Wintervakantie in Noorwegen: skiën in een ansichtkaart

2
222
wintervakantie in Noorwegen

Sinds onze vakantie in Noorwegen in 2008 staat dit land op ons lijstje om nog een keer naar toe te gaan. Op datzelfde lijstje staat een wintervakantie. Waarom deze dan niet combineren? Ik ging op zoek naar de mogelijkheden voor skiën en winteravontuur in Voss in Fjord Noorwegen. Lees verder en kijk mee wat voor moois ik ontdekte….

Wintervakantie in Noorwegen

Niet alleen in de zomer staat het buitenleven centraal in Noorwegen, dat geldt ook voor de winter. Noorwegen heeft meerdere wintersportgebieden, van west tot oost, in de bergen en bij de fjorden. Het land heeft zelfs de beste sneeuwcondities van Europa. Ik zag in een Facebookgroep over vakanties in Scandinavië de eerste sneeuwfoto’s al voorbij komen, dat bevestigt het feit dat het sneeuwseizoen in Noorwegen ook langer duurt dan in midden Europa.

In Noorwegen begint het skiseizoen al in november en eindigt in april. Natuurlijk kan dit per jaar iets verschillen, maar als je tussen half december en eind maart gaat dan kan het bijna niet misgaan met de sneeuw. Denk er wel aan dat de dagen in december en januari vrij kort zijn. Ook al zijn de meeste skipistes verlicht, wat extra langer daglicht zoals in februari of maart is wel fijn.

wintervakantie in Noorwegen

wintervakantie in Noorwegen

Fjord Noorwegen bij Voss

Voss ligt tussen de Noorse fjorden in een prachtig gebied. Je kan hier natuurlijk skiën in een van de twee skigebieden: Myrkdalen Mountain Resort en Voss Resort. Wij zijn geen ervaren skiërs (Gerard kan het wel, ik niet en de kinderen willen het leren) en daarom kijk ik ook wat er meer te doen is dan skiën, langlaufen en snowboarden.

Vanuit Voss zijn de fjorden te bezoeken, dat moet met een laagje sneeuw ook heel mooi zijn. In de zomer riepen we al bij elke hoek die we omgingen: “Oh, het lijkt hier wel een ansichtkaart”. Dat zal in de winter niet anders zijn. We zijn tijdens onze rondreis Noorwegen niet in Bergen geweest, dat vind ik nog steeds jammer, maar ja, 3 weken was gewoon tekort om alles te zien. Deze kleurrijke stad is goed bereikbaar per trein vanuit Voss.

Maar er zijn meer ‘coole’ activiteiten:

 • Sneeuwschoenwandeling bij het Sognefjord.
 • Bezoek de ijsgrotten onder een gletsjer.
 • Ga met Fjord Tours op excursie met de Flåmsbana en de boot naar Gudvangen. Je komt daarbij o.a. langs de Nærøyfjord (UNESCO Werelderfgoed).

wintervakantie in Noorwegen

wintervakantie in Noorwegen

Kosten wintervakantie in Noorwegen

Noorwegen heeft een duur imago. Ik zal niet zeggen dat het een low-budget bestemming is, maar als je oplet wat je doet dan kan je de kosten prima in de hand houden. Via Buro Scanbrit kan je pakketreizen boeken waar de overtocht of de vlucht al bij in zit en je dus direct duidelijk hebt wat je vakantie kost. Ik vind de prijs erg meevallen voor een wintervakantie en als je vroeg boekt krijg je zelfs een gratis skipas erbij. Onze zomerse rondreis boekten we ook via Buro Scanbrit, dat bleek veel voordeliger dan alles zelf los boeken. Een compleet overzicht van de wintervakanties is te vinden op de website van Buro Scanbrit.

Ik ben erg gecharmeerd van deze drie reizen:

 • Voss Resort: logeren in een comfortabel appartement (eventueel met sauna), 5 km afstand van Voss, uitzicht over het Noorse landschap en de toegang tot de piste op 300 meter. Als je hier in de voorjaarsvakantie 10 dagen heen wil met eigen vervoer, dan betaal je 1289,50 euro voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Dit is inclusief overtocht met de nachtboot van Hirthals naar Bergen.
  wintervakantie in Noorwegen
 • Myrkdalen Mountain Resort: nieuwe appartementen met een moderne inrichting, kleinschalig skigebied, ideaal voor gezinsvakanties. 10 dagen in de voorjaarsvakantie met eigen vervoer kost 1295 euro voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Ook hier zit de overtocht Hirthals-Bergen bij de prijs in. Als je voor 20 december 2015 boekt, dan krijg je per appartement 1 liftpas gratis.
  wintervakantie in Noorwegen
 • Winter Adventure Sognefjord: overnachten in een sfeervolle vakantiewoningen, een boottocht door de Nærøyfjord, sneeuwschoenwandeling, gletsjermuseum en een bezoek aan de blauwe ijsgrotten onder de gletsjer (allemaal inbegrepen bij de prijs). De reis kost incl de overtocht Hirthals-Bergen 2089,50 euro voor 2 volwassenen en 2 kinderen.

Ik vermoed dat Maureen en Camiel nu nog iets te jong zijn voor de Winter Adventure reis, maar voor gezinnen met pubers lijkt me dat een geweldige ervaring. Wij zouden nu eerder kiezen voor Voss of Myrkdalen en dan een dagtochtje maken naar Bergen en de excursie met Fjord Tours doen.

Nu ben ik heel nieuwsgierig. Wie is er al eens op wintervakantie in Noorwegen geweest met kinderen? Het is misschien niet de meest voor de hand liggende keuze, dus ik ben erg benieuwd naar ervaringen.

Meer lezen

Op zoek naar meer inspiratie over Noorwegen of skiën? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Buro Scanbrit. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen. Copyright foto’s: Buro Scanbrit.

2 REACTIES

 1. Dankjewel voor dit overzicht! Wij zijn gek op Noorwegen en op skiën, maar dan in Oostenrijk. De combi skiën in Noorwegen staat dus zeker wel op ons lijstje. De prijzen die je noemt vallen me niet tegen. En inderdaad, als je zelf de kosten verder beperkt houdt, kan het allemaal best meevallen. Je maakt andere keuzes als je naar Noorwegen gaat. ’s Zomers gaan we daar dus elke dag picknicken met ons koelboxje, en uit eten komt eigenlijk niet voor. Maar dat heb je daar ook écht niet nodig. Als ik daar maar ben

  • De prijzen vielen mij ook reuze mee. Ik heb ook weleens voor Oostenrijk gekeken, schrok dan elke keer van de prijs. Met de boot naar vakantie vind ik sowieso al heerlijk :-). Kost wel iets extra qua reiskosten, maar de beleving is zo geweldig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.