Rondreis door Noorwegen met kinderen: een route langs kust, fjorden en bergen

Een rondreis door Noorwegen met kinderen kunnen we iedereen aanraden. Er is de mooie, lange kustlijn met de vele eilandjes, rotsen en inhammen. Ruige bergen met klaterende watervallen. En natuurlijk de beroemde fjorden verder het binnenland in. Bovendien zijn er mooie en gezellige steden. Blogger Iris S. deed een poging om een kindvriendelijke route te maken voor een rondreis door Noorwegen met zo veel mogelijk van deze afwisselende elementen.

Rondreis door Noorwegen met kinderen: een route langs kust, fjorden en bergen

Al tijden voordat we boeken, ben ik al druk in de weer met reisgidsen, bladen en natuurlijk internet. Bij het zien van de foto’s worden we steeds enthousiaster. Noorwegen is prachtig! Aan de kust zijn er de ruige rotsen met vele eilandjes. En wat te denken van het binnenland, met de hoge bergtoppen, watervallen en niet te vergeten de fjorden? Maar wat is nu een mooie route voor een kindvriendelijke rondreis door Noorwegen die goed te doen is qua kilometers, waarbij je toch van dat alles iets ziet?

Handige reisgids voor Noorwegen is: Ontdek Noorwegen Zuid van de ANWB.

Onze route voor de korte rondreis door Noorwegen
Onze route voor de rondreis door Noorwegen

Route rondreis westkust van Noorwegen

Dag 1: Aankomst in Nørager, Denemarken in Djursland.
Dag 4: Rijden naar Hirsthals  voor de overtocht naar kristiansand, Noorwegen.
Dag 5: Van Kristiansand naar Østhusvik op het eiland Rennesøy
Dag 7: Van Rennesøy naar Bergen
Dag 9: Van Bergen naar Borgund in het fjordengebied
Dag 12 Van Borgund naar Lillehammer
Dag 15: Van Lillehammer naar Oslo
Dag 18: Rijden vanuit Oslo naar huis (of toch verder?)

Op weg naar Noorwegen: tussenstop in Nørager

Om de autoreis te breken, verblijven wij eerst drie nachten in het Deense Nørager. Daar bezoeken wij Aarhus en het openluchtmuseum Gamle Aarhus. De andere dag brengen we door in het pretpark Djurs Sommerland. Allebei zeker aanraders met kinderen. Wij verblijven in een huis van Novasol, in ons geval valt het huis tegen (vies), maar de omgeving is mooi en er is veel te doen.

Gamle Aarhus is een mooi openluchtmuseum
Gamle Aarhus is een mooi openluchtmuseum 

Overtocht naar Kristiansand in Noorwegen

Op de vierde dag van onze rondreis door Noorwegen rijden we naar Hirsthals, in het noordelijkste puntje van Denemarken. We nemen daar de veerboot van Direct Ferries en varen in drie uur naar Kristiansand in Noorwegen. De veerboot hebben we van te voren gereserveerd, omdat het in de zomervakantie druk kan zijn.

In Kristiansand rijden we naar het Hamresanden Resort voor een overnachting. Dit blijkt een prettige camping met mooie, ruime appartementen aan de baai. Het is een erg kindvriendelijk vakantiepark. Met een eigen strand, speeltuintjes en een gezellig restaurant vermaken wij ons prima. Leuk detail: de eigenaren van het Hamresanden Resort zijn Nederlandse schaatsheld Kees Verkerk en zijn vrouw.

In de omgeving is veel te doen, zoals je kunt lezen in het blog over Kristiansand. Wij hebben deze reis geen tijd om hier langer te verblijven, maar we komen zeker een keer terug.

Op de veerboot naar Noorwegen. Is er al land in zicht?
Op de veerboot naar Noorwegen. Is er al land in zicht?
Het fijne strand bij ons appartement in Kristiansand
Het fijne strand bij ons appartement in Kristiansand

Rennesøy, eilandje aan de westkust

Na ons nachtje in Kristiansand rijden we een mooie route over de kustweg naar het eilandje Rennesøy. Vanaf Stavanger rijden we via een heleboel tunnels en bruggen naar het eiland toe. Het eiland Rennesøy is een prachtig ruig natuurgebied met weinig bebouwing. Er zijn veel wandelingen uitgezet met spannende paadjes en uitzichten over het water. Ons vakantiehuis is van Sjøberg Ferie Rennesøy. Een ruim huis voorzien van alle gemakken, zelfs van een eigen sauna en bubbelbad. In een restaurantje met enkele tafeltjes eten we wat de pot schaft.

We maken enkele korte wandelingen in de omgeving, maar helaas treffen we het hier niet met het weer en zijn de paden vaak te modderig om op te lopen. De kinderen vermaken zich goed met krabbetjes en andere dieren zoeken in de getijdenpoelen tussen de rotsen. Wat een mooie plek! Wij blijven hier twee nachten.

