Stedentrip Oslo met kinderen, inclusief tips voor gratis bezienswaardigheden

Tijdens haar rondreis door Noorwegen in 2016 heeft Annemiek één hoogtepunt overgeslagen: Oslo. Hoog tijd voor haar om met haar gezin een bezoek te brengen aan deze mooie en veelzijdige stad. Waarom een stedentrip Oslo met kinderen haar zo goed bevallen is, lees je in dit blog. Inclusief tips voor gratis bezienswaardigheden.

Stedentrip Oslo met kinderen

De stad Oslo ligt aan het einde van het Oslofjord. Geen fjord met hoge pieken links en rechts, maar zeker een prachtig fjord met vele eilandjes en doorkijkjes. Als je er, net als wij, met een ferry naartoe reist, zie je de stad in eerste instantie vanaf het water. De haven, de vesting en vooral ook enkele fabrieken vallen direct op.

Als je daarna de stad bezoek, kom je steeds opnieuw terug in de haven. Markante gebouwen zoals het stadhuis en de opera zijn zo opvallend dat je ze van een afstandje wel herkent. Ook de Aker Brygge, een soort promenade langs de haven, is vanaf verschillende punten uitkijkpunten te herkennen. Met mooi weer heb je zicht tot de Holmenkollen skischans.

Stadscamping Bogstad is een ideale uitvalsbasis om de stad te verkennen. Boek hier direct via Booking.com

Al deze genoemde bezienswaardigheden hebben wij bezocht tijdens onze stedentrip Oslo met kinderen en in dit blog vertel ik je graag meer over onze ervaringen. Kijk ook zeker het filmpje dat we hebben gemaakt:

Vanaf het water kun je de vesting en het kasteel goed zien liggen
Vanaf het water kun je de vesting en het kasteel goed zien liggen

Oslo Pass: een prima basis om de stad te bezoeken

We maken tijdens ons bezoek gebruik van de Oslo Pass. Deze online pas geeft je 24/48/72 uur lang toegang tot openbaar vervoer, musea en bezienswaardigheden. Ook krijg je korting bij bepaalde winkels en restaurants. Maar let op: zoals ik al aangaf in de titel van dit blog, zijn veel plekken gratis te bezoeken. Veel musea zijn voor kinderen sowieso gratis toegankelijk, dus bedenk vooraf wat je wil doen tijdens je bezoek aan Oslo voordat je een pas aanschaft. Uitgangspunt zou bijvoorbeeld het weer kunnen zijn: bij slecht weer ben je mogelijk meer aangewezen op musea en is zo’n pas voordelig. Bij goed weer kun je beter even nadenken wat je wil gaan doen en verwacht uit te geven. Grote kans dat het goede weer je stedentrip een stuk voordeliger maakt. Wij hebben de pas vooral gebruikt voor het openbaar vervoer en de toegang tot enkele musea.

Een tip is om de pas te activeren precies op het moment dat je bijvoorbeeld in de bus, metro of het museum stapt. Als dat om 11 uur is, heb je tot de dag daarna 11 uur om nog een andere plek te bezoeken. Zo hebben wij met onze 48-uurs kaart op de derde dag nog een bezoek aan de skischans kunnen brengen, nèt binnen de tijd.

Vanaf de vesting kijk je naar het strandje op het puntje van de Aker Brygge
Vanaf de vesting kijk je naar het strandje op het puntje van de Aker Brygge

Het eiland Bygdøy

Onze stedentrip Oslo met kinderen begint op het (schier-)eiland Bygdøy. Of eigenlijk aan pier 3, vlak voor het stadhuis en Nobel Peace Center. Hier vertrekt namelijk de veerdienst die je naar het eiland brengt. Je Oslo-pass verschaft je direct toegang tot het bootje. Op Bygdøy vind je verschillende musea en monumenten en je kunt er met gemak een hele dag doorbrengen. Het Noors Volksmuseum, een soort openluchtmuseum en het Holocaustcentrum slaan we over. We richten ons op drie musea die alledrie verschillende soorten schepen tentoonstellen: het Vikingskiphuset, het Kon-Tiki Musea en het Fråm Poolschip. De musea liggen op loopafstand van elkaar en de borden langs de weg wijzen je de goede kant op.

