Eropuit met kinderen: de leukste plekjes voor buiten spelen

7
312

Eropuit met kinderen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. We gingen op zoek naar de leukste plekjes voor buiten spelen. Extra fijn: de meeste buitenspeelplekken zijn gratis toegankelijk.

Buiten spelen is belangrijk!

Eigenlijk weten we het allemaal wel: buiten spelen in belangrijk. Zoon C. en ik voelen ons altijd weer helemaal opgeladen na ons wekelijkse bootcamp-uurtje. Het is ook wetenschappelijk onderzocht en daaruit blijkt dat buiten zijn waarschijnlijk een positieve invloed heeft op onze gezondheid. Zo is ook ontdekt dat de meeste mensen meer binnen zijn dan ze eigenlijk zouden willen: de Nederlanders willen meer naar buiten!. Zeker voor onze kinderen van de beeldscherm-generatie is het goed om er op te letten dat ze regelmatig buiten komen en daarbij voldoende bewegen. Maar waar kan je met de kinderen leuk buiten spelen?

 

Wij zijn op zoek gegaan naar de gaafste plekken voor buiten spelen. Natuurlijk is dit overzicht niet volledig, dat is bijna niet te doen. We hebben alleen de speelplekken opgenomen die we zelf hebben getest. Heb jij goede aanvullingen voor deze lijst? Dan vinden we het leuk als je ze hieronder vertelt, zo zijn ze door iedereen terug te vinden.

Doepark Nooterhof in Zwolle

In Doepark Nooterhof in Zwolle kunnen kinderen heerlijk spelen met water. Ga met een vlot naar de overkant of speel eindeloos met de sluisjes en dammetjes. Laarzen aan en droge kleding mee, dan kan je dag niet meer kapot. In het bijbehorende theehuis hebben ze heerlijke hapjes en drankjes uit de regio. Het gebouw zelf moet je ook echt even bekijken.

Meer lezen? Ontdek dan het blog over Doepark Nooterhof in Zwolle.

buiten spelen

Boomkroonpad in Borger, incl speeltuin

Het Boomkroonpad bij Borger is voor kinderen een bijzondere ervaring. Eindelijk net zo hoog kunnen zijn als de boomtoppen, wie wil dat nu niet? Je kan daarna verder wandelen, maar er is ook een super leuke speeltuin in het bos bij.

Nieuwsgierig? Lees dan ons blog over het Boomkroonpad.

buiten spelen

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug ligt bij Nijverdal. Je kan vanuit hier verschillende leuke excursies doen met de boswachter. Maar er is ook een heerlijk speelbos. Hiervoor volg je een gemarkeerde route van 2 km die je van de ene speelplek naar de andere brengt.

Meer weten over het speelbos? Lees dan het blog over Buitencentrum Sallandse Heuvelrug.

buiten spelen

Speelnatuur Tiengemeten

Speelnatuur Tiengemeten is een plek waar kinderen heerlijk vies mogen worden. Je gaat met een pontje naar het eiland, dat is al een avontuur op zich voor de meeste kinderen. Daarna begint het spelen en ontdekken. Speelnatuur Tiengemeten is niet goedkoop, maar je waant je wel in een compleet andere wereld. Zeker een aanrader.

Nieuwsgierig hoe vies je kan worden tijdens het spelen? Lees dan het blog over Speelnatuur Tiengemeten.

 

OERRR Speelbos in ’s Graveland

Je hebt vast weleens gehoord van OERRR, de campagne van Natuurmonumenten om kinderen meer te leren over de natuur. Sinds begin 2015 is er in ’s Graveland een echt OERRR Speelbos te vinden. Ook hier kan er volop met water en zand worden geëxperimenteerd. Klim in de boomhut en bekijk de hele speelplek. Voor ouders is er een fijn terras om een kopje koffie of thee te drinken.

Wil je meer weten over buiten spelen bij OERRR Speelbos? Lees dan het blog over het speelbos.

buiten spelen

Speeltuin Groenendaal bij Heemstede

Bij Heemstede ligt in het Groenendaalse Bos een redelijk traditionele speeltuin. Met speeltoestellen zoals je ze zelf nog van vroeger kent. Plof zelf maar neer op het terras dat direct aan de speeltuin ligt. Je kinderen vermaken zich er uitstekend. Een bezoek aan de speeltuin is goed te combineren met een korte wandeling in het bos.

Meer lezen over deze speeltuin? Lees dan ons blog over Speeltuin Groenendaal.

 

Erve Brooks in de Achterhoek

Een hele dag de tijd? Ga dan naar Erve Brooks in de Achterhoek. Vanaf deze boerderij kan je een echt avonturenpad lopen. Onderweg kom je allerlei leuke hindernissen tegen waarvan de meeste geschikt zijn voor alle leeftijden. Is de hindernis te moeilijk of ben je met een kinderwagen, dan kan je er ook altijd makkelijk langs lopen. Op en top genieten van het buiten spelen dus.

