Paragliden met kinderen in Slovenië? Ja, doen!

Paragliden staat al erg lang op mijn wensenlijstje. Het lijkt me eng, maar ook heel bijzonder. Als we in Slovenië de kans krijgen om een tandemvlucht te doen twijfelen we geen moment. We gaan alle vier. Ja echt, we zijn gaan paragliden met kinderen van 7 en 8 jaar oud. Niet voor de hand liggend, maar een onvergetelijke ervaring voor ons allemaal!

Paragliden in Slovenië vanaf Kamp Lijak

Net als in veel andere landen met bergen is het in Slovenie mogelijk om te paragliden. Onze uitvalsbasis in Slovenië is Kamp Lijak, een camping die veel wordt gebruikt door paragliders. De paragliders landen zelfs direct achter de camping. Een feestje om naar te kijken.

Alexander, de eigenaar van de camping, heeft contacten met de lokale paraglidingschool. Als je wilt kan je via hem een afspraak maken voor een tandemvlucht. Tijdens onze vakantie staat de Nederlandse Paraglidingschool Inferno op de camping. We raken aan de praat met onze campingburen en ze vertellen dat het mogelijk is om via deze school een tandemvlucht te doen. We informeren naar de kosten en zijn aangenaam verrast als blijkt dat een tandemvlucht slechts 65 euro kost. Eerder kwamen we prijzen tussen de 90 en 130 euro per persoon tegen (o.a. in Bohinj). We hakken direct de knoop door: we gaan alle vier paragliden. Reuze spannend, maar vooral ‘a once in a lifetime experience’.

In 2,5 minuut een indruk krijgen van het paragliden met kinderen in Slovenië? Kijk dan dit filmpje:

Onze tandemvlucht

De volgende ochtend worden we rond 11 uur bij het landingsveld verwacht dat een stukje verderop ligt. We zien daar een voor een de leerlingen en instructeurs van Inferno naar beneden komen. Bij het volgende ritje naar boven gaan Maureen en ik mee voor onze tandemvlucht. Gerard en Camiel gaan mee om foto’s van ons vertrek te maken. Op de startplaats kijken we onze ogen uit. Er liggen paraglidingschermen in allerlei kleuren op de grond. De een na de ander rent de startplaats af en zweeft verder. Indrukwekkend en spannend.

Maureen en ik krijgen beide een helm op en een harnas aan. Dan is Maureen als eerste aan de beurt. Ze gaat samen met Roland, de eigenaar van de paraglidingschool. Wauw, daar zweeft ze al. Dan is het tijd voor mijn tandemsprong. Ik ga samen met ervaren instructeur Wycher. Het starten is nog best lastig. Rennen, naar links, beetje rechts, zachter, harder. Maar dan zijn we los van de grond en zweef ik ook, heerlijk zittend in het harnas. Ik kijk naar beneden en vind het eng, spannend en geweldig tegelijk. Ik besluit alleen maar te genieten.

Bovenop de berg ligt de startplaats.
Bovenop de berg ligt de startplaats.
Check, check, dubbelcheck.
Check, check, dubbelcheck.
Rennen op de startplaats en dan....
Rennen op de startplaats en dan….
.... zweven door de lucht!
…. zweven door de lucht!

Zweven boven Slovenië

We zweven langs de bergwand en daarna boven de startplaats. Ik zie Gerard en Camiel teruglopen naar de auto. Ze moeten een aardig stuk naar beneden rijden, dus we zien ze pas weer als we geland zijn. Ik kijk m’n ogen uit. Naar de andere paragliders en het landschap. Maureen zweeft in de verte voorbij, ik herken de kleuren van haar scherm. Wauw, wauw, wauw! Wat een bijzonder gevoel om zo te zweven. Ik zie de camping van boven en mag dan zelf sturen. Geweldig omdat te ervaren. Maureen begint ondertussen aan de landing. Toch wel even spannend. Gaat het goed? Ja hoor. Ze is veilig geland. Wij zweven verder en ik krijg het zelfs voor elkaar om keurig evenwijdig aan de weg te komen. Dan is het tijd voor mijn landing. Als we bijna bij de grond zijn moeten we eerst uit de zithouding komen. Bij de landing is het de bedoeling om keurig met beide benen op de grond te komen, mee te lopen en dan te stoppen. Maar het is niet erg als we omvallen. De landing gaat keurig. Maureen en ik staan beide te stralen. Wat een bijzondere ervaring. Onvergetelijk. Dit willen we vaker!

