5x… Zuidoost Noorwegen

Zuidoost Noorwegen, tegen de Zweedse grens aan is een minder bekend gedeelte van Scandinavië. Bij Noorwegen dacht ik aan fjorden, fjorden en ehm… nog meer fjorden. Maar Noorwegen biedt veel meer! Saskia geeft tips voor het zuidoostelijke deel van Noorwegen.

Norsk Skogbruksmuseum en Glomdal openluchtmuseum

In Elverum bevinden zich twee openluchtmusea die een goed beeld geven van het vroegere leven in Noorwegen. Het bosbouwmuseum (Norsk Skogbruksmuseum) en het Glomdal openluchtmuseum liggen naast elkaar. Wij kochten een combinatieticket waarmee beide musea op 1 dag zijn te bezoeken.

Het Norsk Skogbruksmuseum heeft binnen doorlopende tentoonstellingen over dieren (inclusief een grote opgezette beer), jagen en natuur. Buiten loop je door het bos en ontdek je allerlei boshutten, ambachten (incl. demonstraties). Ook zijn er genoeg plekken voor kinderen om te spelen.

Zicht op de buitenspeeltuin van het bosbouwmuseum in Elverum
Zicht op de buitenspeeltuin van het bosbouwmuseum in Elverum

Via een brug kom je bij het Glomdal openluchtmuseum en stap je het verleden in. Prachtige authentieke Noorse huizen zijn er te vinden, inclusief de bijbehorende inrichting. Voor kinderen is het leuk om steeds te zoeken naar het volgende huis en om samen te ontdekken hoe men vroeger leefde in Noorwegen.

Ook aan gezinnen met hele jonge kinderen is gedacht. In het Norsk Skogbruksmuseum vonden we zelfs een aparte borstvoedings- en kolfruimte, inclusief koelkast en goed zittende stoel.

Lillehammer en Hamar

Sportliefhebbers kennen Lillehammer en Hamar van de Olympische Spelen uit 1994. In Hamar kan je een kijkje nemen bij de schaatsbaan. Mij interesseert het niet zo, maar schaatsliefhebbers denken daar anders over. Wij waren meer onder de indruk van de skischans in Lillehammer. Zelfs in de zomer wordt hier gesprongen en dat ziet er ontzettend indrukwekkend uit. Heb je zelf zin in een sportieve uitdaging? Dan kan je de trap naar boven nemen en genieten van het uitzicht. Lillehammer heeft tot slot een gezellige en sfeervolle winkelstraat, inclusief terrasjes aan een pleintje met ondiepe fonteintjes. Voor ieder wat wils.

Elanden in Noorwegen

Ze lopen zomaar langs de weg: elanden! Snel de auto stil zetten, fototoestel pakken en een (bewogen) foto maken als je ze onderweg tegen komt. Op meerdere plekken worden elandsafari’s georganiseerd. Vraag ernaar bij je camping of bij de Tourist Information. Tegen de schemering kan je met een gids op zoek gaan naar elanden, de trefkans is vrij groot en we hoorden hier enthousiaste verhalen over. Wij waren in dit gebied met een baby van 10 maanden en hadden al een eland met jong gezien, dus de elandsafari hebben we overgeslagen. Wie weet, ooit in de toekomst alsnog…

Het elandjong, van de moeder hebben we alleen een ontzettend bewogen foto...
Het elandjong, van de moeder hebben we alleen een ontzettend bewogen foto…

Frederikstad en Frederiksten Fort (Halden)

Vanaf Frederiksten Camping in Halden loop je zo naar het Frederiksten Fort. Altijd leuk: trapjes, gangetjes, kanonnen en uitzicht. Je bent hier binnen een uur uitgekeken, maar toch leuk om te bezoeken als je tijd over hebt of op de naastgelegen camping overnacht.

Frederikstad is een oud vestingstadje. Via een ophaalbrug loop je de vesting binnen, onder de poort door en dan betreed je Frederikstad. Kenmerkend zijn de brede straten, hier was goed te marcheren door de soldaten! Op de vestingwallen zijn opnieuw kanonnen te zien en in het stadje zelf vind je kleurrijke huizen. Het is een heerlijke plek om even doorheen te wandelen met kinderen.

Wandelen door Frederikstad
Wandelen door Frederikstad

Natuur in Zuidoost Noorwegen

Over wandelen gesproken…. dat kan overal in Zuidoost Noorwegen! De natuur is adembenemend mooi. Bossen en uitgestrekte meren, zo ver als je kan kijken. Geen zin om te wandelen? Huur dan een kano en geniet vanaf het water. Of wacht, zittend aan een meer, totdat de zon ondergaat. Wordt dat te laat? Een picknick aan een meer kan altijd, zelfs ’s ochtends als ontbijtmoment.

Adembenemende natuur in Zuidoost Noorwegen
Adembenemende natuur in Zuidoost Noorwegen
De zon in het meer zien zakken
De zon in het meer zien zakken

Meer lezen?

Wil je meer weten over rondreizen door Noorwegen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelRescue Vlissingen
Volgend artikelZo kampeer ik: de Aart Kok Tundra vouwwagen
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

6 REACTIES

 1. Noorwegen heerlijk! wij hebben een aantal jaar terug een rondreis gemaakt door het zuiden van noorwegen tot de hoigte van Trontheim. met zoonlief van bijna 4.. super gaaf.. ik kan al je wilt nog wek wat mooie tips geven om met kids te gaan doen. trouwens die foto van een elandjong is geen eland maar een rendier..

  • Oeps, rendier en eland, ik haal ze consequent door elkaar!

   Noorwegen tips zijn altijd welkom. Al staat nog lang niet alles op KidsErOpUit wat we hebben gedaan, helaas toen weinig aantekeningen gemaakt…

  • Hoi!
   Wij gaan komende zomer 3 weken met een camper door Noorwegen reizen.
   Ons plan is om via de zuidwest kust richting Bergen en daarna nog naar het Geirangerfjord te reizen.
   En vanaf daar weer richting het zuiden, via de zuidoost kant van Noorwegen.
   Onze kinderen zijn dan 11 en 8 jaar oud en alle tips zijn welkom!

   • Genieten en de tijd nemen! In Noorwegen ligt de gemiddelde snelheid een stuk lager dan in Nederland, dus probeer niet te veel kilometers per dag te maken. Jullie route is prachtig, dus dat komt helemaal goed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.