Zo gaaf, naar een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal

Naar een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal? Het staat niet erg hoog op het wensenlijstje van Saskia. Maar als het damesvoetbalelftal meedoet aan het WK én dit in Frankrijk is, dan doet ze haar dochter een gigantisch plezier om erheen te gaan. In dit blog lees je hoe tof het was én hoe het gelukt is om aan kaartjes te komen voor deze WK voetbalwedstrijd.

Naar een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal

“Mam, kunnen we een keer naar FC Barcelona om naar een voetbalwedstrijd van Lieke Martens te gaan?” met die vraag van mijn 11-jarige dochter begint ons voetbalavontuur. Even heen en weer naar Barcelona voor een voetbalwedstrijd gaat zelfs mij wat te ver.

Ik stel voor dat we gaan kijken of het Nederlands damesvoetbalteam tijdens het WK een keer in het noorden van Frankrijk speelt en in het weekend. “Dan kan je niet alleen Lieke Martens zien spelen maar het hele team.” Dolblij is ze met dit spontane idee. Ze is ontzettend fan van de Oranjeleeuwinnen.

Samen zoeken we het wedstrijdschema op. En ja hoor, een van de wedstrijden is op een zaterdag. In het plaatsje Valenciennes waar ik nog nooit van heb gehoord. Even googlen en wat blijkt? Net over de grens bij België.

Het lukt ons om aan kaartjes te komen. Hoe het precies werkt met kaartjes kopen voor een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal tijdens het WK leg ik onderaan dit blog uit. Ons is het gelukt en dus gaan we naar een wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen!

De voorbereiding: onze oranje outfit

Moeders van tienerdochters zullen het herkennen: kleding kopen komt precies. En dus ook onze oranje outfit. Mijn dochter wil het liefst een origineel Lieke Martens-shirt. Daar denkt mijn portemonnee anders over. 90 euro voor een shirt voor een kind dat in de groei zit? No way. Bij voetbalshirtje.nl vinden we een namaak shirt voor 18 euro. Dochter blij, ik blij. 

Later zie ik bij supermarkt Dirk van den Broek rood-wit-blauwe hoedjes en een hawaii-slinger in dezelfde kleuren. Ik koop ze op de gok, in de hoop dat mijn tienerdochter het leuk vindt. Pfieuw, gelukkig, ze is er blij mij.

Laat die voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal maar komen, wij zijn er klaar voor om de Oranjeleeuwinnen aan te moedigen.

Onze oranje outfit.
Onze oranje outfit.

Op naar Valenciennes voor een wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen

Vanaf ons huis is het circa 3,5 uur rijden naar Valenciennes. Met files erbij en tijd om een parkeerplaats te zoeken duurt het allemaal wat langer. Vrijdagavond om 22 uur zijn we eindelijk in het hotel. En zo leuk, meteen zien we allemaal Nederlanders waarvan een deel al in het oranje.

We spotten zelfs twee bekende Nederlanders, al hebben we wat hulp nodig van Google om hun namen te achterhalen. Toch best cool dat we in hetzelfde hotel slapen als Pierre van Hooijdonk en Jan Joost van Gangelen. “Zal ik vragen of we met ze op de foto mogen?” stel ik voor aan mijn dochter. Die vindt dat echt geen goed idee.

Aan de rand van het centrum zijn speciale parkeerplaatsen ingericht. Op de website van de KNVB is deze informatie voor de wedstrijd te vinden.
Aan de rand van het centrum zijn speciale parkeerplaatsen ingericht. Op de website van de KNVB is deze informatie voor de wedstrijd te vinden.

De fanzone

Zaterdagochtend vanaf 10 uur begint het feest in de fanzone. In het centrum van Valenciennes is hiervoor een heel plein ingericht. Tassen worden gecontroleerd en leuke gadgets worden uitgedeeld. De muziek staat al vrolijk aan en het plein kleurt oranje.

Wat een feest! Een ontzettend relaxte sfeer, blije mensen, zingen, dansen, springen, gek doen. Alles kan. Wij hossen vrolijk mee en gaan helemaal op in de oranjesfeer. Ik ben nu al blij dat ik dit dankzij de wens van mijn dochter mee mag maken.  

Even wachten voordat we de fanzone in mogen.
Even wachten voordat we de fanzone in mogen.
Wat een geweldige feestelijke sfeer!
Wat een geweldige feestelijke sfeer!

Optocht naar het stadion

Om 12.15 uur gaan we met alle oranjefans in optocht naar het stadion. Vooraan rijdt de oranjefans-dubbeldekker met aanstekelijke muziek. De hele stoet gaat naar links en naar rechts, we klappen in onze handen en zingen luidkeels mee met de voetbalhits van nu en vroeger. 

Deze optocht had nog wel veel langer mogen duren. Rond 13 uur komen we al bij het stadion aan. Genoeg tijd om daar rond te kijken en in de rij te staan voor het toilet. Onze wedstrijd begint pas om 15 uur.

Met alle oranjefans achter de bus aan.
Met alle oranjefans achter de bus aan.
Wat een boel mensen, wat een feest.
Wat een boel mensen, wat een feest.
Het stadion waar we de wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen gaan kijken.
Het stadion waar we de wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen gaan zien.

Wachten totdat de voetbalwedstrijd begint

Rond 14 uur zoeken we onze zitplekken op. Op de stoeltjes liggen vlaggetjes van de twee landen die vandaag spelen en van de FIFA. Wij zitten samen met heel veel andere oranjefans in het vak dat eigenlijk voor Kameroen is. Nou, zwaaien met een Kameroen-vlag doen we niet, dus zoeken we een FIFA-vlag.

