Stedentrip Londen: samen nieuwe herinneringen maken in de stad en de trein

Een stedentrip Londen met kinderen op basis van lezersherinneringen, dat wilde Saskia met haar zoontje ondernemen. Ze riep van te voren lezers op om hun favoriete herinneringen te delen aan Londen. Van deze herinneringen heeft ze er vier uitgekozen om te herbeleven tijdens hun stedentrip Londen. 

Dit blog is geschreven in 2016 en in 2020 voorzien van een update

Stedentrip Londen met kind: vier herinneringen herbeleven

De stedentrip Londen van C. en mij heeft opnieuw bevestigd dat kinderen anders naar een nieuwe omgeving kijken. Het zijn de voor mij kleine dingen die op hem grote indruk maken. De Engelse kinderen in hun schooluniform, de lange roltrappen bij de metro, het verkeer dat van links komt en de Engelse woordjes die worden herkend. Dat maakt Londen zo anders dan de andere Europese steden die hij heeft gezien.

Soms raken we helemaal in de war: eerst links of eerst rechts kijken?
Soms raken we helemaal in de war: eerst links of eerst rechts kijken?

Vooraf vindt C. het echt spannend om naar Londen te gaan. Ik heb hem een kinderreisgids over Londen gegeven om te lezen. Dat boekje staat vol met spannende verhalen. C. is een beetje bang geworden voor die onbekende stad. Zouden we misschien Jack the Ripper of punkers tegen gaan komen?

Ik heb voor ons beide een armbandje met telefoonnummer besteld. Voor het geval we elkaar kwijt raken. Dat maakt het bezoek aan Londen nog spannender….

Een warm en zweterig handje houdt mij de eerste dag stevig vast. Aan het einde van de dag blijkt Londen wel druk, maar niet eng. Na het eten is hij zo op z’n gemak dat hij vrolijk voor mij uit huppelt naar het hotel.

De laatste dag moet ik m’n best doen om hem bij te houden, zo vertrouwd is hij al met de roltrappen in de metro. Voordat ik m’n Oyster Card heb opgeborgen, staat hij al bijna beneden.

Met de roltrap naar beneden.
Met de roltrap naar beneden.

Ik geniet ontzettend van mijn kleine grote mannetje die alles zo in zich opneemt. Die de Engelse schoolklasjes best intimiderend vindt en in de musea van gekkigheid niet weet waar hij eerst wil kijken. Er zijn zoveel bijzondere dingen te zien en te beleven op straat. Als we de tweede avond op bed liggen, fluistert C in m’.n oor: “Mama, ik wil nog een keer met jou naar Londen”. Ik smelt en ik wil direct een nieuwe stedentrip Londen boeken.

Ligging Londen


 

Bezienswaardigheden in Londen met kinderen

Maar wat zijn nu leuke bezienswaardigheden in Londen om met kinderen te bezoeken? Tijdens onze stedentrip Londen moeten we keuzes maken. C. is nog niet geïnteresseerd in klassieke highlights als de BigBen, Tower Bridge en Buckingham Palace. Deze slaan we over.

Uit alle herinneringen van onze lezers kiest C. wat hem het leukste lijkt: dino’s kijken, spelen bij een piratenschip en voertuigen bekijken. “En we moeten ook eten mama, dus die restaurants moeten er ook bij” eindigt hij zijn opsomming. Met deze input heb ik een dagindeling gemaakt en aangevuld met bezienswaardigheden in Londen waarvan ik denk dat hij ze ook leuk vindt.

Over London Eye, London Transport Museum, Natural History Museum en Diana Memorial Playground zijn er aparte blogs. We hebben er gewoon te veel over te vertellen!

Bekijk en boek hier direct al je activiteiten voor Londen:

 
Happy voor de London Eye.
Happy voor de London Eye.
Onze laatste ponden uitgeven bij Hamley's. Geen enkel probleem....
Onze laatste ponden uitgeven bij Hamley’s. Geen enkel probleem….
Mercure Hotel Kensington. Een prima uitvalsbasis om Londen te verkennen.
Mercure Hotel Kensington. Een prima uitvalsbasis om Londen te verkennen.

Met de trein naar Londen

De vaste lezers van KidsErOpUit weten dat we reizen met de trein met kinderen graag doen. Zowel in Nederland als daarbuiten, zoals naar Berlijn. Het is voor ons de eerste keer dat we naar Londen met de trein gaan. Ik ben benieuwd hoe dat gaat zijn. Volgens de reisplanner zijn we circa zeven uur onderweg vanuit Deventer.

Ready to go op het station van Deventer.
Ready to go op het station van Deventer.

We vertrekken op zondag. Vanuit Brussel ben je met de Eurostar in twee uur in Londen. Echt super snel en comfortabel. Zeker op de heenweg als we zelfs een stopcontact bij onze zitplaatsen hebben.

Brussel is alleen vanuit Deventer best een reis. We hebben pech en onze goede aansluiting via Roosendaal valt uit vanwege werkzaamheden. Dan maar een trein eerder nemen. Helaas moeten we dan meerdere keren overstappen en is de overstaptijd kort. Ik vind het risico te groot, want we willen wel op tijd in Brussel zijn.

Het wordt nog een trein eerder. In plaats van om 9.14 uur vertrekken we nu om 7.32 uur. In Rotterdam hebben we drie kwartier voor onze overstap. We doen wat inkopen voor onderweg en springen op de pianotrap.

stedentrip londen met de trein
Springen op de pianotrap bij Rotterdam (te vinden bij de trap naar de metro voor het station).
De trein naar Brussel komt er bijna aan.
De trein naar Brussel komt er over 15 minuten aan.

