Voor het eerst op wintersport met kinderen, wat heb je nodig?

4
207
Camiel in actie.
Camiel in actie.

Voor het eerst op wintersport met kinderen, wat heb je nodig? Saskia kon wel een paar dingen bedenken, maar helemaal compleet bleek haar lijstje niet te zijn. Om jullie dezelfde speurtocht te besparen staat in dit blog alles op een rijtje, inclusief handige tips.

Alle hieronder genoemde prijzen zijn niveau 2017 

Voor het eerst op wintersport met kinderen, wat heb je nodig?

Daar sta ik dan. Voor de kledingkast van zoon C. Zijn skikleding van de afgelopen jaren is echt te klein. Niet dat we die kleding gebruikten om te wintersporten, maar wel om warm en droog buiten te spelen als er sneeuw lag. Dan de kast van dochter M. Ik kocht een kleine twee jaar geleden in de sale in skibroek op de groei. In het roze, want dat was toen altijd goed. Helaas, roze is inmiddels altijd fout. “Die trek ik echt niet aan” zegt ze zeer beslist. Ik wil dat ze ‘m toch past. Met veel gemopper doet ze dat. “Deze is echt te klein, kijk maar!” is haar conclusie. Ik heb daar wat twijfels bij, maar heel ruim is de broek inderdaad niet. Goed, er moet dus geshopt worden en ik heb eigenlijk helemaal geen tijd… En wat hebben we eigenlijk nodig nu we voor het eerst op wintersport met kinderen gaan? Ik weet het niet zo goed.

Skikleding voor kinderen kopen

Ik wil niet teveel geld uitgeven voor de skikleding nu we voor het eerst op wintersport met kinderen gaan. Ik mag van een vriendin skikleding lenen, maar vind het wel handig als ze ook buiten dit wintersportweekend dit soort kleding hebben. Dan blijven er voor mij drie opties over: Marktplaats afstruinen, naar een fysieke winkel gaan of online shoppen. Met twee kinderen naar een fysieke winkel gaan lukt agenda technisch niet en dat gedoe op Marktplaats heb ik ook geen zin in. Dus de keuze voor online shoppen bij mijn favoriete low-budget sportwinkel is snel gemaakt. Decathlon.nl, here I am!

Skikleding: broek en jas

Ik kijk eerst zelf in de online shop. Even kijken wat het kost en een voorselectie maken. Ik ontdek dat de skipakken uit een stuk er bij Decathlon niet zijn in hun maat. Dat komt prima uit, want een losse broek en losse ski jas hadden toch al mijn voorkeur. Als ze dan niet te snel groeien hoef ik volgend jaar misschien maar een van deze te vervangen voor een maatje groter.

Voor C. kies ik een zwarte broek met een zwart-wit-gele jas. Ik ben benieuwd naar de afwerking en de handigheidjes om de kleding goed aan te laten sluiten. Zijn skikleding-set valt me qua prijs reuze mee.

 • Kosten: 29,99 euro voor een skijas en 29,99 voor de broek.

M. heeft veel meer een eigen mening over wat ze wel of niet mooi vindt. Gelukkig zit er in mijn voorselectie een combinatie die haar aanspreekt. Ze gaat voor een jas met allerlei kleurtjes en een bijpassende skibroek.

 • Kosten: 34,99 voor een skijas en 29,99 euro voor de broek.

Ik vermoed overigens dat ik bij de ski jassen modellen van vorig jaar heb uitgezocht, want de genoemde prijzen zijn met korting.

En dan alle overige skikleding….

Goed, dat we een skibroek en skijas nodig hebben wist ik wel. Maar nu de rest. Iets van thermokleding voor eronder misschien? Oh, en zie ik daar skisokken staan? Daar had ik helemaal niet aan gedacht. Meestal heb ik er een hekel aan als online shops me allerlei producten als suggestie laten zien, maar deze keer komt het erg goed uit.

Wij gaan alleen een weekendje naar Landal Winterberg, dus ik beperkt me tot 1 thermolegging en 1 thermoshirt per kind. Die dingen zijn helemaal niet duur. Als ik een week zou gaan dan zou ik 3 a 4 stuks voor ze kopen. 1 paar skisokken moet ook kunnen voor 2 dagen skiën, dus hup, in het winkelmandje ermee.

Ik betaalde 4,99 euro per stuk voor de thermoleggings, 4,99 euro voor een thermoshirt en 3,49 en 5,99 euro voor een paar skisokken.

Thuis hebben we goede handschoenen en mutsen, dus die hoef ik niet te kopen. Net als de snowboots. Een helm, skischoenen en ski’s huren we in Winterberg.

Camiel in actie.
Zoon C. in actie.

Maar ik vergat natuurlijk iets!

Als totale onervaren wintersporter dacht ik nu klaar te zijn. Helaas, toch iets vergeten: de skibrillen! Die leen ik van een vriendin. Ook bedenk ik me opeens dat het leuk is om te kunnen sleeën. Tja, de bestelling is al gedaan. Stom dat ik daar niet meteen aan dacht. Na het werk rij ik toch even langs de fysieke winkel van Decathlon. Sleetjes durf ik wel te kopen zonder dat de kinderen erbij zijn. Ik heb net de laatste twee uit het rek. Natuurlijk kan je deze ook ter plaatse kopen, maar ik vind het handig om compleet van huis te vertrekken.

