Skiles in Winterberg voor kinderen? Een eerste kennismaking met wintersport

Tijdens een winters weekend Landal Winterberg gaan de kinderen van Saskia voor het eerst op skiles. Vooraf vinden ze het reuze spannend. In dit blog lezen jullie meer over skiles in Winterberg voor kinderen. Wees gewaarschuwd, als de kinderen eenmaal op de lange latten hebben gestaan willen ze vaker.

Skigebied Winterberg

Wij overnachten een weekend bij Landal Winterberg, een vakantiepark direct aan de skipiste. Winterberg staat bekend als een gebied dat geschikt is voor beginnende skiërs. Dat zijn wij, dus dat komt mooi uit. Omdat Winterberg niet zo ver van Nederland ligt is het een populaire bestemming voor Nederlandse wintersporters en gezinnen die een keer wintersport willen proberen.

Er ligt geregeld verse sneeuw in Winterberg, al hadden wij echt ontzettend geluk. Blijkbaar had er in 20 jaar niet zoveel gelegen. Maar ook als er geen natuurlijke sneeuw ligt kan je er skiën, mits het ’s nachts onder de 3 graden is. De sneeuwkanonnen kunnen dan hun werk doen.

Een drukke zaterdag in Winterberg. Toch zat er een aardige doorstroming in bij de skilift.
Een drukke zaterdag in Winterberg. Toch zat er een aardige doorstroming in bij de skilift.
Een deel van de skipistes in Winterberg is enkele avonden per week verlicht.
Een deel van de skipistes in Winterberg is enkele avonden per week verlicht.

Even wat feitjes over het totale skigebied Winterberg:

 • er zijn blauwe, rode en een paar zwarte pistes
 • 11 stoeltjesliften en 13 sleepliften
 • 34 afdalingen
 • 20 km piste
 • 14 afdalingen worden op woensdag-, vrijdag- en zaterdagavond verlicht

Wij zijn alleen in het gedeelte van skigebied Winterberg geweest dat direct naast Landal Winterberg ligt. In dit blog lees je meer over skiles in Winterberg voor kinderen.

Het totale skigbied van Winterberg.
Het totale skigbied van Winterberg.
De skiliften en -pistes vlakbij Landal Winterberg.
De skiliften en -pistes vlakbij Landal Winterberg.

Skiles in Winterberg voor kinderen reserveren

Landal Winterberg ligt direct naast de skipiste bij de Poppenberg. Ik lees op de website van Landal dat het mogelijk is om skiles en skispullen te reserveren. Dit kan tot twee weken voor aankomst. Precies voor die deadline regel ik het online. Dat gaat echt heel makkelijk. Op de website van Landal Skilife is per skigebied een linkje opgenomen naar een skischool en verhuurder.

In Winterberg kom ik uit bij skischool Poppenberg. Ik bekijk vooraf de website en zie dat reserveren van skilessen alleen mogelijk is voor gasten van Landal Winterberg. Dat komt voor ons goed uit. Zo weten we zeker dat Maureen en Camiel een plekje hebben bij de skiles in Winterberg voor kinderen. Door hun leeftijd komen ze in aparte groepen. Maureen (9) zit in een groepje voor 8-10 jarigen en Camiel komt in een groep met 5-7 jarigen. Hieronder zal ik hun ervaring met skiles in Winterberg voor kinderen apart vertellen.

Bij Poppenberg reserveren we de skilessen en het skimateriaal.
Bij Poppenberg reserveren we de skilessen en het skimateriaal.

Skispullen huren in Winterberg

Bij Decathlon heb ik voor Maureen en Camiel skikleding gekocht: een skibroek, skijack, skisokken, thermo legging en thermo shirt. De skibrillen lenen we. Ski’s, skischoenen en een helm huren we bij Poppenberg.

Na het inchecken bij Landal Winterberg lopen we meteen naar Poppenberg. De verhuurder is ongeveer 100 meter verderop gevestigd. Eerst bevestigen we de reservering voor de skiles en betalen we deze. We horen dat ze zijn ingedeeld om 11.30 uur. Fijn, dan hoeven we ’s ochtends niet zo te haasten. De skiles is in het Nederlands, wel zo prettig bij de eerste skilessen.

Uitleg over de skilessen.
Uitleg over de skilessen.
De kaartjes voor de skiles in Winterberg voor kinderen.
De kaartjes voor de skiles in Winterberg voor kinderen.

Daarna lopen we naar de verhuurbalie. Ik heb ze vooraf gewaarschuwd dat skischoenen anders zitten dan gewone schoenen, dat het even wennen kan zijn. “Dat heeft mijn juf ook al verteld hoor” zegt Maureen. Ok, fijn, als juf iets zegt dan is het waar.