Krabben en mooie stenen zoeken tussen de rotsen op het eiland Rennesøy
Krabben en mooie stenen zoeken tussen de rotsen op het eiland Rennesøy
We lopen een aantal wandelingen op het mooie eiland
We lopen een aantal wandelingen op het mooie eiland
Wat een mooi uitzicht hebben we op het eiland!
Wat een mooi uitzicht hebben we op het eiland!

Citytrip Bergen, even tijd voor een stadsbezoek

Met maar liefst drie veerboten reizen wij langs de Noorse westkust naar de stad Bergen. Na de natuur van de afgelopen dagen vinden we het allemaal prettig om weer in een stad te zijn. Het is een goede afwisseling tijdens onze korte rondreis door Noorwegen. Bergen is een mooie stad om met kinderen te bezoeken. Lees in dit blog wat we ondernemen tijdens onze citytrip Bergen met kinderen.

We slapen twee nachten in een appartement dat ik op booking.com vind, The View. Het uitzicht over de baai is inderdaad erg mooi, maar het gesleep met al onze bagage (geen lift) vinden we een nadeel van dit appartement.

Fjordengebied bij Borgund

Tijd voor fjorden! We rijden vanaf Bergen het binnenland in, naar Borgund. Het landschap om ons heen verandert. Het wordt steeds ruiger en de bergen worden steeds hoger. Overal om ons heen klateren watervallen vanaf de bergtoppen naar beneden. We stoppen onderweg bij de Tvinde-waterval. Ook rijden we langs het beroemde Flåm, waar het Sognefjord is en enorme cruiseschepen langs de bergen varen.

Om bij ons vakantiepark te komen, moeten we door een 25 kilometer lange tunnel onder de hoge bergtoppen door. We slapen in een vakantiehuisje met drie slaapkamers in Fjellferie. Fijne, gezellige houten huizen met een veranda waar we heerlijk in het zonnetje zitten. Een aanrader. We blijven daar drie nachten.

In de omgeving bezoeken we Flåm en het sognefjord. We rijden een steile weg buiten Flåm omhoog naar Stegastein, waar we een spectaculair uitzicht over het fjord hebben. De andere dag bezoeken we een van de bekende Noorse stavenkerken, vlakbij ons huisje en we wandelen wat in de omgeving.

De stad Bergen bezoeken we ook tijdens onze korte rondreis in Noorwegen
De stad Bergen bezoeken we ook tijdens onze korte rondreis in Noorwegen
Onderweg zien we veel watervallen
Onderweg zien we veel watervallen
In Flåm leggen de enorme cruiseschepen aan die door het fjord varen. Indrukwekkend!
In Flåm leggen de enorme cruiseschepen aan die door het fjord varen. Indrukwekkend!
Het uitzicht vanuit ons vakantiehuisje bij Borgund
Het uitzicht vanuit ons vakantiehuisje bij Borgund
We bezoeken ook de oude Noorse stavenkerk in de omgeving van Borgund
We bezoeken ook de oude Noorse stavenkerk in de omgeving van Borgund

Familiepark in Noorwegen

We reizen verder richting Lillehammer. Het eerste deel van de rit nog langs hoge, ruige bergen. Daarna wordt het landschap wat lager. In de omgeving van Lillehammer is het groen, met veel water, bossen en overal bloemen. We verblijven hier in het Hunderfossen huisjespark. Dat hoort bij het Hunderfossen familiepark, een thema-pretpark rondom de Noorse mythologie. Het pretpark valt erg in de smaak bij onze kids en is rustig en mooi aangelegd, met leuke attracties. Vooral voor de jongere kinderen is er veel te beleven.

Het huisjespark is ook mooi, met huisjes in echte Noorse stijl van donker hout en steen en met gras op de daken. Let wel op: wij krijgen eerst een huisje pal aan de spoorbaan waar elk halfuur een sneltrein langs komt denderen. Gevolg: een slapeloze nacht. Gelukkig mogen we de volgende dag naar een ander huisje verhuizen, waar je de trein amper hoort. De volgende dag doen we rustig aan. De kinderen spelen in het bos rond het huisje, in de speeltuinen op het park en we doen een minigolfcompetitie. Lillehammer is bekend van de olympische winterspelen en diverse onderdelen zijn te bezoeken, zoals de skischans en de bobsleebaan.

Echte Noorse huisjes op het vakantiepark van Hunderfossen
Echte Noorse huisjes op het vakantiepark van Hunderfossen
In het Hunderfossen-familiepark draait alles om de Noorse mythologie
In het Hunderfossen-familiepark draait alles om de Noorse mythologie

Van Lillehammer naar de hoofdstad Oslo

Na Lillehammer vervolgen we onze korte rondreis door Noorwegen weer richting het zuiden. Naar Oslo dit keer, de hoofstad van Noorwegen. We slapen daar in het PS:hotell, een hip hotel in een trendy omgeving bij de Noorse markthallen. In de hoofdstad is veel te doen met kinderen. Wij bezoeken onder meer de markthallen en het beeldenpark Vigeland, een prachtig aangelegd park midden in Oslo met vooral naakte beelden, wat veel gegiebel oplevert bij de kinderen.

