Is varen met DFDS naar Newcastle kidsproof?

0
265
De zon in de zee zien zakken.
De zon in de zee zien zakken.

Denk je aan een korte trip naar Engeland, bijvoorbeeld om te gaan kerstshoppen? Dan denk je al snel aan de boot om de Noordzee over te steken. Blogger Jolinda was benieuwd of een minicruise naar Newcastle wel kidsproof is. Ze schrijft over haar ervaringen met varen met DFDS naar Newcastle en haar oudste dochter vlogt voor KidsErOpUit.

Varen met DFDS naar Newcastle

“Gaan we ook slapen op de boot?” Mijn kinderen springen nog net geen gat in de lucht als ik ze vertel over mijn plannen voor de hersftvakantie. Wij gaan varen met DFDS naar Newcastle. Oudste dochter kijkt wel wat bezorgd. “Als ik maar niet zeeziek word.” De reispilletjes gaan als eerste in de tas.

We hebben eerst een autoritje voor de boeg. Best lastig als je niet kunt wachten om te zien waar je slaapt op de boot. Na een uur kan ik mijn kinderen gelukkig even uitlaten. We parkeren onze auto op de ruime parkeerplaats in de haven. Op tijd hiervoor reserveren is aan te raden, dan ben je verzekerd van een plekje.

De boot ligt al klaar.
De boot ligt al klaar.

“Kijk, is dat onze boot?” Mijn kinderen rennen naar een hek waarachter de Princess Seaways ligt. “Er staat Kopenhagen op mam, maar wij gaan toch naar Newcastle?” Dat komt vast goed, eerst maar eens inchecken.

We moeten even wachten in de ruime ontvangsthal voor we de boot op mogen. Als het dan eindelijk zover is, moeten we door een sluis. “Dit is net als met vliegen!” Op de boot gaan we met lift naar de verdieping van onze hut, lekker bovenin op dek 9. De hut is zoals ik al had verwacht niet zo ruim als een gemiddelde hotelkamer, maar wel van alle gemakken voorzien voor een kort verblijf. Prima bedden en een keurige badkamer met douche en wc. “Ik wil boven!” “Nee, ik wil boven!” De bedverdeling levert enige strijd. We beloven op de terugreis een andere verdeling en iedereen is weer tevreden.

Ik wil ondertussen wel wat meer van de boot zien en stel voor om op verkenning uit te gaan. Eerst maar eens naar buiten. We kijken mooi op de haven van IJmuiden uit en lopen wat rond. Dan vertrekt de boot. We deinen een beetje en ik pak snel een reispilletje voor oudste dochter. De laatste keer op zee beviel haar niet zo goed. Dit was een klein bootje, niet te vergelijken met de enorme boot van DFDS. Toch neemt ze een pilletje, better safe than sorry.

Kijk, daar ergens staat onze auto.
Kijk, daar ergens staat onze auto.
Dag IJmuiden, wij gaan naar Engeland!
Dag IJmuiden, wij gaan naar Engeland!

We zijn buiten uitgekeken en gaan weer naar binnen. Het winkeltje lonkt, en we nemen een kijkje. Jongste dochter wil meteen haar vakantiezakgeld uitgeven aan Lego Friends. De prijzen vallen mij mee, vergelijkbaar met de normale winkelprijzen. Ik weet haar er met enige moeite van te overtuigen om nog even te wachten. Als ze in Newcastle niks leuks ziet, kan ze altijd een doosje Lego op de terugreis kopen.

Ik heb gelezen dat er een kidsclub is met de nodige activiteiten en wil daar gaan kijken. We komen ook nog langs de bioscoop en twee verschillende restaurants. Je hoeft je op deze boot geen moment te vervelen. Bij de kidsclub is een cafe, waar je als ouders wat kunt drinken of eten terwijl de kinderen lekker spelen. Het spelen is vooral leuk voor de jonge kinderen. Mijn tiener kijkt wat verveeld naar de ballenbak. Zij is blij met de wifi die we nu nog hebben, iets verderop op zee is dat vast minder goed. 

Kinderen hoeven zich niet te vervelen op de boot van DFDS.
Kinderen hoeven zich niet te vervelen op de boot van DFDS.
Vooral voor de kleine kinderen is genoeg te doen.
Vooral voor de kleine kinderen is genoeg te doen.

Na het spelen willen mijn kinderen graag terug naar de hut. Zij vinden het zo knus met z’n allen in de stapelbedden. We hebben nog tijd over voor we aan tafel gaan in een van de restaurants, dus kruipen we allemaal op de bedden. Ik heb wat reisspellen mee en die komen nu goed van pas. Ga je binnenkort ook varen met DFDS naar Newcastle? Vergeet dan niet om spelletjes mee te nemen.

