De Harry Potter Studio Tour in Londen

4
298
Perron 9 3/4.
Perron 9 3/4.

Iedereen kent hem: Harry Potter. In Londen kan je de Harry Potter Studio Tour doen. Blogger Laura is gek op Londen en met twee kinderen die fan zijn van Harry Potter, kon een bezoek aan de studio’s niet ontbreken tijdens hun stedentrip Londen.

De Harry Potter Studio Tour in London

Wat houden Rick en ik van Groot Brittannië en alles dat daarbij hoort, tot de muziek aan toe!

Uiteraard stond een citytrip naar Londen met de kinderen al een tijd op onze planning. Vorig jaar april (2015) zijn we met 2 van de 4 kinderen op de nachtboot gestapt in Hoek van Holland voor een lang weekend Londen. Mathijs was met zijn 2 jaar nog net te jong, ook omdat het met een buggy erg onhandig is in de Londense metro. Maar D. van toen 11 jaar en D. van 14 jaar staan te springen om mee te gaan. Mathijs blijft in goede handen bij opa en oma.

Na een dag rondstruinen door de prachtige stad en de bekende gebouwen ontdekt te hebben, mogen de meiden kiezen wat ze de tweede dag willen doen. En tja, met 2 Harry Potter fans kan een bezoek aan de Harry Potter Studio Tour in Londen natuurlijk niet uitblijven. Bij de hotelreceptie vragen we bij welk bedrijf we het beste kaartjes kunnen reserveren. Deze boeken we daarna via de iPad. De kaartjes zijn kostbaar, maar er is ons verteld dat het zeker de moeite waard is.

Met Golden Tours naar de Harry Potter Studio’s

Je kiest bij Golden Tours een dag en tijdstip dat je het bezoek wilt gaan maken en je krijgt e-tickets gemaild. We laten deze in het hotel uitprinten. Er is ook een ticketoffice bij Victoria Street Station waar je de kaartjes kunt kopen. De prijzen zijn gelijk.

We kiezen voor vertrek om 8 uur ‘s ochtends, zodat we rond een uur of 15 weer terug zijn. We kunnen dan de rest van de dag verder met onze must see lijst afwerken. Een speciale Harry Potter dubbeldekker bus, die stopt op verschillende plekken in Londen, brengt ons in anderhalf uur naar Watford. In dit plaatsje net buiten Londen zijn de studio’s te vinden. De echte Harry Potter studio’s waar ook de opnames van de films hebben plaatsgevonden. En alleen de rit dwars door Londen centrum is al een attractie op zich!

Welkom bij de Harry Potter Studio in Londen.
Welkom bij de Harry Potter Studio in Londen.

Bezoek aan de filmstudio

Bij aankomst bij de studio’s krijgen we de toegangskaartjes uitgereikt met een vast tijdstip wanneer we de studio’s gaan betreden. Wij moeten een half uurtje wachten, maar in de entreehal kijken we onze ogen al uit. Enorm grote foto’s van de Harry Potter personages, de bekende lichtgroene auto die aan het plafond hangt, de enorme souvenirwinkel en een Starbucks voor een kopje koffie op de vroege ochtend…

Precies op het tijdstip dat op ons ticket staat gaan de deuren open. Een erg goed systeem want daardoor is het nooit overvol in de studio’s en kun je alles goed op je gemak bekijken. De tour zelf duurt ongeveer anderhalf uur en je kan er ook voor kiezen om met een koptelefoon een gids ‘mee te nemen’. Maar wij hebben dochter D., onze Harry Potter expert bij ons. Gids genoeg dus!

We komen in een bioscoopzaal terecht, waar een iets te enthousiaste medewerker een verhaaltje vertelt. We krijgen een stukje film te zien waarin de 3 hoofdrolspelers vertellen over de studio’s. De film duurt net lang genoeg, minuut of 10.

Welkom in Zweinstein

We lopen naar de beroemde deuren van Zweinstein. Als die opengaan kijken we onze ogen uit. De enorme eetzaal, compleet met de zwevende kroonluchters, eettafels, bestek. Alles is er tot in detail. We worden meteen uit de droom geholpen omdat we nu ook zien hoe ze de zwevende kroonluchters hebben gemaakt. Maar dat wisten we van te voren, er zal een stukje magie verloren gaan als je eenmaal hebt gezien hoe de prachtige films tot stand zijn gekomen.

