Kerstuitje: zaag je eigen kerstboom op de Hoge Veluwe

Heb jij de kerstboom al staan? Blogger Jolinda haalt die van haar zo uit de natuur op de Veluwe. En ze maakt er meteen een leuk en actief gezinsuitje van op de Hoge Veluwe met kinderen. Lees mee en zaag je eigen kerstboom binnenkort ook op de Hoge Veluwe.

Zaag je eigen kerstboom op de Veluwe

“We gaan toch wel een eigen kerstboom uitzoeken en omzagen?” Mijn zoon kijkt bezorgd toe hoe ik met een kunstkerstboom in de weer ben. Ik kan hem geruststellen, ons huis is groot genoeg voor twee kerstbomen. En de echte boom die halen we in de natuur van Nationaal Park De Hoge Veluwe. In 2014 deden we dat voor het eerst en we hebben ons voorgenomen er een familietraditie van te maken.

Kerstmarkt

Om onze eigen kerstboom zo uit de natuur te ‘plukken’ hebben we eerst een bon nodig. Die halen we bij het bezoekerscentrum van het park. Dat komt mooi uit, er is namelijk ook een kerstmarkt. Knus en gezellig, met een stuk of veertig kraampjes goed te bekijken met kinderen. Al snel staan ze bij een kraam met opgezette dieren. Ik vind dat altijd een beetje eng. Als het aan mijn kroost ligt nemen we een wild zwijn mee voor onder de kerstboom.

De kerstmarkt van Nationaal Park De Hoge Veluwe is kleinschalig en daardoor zeer geschikt voor een bezoek met kinderen.
De kerstmarkt van Nationaal Park De Hoge Veluwe is kleinschalig en daardoor zeer geschikt voor een bezoek met kinderen.
De kraam met opgezette dieren is favoriet bij mijn kinderen.
De kraam met opgezette dieren is favoriet bij mijn kinderen.

Ik hou het liever bij een paar kunstig gemaakte kerstballen voor in de boom die we straks gaan uitzoeken. En terwijl ik twijfel of ik er nog een handgemaakt rendiertje bij koop, trekt jongste dochter me aan mijn jas. “Kijk mam, de kerstman!” Natuurlijk moet ze even met de kerstman op de foto en ze schuift zo naast hem in de arrenslee. Zoonlief heeft meer interesse in de rendieren die ervoor gespannen zijn.

Op de foto met de kerstman!
Op de foto met de kerstman!

Als we uitgekeken zijn op de kerstmarkt, halen we de bon. Het is een klein eindje rijden naar de plek waar we een boom mogen uitzoeken. De vriendelijke vrijwilligers leggen ons uit hoe het in z’n werk gaat. Ze wijzen ons het gebied aan waar we mogen struinen op zoek naar de perfecte boom. Ook voorzien ze ons van een zaag. De kinderen zijn ondertussen bijna niet meer tegen te houden. Ze hebben gehoord dat je 1 boom per bezoeker mag omzagen, dus ze willen alledrie een eigen boom op hun kamer. We gaan eerst maar eens op pad.

Op zoek naar de perfecte kerstboom.
Op zoek naar de perfecte kerstboom.

De perfecte den

Op een plek midden in het bos zien we een geschikte den. Samen zagen we het boompje om. Dat smaakt naar meer 😉 De kinderen mogen kleine boompjes uitzoeken en deze zelf proberen om te zagen. Het is leuk om zo de natuur een handje te helpen.  De dennenbomen groeien namelijk op de open stuifzandgebieden van het Park. Als ze daar niet verwijderd worden, zal dit bijzondere landschap dichtgroeien en verdwijnen. We doen ook nog eens nuttig werk dus.

Is deze goed?
Is deze goed?

Met een grote en drie kleine boompjes lopen we weer richting de auto. Wij zijn klaar voor de kerst!

Praktische informatie

Zaag je eigen kerstboom kan meestal tijdens het tweede en derde weekend van december.
Locatie ophalen bon: De Wetweg
Tijdstip: 10.00 – 15.00 uur
Prijs: gratis (exclusief entree Park, dat is 8,80 voor volwassenen, kinderen 6 -12 jaar 4,40 euro, auto mee het park op kost 6,25 euro)

De kerstmarkt is meestal het derde weekend van december.
Tijdstip: 11.00 – 17.00 uur
Locatie: Marchantplein
Prijs: gratis (excl. entree Park)

Tip: combineer het zagen van je eigen kerstboom met een mooie winterse wandeling op de Veluwe.

Lekker opwarmen op de kerstmarkt.
Lekker opwarmen op de kerstmarkt.

Meer lezen

Heb je ook zin om van de kerstsfeer te genieten met je kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.