Alnwick Castle, een must go voor Harry Potter fans?

1
271
En daar gaat ze...

Alnwick Castle is de eerste stop tijdens de rondreis door Schotland van Gemma en haar gezin. Dit kasteel is bekend van de Harry Potter films, dus haar kinderen willen er dolgraag heen.

Alnwick Castle, het kasteel uit de Harry Potter films

Rondom Alnwick Castle zijn opnames gemaakt van de eerste twee Harry Potter films: Harry Potter and the Philosopher’s Stone en Harry Potter and the Chamber of Secrets. Met drie grote Harry Potter fans in huis, kunnen wij een bezoekje aan Alnwick Castle natuurlijk niet overslaan.

Alnwick Castle ligt in het dorpje Alnwick, in Northumberland, nog voor de Schotse grens. Wanneer je met de boot aankomst in Newcastle en daarna doorreist naar Schotland kom je er vrijwel langs. Vanuit Newcastle is het zo’n 45 minuten rijden met de auto.

Een bezoek aan het kasteel is goed te combineren met een stedentrip Newcastle. Als je geen eigen vervoer hebt, dan kun je er in een klein uurtje ook met het openbaar vervoer komen. DFDS Seaways biedt speciale Magische Minicruises aan waarbij een bezoek aan Alnwick Castle is inbegrepen.

Ligging Alnwick Castle:

Alnwick Castle en The Alnwick Gardens

Alnwick Castle ligt vlak naast de Alnwick Gardens. Tijdens ons bezoek is daar een groot evenement en daarom is het even zoeken naar een parkeerplaats. Het parkeren rondom het kasteel en de tuinen is gratis en na even geduldig wachten komt er een plek vrij.

Voordat we het kasteel betreden lopen we over een oprijlaan met aan weerszijden bloeiende narcissen. We zien dat hier veel mensen aan het picknicken zijn, geen gek idee, je hebt een prachtig uitzicht op het kasteel.

Prachtig bloemenveld voordat we het kasteel betreden.
Prachtig bloemenveld voordat we het kasteel betreden.

Tickets kopen, online of bij het kasteel

Wij komen binnen via de tuinen. Bij de kassa van Alnwick Gardens kun je ook entreetickets voor het kasteel kopen. Je kunt kiezen of je een combi ticket voor zowel de tuinen als het kasteel wil of één van de twee. Wanneer je via de andere zijde binnen komt, bevindt zich bij de ingang van het kasteel een kassa.

Weet je vooraf dat je een bezoek wil brengen aan Alnwick Castle? Dan raad ik aan om kaarten via hun website te kopen, dit scheelt je 10%.

De ingang van Alnwick Castle vanaf Alnwick Gardens.
De ingang van Alnwick Castle vanaf Alnwick Gardens.

Kaartjes voor extra activiteiten

Bij beide ingangen hangen grote borden met de activiteiten van die dag. Voor sommige dingen moet je kaartjes halen op Artisans Courtyard afhankelijk van de drukte. Dit geldt bijvoorbeeld voor het vliegen op de bezemsteel en de Dragon Quest. Voor jullie handig om te weten, wij kwamen hier pas aan het einde van de dag achter.

Informatie bord bij de ingang.
Informatie bord bij de ingang.

Harry Potter kasteel of toch gewoon Alnwick Castle?

We verkennen eerst het terrein rondom het kasteel. Het gras is prachtig groen en de kinderen fantaseren er op los. Er wordt gerend, geturnd, gesprongen en kanonnen worden geladen. Het kost de kinderen geen moeite om zich hier te vermaken.

Stiekem hadden we een beetje verwacht dat we ons in de wereld van Harry Potter zouden wanen, dit is niet zo. We moeten goed zoeken waar we dingen vanuit de films herkennen. Het verschil met de films is natuurlijk dat je een scene ziet bij een bepaalde muur, nu zien we een gewone kasteelmuur. Ook missen we bordjes waar bijvoorbeeld een foto van een bepaalde scene opstaat, daardoor zou het voor ons herkenbaarder worden.

Omdat wij de informatieborden bij de ingang gemist hebben, zijn we ook niet op de hoogte van de ‘Alnwick On Location’ film tour. Wellicht hadden we bij deze tour wel de informatie gekregen die we nu missen.

Desalniettemin is het een prachtig kasteel, waar genoeg te beleven valt.

Onze zoon laadt de kanonnen.
Onze zoon laadt de kanonnen.
Misschien zit er wel een tovenaar achter deze deur!
Misschien zit er wel een tovenaar achter deze deur!
De tuin waar Harry Potter vliegles kreeg.
De tuin waar Harry Potter vliegles kreeg.

