Stedentrip Hamburg met kinderen, genieten van een indrukwekkende stad

Als je een stedentrip wil maken dan denk je vaak aan steden als Rome, Parijs, Londen en misschien ook aan Berlijn. Blogger Marije ging echter naar een minder voor de hand liggende stad, Hamburg. Haar belevenissen tijdens een stedentrip Hamburg met kinderen kun je lezen in dit blog.

Dit blog is geschreven in 2017 en in 2020 voorzien van een update

Stedentrip Hamburg met kinderen

Hamburg, een stad met 1.813.587 inwoners en een oppervlakte van 755,264 km². De op één na grootste stad in Duitsland na Berlijn. Als je denkt aan Berlijn, denk je al snel aan vele bekende bezienswaardigheden zoals de Berlijnse Muur, Checkpoint Charlie en de Brandenburger Tor. Als je denkt aan Hamburg, tja, waar denk je dan aan? Ik kan niet direct bekende bezienswaardigheden bedenken van deze stad en dat maakt mij nog nieuwsgieriger naar onze stedentrip Hamburg met kinderen.

Ligging Hamburg

 

Met de trein naar Hamburg

Vanuit Nederland kun je heel gemakkelijk met de trein naar Duitsland. Wij hebben de luxe dat de internationale trein van Amsterdam naar Berlijn stopt in onze woonplaats en wij kunnen dus zo met alle bagage op de fiets richting de trein.

De meiden hebben elk een eigen rugtas volgestopt met allerlei dingen voor onderweg en eenmaal in de trein wordt al snel fanatiek gekleurd en gelezen. De reis duurt zo’n vier uur en we stappen één keer over onderweg. Wat een heerlijke relaxte manier van reizen.

reizen trein hamburg
Kleuren, lezen, kletsen en spelletjes doen. Het kan allemaal als je met de trein op reis bent.
overstappen
In Oberhausen moeten we op de heenweg overstappen.

Dag 1 stedentrip Hamburg met kinderen: de stad ontdekken

Vanaf het station nemen we de metro richting ons hotel. Het Scandic hotel ligt mooi centraal in de stad en we zijn er dan ook zo. Vanuit onze hotelkamer zien we de Heinrich-Hertz-Turm, een radio- en televisietoren die je bijna overal in de stad kan zien.

Die middag hebben we een stadswandeling met een gids. Een aanrader, want zo leren wij die middag al diverse hotspots van de stad kennen en leren we ontzettend veel wetenswaardigheden over de stad.

Wisten jullie bijvoorbeeld dat Hamburg meer dan 2300 bruggen heeft? Daarmee heeft deze stad dus meer bruggen dan Amsterdam en Venetië samen. Wisten jullie dat Hamburg de stad was waar het voor de Beatles allemaal begon?

Als je de skyline van Hamburg bekijkt, dan valt een heel moderne gebouw in de vorm van een golf direct op. Dit is het Elbphilharmonie, een imposante concertzaal die wij tijdens onze stadswandeling ook bezoeken. Wij wandelen door Speicherstadt, hier staan de imposante pakhuizen van Hamburg en dit gebied is UNESCO Werelderfgoed.

We bekijken in de binnenstad het Rathaus met zijn vele beelden en we lopen naar de Alstermeren met indrukwekkende hoge fontein in het midden.

stad ontdekken
Met onze gids Jörn ontdekken we de hele stad.
speicherstadt hamburg
De imposante pakhuizen in het stadsdeel Speicherstadt.
We wandelen in Speicherstadt en leren ondertussen van alles over Hamburg.
Wandelen tijdens onze stedentrip Hamburg met kinderen.
Wandelen tijdens onze stedentrip Hamburg met kinderen.

Leuke wijken in Hamburg

In bijna iedere grotere stad kun je heerlijk lanterfantten, shoppen en nieuwe plekken ontdekken. Ook Hamburg leent zich hier goed voor. In deze stad vind je vele grote winkelketens, maar nog leuker zijn vaak de onbekendere plekken die je niet in de binnenstad vindt, maar juist in de stadsdelen eromheen.