Maureen en ik zweven!
Maureen en ik zweven!
Wat een ervaring om aan een scherm door de lucht te vliegen.
Wat een ervaring om aan een scherm door de lucht te vliegen.
Maureen geniet volop. Paragliden met kinderen kan echt.
Maureen geniet volop.
Van het uitzicht krijg ik geen genoeg.
Van het uitzicht krijg ik geen genoeg.
Ik vlieg vooral langs de bergwand.
Ik vlieg vooral langs de bergwand.
Wat een stoer chickie!
Wat een stoer chickie!

Kurkentrekker

Gerard en Camiel gaan met de volgende groep mee naar boven. Maureen en ik blijven beneden om hun landing te filmen en te fotograferen. Eerst gaat Camiel samen met Roland de lucht in. Het starten gaat heel makkelijk, want Camiel is klein en licht. Hij kan niet eens mee rennen. Gerard gaat met Wycher als laatste. Eerst moeten de cursisten weg geholpen worden. Camiel staat al bij Maureen en mij als we Gerard in de lucht zien. Hij komt heel hoog.

Op de grond hebben we het over paragliden en komt het gesprek op kurkentrekkers en andere paragliders stunts. Via de radio wordt gevraagd of Wycher met Gerard een kurkentrekker wil doen. Dat ziet Gerard ook wel zitten. Al snel zien we hen rond draaien. Dat ziet er indrukwekkend uit. Als Gerard weer met beide benen veilig op de grond staat ziet hij wit om z’n neus, maar lacht ook voluit. Het waren behoorlijke G-krachten, maar ook al onvergetelijk.

Gerard komt een stuk hoger en maakt echt een andere vlucht.
Gerard komt een stuk hoger en maakt echt een andere vlucht.
De kleurige schermen van de andere paragliders zien we boven, onder of naast ons voorbij komen.
De kleurige schermen van de andere paragliders zien we boven, onder of naast ons voorbij komen.
Camiel landt veilig.
Camiel landt veilig.
Wat een stralend koppie.
Wat een stralend koppie.
Onze kanjer!
Onze kanjer!
Het hele gezin weer met beide benen op de grond.
Het hele gezin weer met beide benen op de grond.
We lopen allemaal met een big smile rond.
We lopen allemaal met een big smile rond.

Als we daarna een ijsje zitten te eten zegt Camiel opeens: “Het was zo leuk dat ik er bijna van moest huilen”. Pfff, ik hou het net droog. We zitten allemaal nog vol met adrenaline. Die avond kijken we de foto’s en de filmpjes. We ontdekken dat elke vlucht anders is geweest en zijn blij dat we de ervaring met elkaar kunnen delen. De volgende ochtend vraagt Camiel: “Gaan we vandaag weer vliegen?” en Maureen zegt: “Als ik 14 ben dan wil ik op paragliden”. Wij weten het zeker: paragliden met kinderen? Ja, gewoon doen!

Paragliden met kinderen: vanaf welke leeftijd?

Helemaal vol van onze indrukwekkende ervaring deel ik foto’s op Facebook. Al snel krijg ik de vraag vanaf welke leeftijd je kan paragliden met kinderen. Ik stel de vraag direct aan de deskundigen om mij heen. Een tandemvlucht kan al met kinderen vanaf 2 jaar, mits er een speciaal kinderharnas wordt gebruikt.

Ik zou zelf wachten totdat ze wat ouder zijn zodat ze zich deze ervaring kunnen herinneren. Het lijkt mij handig als kinderen het niet eng vinden om met een wildvreemde de lucht in te gaan. Dat ze begrijpen wat ze gaan doen. Camiel was net 7 en Maureen bijna 9. Voor ons een mooie leeftijd.

Even voelen hoe zwaar een tas met een scherm is. Nog even doorgroeien Maureen!
Even voelen hoe zwaar een tas met een scherm is. Nog even doorgroeien Maureen!