Eerst komen de skischoenen in de gewone schoenmaat, maar bij beide zitten die echt niet lekker. Dan een maatje groter proberen. Ja, dat zit beter. Ze krijgen een vrolijke rode helm mee en dan mogen we doorlopen naar de balie voor de ski’s. De medewerker meet hoelang ze zijn zodat ze de goede maat ski’s krijgen en daarna worden de ski’s afgesteld op de juiste schoenmaat.

Skischoenen passen.
Skischoenen passen.
De ski's goed afstellen.
De ski’s goed afstellen.

Skiles in Winterberg voor kinderen: de ervaring van Camiel

“Ik wil niet op skiles” zegt Camiel vanaf het moment dat hij weet dat ik hem heb opgegeven voor skiles. Hij bedoelt waarschijnlijk dat hij het spannend vindt omdat hij niet goed weet wat hij gaat doen. Ik beloof met hem mee te gaan en te blijven kijken. Erg enthousiast is hij niet.

Zaterdagochtend staan we op tijd voor de skischool. We moeten er 5 minuten voordat de les start zijn. De skijuf komt er al snel aan en vraagt direct: “Ben jij Camiel?”. Als hij verlegen knikt krijgt hij meteen een high five. Ik zie aan z’n gezicht dat hij de skijuf heeft goedgekeurd. Opeens heeft hij er zin in.

Samen met twee andere Nederlandse jongetjes en een Duits jongetje zit hij in een groepje. De Nederlandse jongetjes zijn van Camiels leeftijd en net zo competitief ingesteld. Dat zit al snel goed met elkaar. Het Duitse jongetje heeft er geen zin in en huilt de hele les. Ik verbaas me erover dat hij hier zo gedumpt wordt door zijn ouders en dat ze niet eventjes komen kijken hoe het gaat.

De les begint met oefenen op 1 ski. Daarna leren ze al snel over het maken van een pizzapunt. Dat valt niet mee. Camiel neemt de skiles inmiddels erg serieus. Hij vindt het geweldig en de grijns verdwijnt niet van z’n gezicht. Als het hem dan als eerste lukt om met een mooie pizzapunt naar beneden te gaan en op de goede plek te stoppen kan zijn les niet meer stuk. Hij klimt geconcentreerd via de gele mat opnieuw de heuvel op om het weer te proberen. De twee uur vliegen voorbij.

Oefenen met 1 ski.
Oefenen met 1 ski.
Daar staan de vier jochies op een rij.
Daar staan de vier jochies op een rij.
Onhoog lopen via de gele mat.
Onhoog lopen via de gele mat.
Een keurige pizzapunt.
Een keurige pizzapunt.

Zondag is de tweede les. “Ik wil alvast oefenen, kunnen we eerder gaan?” vraagt Camiel. Natuurlijk kan dat. We moeten voor Maureen een skipas kopen voordat haar les begint, dan kunnen ze daarna meteen even oefenen. Het gaat niet meteen zo makkelijk als de dag eerder, maar met veel vallen en opstaan lukt het alsnog. Als de juf komt roept Camiel meteen: “Juf, ik ben al aan het oefenen”. Het groepje is hetzelfde als de vorige les, inclusief het Duitse jongetje dat bijna de hele les huilt en waarvan z’n ouders nergens te bekennen zijn.

De tweede les staat in het tekenen van oefenen met de pizzapunt en het maken van bochtjes. Dat valt eerst niet mee, maar aan het einde van de les zoeven ze het heuveltje af alsof ze nooit anders gedaan hebben. Deze keer wordt er gebruik gemaakt van een soort rollerbaantje de heuvel op, dat scheelt heel wat tijd. Berg op lopen met ski’s aan gaat namelijk niet zo makkelijk. Nu leren ze hoe ze zelf op de rollerbaan moeten gaan staan en gaan ze vanzelf omhoog. Als de les bijna afgelopen is zijn de drie Nederlandse jongetjes bijna niet te stoppen: “Nog een laatste keer omhoog! Dit is echt de allerlaatste keer juf” om daarna een allerallerlaatste keer met de rollerbaan omhoog te gaan. De les is nu echt afgelopen. De juf vertelt dat Camiel een volgende keer direct naar een klasje mag dat de echte skipiste afgaat.

Via de rollerbaan omhoog.
Via de rollerbaan omhoog.
Wauw, met keurige bochtjes naar beneden.
Wauw, met keurige bochtjes naar beneden.

