Canyoning in de Ardèche met kinderen

Als je op vakantie bent in de Ardèche kun je natuurlijk lekker lui bij het zwembad op de camping blijven liggen. Je kunt ook in actie komen, een wetsuit aantrekken en canyoning proberen. Blogger Jolinda koos voor canyoning in de Ardèche met kinderen en wil nog een keer! Lees je mee?

Canyoning in de Ardèche met kinderen: familieparcours

Voor we onze auto inpakken om naar Zuid-Frankrijk af te reizen, doen we de nodige research. Natuurlijk gaan we lekker luieren op de camping, maar we willen ook wel wat actie. We belanden op de website van Base Canyon de la Besorgues en bekijken een spectaculair filmpje. Onze drie kinderen zijn meteen overtuigd: “dat willen wij ook!” We ontdekken dat er een speciaal familieparcours is, geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Met drie kinderen van 6, 8 en 10 jaar lijkt dat voor ons de beste keuze. De reservering is online snel gemaakt, wij gaan van rotsen springen, van natuurlijke glijbanen af denderen en klauteren in een rivier!

De basis van de activiteiten van la Besorgues ligt in een prachtig dal, vlakbij het plaatsje Antraïgues, op enkele kilometers van Aubenas. De route ernaartoe, wij zitten op een camping aan de rand van de Ardèche, op ongeveer 1,5 uur rijden van Base Canyon de la Besorgues is mooi. We rijden door de heuvels en hebben uitzicht op de bergen. Als we willen stoppen om een foto te maken van al het moois dat we zien, klinkt er protest vanaf de achterbank. Zij willen actie!

Bescherming tijdens het canyoningen

Eenmaal aangekomen bij de basis is niet meteen duidelijk waar we ons moeten melden. We gaan maar in de buurt van de rij wetsuits staan, die zullen we straks wel nodig hebben. Al snel komt onze gids voor vandaag naar ons toe. Samen met een Belgische familie gaan we op pad. Eerst moeten we ons goed beschermen, wetsuits, watersokken en schoenen aan en een helm op. We zien er stoer uit!

Instructies

Het is ongeveer een kwartiertje lopen naar het beginpunt van ons canyoning avontuur. Met de wetsuits aan is dat nog aardig warm, gelukkig mogen we zo afkoelen in de rivier. Eerst krijgen we een korte instructie van de gids. Als we moeten springen, dan moeten we de armen langs ons lichaam houden, of gekruist op de borst, de rotsen waar we over klauteren kunnen glad zijn, en glijden doen we op onze buik, zoals superman. We zullen zien.

We plonsen het water in, dat is wel even fris, maar door te bewegen en de dikke wetsuits merk je dat al snel niet meer. En bewegen doen we zeker, we klauteren door het riviertje. Op weg naar de eerste uitdaging, een sprong van ongeveer 4 meter. Dat durven we allemaal. Een opwarmertje voor de hogere sprongen verderop in het parcours. We zwemmen een stukje en merken dat je het beste op je rug kunt dobberen en je armen gebruiken.

We zoeken onze weg door de rivier.
We zoeken onze weg door de rivier.
Op pad naar de volgende sprong.
Extra instructie voor de eerste glijpartij.

Dit is gaaf!

De eerste natuurlijke glijbaan moeten wij op onze zij nemen, anders past het niet, de kinderen glijden iets makkelijker naar beneden. “Dit is echt zo gaaf mam!” Mijn oudste kinderen genieten volop. Dit willen ze elke dag wel doen. Ik vind het mooi om te zien hoe we dit als gezin doen. Het versterkt je onderlinge band. Teamwerk, de ouderen moedigen de jongste aan. En in mijn geval moedigen mijn kinderen hun niet zo atletische moeder aan. Ik probeer tijdens het zwemmen, glijden en klauteren af en toe even stil te staan en te genieten van de prachtige omgeving. De groene bomen, de blauwe lucht, de rotsen, wat een mooie kloof is dit!

Glijden maar!
Glijden maar!

8 meter van een rots springen

Net als ik denk dat ik het allemaal makkelijk kan dient zich een nieuwe uitdaging aan. Een sprong van 8 meter hoog, van een rots af. Mijn jongste begint spontaan te huilen, dit durft ze echt niet. Ik heb zelf ook last van knikkende knieen. De hoogte is voor mij geen probleem, ik ben alleen bang voor eventuele rotsen in het water beneden me. Stel dat ik niet ver genoeg spring? Ik heb een helm op, maar toch. De gids geeft aan dat we ook kunnen zwemmen en de sprong niet hoeven te maken.

Best spannend af en toe.
Best spannend af en toe.
Dobberen maar!
Dobberen maar!

Plons!

Mijn andere kinderen durven wel en ik kijk bewonderend toe. Met mijn jongste zwem ik verder. Op naar de spectaculaire glijbaan. Volgens de gids de grootste canyon glijbaan in de Ardeche. De natuurlijke glijbaan is verlengd met een buis van 6 meter. Aan het einde maak je nog een flinke plons van 3 meter.

