Stedentrip Edinburgh met kinderen, tips voor de bezienswaardigheden die je niet mag missen!

0
219

Een stedentrip naar Edinburgh met kinderen is geweldig tijdens een vakantie in Schotland. Maar ook een prima bestemming voor een losse stedentrip. Blogger Fieke ontdekte deze stad vol met historie in het voorjaar samen met haar gezin.

Dit blog is geschreven in 2018 en in 2024 voorzien van een update

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie met kinderen naar Edinburgh

Schotland en Edinburgh met kinderen

Een bezoek aan Schotland staat al lange tijd op ons wensenlijstje. Als de kinderen twee weken meivakantie hebben, laten we de kans niet aan ons voorbij gaan. We zijn heel erg benieuwd naar de combinatie van natuur, cultuur en geschiedenis die Schotland te bieden heeft. We kiezen voor een combinatie van een huurhuis in de Loch Lomond regio met een stedentrip naar Edinburgh. Op deze manier willen we de verschillende kanten van Schotland ontdekken.

Na een week vol prachtige wandelingen, een rit met de Jacobite Stoomtrein en de nodige culturele uitstapjes is het tijd om richting Edinburgh te rijden. Na twee uur door het mooie glooiende Schotse landschap dient Edinburgh zich aan.

Lees hier het blog over onze autovakantie naar Schotland met kinderen

Edinburgh: een stad met een lange geschiedenis

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland en telt zo’n 500.000 inwoners. Het is daarmee niet de grootste stad van Schotland, dat is Glasgow. De eerste bewoners van Edinburgh leefden zo’n zesduizend jaar voor Christus aan de voet van de Castle Rock. In de tiende eeuw na Christus werd de eerst burcht gebouwd. Kort daarna werd de stad Edinburgh gesticht. De stad is verschillende keren veroverd door de Engelsen. In de 13de eeuw lukte het de Engelse niet de stad te veroveren maar werd de stad wel bijna volledig in as gelegd.

Kort hierna werd de stad benoemd tot hoofdstad van Schotland. Het oude deel van de stad ‘Old Town’ stamt uit deze tijd. Edinburgh groeide pas echt als stad in de 18de eeuw tijdens de Age of Improvement. De ‘New Town’ werd in deze tijd aan de stad toegevoegd. Het historische centrum van Edinburgh is in zijn geheel UNESCO Werelderfgoed. Het hoger gelegen Old Town wordt door een dal gescheiden van het lager gelegen New Town, heel bijzonder.

Tip! Neem een reisgids mee, zoals ANWB Extra – Edinburgh.

Edinburg met kinderen castle rock
Het kenmerkende gezicht van Edinburgh Castle Rock.

Edinburgh Castle mag niet ontbreken tijdens een bezoek met kinderen

Als we vanuit ons guesthouse richting het centrum lopen zien we direct dat het oude gedeelte van de stad hoog op een rots ligt. Op de uiterste punt torent Edinburgh Castle boven alles uit. Er blijken heel wat traptreden voor ons te liggen die ons uiteindelijk op het plein voor het kasteel brengen. “Wat een mooi kasteel”, roept T. zodra hij boven is. Omdat Edinburgh Castle de belangrijkste bezienswaardigheid in Edinburgh is, bezoeken we het kasteel vroeg in de morgen. Ondanks dat staat er al een rij voor de kassa.

We krijgen een plattegrond van het kasteel met daarop de zeven belangrijkste plekken. Dit wordt ons handvat voor ons bezoek. Als we deze zeven plekken bezoeken komen we langs een groot deel van het kasteel. We maken geen gebruik van de audiotour. T. is hier nog wat te jong voor en wil vooral rondlopen en ontdekken.

 

St. Margaret’s Chapel, het oudste gebouw in Edinburgh

We vervolgen onze weg naar boven en komen terecht op het plateau met kanonnen, waar onze kinderen ook nu weer van onder de indruk zijn. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. We lopen door naar St. Margaret’s Chapel. Het oudste gebouw in Edinburgh, gebouw aan het begin van de 12de eeuw. Door het glas-in-lood van de ramen valt een bijzonder licht dit kapelletje binnen.

Edinburgh met kinderen kasteel
Edinburgh Castle ligt boven op de rots. Het is een flinke klim om er te komen.
Edinburgh met kinderen uitzicht
Het uitzicht is vanaf hier prachtig over Edinburg en omgeving.

De kroonjuwelen en de ‘Stone of Destiny’

Het kasteel is prachtig gerenoveerd. De uitleg op de borden vertalen we voor de kinderen zodat ze weten waar we zijn. We zijn onder de indruk van dit enorme bouwwerk boven op de rots. We gaan op zoek naar de Schotse Kroonjuwelen. Wat een pracht en praal en een mooi stukje geschiedenis. T. zou niets liever doen dan met het zwaard vechten. Helaas, dat mag niet. Ook ligt hier de ‘Stone of Destiny’ de steen waarop de koningen van Schotland traditioneel gekroond werden.