Bekijk hier de skibrillen van Decathlon

Hoewel compleet van huis weg? Ook in Winterberg ontdek ik dat we niet alles hadden. Zonnebrand had ik wel ingepakt, maar door bewolking niet nodig. M. d’r lippen barsten door de kou, tja, een vette lippenbalsem hadden we dus niet mee. Die vergeet ik de volgende keer niet meer! Nou ja, dit soort dingen overkomen je dus als je voor het eerst op wintersport met kinderen gaat.

De sleetjes kwamen goed van pas.
Wat een lol met de sleetjes.

Onze ervaring met de skikleding van Decathlon: maatvoering en afwerking

Maar hoe beviel de skikleding van de Decathlon? Is low-budget synoniem voor mindere kwaliteit? Bij skikleding voor kinderen gaat het er niet om hoelang de kleding mee gaat. Tegen de tijd dat het versleten is zal de skikleding al lang te klein zijn. Wat ik wel belangrijk vind is de maatvoering en hoe de kleding aansluit.

Uit ervaring weet ik dat Decathlon vrij klein valt. C. is 7 en draagt maat 122, M. is 9 en gaat net naar maat 140. Daarmee zijn ze niet uitzonderlijk groot voor hun leeftijd, C. is eerder klein voor een 7-jarige. Ik bestel voor C. maat ‘8 years’ en voor M. ’10 years’. Dat blijkt een goede keuze, al zit er bij C. nog behoorlijke groeiruimte in. Een maat kleiner zou precies pas zijn en dus volgend jaar echt te klein.

De manier waarop beide skikleding-sets aansluitend te maken zijn verschilt. M. heeft schouderbanden en duidelijke drukknopen aan de zijkant. Haar broek sluit heel mooi aan rond de taille. De jas zit prima en ook hier een goede aansluiting bij de mouwen en hals. De broek van C. heeft geen schouderbanden, maar is wel goed verstelbaar in de taille. Zijn jas heeft een extra elastieken band op bil-hoogte die ervoor zorgt dat er geen sneeuw van onderaf in de jas kan komen. Nu denk je misschien, sneeuw van onderaf? Ja, bij kinderen die veel in de sneeuw liggen gebeurt dat. We zijn 1x vergeten die elastieken band vast te maken en meteen had ie sneeuw onder z’n jas. Daarna vergat hij dat niet meer. Beide broeken hebben aan de onderkant een voering met elastiek die goed over de skischoenen past.

Ik ben echt verrast door deze nette afwerking en gebruiksvriendelijkheid van de skikleding van Decathlon. Ook de pasvorm is goed. Wat mij betreft dus een aanrader als je low-budget skikleding zoekt als je voor het eerst op wintersport met kinderen gaat!

Waar koop jij de skikleding voor je kinderen? En missen er nog onmisbare spullen en/of kleding in dit blog?

Meer lezen

Op zoek naar meer info over wintersport met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

4 REACTIES

 1. Wat in onze ski outfit zeker niet ontbreekt is een buff. Ideaal en op meerdere manieren te gebruiken. Als col maar ook lekker warm onder je skihelm. Ik ben zelf sowieso geen fan van het huren van helmen maar als je het dan toch doet dan maakt zo’n buff het ook een stuk hygiënischer:-).
  Reservepaar handschoenen is ook geen overbodige luxe. Die dingen slijten bij kinderen nogal. Zeker als je beginners hebt en in een gebied skiet met een trektouw-sleeplift. Maar ook door vallen en stoeien worden handschoenen snel nat en is het fijn om een droog paar reserve te hebben.
  Zelf heb ik zijden dunne handschoenen onder mijn handschoenen. Ideaal als je kinderen ergens mee moet helpen met en de skihandschoenen zijn te lomp;-)
  Let trouwens bij de ski-jas op of er een goede plek is waar de skipas in kan zodat je de poortjes kan passeren zonder pas uit je jas te hoeven halen. Vaak zit er een zakje in de mouw. Dat is ideaal.
  Nog iets om niet te vergeten is vooraf checken of je moet reserveren voor ski-les. Meestal hoeft dat niet maar we hebben 1x meegemaakt dat het eigenlijk al vol zat.

  • Goede aanvullingen! In het blog over skiles in Winterberg hebben we het wel over reserveren van skiles. Daar was het in het weekend niet echt nodig, maar kan me goed voorstellen dat het in de voorjaarsvakantie heel anders is in wintersportgebieden.

 2. Wij kopen ook veel bij de decathlon voor de kinderen. Ook dit jaar moesten wij nieuwe ski kleding voor de kinderen. Een jas kost in de niet in de uitverkoop al snel 60 euro. Daarom ben ik naar de lidle gegaan: 5 euro voor een broek en 10 voor een jaar. En het zat prima en ze hebben het niet koud gehad. Voor 1 weekje wintersport prima. Wel thermo ondergoed en ski pully van de decathlon en goede handschoenen.
  Daarnaast ook handwarmers mee in de handschoenen. Dat is een aanrader vooral voor de kleine handjes.
  De snowboots van de decathlon zijn niet aan te raden. Die gaan niet goed dicht en loopt niet lekker.
  Die hebben we bij van haren en scapino gekocht.

  • Wij hebben de snowboots ook niet van de Decathlon. Heb die nog niet geprobeerd. Volgens mij heeft Maureen ze van Scapino, dat is een heel fijn model. Buitenkant ziet er uit als regenlaars, binnenkant is gevoerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.