We zien beide ploegen zich warm lopen op het veld. Mijn dochter herkent al wat speelsters van het Nederlands voetbalelftal: “Kijk mam, daar, dat is Lieke Martens en daar Shanice van de Sanden!” Haar dag is nu al meer dan geslaagd.

Dan is het bijna 15 uur. Iedereen maakt zich klaar voor de start van de wedstrijd. Met het hele stadion zingen we mee met het Wilhelmus. Kippenvel momentje!

Leuk souvenir dit vlaggetje.
Leuk souvenir dit vlaggetje.
De mascotte van het toernooi maakt een rondje langs het veld.
De mascotte van het toernooi maakt een rondje langs het veld.
Plechtig momentje tijdens het zingen van het Wilhelmus.
Plechtig momentje tijdens het zingen van het Wilhelmus.

De wedstrijd: Nederland-Kameroen

En dan begint de wedstrijd. Uitgebreide beschouwingen kun je beter elders lezen, want daar heb ik geen verstand van. Wij genieten van de sfeer in het stadion, van de spanning die we met het hele publiek voelen als er bijna wordt gescoord. We juichen het dak er zo’n beetje af als Nederland met 1-0 voor staat. Om twee minuten later te balen dat het 1-1 wordt. Het handjevol supporters uit Kameroen doet z’n best om ons gejuich te evenaren.

Af en toe gebeurt er iets op het veld dat wij niet goed kunnen zien. Snel checken we dan het Live blog op Nu.nl. Ik mis af en toe de herhaling van belangrijke momenten in de wedstrijd, dat is op tv wel handig. 

De wedstrijd schijnt volgens de deskundigen voetbaltechnisch niet zo goed te zijn, dat oordeel laat ik daar. De Oranjeleeuwinnen kunnen in ieder geval veel beter voetballen dan ik, dus ik heb geen behoefte om me te gedragen als ‘de beste stuurlui staan aan wal’. Wel verbaas ik me over de ruwe manier van spelen van de Kameroense dames. In de tweede helft klinkt er dan ook luid boe-geroep als sommige van hen aan de bal zijn.

De uitslag van deze wedstrijd weten jullie inmiddels. In de tweede helft wordt het 3-1 voor Nederland. 

Juichend verlaten we het stadion. Wat een ervaring!

Yeah, 1-0 voor Nederland!
Yeah, 1-0 voor Nederland!
GOAL!!! En dan staat het hele stadion op z'n kop.
GOAL!!! En dan staat het hele stadion op z’n kop.
Na afloop van de wedstrijd lopen de Oranjeleeuwinnen een rondje om het veld en zwaaien ze naar alle fans.
Na afloop van de wedstrijd lopen de Oranjeleeuwinnen een rondje om het veld en zwaaien ze naar alle fans.

Hoe kom je aan kaartjes voor een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal tijdens het WK?

Stiekem zitten we al te kijken of er nog een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal in het weekend zal zijn. Dit was zo’n fantastische ervaring, zo’n geweldige sfeer, dat smaakt naar meer! Dus wie weet gaan we nog een keer naar een wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen. Maar ja, dan moeten we wel kaartjes zien te krijgen….

Voetbalkaartjes via de KNVB

Aan kaartjes komen voor een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal tijdens het WK is best een uitdaging als voetbal-newbie. De KNVB verkoopt de kaartjes voor het oranjevak, maar alleen als je een Clubcard hebt kun je die kopen. Dus koop ik een KNVB-clubcard voor mijn dochter en mij.

Op een maandag in januari om 12 uur begint de verkoop. Ingelogd zit ik klaar. Yes, ik kan twee kaartjes in mijn online winkelmandje stoppen. En dan loopt alles vast. Nog een poging en nog eentje later. Dan staat er op het scherm: uitverkocht. Shit, geen kaartjes voor de voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal tijdens het WK Vrouwenvoetbal.

Voetbalkaartjes via de Fifa

Een kleine twee maanden later zijn er kaartjes te koop via de website van de Fifa. Op dat moment niet voor losse wedstrijden, maar wel voor hele wedstrijdseries*. Tja, kaartjes voor alle wedstrijden van de Oranjeleeuwinnen wil ik niet. Mijn dochter moet gewoon naar school en ik moet werken. 

De voordeligste optie op dat moment bij de Fifa is om een serie kaartjes te kopen voor alle drie de wedstrijden die tijdens de eerste ronde worden gespeeld in Valenciennes. Dus behalve Nederland-Kameroen heb ik kaartjes voor twee andere wedstrijden waar we niet heen gaan. Hierdoor kost het wel meer dan een kaartje voor één wedstrijd via de KNVB. Ik besluit er niet te lang over na te denken: we hebben kaartjes!!!

*Net voordat het toernooi begint zie ik dat er wel kaartjes voor losse wedstrijden worden verkocht via de Fifa. Vanaf wanneer dat precies is weet ik helaas niet.

Later hoor ik dat er voordat de verkoop via de KNVB is gestart ook al kaartjes verkocht zijn via hoofdsponsor Visa. Helaas heb ik een creditcard van een ander merk.

Zonder Visa-card en zonder KNVB-Clubcard kun je alleen via de Fifa de kaartjes kopen.

Meer lezen 

Op zoek naar meer sportieve uitjes? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.