Is London Eye de moeite waard?

0
107
Ik zie de Big Ben.
Ik zie de Big Ben.

Ik zal het niet ontkennen: Londen is best prijzig. Gelukkig is er veel gratis te doen. Maar als je toch in Londen bent en wel geld wil uitgeven, dan is het de vraag waar je dat aan gaat doen. Tenzij je budget onbeperkt is zal je keuzes moeten maken. Zoon C. en ik kozen voor London Eye. Ben jij nieuwsgierig of London Eye de moeite waard is? Lees dan verder.

London Eye, het grote reuzenrad in Londen

London Eye heeft de skyline en bezienswaardigheden top 10 van Londen veranderd. Sinds de komst van het reuzenrad in Londen is het meteen een van de populairste attracties van de stad. Oorspronkelijk was het plan om het reuzenrad tijdelijk te laten staan, maar het is zo’n succes dat het een permanente bezienswaardigheid in Londen is geworden.

Het reuzenrad London Eye is 135 meter hoog en 1.700 ton zwaar. De 32 capsules doen er ongeveer 30 minuten over om een rondje te maken. De gemiddelde snelheid is 0,26 meter per seconde

London Eye is geopend sinds 2000 en werd zeker in de beginjaren ook het Millennium Wheel genoemd.

Genoeg feitjes, nu onze ervaring met London Eye! 

Bezienswaardigheden omgeving London Eye

C. en ik beginnen onze stedentrip Londen met een bezoek aan London Eye. Het lijkt mij een leuke manier om hem een indruk te geven van de grootte van de stad. We hebben kaartjes voor een ritje om 11 uur. Door het tijdverschil zijn we ’s ochtends al op tijd klaar met aankleden en ontbijten. Ook onze metrorit naar Waterloo Station gaat heel voorspoedig. Met als gevolg dat we veel te vroeg bij London Eye zijn. Wat nu?

Speeltuin bij London Eye

Gelukkig ziet C. meteen een speeltuin. Direct tegenover London Eye ligt Jubilee Park. Je kan hier heerlijk zitten als het mooi weer is. Op het gras of op een hoge rand. Wij gaan naar de speeltuin. Er zit een stevig hek omheen, dus als je met kleine kinderen bent kunnen ze niet weglopen. “Mama, deze speeltuin is net een obstakel run” zegt C. al snel. Ik kan hem alleen maar gelijk geven. De speeltuin bij London Eye is heel geschikt voor kinderen van 6 jaar en ouder. Jonger kan ook, maar dan zullen kinderen al snel lengte tekort komen om te klimmen en te klauteren.

Een leuke en veilige speeltuin.
Een leuke en veilige speeltuin.

4D Experience

Als C. uitgespeeld is, lopen we een rondje over de boulevard langs de Thames. We zien dat hier veel meer te doen is: Sea Life, London Dungeon, Madame Tussaud en nog enkele andere bezienswaardigheden. We lopen de Ticket Office binnen. Ik had vooraf gehoord dat daar gratis een 4D Experience te ervaren is. We krijgen speciale brillen mee en lopen de gang in. Voordat we de filmzaal instappen, worden we eerst voor een groene wand op de foto gezet. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat. Maar eerst de 4D Experience ervaren. We zien London Eye gedurende het jaar voorbij komen. Met sneeuw, in de zomer en tot slot met vuurwerk. Leuk om te zien, al is het een vrij korte film. Bij de uitgang kunnen we onze foto’s zien. Erg leuk gephotoshopt, zittend op London Eye. Maar jeetje, wat is zo’n fotopakket duur! Of we even 25 pond willen betalen… Eh nee. Er is ook een kleiner pakket, maar dat is maar 5 pond goedkoper. Ze zullen er vast over hebben nagedacht, al kan ik het niet volgen. Ik was best bereid een foto te kopen, maar ik hoef niet zo’n pakket met sleutelhanger en fotoboekje. Waarom niet alleen de foto verkopen voor een leuk bedrag? Ik had hier best 10 pond voor willen betalen…

De 4D Experience is gratis. Ze hopen natuurlijk dat je daarna de (dure) foto's koopt.
De 4D Experience is gratis. Ze hopen natuurlijk dat je daarna de (dure) foto’s koopt.

Onze ervaring met London Eye

Inmiddels is het kwart voor 11. Met ons kaartje kunnen we de snelle rij benutten. Erg fijn, want bij de ’tijdloze’ kaartjes staat een behoorlijke rij. Er wordt niet moeilijk over gedaan dat we iets te vroeg zijn. Voordat we een van de capsules mogen betreden worden we gecontroleerd. Het valt me later op dat ook bij het verlaten van de capsule, deze wordt gecheckt voordat de nieuwe mensen er in mogen. Er worden duidelijk geen veiligheidsrisico’s genomen.

