Sneeuwpret bij Landal Winterberg in de winter

2
265
De vakantiehuisjes liggen op een heuvel.
De vakantiehuisjes liggen op een heuvel.

Het weekendje Landal Winterberg in de winter van Saskia staat al een tijdje gepland. Ze hoopt eerst dat het koud genoeg is zodat de sneeuwkanonnen aan kunnen, maar het pakt veel en veel beter uit. Er valt verse sneeuw en niet zo’n beetje ook. Volop sneeuwpret dus bij Landal Winterberg.

Bekijk hier direct de prijzen van Landal Winterberg 

Een weekend naar Landal Winterberg begint met voorpret

Winterberg is voor Nederlanders de dichtstbijzijnde wintersportbestemming. Zodra de temperatuur onder het vriespunt komt is een weekendje Winterberg erg populair. Een spontaan weekendje winterpret kwam er bij ons de afgelopen jaren niet van, dus dit jaar op de gok een weekend gekozen. Mocht het niet vriezen, dan vermaken we ons ook. Er is genoeg te doen in Sauerland met kinderen.

Eerlijk is eerlijk, we zijn allemaal dolblij als we zien dat het in Winterberg vriest en het feest is compleet als er de week voor onze komst verse sneeuw valt. Ik geef dochter M. en zoon C. op voor skiles en reserveer skispullen. Tot twee weken voor aankomst kan ik dat makkelijk via de website van Landal Ski Life regelen. Ik hoef pas te betalen als we er zijn. Ik koop skikleding voor ze en leen skibrillen van onze blogger Fieke. Last minute ren ik de Decathlon in om twee kleine sleetjes te kopen. We zijn er helemaal klaar voor!

Landal Winterberg in de winter.
Landal Winterberg in de winter.
De vakantiehuisjes liggen op een heuvel.
De vakantiehuisjes liggen op een heuvel.
Het landschap krijgt iets magisch met de witte sneeuw en de witte huisjes.
Het landschap krijgt iets magisch met de witte sneeuw en de witte huisjes.

Onze ervaring met Landal Winterberg

In ruim 3 uur rijden we naar Winterberg. Al snel zien we de witte bordjes die naar het Landalpark verwijzen. We checken in en rijden naar onze bungalow. Door de sneeuw lopen we naar ons huisje. C. is door het dolle heen en rent met z’n gewone schoenen, spijkerbroek en zonder handschoenen door de hoge sneeuw. “Doe dat maar niet” zeg ik nog. Maar dat heeft geen effect. Zoveel sneeuw heeft hij niet eerder gezien. Twee minuten later is zijn kleding zeiknat en beginnen zijn handen te tintelen van de kou. De pret is over. Ik help hem met het uittrekken van z’n natte spullen. Met droge kleding aan krijgt hij weer praatjes en wil hij zien waar hij gaat slapen.

We komen in het donker aan bij Landal Winterberg.
We komen in het donker aan bij Landal Winterberg.
Ons huisje.
Een van de huisjes in het donker.

Vakantiewoning

Ons huisje is geschikt voor 6 personen. Wij slapen in de slaapkamer op de begane grond. Op de eerste verdieping zijn twee slaapkamers. M. en C. kiezen voor de kamer met het tweepersoons bed. Het valt me op dat de kamers behoorlijk ruim zijn. We hebben zelfs twee badkamers. Beneden een met douche en brede wastafel, boven heeft de badkamer een bad, wastafel en toilet. De trap is voorzien van een traphekje. Ook staat er een stevig babybedje en een kinderstoel in het huisje.

De woonkamer is ruim. Vanaf de fijne hoekbank kijken we ’s avonds televisie. Tot onze verbazing kunnen we gewoon NPO 1, 2 en 3 en RTL4 kijken. De grote eettafel staat bij het raam. Zo zien we ’s ochtends de mooie witte wereld. De keuken is net zo compleet als we thuis hebben. Er is een grote koelkast, een vaatwasser en een combi. Genoeg serviesgoed en kastruimte. We voelen ons direct thuis.

Bekijk hier direct de prijzen van Landal Winterberg 

De woonkamer.
De woonkamer.
De tweepersoonsslaapkamer op de 1e verdieping.
De tweepersoonsslaapkamer op de 1e verdieping.
Rituals setje in de badkamer. Bijna alsof we in een hotel zijn.
Rituals setje in de badkamer. Bijna alsof we in een hotel zijn.
Ons uitzicht.
Ons uitzicht.

Faciliteiten op Landal Winterberg

De grootste attractie tijdens ons verblijf is de sneeuw. Het animatieprogramma van Landal ziet er goed uit, met o.a. een snorkelcursus, de mogelijkheid om een speurtocht te doen en voorlezen met Bollo. Normaal gesproken zouden M. en C. dat erg leuk vinden, maar nu wint de sneeuw het. Ik kan ze geen ongelijk geven, want hoe vaak heb je nu zoveel sneeuw?

Zaterdagmiddag gaan we zwemmen. M. heeft afgesproken met een vriendinnetje van de skiles en C. speelt gezellig mee. Tijdens het zwemmen bedenken we dat het leuk is om daarna in het restaurant van Landal te eten. Dat bedachten meer mensen, helaas voor ons is er geen plek meer. We kiezen daarom voor de Takeaway. Lekkere patat en een snack. Achteraf een hele goede keuze, want tijdens het eten gaat bij M. het kaarsje uit. Ze is moe van de hele dag sneeuwpret, skiles en zwemmen.