Lees hier meer over bezienswaardigheden in Oslo met kinderen.

Weer naar huis of door naar Zweden?

Als we na een paar dagen Oslo weer verlaten, kiezen wij er voor om richting Zweden te rijden. We bezoeken daar de provincie Dalarna en de stad Örebro en in Stockholm gaan we nog naar het openluchtmuseum Skansen. Maar deze route leent zich ook prima om via Oslo weer met de veerboot richting huis te gaan.

Vanuit Oslo zijn er verschillende overtochten per veerboot mogelijk. Bijvoorbeeld die van Stenaline van Oslo naar Frederikshavn. Of via Colorline van Oslo naar Kiel. Terug naar Kristiansand en dan met Direct Ferries weer terug naar Hirsthals kan natuurlijk ook. Opties genoeg.

Het Vigeland-stadspark met alle beelden
Het Vigeland-stadspark met veel beelden en bloemen
De hoofdstad Oslo hoort natuurlijk ook bij onze korte rondreis door Noorwegen
De hoofdstad Oslo hoort natuurlijk ook bij onze korte rondreis door Noorwegen

Nog wat tips voor rondreis door Noorwegen

Noorwegen is geen goedkoop land. Uit eten gaan en boodschappen doen is vaak een stuk duurder dan in Nederland. Het kan dus handig zijn om zelf te koken en een voorraad van thuis mee te nemen. Ook de veerboten die regelmatig nodig zijn in een route zijn prijzig. Wij rijden in een elektrische auto. In Noorwegen rekenen ze geen geld voor elektrische auto’s op veerboten, wat voor ons de rondreis een stuk goedkoper maakte. Kijk thuis van te voren kritisch naar de reisroute, soms zijn veerboten te vermijden door een kleine omweg te nemen. Dat kan veel geld schelen.

Wat voor weer is het in Noorwegen in de zomer?

Noorwegen heeft veel hoge bergtoppen, waar de bewolking en koufronten boven kunnen blijven hangen. Het kan er dus aardig fris zijn in de zomervakantie. Zeker in het hogere binnenland moet je rekening houden met minder goed weer. Wij hadden aan de kust en in het zuiden heerlijk warm zomerweer. In het binnenland, in de omgeving van Borgund, was het echter maar maximaal een graad of 14. We hebben helaas ook aardig wat regen gehad. Regenbuien lijken soms uit het niets te komen. Vooral in de bergen kan het aan de ene kant van een tunnel prachtig weer zijn, en aan de andere kant hard regenen.

Het kan prachtig warm zomerweer zijn, dus neem ook zeker korte broeken en t-shirtjes mee
Het kan prachtig warm zomerweer zijn, dus neem ook zeker korte broeken en t-shirtjes mee

Kledingadvies voor een zomervakantie in Noorwegen

Het is handig om rekening te houden met verschillende weertypen, zeker bij een rondreis. Pak dus zeker een mix in van lange broeken, korte broeken, t-shirts en eventueel longsleeves. Voor ons onmisbaar tijdens een vakantie in Scandinavië zijn softshelljassen. Die zijn licht, houden water vaak een tijdje buiten en zijn warm genoeg voor de koudere dagen. Tijdens uitjes hebben wij bovendien altijd (dunne) fleecevesten mee. In de rugzakken van de kids zit altijd hun eigen, klein opvouwbare, regenjack. Zo zijn we altijd voorbereid op een onverwachte bui.

Vergelijkbare routes voor een rondreis door Noorwegen met kinderen

Heb jij geen zin om je hele rondreis zelf in elkaar te knutselen? Dan zijn er ook complete rondreizen te boeken met routes die enigszins vergelijkbaar zijn met onze route. Wij kunnen je deze pakketreizen aanraden:

Wil je vooral genieten van de natuur? Dan is de 15-daagse Family Special Noorwegen van SNP Reizen ook een aanrader.

Heb jij ook zin gekregen in een rondreis door Noorwegen?

In de bergen kan het soms fris zijn. Dan zijn softshelljassen ideaal!
In de bergen kan het soms fris zijn. Dan zijn softshelljassen ideaal!

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke tips in Noorwegen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Twitter en Instagram.

2 REACTIES

  1. Leuk om te lezen! Wij gaan in de meivakantie een kleine Noorwegen trip doen, we bezoeken enkel Oslo en Bergen en verplaatsen ons tussen deze twee plaatsen met de trein, nemen natuurlijk ook de Flåm trein en tevens een fjordencruise.

    Jaren geleden, ik was een jaar of 6 meen ik, heb ik die reis al eens eerder gemaakt, maar ja daar weet ik dus echt niets meer van!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.