Het Vikingskiphuset

Het Vikingschipmuseum ziet er uit als een kerk met vier zijbeuken. In twee van deze ‘beuken’ staat een oud vikingschip, volledig van hout en voorzien van prachtig gedatetailleerd houtsnijwerk. Trapjes in de hoeken van de ruimtes geven gelegenheid het schip van enige hoogte te bekijken. In een derde zijbeuk wordt regelmatig een animatie getoond. Hierin wordt uitgelegd hoe deze schepen vroeger gemaakt en gebruikt werden, hoe religie een rol speelde en een schip uiteindelijk als vikinggraf zou dienen. Licht en geluid, geprojecteerd op de muren en waarbij gebruik is gemaakt van de tentoongestelde opgravingen, leveren een interessant schouwspel. Wij vonden het de moeite van het kijken waard.

Het Vikingmuseet op het eiland Bygdøy
Het Vikingskiphuset op het eiland Bygdøy
Het Vikingmuseet op het eiland Bygdøy
Een van de schepen die te bezichtigen zijn in het Vikingmuseet op het eiland Bygdøy
Het Vikingmuseet op het eiland Bygdøy
Kijken bij de oude vikingschepen

Het Kon-Tiki Museet

In het Kon-Tiki Museet worden twee vlotten tentoongesteld die na de Tweede Wereldoorlog zijn gebruikt voor de expedities van Thor Heyerdal richting Polynesie en het Caribisch gebied. Het geeft een indruk van hoe basale en destijds moderne technieken werden gecombineerd om wereldzeeën te trotseren. De dagboeken die zijn bijgehouden geven informatie over de zeedieren die onderweg gezien werden. Wij vonden het vooral bijzonder om te zien hoe met een relatief eenvoudig vlot zeker 8000 kilometer over zee kon worden afgelegd.

Het Kon-Tiki vlot van Thor Heyerdahl
Het Kon-Tiki vlot van Thor Heyerdahl

"<yoastmark

Het Fråm Poolschip

De Fråm is een schip dat in de 19de eeuw gebruikt werd voor verschillende poolexpedities. Het schip staat in zijn geheel tentoongesteld in een speciaal gebouwd gebouw. Via stalen trappen klim je langs de romp van het schip naar boven en op de tweede verdieping aangekomen, kun je het schip betreden. Binnen in het schip kun je zien hoe de bemanning leefde en rondlopen door het ruim. We moesten goed opletten dat we ons hoofd niet zouden stoten of zouden struikelen over de balken. De geur van hout hangt in het hele schip en doet je beseffen hoe oud het schip is.

De Fråm is zo groot dat het niet op de foto past
De Fråm is zo groot dat het niet op de foto past

Terug naar het vasteland: Aker Brygge

Aan de kade naast het Fråm Poolschip kun je weer opstappen op het veerbootje. Met een beetje pech is het druk en moet je 20 minuten wachten op de volgende boot. Wij hebben geluk en mogen nog net als laatsten instappen.

Aangekomen bij pier 3 slaan we linksaf en lopen richting Aker Brygge. Eerder was hier een scheepswerf, maar tegenwoordig vind je er een jachthaven en veel restaurants en barren met terrassen direct aan het water. Het is een populair uitgaansgebied en de gebouwen zijn een mix van oude en nieuwe architectuur. Naast de opmerkelijke klok ligt een klein speeltuintje en verderop staan bankjes klaar die uitnodigen om even te gaan zitten. Helaas komen meeuwen meteen een kijkje nemen en hebben ze direct in de gaten of je eten bij je hebt of niet. Wij vinden het niet zo relaxt en lopen door tot het einde.

Tip: lees bij collega-blogger Reislegende meer over Aker Brygge.

Spelen op een strandje, midden in de stad

Helemaal aan het einde van Aker Brygge vinden we een nog veel leukere speelplaats: een strandje. Lieke en Faas klimmen op de stenen en zouden het liefst het water in gaan. Helaas hebben we geen handdoeken bij ons en zullen ze zich moeten vermaken met de stenen en het zand. Wie interesse heeft in hedendaagse kunst kan een bezoek brengen aan het Astrup-Fearnleymuseum voor Modern Kunst dat ook hier gevestigd is. Met je Oslo Pass krijg je zonder extra kosten toegang tot dit museum.