Paragliden in Nederland

Nu denk je misschien: leuk dat paragliden met kinderen, maar dat kan alleen in de bergen. Dat blijkt dus niet zo te zijn. Paraglidingschool Inferno heeft z’n thuisbasis in Sibculo. Hier worden de paragliders met een lier de lucht ingetrokken. Volgens onze campingburen ook erg leuk om te doen en zo Nederland van bovenaf te bekijken. Een tandemvlucht via Paraglidingschool Inferno in Sibculo kost 50 euro per persoon (prijspeil 2016).

Handig om te weten als je gaat paragliden met kinderen

Het is belangrijk om warmere kleding aan te trekken dan je normaal gesproken zou doen op de betreffende dag. De wind kan op hoogte aardig waaien en dan heb je het snel koud. Trek stevige schoenen aan waarmee je goed kan starten en landen op oneffen terrein.

Onze vlucht duurde circa 45 minuten. Een mooie tijdsduur wat ons betreft. Voor de kinderen vonden wij het erg prettig om te paragliden met Nederlandstalige instructeurs. Het maakt het voor hun net wat makkelijker. In 2016 was Paraglidingschool Inferno in Slovenië te vinden, maar de meeste zomers brengen ze door in Frankrijk. Op hun website kan je zien wanneer ze waar te vinden zijn.

Wij hebben met onze eigen GoPro foto- en filmopnamen gemaakt. Hiervoor heb ik een selfiestick gebruikt. Heb je geen GoPro en/of selfiestick? Vraag dan of diegene waar je mee gaat vliegen er eentje heeft en meeneemt.

Tot slot: ook met hoogtevrees is paragliden goed te doen. Als je in de lucht bent heb je er helemaal geen last meer van omdat je geen grond onder je voeten hebt. Het starten en landen gaat zo snel, dat je hoogtevrees bijna geen kans krijgt.

Zou jij gaan paragliden met kinderen of liever niet?

Wachten op elkaar is helemaal niet erg. Er is genoeg te zien.
Wachten op elkaar is helemaal niet erg. Er is genoeg te zien.

Meer lezen

Op zoek naar meer actieve uitjes en activiteiten? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Een deel van de foto’s en enkele stukjes filmmateriaal hebben we gekregen van Paraglidingschool Inferno en/of hun cursisten. Bedankt hiervoor!

Vorig artikelBrabantNacht: De Efteling in het donker beleven
Volgend artikelTheatervoorstelling: De Kabouter van Theater Terra
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

8 REACTIES

  1. Mooie blog! Het was mooi te zien hoe relaxed jullie waren, vooral ook boven bij de startplek, waardoor het voor jullie kinderen ook relaxed was en gezond spannend maar vooral leuk en een geweldige belevenis! Zij en jullie genoten 200%! Mooi te zien! Mijn kinderen willen volgend jaar ook nadat ze mij nu bewust hebben zien starten en landen. Maar dan met mama. Ik heb ze al uitgelegd dat dat voorlopig niet mag en dat ze dan met de hoofdinstructeurs moeten. Mama mag dat voorlopig nog niet Eerst zelf nog véél meer vluchten maken en brevetten halen. Wie weet tot ziens! Gr een van de leerlingvliegers B2. Janneke

    • Wat leuk dat je ons blog hebt gelezen Janneke. Ik ben heel benieuwd hoe jouw kinderen het volgend jaar vinden. Voor jou veel succes met alle vluchten die nog gaan komen en je brevetten.

  2. Leuk om te lezen als paraglider :).

    Je hoeft trouwens niet per se naar sibculo want er zijn meer plekken waar wordt gevlogen aan de lier in Nederland. Bijvoorbeeld Houten, Terlet, Aarlanderveen, Sterksel en ook in het noorden zit een school. Zie voor een overzicht deze pagina met alle scholen en eventuele liervelden (sommige scholen vliegen alleen in de bergen, dan staat er geen lierveld bij):

    En ook vliegen de meeste scholen in de bergen. In Oostenrijk en Frankrijk wordt ook door veel scholen gevlogen.

    Veel vlieg plezier!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.