Op zondagochtend maken we gebruik van de broodjesservice. Ik wandel vanaf ons huisje naar het receptiegebouw. Hier is een parkwinkel te vinden waar je o.a. broodjes kan kopen. Die heerlijke Duitse broodjes maken de vakantiepret nog groter.

Het zwembad.
Het zwembad.
De parkshop.
De parkshop.
Het volgeboekte restaurant.
Het volgeboekte restaurant.
Patat met bradwurst van de Takeaway was een goede keuze!
Patat met bradwurst van de Takeaway was een goede keuze!

Naar Landal Winterberg in de winter

Het grote voordeel van Landal Winterberg in de winter is dat we direct naar de piste kunnen lopen. Dat scheelt heel wat gedoe met parkeren. Er gaan drie skiliften omhoog naast Landal Winterberg, dus genoeg keuze als je een dagje gaat skiën. Volgens kenners is Winterberg vooral leuk voor beginners. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Het skigebied Winterberg is groter dan alleen het gedeelte bij Landal Winterberg. In totaal zijn er 27 skiliften. Zodra de temperatuur ’s nachts onder de 3 graden blijft gaan de sneeuwkanonnen aan en kan er worden geskied.

Bekijk hier direct de prijzen van Landal Winterberg 

Direct naast Landal Winterberg is het mogelijk om bij Poppenberg skispullen te huren en skiles te volgen. Ik kom daar in een ander blog uitgebreider op terug. M. en C. hebben beide 2x twee uur les gevolgd. M (9) gaat bij de tweede les al de rode pistes af. C. (7) blijft op een oefenweide. Aan het einde van de tweede les is hij voldoende vaardig om de volgende keer echt de berg op te gaan. Voor M. en C. is het de eerste keer skiën en het verbaast me hoe snel ze het onder de knie krijgen. Een weekendje Winterberg met skiles is wat ons betreft echt de moeite waard. Het smaakt naar meer!

Ook zin in sneeuwpret? Boek hier je weekendje bij Landal Winterberg.

Op weg naar de eerste skiles.
Op weg naar de eerste skiles.
Wat leren ze veel in twee lessen!
Wat leren ze veel in twee lessen!
Spelen in de sneeuw.
Spelen in de sneeuw.
Voor de ski's is er een apart hokje naast het huisje.
Voor de ski’s is er een apart hokje naast het huisje.

Landal Winterberg in de winter zonder sneeuw

Ik besef me heel goed dat we ontzettend geluk hebben gehad met het weer. Het had zomaar 10 graden en regenachtig kunnen zijn tijdens ons weekend bij Landal Winterberg in de winter. Dan hadden we een heel ander weekend gehad. Minder leuk? Nee, dat denk ik niet. In elk huisje ligt een informatiemap van Landal met pagina’s vol met tips voor uitjes in de omgeving. Daar zitten erg leuke bezienswaardigheden bij. Daarnaast biedt het animatieprogramma van Landal allerlei activiteiten gedurende de dag. Ook zonder sneeuw vliegt een weekend bij Landal Winterberg voorbij.

Winterbanden en sneeuwkettingen nodig in Winterberg?

Landal Winterberg ligt op een helling. Dat heeft heel veel voordelen, maar in de winter kan dat lastig zijn. De paden op het park zijn niet altijd sneeuwvrij. Ik las in de informatiefolder al dat je contact met de receptie op moest nemen als je niet weg zou komen met de auto. Voordat wij weg kunnen graaft G. eerst de auto uit. Gelukkig start de auto gewoon en kunnen we wegrijden. Helaas komen we niet ver. De helling is te steil en door de sneeuw te glad. Oeps, dat wordt melden bij de receptie… Al snel komt er een Landal-auto aan. Het is even zoeken waar we de sleepkabel moeten vast maken, maar de handleiding van de auto biedt uitkomst. Binnen een minuut zijn we boven op de heuvel en worden we losgemaakt. Wat een top service!

Check: top wegsleepservice!
Check: top wegsleepservice!

Later ontstaat er op mijn persoonlijke Facebook-pagina discussie. Zijn we stom geweest om zonder sneeuwkettingen naar Landal Winterberg in de winter te gaan? De meningen verschillen. De ene is meerdere keren zonder sneeuwkettingen en zonder problemen naar Winterberg geweest en de ander heeft ze echt moeten gebruiken. Tja, wij hebben tijdens ons verblijf niemand met sneeuwkettingen gezien en er lag een record hoeveelheid sneeuw. De weg van Landal Winterberg naar de provinciale weg was, mits langzaam rijdend, goed begaanbaar. Daarna waren alle wegen prima berijdbaar en sneeuwvrij. Ik denk wel dat ik voor de zekerheid de volgende keer sneeuwkettingen zou huren. Als er veel verse sneeuw valt is er niet tegenop te strooien en schuiven.

Sneeuwkettingen zijn niet verplicht, maar winterbanden wel. Dat geldt voor heel Duitsland tijdens de wintermaanden. Zorg er dus voor dat je die onder je auto hebt zitten.

Heb jij al zin in sneeuwpret bij Landal Winterberg in de winter?

Bekijk hier direct de prijzen van Landal Winterberg 

Meer lezen

Op zoek naar meer wintersport? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Meer lezen over Landal Duitsland met kinderen? Dat kan in deze blogs:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Landal. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd onze eigen mening en ervaringen.