Juice Festival Newcastle: een pareltje van een familiefestival

0
165

Hou je van kunst, theater, muziek, dans en creatief bezig zijn met je kinderen? Dan moet je deze herfstvakantie nog naar Newcastle. Blogger Jolinda ontdekte daar een pareltje van een familiefestival: Juice Festival Newcastle. Echt Engels, maar ook leuk voor Nederlandse kinderen.

Juice Festival Newcastle

Samen kunst kijken, naar een theatervoorstelling of ons creatief uitleven, ik hou ervan. Het liefst allemaal tegelijk. Tijdens onze citytrip Newcastle, waar ik in een ander blog nog uitgebreid over zal schrijven, maken we kennis met het Juice festival. Waar we niet kunnen kiezen of nu zelf aan de slag gaan met boekjes in de stijl van Roald Dahl maken, of naar een dansvoorstelling gaan kijken. Weet je wat, we doen het gewoon allemaal!

Wij zijn tijdens het startweekend van Juice Festival in Newcastle en pikken de eerste activiteiten mee. Het is een festival voor families en iedereen onder de 25 jaar. Van 21 tot en met 29 oktober 2016 bruist NewcastleGateshead nog meer dan normaal en zijn er allerlei activiteiten en optredens, grotendeels gratis. Het tiendaagse festival heeft een familievriendelijk programma met regionale, nationale en internationale artiesten. Op verschillende locaties in zowel Newcastle als Gateshead zijn de activiteiten en optredens gesitueerd.

Hiphop festijn

Het festival wordt geopend met Jam and Juice. Dit is een jaarlijks hiphop festijn waar lokaal, regionaal en internationaal hiphop talent optreedt. Mijn kinderen zijn gek op dansen en hebben wel zin om naar dit dansspektakel te gaan kijken. Als we Dance City binnen komen is er net een groepje dansers aan het ‘jammen’. In de hal van het theater wisselen de hiphoppers en breakdansers elkaar af. Aangemoedigd door omstanders die meeklappen met de muziek en een grote kring vormen om de geïmproviseerde dansvloer.

Spontane optredens in de hal van Dance City.
Spontane optredens in de hal van Dance City.

Mijn zoon, net in september begonnen met zijn eerste breakdance lessen kijkt zijn ogen uit. “Zag je dat mam? Dat is de freeze!” Ik heb geen flauw idee wat hij bedoelt, maar ik vind de jongens met grote truien, petjes en hoodies die allerlei kapriolen uithalen op een aanstekelijke beat vermakelijk.

Dan stopt het spontane optreden en is het tijd voor het echte werk. We tonen onze kaartjes en mogen plaats nemen in de zaal. Helemaal bovenin, waar we goed zicht hebben op de dansers. We zien moderne hiphop moves en klassieke optredens, die mij doen denken aan de jaren 80. Aan The Rock Steady Crew. Mijn zoon is helemaal enthousiast als hij hoort dat er ook Nederlandse dansers te zien zijn. Volgens hem vormen zij de beste act van de hele avond. En ik moet bekennen dat ik ook onder de indruk ben van Getta Funk.

Jammer dat de airco in de uitverkochte zaal te wensen overlaat, anders was deze avond echt perfect. Een tip, mocht je volgende jaar naar deze geweldige hiphop show willen gaan, koop je kaartjes op tijd, het is altijd uitverkocht en zorg voor luchtige kleding.

Big Juice Family Day

De tweede dag van het festival is iets minder hip en geschikt voor alle leeftijden. In het familievriendelijke Discovery Museum kunnen kinderen creatief aan de slag tijdens de Big Juice Family Day. Mijn kinderen knutselen een boekje waarin ze wraak nemen op de gemene directrice uit Mathilda. “Wie is Mathilda?” Grote broer legt zijn kleine zus wel even uit waar dit boek over gaat. Ik geniet ondertussen van een aantal vriendelijke clowns die rode neuzen toveren in de handen van kleine bezoekers.

Boekjes maken tijdens de Big Juice Family Day.
Boekjes maken tijdens de Big Juice Family Day.

Verderop zijn kinderen maskers aan het maken. Daar hebben we geen tijd voor, maar een codekraker kunnen we nog wel even in elkaar zetten. De vrijwilligers van Juice zijn behulpzaam en vriendelijk. Zeker als ze horen dat wij niet Engels zijn. Met veel geduld laten ze zien wat de bedoeling is van de codekraker, ik hoef bijna niks te vertalen.

Het is jammer dat onze herfstvakantie er alweer op zit, de hele week zijn er nog leuke activiteiten voor kinderen. Zo lijkt mij de Day of the Dead helemaal geweldig. Dit Latijns Amerikaanse feest om de doden te eren komt naar Newcastle op zaterdag 29 oktober 2016. Er is live muziek, schminken, er zijn optredens, creatieve workshops en er lopen vrijwilligers rond in kleurrijke kostuums. De organisatie omschrijft het als een familievriendelijk alternatief voor Halloween. Ook dit onderdeel is populair, dus reserveren is aan te raden.

Optredens tijdens the Big Juice Family Day
Optredens tijdens the Big Juice Family Day

Big Juice Read

Met een Roald Dahl fan in huis zou ik ook nog graag naar de Big Juice Read zijn gegaan, dat dit jaar in het teken van Dahl en zijn fantastische verhalen staat. Met creatieve workshops komt de kleurrijke wereld van Dahl tot leven op 27 en 28 oktober 2016 in de bibliotheken van Newcastle en Gateshead.

Mocht je nog vakantie hebben deze week en zin hebben om iets van dit leuke familiefestival mee te pikken, bij DFDS kun je een minicruise boeken waarbij kinderen gratis meevaren.

Praktisch

Op de website van Juice Festival Newcastle vind je meer informatie over het programma.

Voor een voordelige reis naar Newcastle kijk je op de website van DFDS bij de LEGO-aanbieding.

Als je toch in Newcastle bent, probeer dan zoveel mogelijk kunstzinnige honden te spotten. Door de hele stad staan op verschillende locaties kunstwerken, de zogenaamde Snowdogs. Er is een speciale kaart verkrijgbaar waar je ze kunt afvinken, op verschillende locaties in Newcastle. Er is zelfs een gratis app beschikbaar. Deze hondenspeurtocht is nog tot en met 20 november 2016 te volgen. Daarna worden de beelden geveild voor een goed doel, het locale kinderhospice.

Meer lezen

Heb je zin gekregen om iets creatiefs met je kinderen te doen? Klik en lees voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het verkeersbureau van Newcastle. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.