Onze hut, klein maar fijn.
Onze hut, klein maar fijn.
Eigen badkamer.
Eigen badkamer.
Je kunt ook gewoon douchen op de boot.
Je kunt ook gewoon douchen op de boot.
Een hut met zeezicht is wel zo leuk.
Een hut met zeezicht is wel zo leuk.

Voor we aan boord gingen vroeg ik me af of we ons niet zouden vervelen, we zitten best een lange tijd op eenzelfde plek. Maar tijd vliegt voorbij. We zijn nog niet uitgespeeld als we in het restaurant verwacht worden. Wij kiezen voor de 7 seas, met een handig uitgebreid dinerbuffet met warme- en koude gerechten, vis- en vleesgerechten, een saladebar én een kinderbuffet. We hebben een mooie tafel bij het raam, met uitzicht op zee. “Ik heb nog nooit gegeten terwijl ik de zee kon zien.” Mijn zoon is onder de indruk.

“Mag ik nog een keer frietjes halen?” Mijn kinderen vinden het geweldig om heen en weer te lopen om lekkere dingen op hun bordjes te scheppen. “Is er zo ook nog een toetje?” Ik heb al gezien dat er een apart dessertbuffet is, waar we zelf softijsjes mogen tappen. Spikkels erop en het feest is compleet. “Eten op een boot is echt leuk.” Ik geef mijn jongste dochter geen ongelijk.

Wil je liever a la carte eten, dan kun je ook goed terecht in Restaurant Blue Riband of in het Explorers Steakhouse. Na het eten kijken wij nog even buiten voor we onze hut opzoeken. “We gaan weer spelletjes doen!” Mijn kinderen hoeven niet zo nodig naar de bioscoop, ze vinden de hut veel te gezellig.

De zon in de zee zien zakken.
De zon in de zee zien zakken.

En zo deinen we steeds verder richting Engeland. De nacht is wat onrustig, maar dat ligt niet aan de lekkere bedden, maar aan het feit dat we met z’n 5-en zo knus bij elkaar liggen. Ik hoor elk zuchtje en merk het als iemand zich boven mij omdraait.

De zon komt mooi op en daar hebben we prachtig zicht op vanuit onze hut. Ik stel voor om op tijd te gaan ontbijten, zodat we weer een mooie tafel bij het raam hebben. “Gaan we weer naar hetzelfde restaurant?” In no time staan mijn kinderen aangekleed en wel klaar om te gaan. Het ontbijtbuffet is goed verzorgd. Vers brood, veel keuze in fruit, beleg, yoghurt, scrambled eggs, er is voor iedereen wel wat lekkers bij. Met uitzicht op zee en we zien al snel de kust opdoemen.

“Land in zicht!”, grapt mijn zoon. Het is tijd om de spullen te pakken en Newcastle te ontdekken! Hoe dat ons bevalt lees je in het blog over onze stedentrip Newcastle.

Is een minicruise met DFDS naar Newcastle kidsproof?

Als je dit aan mijn kinderen vraagt krijg je een volmondig ja. Het eten op de boot, de ballenbak, het samen slapen in een knusse hut, ze vinden het prachtig. Varen met DFDS naar Newcastle bevalt ze prima. Ze hebben ook veel zin in de terugreis. Helaas voor oudste dochter is de zee op de terugweg iets onstuimiger en denken we te laat aan de reispilletjes. Ook ik voel me niet zo lekker als op de heenreis. Een tip dus als het wat harder waait, blijf wat langer in de frisse lucht op het dek totdat een reispilletje zijn werk heeft kunnen doen.

De kust bij Newcastle is prachtig.
De kust bij Newcastle is prachtig.

Praktische informatie

DFDS heeft verschillende aanbiedingen voor korte cruises van IJmuiden naar Newcastle of van Duinkerken naar Dover. Kijk op de website van DFDS voor de tarieven.

Je kunt je auto meenemen of kiezen voor parkeren bij de haven in IJmuiden. Voor zeven euro per nacht kun je je auto parkeren in IJmuiden op een afgesloten terrein bij de terminal. Reserveer op tijd om zeker te zijn van een plekje. Newcastle is een compacte stad, prima te voet te verkennen. Vanaf de boot gaat er een bus die je afzet in hartje Newcastle. Dit is bij de bootreis inbegrepen.

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in Groot-Brittanie te beleven is met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is stand gekomen in samenwerking met DFDS Seaways. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.