Het Karolinenviertel is zo’n sprankelende wijk vol boetiekjes en ateliers. Hier kan je ook kleine knusse restaurants vinden. De wijk Elbmeile, vlakbij de haven, is het stadsstrand van Hamburg waar vele (vis)restaurants te vinden zijn en op zondagochtend vind hier de Fischmarkt plaats.

De Fischmarkt is echt een aanrader als je in de stad bent om als toerist te bezoeken. Helaas zijn wij te laat in Hamburg om dit mee te kunnen maken.

ontdekken stad
Het Rathaus. Heerlijk om tijdens een citytrip echt de stad te ontdekken.
elbphilharmonie hamburg
Een imposant gebouw aam de skyline van Hamburg dat Elbphilharmonie.

Hamburg Card

Een onmisbare aanschaf bij een stedentrip is een openbaar vervoerpas van de stad die je bezoekt. Ook in Hamburg hebben ze zo’n kaart, de Hamburg Card. Op deze manier kun je de stad op een gemakkelijke, leuke en goedkopere manier ontdekken.

Je hebt met deze kaart gratis openbaar vervoer in de hele stad en je krijgt op vele bezienswaardigheden een flinke korting. De kaart is ook geldig bij de verschillende watertaxi’s op de Elbe die je gelijk kennis laten maken met de haven en de skyline. Met de metro ben je zo van de ene naar de andere kant van de stad.

Onze meiden hebben al snel door hoe alle kleurtjes van de metro werken en dat je zo van de ene naar de andere kant van de stad kan reizen met deze “snelle donkere treintjes” zoals onze jongste ze noemt.

metro kaart hamburg
De hele “Hamburgstad” op de kaart zoals I. keer op keer zo mooi blijft zeggen.
metrostation
De roltrappen naar alle verschillende metrostations zijn al super leuk vindt I.
watertaxi hamburg card
Aanrader: met de Hamburg Card kun je ook gratis mee met deze toffe watertaxi’s en de stad vanaf het water ontdekken.

Kermis in Hamburg

Drie keer per jaar heeft Hamburg vier weken achter elkaar een mega kermis in de stad die zij ‘Dom’ noemen, een naam die E. maar raar vindt, want dom is het toch niet. Wij hebben geluk want vandaag is de laatste dag van de Frühlingsdom. Het is echt een groot volksfeest met heel veel eetkramen en heel veel attracties, best leuk om mee te maken. E. en I. mogen beide een attractie kiezen waar zij in willen en ze genieten beide op hun eigen manier van dit spektakel.

Domme naam hamburgse dom
Hamburgse Dom, E. vindt het maar een domme naam.
Kermis achtbaan
Met I. in de achtbaan. Wat een feest!
kermis hamburg
Drie keer per jaar in een periode van 4 weken kun je in Hamburg naar de kermis.

Dag 2 stedentrip Hamburg met kinderen: Chocolade, hop on hop off bus en een verrassend stadspark

Onze dag begint goed. Na een heerlijk ontbijt in het hotel besluiten we door het stadspark Blumen und Bomen te wandelen. In dit grote stadspark kun je heerlijk wandelen, op de grote paden maar ook op allerlei kleine weggetjes die kris kras door de aangelegde natuur lopen.

Je kan gewoon even rusten tussendoor op de relaxte stoelen die overal staan of juist wat sportiever bezig zijn door hier te skeeleren of hard te lopen.

ontdekken paden
De kleine paden in het park zijn natuurlijk het leukste.
uitrusten park
Overal in het park staat stoelen waar je lekker kan uitrusten.