We vervolgen de route langs de Great Hall met zijn bijzondere plafond en verschillende zwaarden. Dan is het tijd om naar de Prisons of War te gaan. Hier lopen we door de gevangenissen uit de 17de en 18de eeuw. “Was dit allemaal echt zo?”, vraagt J. verbaasd. Nee dus, alles is mooi nagemaakt. Je krijgt hier een goed beeld van hoe het leven in de gevangenis was. J. besluit dat ze blij is dat ze hier niet hoeft te leven.

Edinburgh met kinderen heersers
Als we op weg gaan naar de kroonjuwelen komen we langs een muur met heersers uit de geschiedenis van Schotland.

Wil je het kasteel goed bekijken tijdens je bezoek aan Edinburgh met kinderen, trek dan minimaal een halve dag uit voor een bezoek aan Edinburgh Castle.

Een toegangskaartje tot het kasteel kost 11,50 pond (circa 13 euro) voor kinderen en 19,50 pond (circa 22 euro) voor volwassenen (prijspeil 2020). Door online kaartjes te kopen voorkom je wachten voor de kassa en het ook nog eens voordeliger. Wij hebben er niet op gewacht, maar iedere dag om 13 uur wordt er een (modern) kanon afschoten. Op Tiqets kan je combi tickets vinden die ook het overwegen waard zijn. 

The Royal Mile in Edinburgh

Wanneer we vanaf het kasteel de stad in lopen gaan we via de oudste weg van Edinburgh: The Royal Mile, de weg van het hoog gelegen Edinburgh Castle naar het lager gelegen koninklijke paleis Holyrood Palace. De naam verwijst naar de afstand tussen de twee gebouwen en de koninklijke gebouwen aan de uiteinde van de weg. The Royal Mile loopt behoorlijk steil naar beneden. Klimmen en dalen blijf je in Edinburgh de hele dag doen. Stevige schoenen zijn hier geen overbodige luxe.

Aan The Royal Mile bevinden zich meerdere musea en monumenten zoals St. Giles Cathedral en het Parliament House. Wij genieten al wandelend van de sfeer in deze straat. De prachtige oude gebouwen. De hobbelige straat. Het geluid van de doedelzak dat je hier continue hoort. De levende standbeelden op iedere straathoek. De gezellige toeristische drukte. 

The Royal Mile is echt het hart van toeristisch Edinburgh. Ondanks dat het hier lekker druk is, is het niets in vergelijking met de drukte in Amsterdam. Edinburgh met kinderen ontdekken is echt prima te doen. Vergeet trouwens niet om met je gezin ook door de rest van Edinburgh te slenteren. Tijdens een stedentrip vinden wij het altijd heerlijk om de stad op te snuiven door te lopen en rond te kijken.

Edinburgh met kinderen the royal mile
The Royal Mile is de oudste straat van Edinburgh en loopt van Edinburg Castle naar het lager gelegen Holyrood Palace.
Edinburgh met kinderen cathedral
Aan The Royal Mile liggen verschillende bezienswaardigheden zoals St Giles Cathedral.
Edinburgh met kinderen straat theater
De kinderen vermaken zich op The Royal Mile prima met al het straattheater dat we onderweg tegen komen

Ga onder de grond bij The Real Mary King’s Close

Halverwege de Royal Mile bevindt zich een klein pand waar The Real Mary King’s Close gevestigd is. Wat niet iedereen weet is dat er onder The Royal Mile een gangenstelsel ligt. Een stelsel van smalle steegjes (Closes) waaraan zich woningen bevinden. In de 17de eeuw woonden hier de mensen van Edinburgh. Later zijn de huidige gebouwen er bovenop gebouwd. Wij willen graag kennismaken met deze wereld en boeken een toer voor het eind van de middag.

We verzamelen op het afgesproken tijdstip in het pand en zakken onder leiding van een gids de gangen in. De gids is verkleed als één van de bewoners uit Mary King’s Close en neemt je al vertellend haar wereld in. Ze doet dit lekker overdreven. Ik hou er wel van. Voor de kinderen hebben we een Nederlandse audiotour geboekt, zodat zij de verhalen van onze gids in het Nederlands kunnen volgen. Zo gaat de omgeving ook voor hun echt leven.

We dalen meters diep af. Het is donker beneden. De woningen aan deze steeg waren tot twaalf verdiepingen hoog. Hoe hoger je woonde hoe rijker je was. Helaas mogen we onder de grond geen foto’s maken van dit bijzondere stukje Edinburgh.

