De 12 leukste boomkroonpaden in Duitsland (die willen we in Nederland ook!)

Oh, wat zijn er toch leuke boomkroonpaden in Duitsland! Het afgelopen jaar hebben de bloggers van KidsErOpUit er al heel wat mogen ontdekken, maar er zijn er nog meer. Saskia heeft daarom een handig overzicht gemaakt van de leukste boomkroonpaden in Duitsland.

De leukste boomkroonpaden in Duitsland

Baumwipfelpfad, Baumkronenpfad, Waldwipfelweg, Skywalk of het Nederlandse boomkroonpad. Het zijn allemaal woorden voor wandelpaden op hoogte. Tussen of zelfs boven de boomtoppen. Met een fantastisch uitzicht, toffe fysieke uitdagingen en educatieve elementen. Tenminste, zo zijn de boomkroonpaden in Duitsland. In Nederland heb ik nog niets gevonden wat er in de buurt komt, het boomkroonpad in Drenthe valt bijvoorbeeld volledig in het niet bij de Duitse boomkroonpaden. Ik mag wel zeggen dat niet alleen ik, maar ook andere KidsErOpUit-bloggers, fan zijn van de boomkroonpaden in Duitsland.

In dit overzicht staan boomkroonpaden waar we al zijn geweest én boomkroonpaden die hoog op ons verlanglijstje staan. Heb je aanvullingen? Laat het dan hieronder weten.

Baumwipfelpfad Harz

Het boomkroonpad in de Harz is te vinden in Bad Harzburg, aan de voet van de Burgsberg. Het pad is 1.000 meter lang en komt tot 26 meter hoogte. Voor de bezoekers is er informatie over de houtindustrie, natuur en omgeving. Onder het boomkroonpad is een geologiestation te vinden waar de bezoekers meer kunnen leren over het gesteente in de Harz. Het pad gaat over een meer en biedt een prachtig uitzicht over het Harz Nationaal Park. Baumwipfelpfad Harz heeft 18 platforms en bruggen met in totaal 33 activiteiten, rustplekken en informatieve onderdelen.

Het boomkroonpad is het hele jaar geopend. Van april t/m oktober van 9.30 tot 18 uur en van november t/m maart van 10 tot 16 uur. Meer informatie is te vinden op de website. Een familieticket voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 25,90 euro. Voor 2 euro extra kan je ook met de kabelbaan.

Het boomkroonpad in de Harz (copyright foto: Stadtmarketing Bad Harzburg).
Het boomkroonpad in de Harz (copyright foto: Stadtmarketing Bad Harzburg).

Baumwipfelpfad Schwarzwald in Bad Wildbad

In het noorden van het Zwarte Woud maakten wij voor het eerst kennis met de boomkroonpaden in Duitsland. Je kan hier met de Sommerbergbahn omhoog of met de auto, wij deden per ongeluk het laatste. Even opletten dus als je in Bad Wildbad bent. Het boomkroonpad is 1250 meter lang en heeft leuke actieve en educatieve onderdelen. Maar het allerleukste onderdeel komt aan het einde: een uitkijktoren van 40 meter hoog met een 55 meter lange glijbaan. Ons blog over dit boomkroonpad volgt binnenkort.

Een familieticket voor dit boomkroonpad kost 19,50 euro. Vanaf 6 jaar mag je met de glijbaan naar beneden, hiervoor betaal je 2 euro per keer. Voor een familieticket voor het boomkroonpad en de Sommerbergbahn (retour) betaal je 35 euro. Het boomkroonpad is het hele jaar geopend vanaf 9.30 uur, afhankelijk van het seizoen is de sluitingstijd tussen 16 en 19 uur. Meer info is hier te vinden.

Wij maakten er dit filmpje:

Dit is een van de weinige boomkroonpaden in Duitsland met een glijbaan naar beneden. Super tof!
Dit is een van de weinige boomkroonpaden in Duitsland met een glijbaan naar beneden. Super tof!