Onze meiden raken niet uitgespeeld in de grote speeltuin van het park. Ondanks de pas gevallen regen waardoor alle toestellen nat zijn vermaken zij zich super. In de zomer zijn hier veel waterspeeltoestellen en ik kan me goed voorstellen dat dit dan helemaal een hotspot in de stad is voor gezinnen.

speeltuin stadspark hamburg
Ondanks de regen hebben de meiden zich hier prima vermaakt.
speeltuin stadspark hamburg
Een heerlijke speeltuin in het stadspark.
gratis
De botanische tuin is een verrassend leuke plek om gratis te bezoeken.

In dit stadspark vind je ook een leuke gratis bezienswaardigheid, de botanische tuin. Dit is op onze koude winderige voorjaarsdag een fijne plek om weer een beetje warm te worden. In de zomer zijn er in dit park vaak gratis openluchtconcerten en er is dan dagelijks een waterlichtconcert vol water, licht en muziek.

Het Chocoversum

Vervolgens vertrekken we met de metro richting de Altstadt waar het Chocoversum te vinden is. Hier krijgen we een uitgebreide en lekkere rondleiding over het ontstaan van chocolade en het proces van cacaoboon tot chocolade. Tussendoor wordt er volop gesmuld en we gaan allemaal naar huis met een zelfgemaakte chocoladereep.

Met de hop on hop off bus

Die middag ontdekken wij de stad op een andere manier: met de hop on hop off bus. Met een koptelefoon die we ontvangen kunnen we de Engelse tour volgen, maar stiekem is de enthousiaste Duitse verteller in de bus veel leuker. Tussendoor kun je uit de bus en vervolgens kan je gewoon weer opstappen en verder met je tour. I. vindt het wel relaxed zo in de bus en kijkt haar ogen uit.

We eten die avond in een klein alternatief restaurantje in het Karolinenviertel.

chocoversum hamburg
Van cacaoboon tot chocolade… Je leert het allemaal bij het Chocoversum.
chocoversum lekker museum
Het Chocoversum in Hamburg is ook een heel lekker museum.
leerzaam en lekker
Tijdens de rondleiding leer je alles over chocolade. Leerzaam en lekker dus.
hop on hop off bus
In de hop on hop off bus kun je weer op een andere manier de stad echt ontdekken.

Dag 3 stedentrip Hamburg met kinderen: Miniatur Wunderland en rondvaart door de haven

Als ik een ding mag delen wat echt een aanrader tijdens een stedentrip Hamburg met kinderen, dan is het onze bezienswaardigheid van deze ochtend: Miniatur Wunderland. Dit is de grootste modelspoorbaan in de hele wereld. We komen ogen en oren tekort. Overal waar we kijken is iets anders te zien.

Onze meiden hebben nooit echt met treinen gespeeld, maar krijgen geen genoeg van de modeltreinen die in de verschillende werelden rijden. De absolute favoriet van I. is het opstijgende vliegtuig en E. vindt vooral de Alpen heel indrukwekkend met de enorme hoogteverschillen.

Rondvaart door de haven van Hamburg

Die middag maken we een rondvaart over de Elbe, waar we vooral de haven van veel dichterbij kunnen bekijken. De grootse containerschepen, waarnaast we onszelf echt heel nietig voelen, en de drijvende steden op het water alias cruiseschepen maken een flinke indruk.

Op de rondvaartboot kan je buiten zitten, of juist binnen plaatsnemen. Je kan de rondvaart echt als een pauze moment inplannen, omdat je aan boord ook drinken of een ijsje kan kopen en even kan bijkomen. Onderweg worden veel wetenswaardigheden verteld in het Duits, wat wij regelmatig even vertalen voor de meiden.

Die avond pakken wij de trein weer naar huis, met heel veel prachtige herinneringen aan de stad Hamburg. Als ik aan E. vraag wat zij het allerleukste van de stad vindt, dan is dat echt het Chocoversum en I. krijgt twinkelende ogen als ze aan Miniatur Wunderland denkt.

kijkt je ogen uit
Je kijkt je ogen uit bij Miniatur Wunderland.
dag en nacht miniatur wonderland
Bij Miniatur Wunderland kan je de verschillende landschappen zien bij dag en bij nacht.
alpen