Bezemsteel vliegles

Onze dochter ziet dat ze beginnen met het bezemsteel vliegen. We hebben hier geen kaartje voor, maar ze kan toch meedoen. De ‘tovenaar’ en zijn assistent leggen op een hele leuke manier uit hoe je moet vliegen op een bezemsteel.

Hilarisch is het dat ook volwassenen hier dolenthousiast aan meedoen, inclusief bijbehorende geluiden. Onze dochter let goed op en kan na wat oefenen ook daadwerkelijk stukjes vliegen. Ook leert ze hoe haar bezemsteel moet laten zweven, hiervoor heb je opperste concentratie nodig, maar het lukt, wat een ervaring!

Helaas krijgt ze geen vliegbrevet, hiervoor hadden we toch dat kaartje moeten halen. Maar ach… we hebben de foto’s!

Wil je ook leren vliegen op een bezemsteel of hem laten zweven? Let dan bij je bezoek op de informatieborden bij de ingang, hierop staat waar je de tickets voor deze activiteiten kunt halen.

Plezier voor jong en oud.
Plezier voor jong en oud.
Oefenen in de vliegles.
Oefenen in de vliegles.
En daar gaat ze...
En daar gaat ze…

The State Rooms in Alnwick Castle

Na de inspannende lessen, nemen we een kijkje in The State Rooms. Dit zijn de ruimtes in het kasteel. Binnen mag je absoluut geen foto’s maken en natuurlijk hebben wij ons daar keurig aan gehouden. Ben je benieuwd naar een impressie van de kamers, neem dan een kijkje op de officiële site van het Alnwick Castle.

De kamers zijn een groot contrast met de buitenkant van het kasteel, de rijkdom straalt ervan af, je mag dan ook niks aanraken. Een bewaker vertelt ons dat de Duke van Northumberland tijdens de winterperiode op het kasteel verblijft, deze is dan voor bezoekers gesloten.

De kids vragen zich af of dan het hele interieur vervangen wordt, aangezien je niks mag aanraken. Het lijkt hun wat onpraktisch om ergens te wonen en niet op de bank te mogen zitten. Maar aan de andere kant zien ze wel andere voordelen, de ruimte is enorm en je zou hier je dagen prima kunnen vermaken met verstoppertje spelen.

Op bezoek in de State Rooms.
Op bezoek in de State Rooms.
Achter deze muren bevinden zich The State Rooms.
Achter deze muren bevinden zich The State Rooms.
Nee, het geen schilderij, het is echt het prachtige uitzicht.
Nee, het geen schilderij, het is echt het prachtige uitzicht.

Artisans Courtyard

We wandelen richting Artisans Courtyard. Op het midden van het plein liggen wat middeleeuwse spelletjes, zoals kegelen en ringgooien. Rondom ‘the courtyard’ zien we kraampjes met verkleedkleren, een tovenaar met een tafel vol drankjes en enge, rare dingen en een kraampje waar je middeleeuwse ambachten kunt beoefenen. Er zijn verschillende ambachten die tijdens het seizoen worden aangeboden.

The Dragon Quest

Het aller coolst is wel de Dragon Quest. We scoren net op tijd een paar tickets en sluiten aan in de rij. Bij de ingang horen we al drakengeluiden en de spanning stijgt. Eenmaal binnen horen we van een ridder wat er aan de hand is en wat de bedoeling is. Hoewel de introductie in het Engels is, kunnen de kinderen de grapjes van de ridder wel waarderen.

We betreden gespannen het hol van de leeuw, eh nee, van de draak natuurlijk. Wat we daarbinnen beleven blijft geheim, daarvoor moet je toch echt zelf een bezoekje brengen aan Alnwick Castle.

Wij hebben de draak gevonden!
Wij hebben de draak gevonden!

Tips voor een bezoek aan Alnwick Castle met kinderen

Koop vooraf tickets via de website van Alnwick Castle. Een familietickets kost circa 47,50 euro (prijspeil 2019) en geeft toegang voor 2 volwassenen en max. 4 kinderen. Kijk bij binnenkomst direct even op de informatieborden, zodat je weet welke activiteiten er te doen zijn en waar je gratis tickets hiervoor kunt halen.

Zeg thuis niet dat je naar het Harry Potter kasteel gaat. Dit hadden wij wel gedaan, waardoor de kinderen (en wij ook) de verwachting hadden gewekt dat we op de set van Harry Potter terecht zouden komen.

Hoelang je in het kasteel wil verblijven is natuurlijk je eigen keus. Wij zijn er ongeveer 3 uur geweest. Een bezoek aan de naastgelegen Alnwick Garden kan dus prima op dezelfde dag.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een vakantie in Schotland met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Alnwick Castle. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.