In Brussel zijn we nu veel te vroeg. Tja, liever twee uur te vroeg dan net op het nippertje op tijd. C. is moe van het wachten en overstappen, hij valt bij mij op schoot in slaap. Ik maak hem wakker als we door de douane mogen. Het lijkt wel alsof we gaan vliegen.

Onze bagage wordt gecontroleerd en we moeten door een detectiepoortje lopen. Onze paspoorten worden gecontroleerd en dan belanden we in de wachtruimte van de Eurostar.

C. is opgeknapt van z’n powernap en kan niet wachten totdat we de trein in mogen. In de trein vermaakt hij zich uitstekend en het personeel is allervriendelijkst. Voordat we het weten zijn we al in Londen. De Eurostar stopt bij station London St. Pancras. Vanaf hier nemen we een rechtstreekse metro naar ons hotel. Echt handig!

Powernap tijdens het wachten in Brussel.
Powernap tijdens het wachten in Brussel.
Met de Eurostar rijden we in 2 uur van Brussel naar Londen.
Met de Eurostar rijden we in twee uur van Brussel naar Londen.
Net voor Calais zien we de hekken die moeten voorkomen dat de vluchtelingen de tunnel inlopen naar Engeland.
Net voor Calais zien we de hekken die moeten voorkomen dat de vluchtelingen de tunnel inlopen naar Engeland. C. herkent ze van het Jeugdjournaal.

Op de terugweg zijn we mooi op tijd op het station. We moeten even wachten en kunnen dan door de douane. Hier treffen we in de wachtruimte hele fijne stoelen met leren bekleding. Gelukkig maar, want onze trein heeft in eerste instantie een half uur vertraging. We hebben in Brussel 45 minuten om over te stappen, dat zou dan net moeten lukken….

Helaas loopt de vertragingstijd op. De trein in Brussel gaan we niet halen. Eerlijk gezegd baal ik wel even. Ik check op de app van NS International hoe ons reisschema er nu uitziet. Gelukkig gaat er een uur later weer een trein vanuit Brussel naar Nederland. Het geeft ons in ieder geval tijd om in Brussel iets te eten te halen.

Onze verdere reis verloopt voorspoedig. We halen met gemak de volgende trein in Brussel en ook onze overstap in Roosendaal gaat goed. Tot mijn grote verbazing blijft C. de hele tijd wakker. Hij piekert er niet over om te gaan slapen. Pas als we bij Zutphen zijn wil hij gaan liggen. Dat praat ik uit z’n hoofd, we zijn er bijna!

C. huppelt vrolijk het station uit. Aan hem is niet te merken dat het al bijna middernacht is.

Klaar voor de terugreis.
Klaar voor de terugreis.

Stedentrip met de trein met kinderen? Hier moet je op letten

Wij hadden deze keer dus wat pech met onze treinreis. Tja, dat kan ook gebeuren als je gaat vliegen of met de auto gaat. Maar hoe kan je je hier op voorbereiden als je met kinderen treint?

  • Check vooraf op de website van de NS of er geplande werkzaamheden zijn. Zeker als je in het weekend vertrekt.
  • Zorg dat je genoeg eten en drinken bij je hebt en dat iPads e.d. zijn opgeladen.
  • Zorg ervoor dat je makkelijk je bagage kan tillen, voor het geval dat je een sprintje moet trekken met z’n allen.

Op dit moment (2016) vind ik de verbinding vanuit het oosten van het land naar Londen niet de meest kindvriendelijke verbinding die NS International heeft. Vanuit de Randstad of Zuid-Nederland is het een stuk beter te doen. Bekijk voordat je een treinreis boekt goed hoe de verbinding vanuit jouw vertrekstation is en laat je verrassen door waar je dan terecht komt.

Het aanbod aan gave stedentrips is in ieder geval groot als je met de trein gaat. Ik hoorde op de Vakantiebeurs dat er concrete plannen zijn om in 2017 de route van de Eurostar door te trekken naar Amsterdam. Dat klinkt mij in ieder geval erg aantrekkelijk in de oren.

Update 2020: Van Amsterdam naar Londen St Pancras International rijdt er vanaf 30 april 2020 een rechtstreekse Eurostar, twee keer per dag. Van Amsterdam naar London St Pancras International duurt 4.10 uur, zonder overstap. Vanuit Rotterdam (mogelijk vanaf 18 mei) is de reistijd 3.29 uur.

 

Herinneringen aan Londen herbeleven

We gingen naar Londen om herinneringen van onze lezers her te beleven. Dat is gelukt en we zijn super blij met alle tips die we hebben gekregen. Ik vond het moeilijk kiezen, maar gelukkig was C. er snel uit. Tijdens ons verblijf in Londen hebben we de foto’s van de herinneringen op Instagram gedeeld. Daarbij zijn de inspiratiebronnen getagd. De foto met de meeste likes levert twee treintickets naar Londen op voor diegene die ons aan die herinnering heeft geholpen.

De deelnemende foto’s zijn hieronder te zien.

Wie van deze vier gaat er met de twee treinkaartjes voor een stedentrip Londen op pad?
Wie van deze vier gaat er met de twee treinkaartjes voor Londen op pad?

Maar dan nu het belangrijkste moment. Ik heb gisteravond het aantal likes geteld van de foto’s. Wie heeft er de meeste weten te verzamelen? Wie wint de 2 treintickets naar Londen? Tromgeroffel…. De winnaar is:

Marinka Sloof (@imeldanism op Instagram)

Van harte gefeliciteerd met je treinkaartjes naar Londen! 

Ben jij ook enthousiast geworden over een stedentrip Londen? Hou KidsErOpUit dan in de gaten. Er komt nog meer Londen-inspiratie aan.

Meer lezen

Zin om naar Londen te gaan? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met NS International en GaSamen Stedentrips (De Jong Intra Vakanties). Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.