Diana Memorial Playground: speeltuin in het centrum van Londen

Samen met zoon C. ging ik in de zomer van 2016 een paar dagen naar Londen. We werden daarbij door de lezers van KidsErOpUit op pad gestuurd om hun herinneringen te herbeleven. Zo kwamen we terecht bij Diana Memorial Playground, een speeltuin in het centrum van Londen. Niet zomaar een speeltuin trouwens…

Diana Memorial Playground in Hyde Park

Diana Memorial Playground is geopend op 30 juni 2000, ter nagedachtenis aan prinses Diana. De speeltuin is te vinden in Hyde Park, vlakbij Kensington Palace. Er is gekozen voor een speeltuin als herinneringsmonument omdat Diana erg met kinderen was begaan. Zowel gehandicapte kinderen als ‘gewone’ kinderen kunnen hier met elkaar spelen. Met de keuze van de speeltoestellen worden kinderen uitgedaagd om zich op creatief, sociaal en educatief gebied te ontwikkelen. Peter Pan diende als inspiratiebron voor Diana Memorial Playground, een groot houten piratenschip is dan ook de blikvanger van de speeltuin.

Het piratenschip dat de blikvanger is van Diana Memorial Playground.
Het piratenschip dat de blikvanger is van Diana Memorial Playground.

Spelen bij Diana Memorial Playground

Aan het einde van onze eerste dag in Londen gaan C. en ik naar Diana Memorial Playground. Het is even zoeken naar de ingang, want de speeltuin ligt goed ingepast in het groen. Er blijkt een flink hekwerk omheen te staan. De toegangspoort gaat pas open als de medewerker heeft gezien dat er een volwassene bij het kind is of als ze zien dat een volwassene een kind bij zich heeft. Euh, veiligheid voor alles? Het voelt voor mij wat overdreven. Het enige voordeel is dat je zeker weet dat je kinderen de speeltuin niet kunnen verlaten.

Je komt hier niet zomaar binnen.
Je komt hier niet zomaar binnen.

Het is druk bij het piratenschip

C. is heel nieuwsgierig naar het piratenschip. Ik heb hem vooraf een foto laten zien en hij heeft er zin in. Maar hij vindt het ook spannend. Zijn grote zus en vaste speelmaatje is niet mee. Naast het piratenschip ligt een leuke waterspeelplaats. Ik plof daar op een bankje. Een prima plek om te kijken. C. komt naast me zitten. Ik vraag waarom hij niet gaat spelen. “Ik mis mijn zus” zegt hij. Agossie, wat sneu. Ik begrijp het wel. Het is best druk in de speeltuin, hij verstaat de kindjes niet en dan heeft een groot deel ook nog een schooluniform aan. Dat laatste blijkt hij best intimiderend te vinden. Door het uniform zijn ze duidelijk als groep herkenbaar en dat is spannend als jij alleen bent.

Als we een dag later terugkomen bij Diana Memorial Playground zijn we er net nadat de speeltuin open is. Het is dan eventjes rustig en dus durft C. alsnog het piratenschip in. Hij is helemaal happy.

Vanaf een afstandje kijken naar de drukte bij het piratenschip.
Vanaf een afstandje kijken naar de drukte bij het piratenschip.

Tot rust komen in de muziektuin

Ik stel voor dat we een rondje door de speeltuin lopen. Want er is meer dan het piratenschip. Daarbuiten is het meteen een heel stuk rustiger. We ontdekken verschillende kleinere speelplekken. C. durft nu wel op de speeltoestellen. Maar de grootste lol heeft hij met de muziektuin die we ontdekken. Hier is geen kind te bekennen en in alle rust geniet hij van het muziek maken.

Een stukje verderop is het veel rustiger.
Een stukje verderop is het veel rustiger.
Muziek maken.
Muziek maken.

Waterspeelplaats

Naast het piratenschip ligt een waterspeelplaats. Als we de tweede keer bij Diana Memorial Playground zijn durft C. hier te spelen. Alle schoolkinderen zijn bij het piratenschip en bij de waterspeelplaats lopen vooral kleine kinderen. Met een stuk hout en het water is hij druk bezig. Als de grotere kinderen bij de waterspeelplaats komen is het geen probleem meer.

Na een half uurtje is het weer net zo druk als de dag daarvoor. Het zonnetje schijnt en C. zoekt een plek op een van de rotsen. Vanaf zijn rotsblok observeert hij wat er allemaal gebeurd. Hij geniet op z’n eigen manier.

Als we weglopen bij Diana Memorial Playground zegt C.: “Ik denk dat mijn zus het hier ook leuk vindt, ik ga het haar de volgende keer laten zien”. Dat is goed. Want een leuke speeltuin is het, al mag het best een stukje rustiger zijn!

Een van de kleinere speeltuintjes.
Een van de kleinere speeltuintjes.

Handig om te weten

C. en ik bezochten Diana Memorial Playground op twee doordeweekse dagen in een periode dat de zomervakantie in Engeland nog niet was begonnen. Hierdoor waren er veel schoolklassen aanwezig. Diana Memorial Playground is geopend vanaf 10 uur, de sluitingstijd varieert en is hier te vinden. De entree is gratis, maar je mag alleen naar binnen als je met kinderen bent. Wil je de speeltuin bekijken en ben je zonder kids? Dan ben je van harte welkom in het half uur voor opening.

Trek gekregen van al het spelen en wil jij het eten na al deze beweging gezond houden? Check dan deze tips van collega-blogger Anne voor vegetarische restaurants in Londen.

In de directe omgeving van Diana Memorial Playground zijn diverse metrostations waar diverse metrolijnen stoppen. Hierdoor is het heel makkelijk om er te komen.

Ga jij tijdens je stedentrip Londen met kinderen ook naar Diana Memorial Playground?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat we nog meer hebben geschreven over Londen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.