De kinderen zijn onder de indruk van de verhalen over het leven met de pest. En T. kruipt dicht tegen mij aan wanneer hij het verhaal hoort over de dramatische verdrinkingsdood van één van de bewoners in een diepe laag ontlasting.

We lopen door smalle, steile en oneffen gangetjes door verschillende ruimtes. Na een uur zit deze bijzondere rondleiding erop. Dit bijzondere stukje Edinburgh mag je niet missen tijdens een bezoek aan Edinburgh met kinderen.

Edinburgh met kinderen ondergronds
Binnen verzamelen we om samen met onze groep af te dalen in het Edinburg van een paar eeuwen geleden.
Edinburgh met kinderen geen foto's
Deze trap brengt ons naar de onderwereld van Edinburg. Helaas mogen we verder geen foto’s maken.

Een ticket voor de rondleiding kost 16,50 pond voor volwassenen (circa 18,70 euro) en 9,95 pond voor kinderen (ongeveer 11 euro, prijspeil 2020). De audiotour is hier bij inbegrepen. We raden je aan om vooraf  te reserveren. Meer informatie vindt je op de website van Mary King’s Close. Je kan ook tickets kopen van tevoren op Tiqets.

De rondleiding door de ondergrondse steegjes is best spannend en indrukwekkend. Mochten je kinderen angstig zijn, denk dan goed na of je hier naartoe moet gaan. Je kan niet makkelijk halverwege de tour afhaken.

Edinburgh met kinderen steegjes
De smalle steegjes die we onder de grond tegenkomen zien we ook terug tussen de huidige panden op The Royal Mile.

Princess Street Gardens, heerlijk rustpunt tijdens stedentrip met kinderen

Een stedentrip met kinderen is hartstikke leuk, maar even spelen is een welkome afwisseling. Midden in Edinburgh liggen de Princess Street Gardens. Deze tuinen vormen een groot park. Ze liggen in het dal tussen Old Town en New Town.

Wij besluiten in dit park te lunchen. In het park zijn verschillende eetstalletjes waar je een prima lunch kan bestellen. Of doe net als de inwoners van Edinburgh zelf. Haal een broodje bij Mark&Spencer aan Princess Street en neem dit mee het park in.

We kunnen ons broodje  aan één van de vele picknicktafels in het park opeten. En terwijl de kinderen spelen in de grote speeltuin, genieten wij van de zon, het uitzicht op Edinburgh Castle en het prachtige park en kijken we naar de mensen. Wat een fijne plek is dit!

Vanaf het park loop je zo ‘New Town’ in. Hier vind je de grote winkelstraten van Edinburgh.

Edinburgh met kinderen park
We dalen vanuit de Old Town af naar de Princess Street Gardens. Een heerlijk park in het midden van Edinburgh.
Edinburgh met kinderen park
Wat een heerlijk park om tussen alle bezienswaardigheden door te zijn.
Edinburgh met kinderen speeltuin
Na de lunch spelen de kinderen in de speeltuin. Met op de achtergrond Edinburgh Castle.

Met de hop on- hop off bus de buitenwijken van Edinburgh met kinderen ontdekken

Op onze laatste dag in Edinburgh hebben we slechts een paar uur de tijd voordat we de auto in moeten stappen richting Newcastle. De kinderen willen niet weer een heel stuk door de stad lopen, maar wij willen graag nog wat meer van de stad zien. We besluiten de hop on-hop off bus te pakken die verschillende routes door de stad rijdt.

Omdat we het echte centrum van Edinburgh al wandelend hebben gezien kiezen we voor de blauwe route die ons via ‘New Town’ naar de haven van Edinburgh brengt en via Holyrood Palace via de Royal Mile weer terug brengt bij het beginpunt.

In het begin is het zitten in de dubbeldekker nog een feest. De kinderen zitten bovenin en helemaal vooraan. Ze kunnen alles goed zien. Ze herkennen een aantal plekken waar we de afgelopen twee dagen langs zijn gelopen. Maar al snel slaat de verveling toe. De audiotour is helaas niet beschikbaar in het Nederlands. Zonder uitleg zijn de gebouwen in de buitenwijk niet zo heel interessant voor de kinderen.

De busrit duurt een uur. We besluiten onderweg niet uit te stappen en direct terug te gaan naar het beginpunt. Mocht je kort in Edinburgh zijn, dan is de centrumroute (rood) met de hop on-hop off bus misschien wel een goed idee.  In korte tijd zie je de belangrijkste gebouwen van de stad. Kijk ook op Tiqets voor 3-4 verschillende hop on hop off bus tours. Maar heb je meer tijd en wil je iets buiten het centrum zien, pak dan een reguliere bus die direct naar de bestemming leidt.

Ook leuk om te doen is een fietstour met een gids van Baja Bikes.