Op zoek naar meer informatie? Lees dan ons blog over Erve Brooks.

buiten spelen

Schutterspark in Brunssum

In Zuid-Limburg ligt het plaatsje Brunssum. Hier is het Schutterspark te vinden. Wat is hier veel buiten te doen! Wandel over het blote voetenpad, laat de kinderen heerlijk spelen in de gave speeltuin en maak tot slot een boottochtje in een van de mini bootjes.

Nog nooit van gehoord? In ons blog over Schutterspark lees je er meer over.

buiten spelen

Europa’s grootste speeltuin Linnaeushof

Wist jij dat Europa’s grootste speeltuin in Nederland ligt? Bij Bennebroek is speeltuin Linnaeushof te vinden. Deze speeltuin is leuk voor kleine en grotere kinderen. Met zomers weer moet je zeker je zwemkleding meenemen en je kinderen het waterpark laten ontdekken. Maar ook op een bewolkte of wisselvallige dag kom je hier tijd tekort.

Nieuwsgierig wat er voor grotere kinderen te doen is? Lees dan ons blog over Linnaeushof.

buiten spelen

Geitenboerderij in het Amsterdamse Bos

Contact hebben met dieren schijnt ook goed te zijn voor kinderen. Bij de Geitenboerderij in het Amsterdamse Bos kunnen kinderen de geitjes een fles geven en daarna spelen in de bijbehorende speeltuin. Op zomerse dagen kan het hier heel druk zijn, dus kies vooral een iets minder mooie dag uit.

Meer weten? Lees dan ons blog over de Geitenboerderij.

buiten spelen

Blote voetenpad Hof van Twello

Vieze voeten zijn tof! Overal in het land kan je blote voetpaden vinden. Onze favoriet is te vinden bij Hof van Twello, tussen Deventer en Apeldoorn. Na het rondje over dit mooie pad moet je ook zeker even in de bijbehorende winkel kijken, hier verkopen ze allerlei heerlijke streekproducten.

Nieuwsgierig naar onze ervaringen? Lees dan het blog over het Blote voetenpad.

buiten spelen

Het zandduin bij Kraantje Lek beklimmen

Omhoog rennen in het mulle zand en dan naar beneden rollen. Kinderen hebben weinig nodig om zich te vermaken. Geef ze een berg zand en ze hebben plezier. Als je boven bent kan je ook verder wandelen. Beneden aan het zandduin is een pannenkoekrestaurant met speeltuin te vinden. Een lekkere afsluiting van je dagje buiten spelen.

Nog nooit van gehoord? Lees dan snel ons blog over Kraantje Lek.

buiten spelen

Geitenboerderij ’t Geertje

Ook in Zoeterwoude kan je bij geitjes op bezoek. Zeker in het voorjaar is het leuk als er allemaal jonge dieren zijn. Maar geitenboerderij ’t Geertje heeft meer: je kan er ook kamperen, inkopen doen bij de boerderijwinkel en nog veel meer andere leuke activiteiten.

Meer weten? Lees dan het blog over geitenboerderij ’t Geertje.

 

Wandelen met kinderen

Naast deze speelplekken is ook wandelen met kinderen erg leuk. Op steeds meer plekken komen er wandelingen die afgestemd zijn op kinderen. Denk bijvoorbeeld aan een kabouterpad of een informatieve route zoals ‘Op zoek naar Woudy‘. Ook geocachen vinden kinderen erg leuk en is voor hen net een speurtocht. Tijdens het wandelen kom je meestal wel een leuke speelplek tegen.

Naar een pluktuin met kinderen

Iets minder actief, maar wel heerlijk buiten is een bezoek aan een pluktuin met kinderen. Je vindt ze op verschillende plekken in het land en door alle vrolijke kleurtjes krijg je er direct een vakantiegevoel bij. Meestal is er ook een klein terras of kan je er een ijsje eten. Wij bezochten o.a. de pluktuin in het Zeeuwse Aagtekerke en de Zomerbloemenpluktuin in Nes aan de Amstel. Vanaf de tweede helft van augustus kan je in het bos ook bosbessen plukken. In de winter is er natuurlijk weinig te plukken, maar kan je bijvoorbeeld wel je eigen kerstboom omzagen op de Veluwe.

Nu ben ik heel nieuwsgierig. Ken jij al deze gave plekken voor buiten spelen al? Heb je aanvullende tips, dan vinden we het leuk als je ze hieronder achterlaat. Zo helpen we elkaar.

Meer lezen

Op zoek naar leuke musea waar je ook kan buiten spelen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

De foto’s in dit blog zijn afkomstig van verschillende KidsErOpUit-bloggers. De uitgelichte foto is gemaakt op De Ulebelt in Deventer. Hierover is nog geen blog verschenen, maar dit is wel een super leuke plek!

7 REACTIES

  1. Wat dacht je van klein Zwitserland in Limburg.

    Of van malkenschoten Apeldoorn.

    Donderman in Bathmen.

    Of Flierefluiter in Raalte.

    • Oh ja, Malkenschoten, daar hebben we ook een blog over. Nu helemaal vergeten toe te voegen. Klein Zwitserland staat op ons wensenlijstje. Dondertman in Holten en Flierefluiter in Raalte zijn onze kinderen op schoolreisje geweest, zelf nog niet gezien, maar wel enthousiaste verhalen!