Outdooractiviteiten met kinderen? 11 tips voor de leukste stoere activiteiten

0
113

Outdooractiviteiten met kinderen? Blogger Jolinda houdt van een actieve vakantie en van stoere uitjes. Ze heeft een top 11 van haar favoriete outdooractiviteiten met kinderen in Europa gemaakt. Zit jouw favoriet ertussen?

Outdooractiviteiten met kinderen

Je kunt op vakantie natuurlijk lekker lui bij het zwembad blijven hangen. Of bij slecht weer voor de ballenbak kiezen. Ik word daar niet vrolijker van, en mijn kinderen al helemaal niet. Lekker naar buiten gaan is mijn credo, weer of geen weer. In deze top 11 met outdooractiviteiten voor kinderen kun je volop inspiratie op doen voor je volgende vakantie.

#1 Wandelen

Het is gratis en je kunt het overal doen. En ja, ook mijn kinderen hebben hier niet altijd even veel zin in. Daar heb ik zo mijn trucjes voor, lees maar. Op vakantie vind ik wandelen echt de ultieme manier om de omgeving goed te leren kennen. Als we in een warm land zijn, gaan we graag vroeg op pad. Valt het weer tegen, bijvoorbeeld in Ierland, dan gaan we toch gewoon naar buiten. Met als motto ‘er is geen slecht weer, wel slechte kleding’. Wij zorgen voor regen- of outdoorjassen voor het hele gezin.

Wij hebben ontdekt dat kinderen het leuk vinden om buiten de gebaande paden te wandelen. Een beetje klimmen en klauteren, hier en daar een boom om te ontdekken. Dat zijn de wandelingen waarbij wij geen ‘is het nog ver’ horen.

#2 Fietsen

Grote voordeel van fietsen is dat je sneller grotere afstanden kunt afleggen dan met wandelen. Wij vinden het dan ook fijn om het wandelen af te wisselen met een flinke fietstocht. Meestal huren we een dag fietsen als we op vakantie zijn.

Fietsen is een outdooractiviteit die je in elk land wel kunt ondernemen.
Fietsen is een outdooractiviteit die je in elk land wel kunt ondernemen.
Een fijne outdoorjas met goede ventilatie is prettig tijdens het fietsen.
Een fijne outdoorjas met goede ventilatie is prettig tijdens het fietsen.

#3 Klimmen in een klimbos

Een van onze favoriete outdooractiviteiten met kinderen is klimmen. Nadat we bij ons in de buurt de beginselen hebben geleerd in het klimbos in Garderen, vraagt mijn drietal elke vakantie wel of er een klimbos in de buurt is. Mooi om te zien hoe mijn jongste dochter elke keer haar grenzen verlegt en van een piepend meisje met hoogtevrees nu is getransformeerd tot klimgeit.

Ook tieners en pubers vinden klimmen vaak nog erg leuk.
Ook tieners en pubers vinden klimmen vaak nog erg leuk.

#4 Boomkroonpad

Handig als je iets minder sportief bent aangelegd, maar toch hoog de bomen in wilt is het wandelen op een boomkroonpad. Meestal met een fantastisch uitzicht en educatieve elementen. Je vindt er heel veel Duitsland, Saskia maakte al eens een mooi lijstje met de leukste boomkroonpaden.

#5 Kanoën

Je moet er wat spierpijn in je armen voor over hebben, maar met het hele gezin het water op is zo leuk! Ik word altijd helemaal relaxed van de rust op het water. Hoe vaker je dit doet, en dat kan natuurlijk ook gewoon in Nederland, hoe beter kinderen de techniek van het roeien onder de knie krijgen. Wij zijn ook een keer met slecht weer het water op gegaan. In de zomer, dus koud was het niet. We hadden alleen de hele dag regen. En mijn kinderen hebben het er nu nog over hoe leuk dat was. Een all-weather activiteit wat ons betreft, ook al zou je dat misschien niet denken.#6 SUPpen

Ook lekker op het water, maar dan nog actiever dan in een kano zitten. Ik heb het zelf geprobeerd tijdens een korte trip naar Southend on sea en wil dit komende vakanties zeker met mijn kinderen ondernemen. Saskia heeft het al wel met haar dochter geprobeerd en is laaiend enthousiast. Dit is echt een toffe outdooractiviteit voor kinderen!

#8 Ziplinen

Dit is mijn favoriete onderdeel van een klimbos. Lekker ziplinen. Hangen en gaan. Heerlijk! Er zijn in Europa ook speciale zipline-parcoursen waarbij je niet veel hoeft te klimmen, maar over de ene na de andere tokkelbaan zoeft. Saskia probeerde het bijvoorbeeld in Zweden. Het is wel handig als je kinderen wat groter zijn. Minimaal 20 kilo is vaak nodig om de overkant van een parcours te halen.

#9 Geocachen

De natuur in met een doel. Lekker speuren en ondertussen ook nog op mooie plekken komen waar je anders niet zo snel zou komen. Wij zijn als gezin al jaren fan van geocachen. Bijna elke vakantie plannen we wel een dagje speuren in. Je kunt met een app op je telefoon gaan geocachen of met een gps-apparaat. Daphne heeft al eens een apparaat getest.

Geocachen is puzzelen in de natuur.
Geocachen is puzzelen in de natuur. Foto: Daphne

#10 Canyoning

Dit is tot nu toe de meest spectaculaire outdooractiviteit die ik met mijn gezin heb ondernomen. Op vakantie in de Ardeche leefden wij ons uit in het water. Glijden en springen van rotsen onder deskundige begeleiding van een gids. Als gezin is dit zo leuk om te doen, omdat je elkaar aanmoedigt om toch die hoge sprong te maken. Een teambuilinguitje voor je familie bij uitstek!

# 11 Paragliden

Als laatste noem ik nog een niet voor de hand liggende outdooractiviteit die wel enorm hoog op mijn bucketlist staat. Geen idee of mijn kinderen het zouden durven, maar dit moet ik ooit gedaan hebben. De kinderen van Saskia zijn in ieder geval een fantastische ervaring rijker.

En staat een van jouw favoriete outdooractiviteiten met kinderen ertussen? Of heb je nog aanvullingen voor ons? Deel ze gerust!

Meer lezen

Heb je zin om lekker erop uit te gaan en outdooractiveiten met kinderen te ondernemen? Klik en lees voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Campz. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.