Baumwipfelpfad Steigerwald in Beieren

Zelfs kinderen die niet los te krijgen zijn van hun telefoon zullen het hier leuk vinden als je de app van het boomkroonpad op hun telefoon zet. Maar waarschijnlijk zullen ze ‘m al snel inleveren om zich volop uit te leven op de avontuurlijke ‘bypasses’. Baumwipfelpfad Steigerwald is 1150 meter lang en heeft een 42 meter hoge uitkijktoren. Dan ben je niet meer op hoogte van de boomkronen, maar kan je er heel ver overheen kijken. Net als bij enkele andere boomkroonpaden is de toren goed toegankelijk met een kinderwagen, het pad draait namelijk omhoog dus je hoeft niet met de trap.

Het boomkroonpad is van april t/m oktober van 9 tot 18 uur geopend. Van november t/m maart kan je er tussen 10 en 16 uur terecht. Een familieticket kost 19 euro. Meer informatie is te vinden op de website van Baumwipfelpfad Steigerwald.

De uitkijktoren van boomkroonpad Steigerwald (© Bayerische Staatsforsten AöR).
De uitkijktoren van boomkroonpad Steigerwald (© Bayerische Staatsforsten AöR).

Waldwipfelweg in St. Englmar in Beieren

Waldwipfelweg in St. Englmar is een van de kortere boomkroonpaden, slechts 370 meter lang. Maar dit pad biedt zoveel extra’s dat het helemaal niet erg is. Vanaf het pad is er bij helder weer goed zicht op de besneeuwde bergtoppen. Na het boomkroonpad gaat het pad verder en kan je onder andere spelen met illussies. Vergeet niet om het omgekeerde huis te bezoeken dat hier ook te vinden is, hier kan je hele grappige foto’s maken.

Lees ons blog over Waldwipfelweg St. Englmar

Een familiekaart kost 20 euro. Voor Haus am Kopf betaal je 2 euro p.p. extra, deze moet je gepast met een 2 euro munt betalen bij de automaat bij het huis. Het boomkroonpad is het hele jaar door geopend vanaf 9 uur. In de winter is de sluitingstijd om 16 uur en in de zomerperiode om 19 uur. Meer informatie is hier te vinden.

In de verte zien we de bergtoppen van de Alpen.
In de verte zien we de bergtoppen van de Alpen.

Skywalk in Scheidegg

In het zuiden van Beieren is Skywalk im Allgäu te vinden. Dit boomkroonpad heeft een hangbrugconstructie, dat maakt het pad nog indrukwekkender. Het pad is 540 meter lang en heeft ook een uitkijktoren. Voor kinderen is hier een fantastische natuurspeelplaats. Vergeet ook zeker het naturerlebnispfad en het blote voetenpad niet. Genoeg te doen dus voor een leuke dag uit.

Lees het blog van Suzanne over Skywalk in Allgäu

Een familiekaart kost in de zomer 32 euro en in de winter 23 euro, dit is voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Van april t/m oktober is het pad dagelijks geopend, in de winter zijn er beperktere openingstijden. Meer informatie daarover is hier te vinden.

Genieten van het uitzicht vanaf de toren.
Genieten van het uitzicht vanaf de toren.

Boomkroonpad in Nationaal Park Kellerwald-Edersee

In de regio Hessen is TreeTopWalk te vinden in het Nationaal Park Kellerwald-Edersee. Het bijzondere van dit boomkroonpad is dat er rondleidingen zijn buiten de normalen openingstijden, zoals ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat als de dieren het meest actief zijn. Het pad is 250 meter lang.

Een entreeticket voor volwassenen kost 7,90 euro en voor kinderen 4,50 euro. Er zijn combinatietickets mogelijk met het WildtierPark Edersee en het NationalparkZentrum. Het boomkroonpad is dagelijks vanaf 10 uur geopend, de sluitingstijd varieert door het jaar heen. Meer informatie daarover is hier te vinden.

Het boomkroonpad bij de Edersee (© Baumkronenweg Edersee).
Het boomkroonpad bij de Edersee (© Baumkronenweg Edersee).