De Aker Brygge in Oslo
Vanaf de Aker Brygge heb je goed zicht op de haven en het stadhuis
Spelen op de Aker Brygge tijdens je citytrip Oslo met kinderen
Spelen op de Aker Brygge tijdens je citytrip Oslo met kinderen
Op het uiterste puntje van de Aker Brygge vind je een strandje waar kinderen heerlijk kunnen spelen
Het strandje op het uiterste puntje van de Aker Brygge

Gratis bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Oslo met kinderen

In Oslo hoef je niet voor alles veel geld neer te leggen. Er zijn volop prachtige gebouwen te bezichtigen, zoals het Koninklijk Paleis en het vestingpark of je brengt een bezoek aan het gratis toegankelijke Vigeland beeldenpark.

Na onze wandeling over de Aker Brygge lopen we de stad in richting Koninklijk paleis. Het is al later op de middag en we zijn te laat voor de wisseling van de wacht, die dagelijks om half twee plaatsvindt. We kijken rond op het plein voor het paleis en pauzeren even op de trappen. Van hieruit heb je goed zicht op de stad en de grote winkelstraat Karl Johans Gate.

Als onze benen genoeg rust hebben gehad lopen de de trappen verder af en gaan terug richting stadscentrum. We komen bij het parkje achter het Nationaal Theater en bekijken de vele standbeelden en fonteinen. Inmiddels is het tijd om een restaurantje te zoeken en dat blijkt lastiger dan gedacht. Wij kiezen voor Peppes-pizza, een keten die je op verschillende plaatsen in de stad tegenkomt met een redelijke prijs-kwaliteit verhouding. Wil je geen fastfood eten, dan zul je duurder uit zijn dan in een gemiddeld Nederlands restaurant.

Het Koninklijk Paleis mag je niet overslaan tijdens je citytrip Oslo
Het Koninklijk Paleis mag je niet overslaan tijdens je citytrip Oslo
Vanaf het Koninklijk paleis kijk je zo de grote winkelstraat in
Vanaf het Koninklijk paleis kijk je zo de grote winkelstraat in

De Tijger en de Opera

Op de tweede dag van ons bezoek aan Oslo gaan we met de metro richting Centraal Station. Buiten het station op het plein vind je onder andere het toerisme informatiecentrum en een groot standbeeld van een bronzen tijger. Lieke en Faas klimmen op zijn staart en poseren graag bij dit enorme beest. Dan lopen we door richting het marmer witte operagebouw. Het weerkaatsen van het felle licht doet pijn aan onze ogen en we moeten goed uitkijken dat we niet struikelen, want overal zijn trapjes, richels en gootjes gemaakt. Vanaf het dak kijk je uit over de haven en door het heldere weer heb je goed zicht op het fjord.

Klimmen bij het symbool van de stad Oslo: De tijger
Klimmen bij het symbool van de stad Oslo: de tijger
Het witte operagebouw van Oslo vraagt erom beklommen te worden
Het witte operagebouw van Oslo vraagt erom beklommen te worden
Vanaf het dak van de Opera heb je prachtig uitzicht op een deel van de haven
Vanaf het dak van de Opera heb je prachtig uitzicht op een deel van de haven

Akershus Kasteel en Vesting

We lopen verder richting Akershus Festning. Dit kasteel stamt uit de 13de eeuw en diende ter bescherming van de stad. Het kasteel is officieel militair grondgebied en dat merk je onder andere aan de militairen die de wacht houden bij de ingang van het kasteel. In het kasteel zijn enkele ruimtes te bezichtigen, waaronder een eetzaal, de kapel en het mausoleum. Helaas is er geen Nederlandstalige audiotour beschikbaar, maar met een boekje in de hand kom je aardig wat te weten.

Rondom het kasteel kun je wandelen over de stadsmuren en heb je een prachtig uitzicht op de haven en de stad. Met een beetje geluk krijg je, net als wij, de kans om een enorm cruiseschip van heel dichtbij te zien. Deze leggen namelijk vlak naast de vesting aan.

Natuurlijk brengen we tijdens onze citytrip Oslo met kinderen een bezoek Akershus Kasteel
Natuurlijk brengen we tijdens onze citytrip Oslo met kinderen een bezoek Akershus Kasteel
Bij de Akershus vesting kun je gratis door het park wandelen
Bij de Akershus vesting kun je gratis door het park wandelen
Klimmen op een kanon blijft leuk
Klimmen op een kanon blijft leuk