We mogen even bijkomen en zwemmen en klauteren verder. We zijn inmiddels zijn ruim twee uur bezig en ik begin mijn benen en armen wel te voelen. Mijn kinderen lijken nergens last van te hebben, die vinden het ‘echt zo gaaf!’ Na nog een paar kleinere glijpartijen en wat geklauter komen we bij de finale. Een plateau van 8 meter hoog. Niet verplicht om vanaf te springen en niet iedereen in ons gezelschap doet dit.

Durf ik toch?

Ik bekijk eerst het water waar ik in moet springen. Dat lijkt me aardig diep. Niet nadenken en gaan. Het voelt als een overwinning op mezelf dat ik dit dan toch durf. Mijn jongste dochter bekijkt mijn sprong en denkt bij zichzelf, als mama het kan, dan kan ik het ook en ze springt zo het water in! We zijn allemaal trots op het jongste lid van deze expeditie. Veel tijd om bij te komen hebben we niet, we mogen nog een klein stukje klimmen om bij de tokkelbaan aan te komen.

Jep, ik durf! *
Jep, ik durf! *

Boven een kloof zweven

De laatste uitdaging. Durf ik 40 meter boven een kloof te zweven, 90 meter lang naar de overkant? Mijn kinderen twijfelen niet. Die gaan gewoon. Dan kan ik niet achterblijven en voor ik het weet zweef ik naar de overkant.

Unieke ervaring rijker

Met een euforisch gevoel en trillende armen en benen van de inspanningen lopen we terug naar de basis. Onze wetsuits mogen uit, het zit erop. Ruim 2,5 uur hebben we onze grenzen opgezocht en onszelf uitgedaagd om daar net even overheen te gaan. Canyoning in de Ardèche is een unieke ervaring: springen, zwemmen, duiken, kruipen, abseilen, tokkelen, van glijbanen sjezen en door rivieren waden.  “Mam, kunnen we dit niet nog een keer doen?” Wie weet, als we weer eens in de buurt zijn!

Praktisch

Er zijn verschillende parcoursen te volgen vanaf Base Canyon de la Besorgues, voor verschillende leeftijden geschikt. Ook zijn er andere outdoor-activiteiten, zoals klimmen, speleologie, klimmen, een tokkelbaan. Het familieparcours is geschikt voor iedereen vanaf 5 jaar. Ik denk dat kinderen die hoogtevrees hebben er wel moeite mee hebben. De sprongen zijn niet verplicht, maar sommige glijpartijen kan je eigenlijk niet omheen. Dus een beetje lef is wel zo handig.

De prijzen vind je op de website. Canyoning is geen low-budget activiteit (40 euro per persoon, prijspeil 2016), maar wij vinden de prijs-kwaliteit verhouding uitstekend.

Na afloop kun je een CD kopen met foto’s gemaakt door fotografen van Base Canyon de la Besognes voor 40 euro. Of je kiest de 3 mooiste foto’s, voor 20 euro. Je kunt ook foto’s laten maken door familieleden die niet meegaan, zij kunnen bepaalde stukken van de route wandelend afleggen.

Op de basis is een primitieve toilet aanwezig, ook kun je er in het hoogseizoen iets te drinken en eten kopen. Je eigen drinken of eten meenemen mag ook, om na afloop even bij te komen zijn er zitzakken en andere zitjes.

Zou jij het durven, canyoning in de Ardeche met kinderen?

Meer lezen

Ook zin gekregen om op vakantie te gaan naar Frankrijk? Klik en lees voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Base Canyon de la Besognes. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

* Foto’s gemaakt door Base Canyon de la Besorgues

Vorig artikelEen frisse duik in SEA LIFE Scheveningen
Volgend artikelKlimmen en airtuben bij De Uithof in Den Haag
Jolinda is gek op schrijven en reizen. Laat ze die twee nou goed kunnen combineren bij KidsErOpUit. Sinds 2015 doet ze als blogger verslag van haar vakanties en uitstapjes met man en drie kinderen (geboren in 2005, 2007 en 2010). Samen gaan zij voor actieve vakanties in de natuur, met een snufje cultuur. Bij voorkeur vanuit een comfortabele vakantiewoning.

2 REACTIES

 1. Hoi Jolinda,
  Per toeval kom ik je blog tegen. Super leuk! Wij hebben vorig jaar dezelfde tocht gemaakt met onze kinderen van toen 9, 6 en 6 jaar. Helaas was er bij ons geen fotograaf mee en was de lange glijbaan ivm de waterstand dicht. Maar ondanks dat hebben we het fantastisch gehad en hebben de kinderen het er nog steeds over. Het is inderdaad een absolute aanrader om een keer te doen!
  Leuk om met jullie foto’s nog even weer na te kunnen genieten van ons avontuur!
  En knap van jullie jongste dat ze die hoge sprong durfde te maken, die durfde ik niet aan 😉
  Groet Gemma

  • Wat leuk dat je een reactie achterlaat! Jammer dat er niet altijd een fotograaf mee is, hopelijk hebben jullie zelf nog wat foto’s kunnen maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.