Baumwipfelpfad Rügen

In Mecklenburg Vorpommern is de meest noordelijke van de boomkroonpaden in Duitsland te vinden. Dit boomkroonpad is van dezelfde makers als het pad in Bad Wildbad in het Zwarte Woud. Onderweg kom je drie ‘erlebnisstationen’ en negen ‘didaktische stationen’ tegen. Ook hier is een prachtige uitkijktoren te vinden. De totale lengte van het boomkroonpad is 1250 meter.

Voor 21 euro koop je een familieticket. Het Baumwipflepfad is het hele jaar geopend vanaf 9.30 uur, de sluitingstijd varieert en is hier te vinden.

Een van de actieve onderdelen bij het boomkroonpad in Rugen (© Erlebnis Akademie AG/Baumwipfelpfad im Naturerbe Zentrum Rügen).
Een van de actieve onderdelen bij het boomkroonpad in Rugen (© Erlebnis Akademie AG/Baumwipfelpfad im Naturerbe Zentrum Rügen).

Baumkronenpfad Nationalpark Hainich in Thüringen

Het Baumkronenpfad in Nationaal Park Hainich in Thüringen is 546 meter lang en heeft natuurlijk ook een uitkijktoren. Het Nationaal Park staat sinds 2012 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Maar dat niet alleen. Op weg naar het boomkroonpad maak je een mooie wandeling en daarna is het erg leuk om in de ‘wortelkamer’ te ontdekken hoe het ondergrondse leven eruit ziet. Onze blogger Lineke is er in de meivakantie geweest en vertelt binnenkort meer over dit boomkroonpad in een nieuw blog.

Volwassenen betalen 9,50 euro voor de entree en kinderen van 6 t/m 12 jaar 1 euro. Het boomkroonpad is het gehele jaar vanaf 10 uur geopend, alleen in de winter gaat het pad eerder dicht dan in de zomer. Meer info is hier te vinden.

Mam, je bent toch niet bang?
Mam, je bent toch niet bang?

Baumkronenpfad Beelitz-Heilstätten

Vlakbij Berlijn is Baumkronenpfad Beelitz-Heilstätten te vinden. De ideale keuze als je tijdens een stedentrip Berlijn een keer een dag de natuur in wil. Dit boomkroonpad is ook een van de redenen dat we graag nog een keer naar Berlijn willen. Waarom? De omgeving is uniek. Het pad gaat over het voormalig longpatienten sanatorium waarvan de vervallen gebouwen onderdeel van het landschap zijn geworden. Het boomkroonpad heeft niet voor niets als thema ‘Baum & Zeit’. Vanaf de 36-meter hoge toren heb je een fantastisch uitzicht over het historische gebied en het bos.

Lees hier ons blog over een stedentrip Berlijn met kinderen

Baumkronenpfad Beelitz-Heilstätten is van maart t/m oktober dagelijks vanaf 10 uur geopend. In de wintermaanden kun je er alleen in het weekend terecht. Een familieticket kost 25 euro. Check de uitgebreide informatie voor een bezoek op de website van het boomkroonpad.

Uniek: een boomkroonpad over een oud sanatorium (© Baum und Zeit).
Uniek: een boomkroonpad over een oud sanatorium (© Baum und Zeit).

Baumwipfelpfad Saarschleife

In Saarland is sinds 2016 Baumwipfelpfad Saarschleife te bezoeken, vlakbij de grens van Luxemburg en Frankrijk. Hierdoor is dit pad een goede bestemming voor een korte vakantie in Duitsland. Het is een boomkroonpad van de makers van twee andere boomkroonpaden in Duitsland: Bad Wildbad en Rügen. Dit pad is 1250 meter lang en heeft onderweg allerlei uitdagende mogelijkheden en educatieve elementen. Vanaf de 42 meter hoge toren heb je een mooi uitzicht over bossen en rivier. Bij mooi weer kan je zelfs Natuurpark Saar-Hunsrück en de Vogezen zien.

Een familieticket kost 21,50 euro. Het boomkroonpad is het gehele jaar vanaf 9.30 uur geopend, de sluitingstijd varieert door het jaar heen en is hier te vinden.