Dan is het onze beurt om de capsule in te stappen. Het rad draait ondertussen gewoon door. Dus hups, snel instappen. Het lijkt alsof je echt boven het water de stap moet zetten. Dat is gezichtsbedrog, want onder de capsules is nog een platform. Dat zie je alleen niet bij het instappen.

Op de vloer van de capsule zien we ‘Photospot’ staan. Iedereen denkt dat dat de plek is om de beste foto’s te maken. Maar nee, aan het einde ontdekken we dat je daar moet staan als je een foto van jezelf wil laten maken om deze in de London Eye Shop te kopen. Wij hebben tijdens ons ritje al aan een medepassagier gevraagd om een foto te maken, dus laten deze gelegenheid aan ons voorbij gaan.

We zijn bijna aan de beurt.
We zijn bijna aan de beurt.
De hele rit vraag ik me af wanneer er een foto wordt gemaakt. Aan het einde dus.
De hele rit vraag ik me af wanneer er een foto wordt gemaakt. Aan het einde dus.

Het reuzenrad draait langzaam rond. Hierdoor hebben we ruimschoots de tijd om foto’s te maken en te kijken. We maken ons ritje op een wat grijzige dag. Nu kan ik niet vergelijken met een zonnige dag, maar we genieten beiden van het uitzicht op de Thames, de BigBen en de totale skyline van Londen.

Nu heb ik enige hoogtevrees. Niet zo erg dat ik hier niet in zou durven, maar het is er wel. Op de momenten dat ik dichtbij het raam sta voel ik wel de bekende kriebel in m’n buik. Zodra ik een stapje naar achteren doe is dat gevoel weg. Mocht je last hebben van hoogtevrees, dan kan je er ook voor kiezen om op het bankje in het midden van de capsule te gaan zitten.

C. is helemaal blij met z’n verrekijkertje dat hij een dag eerder in een restaurant kreeg. Hij bekijkt met z’n kijkertje alle kanten. Ik wijs hem op enkele bezienswaardigheden, maar die zeggen hem niets. Ik moet wel drie keer uitleggen welke toren de BigBen is. Logisch natuurlijk, hij is nog maar 7 en dan zegt je dat natuurlijk niets.

Een touchscreen, altijd leuk. Ook al kan je het Engels niet lezen...
Een touchscreen, altijd leuk. Ook al kan je het Engels niet lezen…
Ook met grijs weer kan je echt ver kijken.
Ook met grijs weer kan je echt ver kijken.
Camiel gebruikt zijn verrekijkertje.
C. gebruikt zijn verrekijkertje.
Gluren naar de bootjes in de Thames.
Gluren naar de bootjes in de Thames.
Ik zie de Big Ben.
Ik zie de Big Ben.
We zijn bijna rond.
We zijn bijna rond.

Inmiddels is er bijna een half uur voorbij. We komen beneden aan. Tijd om uit te stappen en nog een keer achterom te kijken. Ja, London Eye is zeker de moeite waard! Het is net als met de Eiffeltoren in Parijs, die moet je een keer beklommen hebben. Dat geldt ook voor een rondje met London Eye in Londen. Het zijn gewoon stedentrip-klassiekers.

Informatie prijs, tickets en openingstijden London Eye

Je tickets voor London Eye kan je vooraf kopen. Wel zo prettig, want dan hoef je daar niet in de rij te staan. Ik raad je aan om een Flexi Fast Ticket te kopen als je met kinderen gaat. Je zet dan wel de dag vast (en bent daardoor iets voordeliger uit), maar zit niet vast aan een tijd. Ook hoef je niet in die lange rij te staan. Als je je kaartje vooraf koopt ben je 29,50 pound kwijt voor iedereen vanaf 4 jaar.

Wil je liever een ander ticket? Kijk dan naar de mogelijkheden op de website van London Eye zelf.

London Eye is onderdeel van Merlin Entertainment. Onder dit bedrijf vallen ook Madame Tussaud, Sea Life, London Dungeon en Shrek Adventure. Er worden diverse combinatietickets aangeboden, waarbij je natuurlijk het voordeligste uit bent als je een zo groot mogelijk pakket aanschaft. Ook kan je een combinatieticket kopen voor een rondvaart op de Thames. Bedenk goed wat je graag wil zien en besluit op basis daarvan welk kaartje je koopt.

Verschillende mogelijkheden voor combinatietickets.
Verschillende mogelijkheden voor combinatietickets.

De openingstijden van London Eye variëren. Elke ochtend start het reuzenrad met draaien om 10 uur en de kassa gaat een half uur eerder op. Op de website van London Eye is te zien tot hoe laat het reuzenrad open is. Afhankelijk van de tijd van het jaar en bijzondere dagen is dit meestal tot 20.30 of 21.30 uur.

Zou jij voor een rondje in London Eye kiezen als je in Londen bent?

Meer lezen

Zin in een bezoekje aan Londen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met London Eye. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.