum is gratis toegankelijk.

Het Discovery Museum is gratis toegankelijk.