In de eetzaal krijgen we uitleg over de originele kostuums die er hangen en daarna word je ‘losgelaten’ en mag je je eigen weg gaan volgen. En wat voor een weg! Een kijkje in het huis van de Wemels, de werktoren van Perkamentus compleet met de ‘hersenpan’, de slaapkamer van Harry, Ron en Hermelien en nog veel, veel meer. Naast kledingstukken, decorstukken en toverstokjes is in de eerste ruimte ook de mogelijkheid om je te laten fotograferen tijdens een zwerkbal toernooi of in de vliegende auto. Erg leuk voor kinderen om op deze interactieve manier, compleet in Harry Potter outfit, te vliegen op een bezemsteel voor een groen scherm.

Op een vast moment gaat de deur naar de volgende ruimte open. We kunnen ons erg goed vinden in dit beleid van de studio’s om zo de drukte goed te reguleren. Het is enorm druk, maar eigenlijk merk je daar niets van omdat ze je per groep op goede momenten doorsluizen naar volgende ruimtes. Overigens is er meer dan voldoende tijd om alles op je gemak te kunnen bekijken.

Zwevende auto.
Vliegende auto.
Huisje Wemeld.
Huisje van de Wemels.
Herkenbare kostuums.
Herkenbare kostuums.

Zweinsteinexpress

En weer vallen we van de ene verbazing in de andere, de Zweinsteinexpress staat hier stomend op ons te wachten in het station. Wat een prachtig gezicht en wat herkenbaar. Uiteraard ontbreekt perron 9 ¾ niet. In de trein zien we allemaal coupés met nagemaakte scenes uit de verschillende films. Naast de trein kun je zelfs in een coupé plaatsnemen voor een nagebootst ritje. Maar wel een extra spannend ritje, we zullen het geheim niet prijsgeven.

En dan is het tijd om via een café, waar we uiteraard een echt boterbiertje hebben gedronken (bereid je voor op een mierzoet, karamel-achtig prikdrankje), naar buiten te gaan. Hier vind je de loopbrug naar Zweinstein, het huis van de oom en tante van Harry en nog meer auto’s, bussen en motoren.

De Zweinsteinexpress.
De Zweinsteinexpress.
Perron 9 3/4.
Perron 9 3/4.
Huis aan de Ligusterlaan.
Huis aan de Ligusterlaan.

Bijzondere effecten en herkenbare plekken

Na even lekker van het zonnetje te genieten en wat te eten en te drinken, gaan we door naar de laatste ruimte van de Harry Potter Studio Tour. Spectaculair om in deze ruimte te zien hoe ze de reus Hagrid hebben gemaakt of Voldemort. Kortom, de studio waar je kan zien hoe ze met robots en computers de bekende personages tot leven hebben gebracht.

Dan vallen we in de volgende verbazing met de enige echte Wegisweg, compleet met de snoepwinkel en de boekwinkel met de boeken van Gladianus Smalhart.

Tot slot bewonderen we de maquette van Zweinstein. We lopen er omheen en bekijken de kleinste details. Via de toverstokjes winkel belanden we in de souvenirwinkel.

Wat een tour en wat leuk om alles uit de bekende films in het echt te zien! We hebben genoten en na terugkomst op het station in Londen raken de meiden niet uitgepraat over alles wat ze hebben gezien.

Wegisweg.
Wegisweg.

Praktische informatie

Bezoek de website van Harry Potter Studio Tour om van te voren alvast wat informatie in te winnen.
Tickets zijn duur, mede door de busreis en hebben wij gekocht bij Golden Tours (66 pond per persoon, prijspeil 2016). De bus vertrekt onder andere vanaf Victoria Street Station, een groot treinstation waar bijna alle metrolijnen samenkomen. Maar je kan ook met eigen auto of trein naar Watford en een kaartje kopen bij de Harry Potter Studio’s.

Het is verstandig de films te hebben gezien voor het bezoek, mede daarom denk ik dat de Studio Tour geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of 10.

Zouden jouw kinderen een bezoek aan de Harry Potter Studio ook zo gaaf vinden?

Meer lezen

Op zoek naar meer over Londen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

4 REACTIES

 1. Hoi Laura,

  Dat ziet er echt super uit! Mijn man, ik en onze 3 kids zijn ook gek van Harry Potter en het lijkt ons super zoiets een keer met ze te doen. Ik zie alleen op de site van Golden Tours meerdere opties, welke hebben jullie gekozen? Is dat de tour van zo’n 7 uur?

  gr. Sandra

  • Ja, Laura is om 8 uur ’s ochtends vertrokken en om 15 uur weer terug. Dan kom je inderdaad op 7 uur uit. Maar kies vooral de Tour die het beste bij jullie past!

 2. Hi, wat een leuk stukje om te lezen.
  Ik wil graag met mijn 11 jarige Harry Potter fan een weekend naar Londen om hem te verrassen.
  Heb je misschien ook een leuke hotel tip?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.