“Camiel, ga jij ook in de vakantie weer naar Winterberg?” vraagt een van de andere Nederlandse jongetjes na de les. “Mam, mag dat?” is direct de vraag die ik van Camiel krijg “Dan kan ik ook met de skilift omhoog!”. Eh, we komen hier vast nog een keer, maar niet aankomende voorjaarsvakantie.

Skiles in Winterberg voor kinderen: de ervaring van Maureen

Maureen reageert een stuk enthousiaster als ik vooraf vertel dat ze twee skilessen gaat doen. “Ik heb er zo’n zin in” zegt ze bijna dagelijks. Een beetje spannend is het wel, maar dat wil ze niet laten merken. Bij de skiverhuur ontmoeten we al een ander Nederlands gezin met een meisje van Maureen d’r leeftijd. Ze komen bij elkaar in het skiklasje.

Maureen heeft skiles op een afgebakend deel van de skipiste, direct naast een van de skiliften. Gerard brengt haar naar de les en blijft bij haar kijken. In haar groepje ligt het tempo hoger dan bij Camiel. Als ik aan het einde van de eerste les bij Maureen kom kijken zie ik haar al bochtjes maken. De skileraar vertelt dat ze de volgende dag een skipas nodig hebben omdat hij met hen de gewone skipistes afgaat. Zo he, dat gaat snel. Maureen oefent na de les nog een paar keer, samen met haar nieuwe vriendinnetje, de pizzapunten en de bochten. Er wordt een afspraak gemaakt om die middag samen te zwemmen en dan krijgen we haar met moeite mee naar het huisje.

Het skiklasje van Maureen.
Het skiklasje van Maureen.
Klaar voor de eerste skiles.
Klaar voor de eerste skiles.
Ook Maureen d'r klasje begint op 1 ski.
Ook Maureen d’r klasje begint op 1 ski.
Uitleg over de afdaling.
Uitleg over de afdaling op 1 ski.
De eerste keer een pizzapunt maken met de ski's valt niet mee.
De eerste keer een pizzapunt maken met de ski’s valt niet mee.
Pizzapunt bij Maureen.
Pizzapunt bij Maureen.
Meteen een vakantie-vriendinnetje gemaakt.
Meteen een vakantie-vriendinnetje gemaakt.

Zondagochtend kopen we eerst de skipas voor Maureen. Ze is nu wel een beetje zenuwachtig. “Hoe werkt dat met die skilift, mama?” Eh, ik zit alleen in de zomer in dat soort liften en heb geen ervaring om met ski’s aan in een skilift te stappen. Gelukkig heb ik al even gekeken dus kan ik het haar vertellen: “Je gaat door het poortje, dan schuift een bewegende band je naar voren en ondertussen komt het bankje van de skilift eraan. Die gaat onder je billen, de beveiliging naar beneden en dan ga je omhoog. Het is niet moeilijk”.

Dan zien we Maureen twee uur niet. Ik tuur regelmatig naar de bergen maar zie haar groepje met gele hesjes niet. Pas als de les bijna afgelopen is spot Gerard haar. Als ze weer bij ons is komen de verhalen en groeit bij ons de trots. Ons stoere meisje die gewoon de helling afgaat op ski’s na 1 les. Vast heel gewoon voor haar leeftijd, maar wij vinden het knap. Ik vraag waar ze is geweest en wat ze heeft gedaan. “Ik ben met die lift omhoog gegaan en dat was niet moeilijk. En toen een andere lift en daarna denk ik die lift, of was het die?” Ze weet het niet precies. Haar gezicht spreekt boekdelen. Het was een fantastische ervaring!

Tijdens de tweede les krijgt het hele groepje herkenbare hesjes aan.
Tijdens de tweede les krijgt het hele groepje herkenbare hesjes aan.
In de rij voor de skilift.
In de rij voor de skilift.
Best wel spannend zo'n eerste keer, maar het ging hartstikke goed.
Best wel spannend zo’n eerste keer, maar het ging hartstikke goed.
He, wie komt daar de helling af?
He, wie komt daar de helling af?
Snel weer met de lift omhoog.
Snel weer met de lift omhoog.
Gelukkig hebben ze gele hesjes aan, anders zouden we Maureen niet meer kunnen vinden op de skipiste.
Gelukkig hebben ze gele hesjes aan, anders zouden we Maureen niet meer kunnen vinden op de skipiste.
Skiles in Winterberg voor kinderen is wat ons betreft erg geslaagd!
Skiles in Winterberg voor kinderen is wat ons betreft erg geslaagd!