Wat een uitzicht! (© Erlebnis Akademie AG/Baumwipfelpfad Saarschleife).
Wat een uitzicht! (© Erlebnis Akademie AG/Baumwipfelpfad Saarschleife).

Baumwipfelpfad Pfälzerwald

In de regio Rheinland Pfalz is Baumwipfelpfad Pfälzerwald te vinden. Ook dit boomkroonpad is goed bereikbaar vanuit Nederland tijdens een korte vakantie in Duitsland. Het pad is 270 meter lang maar heeft op deze korte lengte toch leuke uitdagingen en educatieve informatie. De uitkijktoren is niet toegankelijk met een buggy, dus voor de allerkleinsten is het handig om een draagzak mee te nemen. Erg leuk is de 40 meter lange glijbaan waarmee je aan het einde naar beneden kan.

Het boomkroonpad is dagelijks van 9.30 tot 18 uur geopend, alleen in de winter gaat het boomkroonpad eerder dicht. Een combinatieticket voor het Biospärenhaus en het Baumwipfelpad kost voor 2 volwassenen en 2 kinderen 25 euro. Meer praktische informatie is hier te vinden.

Het boomkroonpad Pfalzerwald (© archiv biosphärenhaus).
Het boomkroonpad Pfalzerwald (© archiv biosphärenhaus).

Baumwipfelpfad Panarbora

Het derde boomkroonpad dat goed te bezoeken is tijdens een korte vakantie in Duitsland is te vinden in Waldbröl, Nordrhein Westfalen. Het pad is 1635 meter lang en heeft een uitkijktoren van 40 meter hoog. Vanaf het pad heb je een mooi uitzicht over het ‘Bergische Land’. Het boomkroonpad zelf is al erg leuk om met kinderen heen te gaan, als extraatje tref je bij dit pad een avonturenspeelplaats aan. Een fijne plek voor kinderen om te spelen. Wil je er een weekendje Duitsland van maken? Dan kan je bij dit boomkroonpad overnachten in een boomhut.

Voor 24,90 euro heb je een familiekaart. In de zomer is het boomkroonpad van 9.30 tot 20 uur geopend. Gedurende de wintermaanden gaat het pad later open en eerder dicht. De exacte tijden zijn hier te vinden.

Dankzij dit soort paden zijn de meeste uitkijktorens goed begaanbaar (© DJH Rheinland e.V.).
Dankzij dit soort paden zijn de meeste uitkijktorens goed begaanbaar (© DJH Rheinland e.V.).

Boomkroonpaden in Duitsland: handig om te weten

Van deze 12 boomkroonpaden in Duitsland hebben de KidsErOpUit-bloggers er inmiddels vier bezocht. Alle vier anders, alle vier erg leuk. De meeste boomkroonpaden zijn goed toegankelijk met een kinderwagen, dat geldt ook voor de uitkijktorens. Check vooral wel altijd even de website van het betreffende boomkroonpad om dit zeker te weten.

Bij de meeste boomkroonpaden is de laatste entree een uur voordat het pad sluit. Een uur is voor de meeste paden wel erg krap, zeker als er veel te doen is onderweg. Wij raden aan om zeker 2 uur voor sluitingstijds aan je wandeling te beginnen. Bij de boomkroonpaden in Duitsland met extra voorzieningen zoals een avonturenspeelplaats ben je zo een halve dag of langer bezig.

Als het slecht weer is kan het zijn dat het boomkroonpad wordt gesloten. Alle genoemde prijzen in dit blog zijn uit 2017.

Zo ver kijken is ook voor kinderen indrukwekkend.
Zo ver kijken is ook voor kinderen indrukwekkend.

Een bezoek aan een van de boomkroonpaden in Duitsland hoort wat ons betreft echt bij een gezinsvakantie in ons buurland. Meer info over vakanties met kinderen in Duitsland is te vinden op de website van het Duits Verkeersbureau.

Welke van deze boomkroonpaden in Duitsland kende jij al? Heb je nog andere boomkroonpaden in Duitsland gespot? Dan horen we dat graag.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke actieve uitjes in Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.