Edinburgh met kinderen bustour
Onderweg komen we langs bekende plekken. Zeker de gebouwen op The Royal Mile met de specifieke bouwstijl worden herkend.

Overnachten in Edinburgh met kinderen

Tijdens ons verblijf in Edinburg verblijven we in het Edinburgh Caledonian Guesthouse. Het guesthouse ligt aan de rand van het centrum van Edinburgh in een rustige straat.  Ik boek een familiekamer via Booking.com en reserveer ook direct één van de eigen parkeerplaatsen direct voor de deur.

De prijs van een overnachting is een stuk lager dan de prijs van een groter hotel in het centrum. Het guesthouse blijkt een prima uitvalbasis om Edinburgh met kinderen te bezoeken. We lopen in tien minuten naar het oude centrum, maar er stopt ook een bus voor de deur die je naar het centrum brengt.

We slapen met zijn vijven op een ruime en nette familiekamer met douche en toilet. Omdat we veel op pad zijn, brengen we maar beperkte tijd door in het guesthouse. Een goed bed en een lekker ontbijt zijn wel belangrijk. Dat is hier prima in orde.

Het ontbijt wordt uitgeserveerd. Voordat we gaan slapen vullen we het ontbijtformulier in. De keus is ruim voldoende. Van yoghurt, toast en sap tot een full Scottish breakfast. Waar T. geniet van heel veel toast waagt R. zich aan het Schotse ontbijt. Ze legt een goede basis voor een dag Edinburgh.

Edinburgh met kinderen familiekamer
Onze kamer is groot genoeg en voorzien van 5 heerlijke bedden.

Edinburgh met kinderen, wat hadden we graag nog meer willen doen?

Ons bezoek aan Edinburgh met kinderen duurt helaas maar twee dagen. Op ons lijstje met dingen die je in Edinburgh met kinderen kunt doen, is een aantal dingen nog niet afgevinkt:

  • Vanuit het park bij Holyrood Palace kan je een wandeling omhoog maken naar Arthur’s Seat. Voorheen was dit een actieve vulkaan. Vanaf boven heb je een mooi uitzicht op de stad en de omgeving.
  • Het museum Camera Obscura and World Of Illusions vlak bij Edinburgh Castle aan The Royal Mile.
  • Tussen alle geschiedenis en cultuur activiteiten door is een bezoek aan Edinburgh Zoo leuk voor de afwisseling.
  • National Museum of Scotland waar je nog dieper de geschiedenis van Schotland in kan duiken.
  • Museum of Childhood waar je meer leert over hoe kinderen door de eeuwen heen leefden.
  • De Royal Botanic Gardens in New Town.
  • Shoppen in ‘New Town’.
 

Praktische tips voor een stedentrip Edinburg met kinderen

Edinburgh is prima per voet te ontdekken. Ongemerkt lopen we zo’n twaalf kilometer per dag, trek daarom goede schoenen aan. In Edinburgh kun je in de bus een familieticket voor een dag kopen (9,50 pond, circa 10,70 euro, prijspeil 2020).

In Edinburgh vind je veel pubs waar je niet alleen wat kan drinken maar ook vaak goed kan lunchen/dineren. Let wel op dat kinderen niet in alle pubs welkom zijn. Dit geldt ook voor het terras bij de pub. Andere pubs kennen familieruimtes waar je wel met kinderen mag zitten.

edinburg met kinderen pub
Helaas op dit terras mogen we niet plaatsnemen. Bij deze pub zijn alleen volwassenen welkom.

Tijdens ons verblijf in Edinburgh met kinderen dineren wij op de Royal Mile bij het Italiaanse restaurant Bella Italia. Dit restaurant is helemaal ingespeeld op kinderen. Geen probleem dus als de kinderen een beetje moe en hangerig zijn na een lange dag Edinburgh.

De kinderen krijgen tekenspullen en er is een kindermenu met ruime keuze. En wat vooral opvalt is het kindervriendelijke personeel. De ober merkt direct op wanneer T. protesteert bij zijn eten en vraagt wat er niet goed is. Ik blijk het verkeerde besteld te hebben. Geen probleem, binnen vijf minuten heeft T. zijn gewenste pizza op het bord liggen.

Wij bezoeken Edinburgh als onderdeel van onze autorondreis door Schotland. Edinburgh met kinderen is ook prima als losse stedentrip te bezoeken. Verschillende lowcost airlines vliegen direct vanuit Nederland op Edinburgh. Kijk op Cheaptickets voor tijden en tickets.

Ligging Edinburgh

Zou jij Edinburgh met kinderen willen bezoeken?

Samengevat: Edinburgh met kinderen

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie met kinderen naar Edinburgh

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over een vakantie in Groot-Brittannië ? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!