“Ik heb nu wel vermoeide benen omdat ik steeds door m’n knieen moest staan en met mijn handen op m’n knieen. En die snowboarders gingen heel hard langs ons” kletst ze verder als we naar ons Landal-huisje lopen.

Dat kletsen over de skiles en wintersport blijft de dagen daarna bij beiden. Maandagochtend op weg naar school hoor ik bijna 20 minuten niets anders dan: “Wanneer gaan we weer? Ik wil naar Winterberg. Ik wil skien. Wanneer gaan we skien? Wanneer gaan we naar Winterberg? Ik mag ook de berg af dan. Wanneer gaan we?”. En allerlei variaties op deze vragen. Niet dwingend of zeurend, maar oprecht enthousiasme en zin om opnieuw op de lange latten te staan.

Privé skiles of groepsles?

Tijdens de skiles in Winterberg voor kinderen heb ik in totaal vier uur staan kijken naar de skiles. Zowel de groepsles waar Maureen en Camiel in zaten als privé lessen die tegelijkertijd werden gegeven. Er zijn me een paar dingen opgevallen. Vooraf zou ik privé les niet overwogen hebben, maar na het observeren van de verschillende lessen ben ik daar genuanceerder over gaan denken.

Wat viel me op aan de groepslessen?

 • De groepsgrootte varieert heel erg
 • Er kan een groot niveauverschil zijn

Zolang je kind goed meekomt met het gemiddelde niveau van zijn of haar leeftijd is een groepsles een prima keuze. Ze hebben onderling lol en gezelligheid. Ik vind echter dat het geen dumpplek voor je kind moet zijn. Een hele groep heeft er last van als een kind de hele les aan het huilen is. In het begin had ik medelijden met het Duitse jongetje. Daarna zag ik het effect op de les van Camiel en begon het me steeds meer te irriteren. Bij de bambini’s (de allerkleinsten) zag ik eenzelfde effect: er begon er een te huilen en binnen 5 minuten huilde de halve groep. Daar waren de ouders er gelukkig wel bij gebleven.

Wat viel me op aan de privé lessen?

 • Kinderen kregen de vaardigheden veel sneller onder de knie
 • Ze waren minder tijd kwijt met wachten op elkaar en de heuvel op komen

Een grove inschatting van mijn kant is dat kinderen in een privé les van 1 uur net zoveel leren als in twee groepslessen van 2 uur. Het zal altijd kind afhankelijk zijn. Zeker als je kind al iets kan skiën of er juist moeite mee heeft in een groep zou ik de privé les zeker overwegen. Vooral jongetjes (ok, lekker generaliserend) houden er beter hun aandacht bij als ze 1 op 1 les hebben. Er is minder afleiding. Ik zag ook dat een 3-jarige die het bambini-niveau al voorbij was maar qua aandachtspanne niet bij een groep van 7-jarigen kan, beter af is met een gerichte kortere privé les.

Privé les is zeker duurder, maar qua rendement is de prijs-kwaliteit verhouding hetzelfde als met een groepsles.

De groeps- en privelessen zijn op hetzelfde stukje van de piste.
De groeps- en privelessen zijn op hetzelfde stukje van de piste.

Wat kost skiles in Winterberg voor kinderen?

Dat wintersport duur is weten we allemaal. Maar wat kost skiles in Winterberg voor kinderen? Ik ga je laten zien wat wij hebben betaald in januari 2017, voor 2 kinderen, met voor beide 2 groepslessen van 2 uur. De skilessen en skispullen hebben we gehuurd bij skischool Poppenberg in Winterberg, naast het Landal-park.

Kosten skiles in Winterberg voor kinderen:

 • 48 euro voor 2x 2 uur groepsles per kind in een groepje vanaf 5 personen
 • 22 euro voor huur ski’s, skischoenen en helm voor 2 dagen

Dit zijn de bedragen per kind. Daarnaast kwam er voor Maureen 1 dag skipas bij. Met de Sauerlandcard kreeg ze 2 euro korting en we bespaarden iets omdat ze de skipas na 11 uur ging gebruiken. Wij betaalden 19 euro voor haar.

De oplettende kijker heeft misschien gezien dat Camiel een kleiner groepje had dan het minimum van 5 personen. Hij had 2 no-show kinderen. We betaalden wel het tarief voor groepslessen. Overweeg je privé les voor je kind? Voor 1 uur 1-op-1 les betaal je 45 euro.

Alle genoemde tarieven zijn van januari 2017. Kijk voor actuele tarieven op de website van Poppenberg. Het is alleen voor gasten van Landal Winterberg mogelijk om de skilessen vooraf te reserveren.