UV-werende zwemkleding voor kids: waarom?

Blogger Lineke stak haar kinderen de eerste 3 levensjaren in UV-werende zwemkleding. Je leest hieronder waarom…

UV-werende zwemkleding voor kids

Het is denk ik een jaar of 6 geleden dat ik met Saskia op de 9 maandenbeurs liep en mijn oog liet vallen op een UV werend zwempak voor mijn oudste. Ik liet me voorlichten door de meneer van de stand (lees: ik was vatbaar voor het verkooppraatje van de standmedewerker) en betaalde 35 euro voor het UV werende pakje. Maar waarom kocht ik er wel één en Sas niet?

Ik zal proberen mijn motivatie om mijn kinderen in UV-werende zwemkleding te steken hieronder beschrijven.

UV-werende zwemkleding: ja of nee?
UV-werende zwemkleding: ja of nee?

SPF

Dat teveel zon slecht is voor je huid, dat is een algemeen bekend gegeven. Dat zonnen zonder bescherming goed fout is dat weten we ook. Maar wat weten we over UV werende kleding? Op diverse UV werende kleding verkopende sites kan ik er vanalles over lezen maar die vind ik toch wat gekleurd want ‘hé,…zij willen verkopen…’. En dus kwam ik op de site van het KWF en hun standpunt daar heb ik meer vertrouwen in. Feit is dat gewone kleding ook bescherming bied net als UV werende kleding. Het grote verschil zit hem in de bescherming van SPF.

SPF staat voor Sun Protection Factor. Het getal dat je op zonnebrand ziet staan achter de SPF zegt iets over de mate van schadelijke UV straling die de zonnebrand tegenhoudt. SPF4 houdt 75% van de straling tegen terwijl SPF15 wel ruim 93% tegenhoudt.

Een droog wit T-shirt biedt bescherming van SPF15 en UV-werende badkleding biedt bescherming van SPF50. Ik denk dat daar voor mij de catch in zit. Men adviseert toch altijd om kinderen met SPF50 of 50+ in te smeren… dan lijkt het me handig als ze deels UV-werende badkleding dragen voor als ik er niet aan toe kom hen elke 2 uur in te smeren. Buiten dat vind ik het er zo enorm leuk uitzien. Vooral bij die kleintjes.

Het staat wel erg leuk....
Het staat wel erg leuk….
Een nadeel: na het zwemmen is het niet fijn dat de kleding nog een tijd nat is.
Een nadeel: na het zwemmen is het niet fijn dat de kleding nog een tijd nat is.
Als je de hele dag aan het strand bent, dan is extra bescherming tegen de zon wel erg fijn.
Als je de hele dag aan het strand bent, dan is extra bescherming tegen de zon wel erg fijn.

Diverse pakjes en prijzen van UV-werende kleding

Dus na dat eerste (dure) pakje van Stingray kocht ik bij Kruidvat meerdere pakjes voor een tientje. Mijn boys liepen tijdens de vakantie hele dagen in UV-werende kleding. Daarnaast ging er uiteraard nog een grote bus SPF50+ mee voor armen, benen en gezichtjes. Maar ik was erg tevreden. De jongens echter niet altijd… het nadeel van de pakjes is dat als ze uit zee of zwembad kwamen, ze langere tijd nat plakkende zwemkleding aan hun lijfje hadden en dat vonden ze niet fijn. Dat moest uit… en dus kon ik alsnog aan de smeer. Maar goed, ze hebben echt wel hun dienst gedaan en zeker voor die hele kleintjes kan ik het zeker aanraden. Het geeft je als ouder iets meer gerustheid dat je geen mini kreeft in je tent hebt liggen ’s avonds ;-).

Of je er voor kiest blijft dus een hele persoonlijke keuze. Met shirtjes, petjes en zonnebrand kom je ook een heel eind…

Meer informatie over zonnebrand en UV-werende kleding vind je op KWF of Mysafeskin (hoewel deze laatste een verkoper is en dus gekleurd vind ik).

UV-werende zwemkleding ziet er tegenwoordig echt leuk uit en is ook betaalbaar geworden.
UV-werende zwemkleding ziet er tegenwoordig echt leuk uit en is ook betaalbaar geworden.

Naschrift Saskia: Waarom ik geen UV-werende zwemkleding kocht? Ten eerste omdat we met jonge kinderen niet naar bestemmingen gingen waar dagelijks de zon scheen. Ten tweede vond ik het in de begin jaren belachelijk duur, dan smeer ik ze wel een keertje extra in. Ten derde blijf ik er een onderbuikgevoel bij houden dat het vooral goede verkooppraatjes zijn…. Maar ik beken, ik heb ooit voor Camiel zo’n shirtje gekocht. Niet vanwege de UV-werende werking, maar omdat het zo leuk bij z’n zwembroek matchte. Toch ook een goede reden?

Wat vind jij van UV-werende zwemkleding? Go or no-go?

Meer lezen

Meer informatie over vakantieproducten lezen? Klik & kijk dan hier:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelBloemencorso in de Bollenstreek: genieten voor jong en oud
Volgend artikelPampus: een echte experience
Lineke blogt al lange tijd mee met KidsErOpUit. Ze heeft twee zonen (2007 en 2010) en is getrouwd met Jan. Ze zijn dol op uitjes en vakanties met elkaar. Nieuwe bestemmingen ontdekken en samen herinneringen maken. Lineke is verzot op het zoeken en vinden van bijzondere overnachtings adresjes. Hotel, boomhut of trollenhuisje...alles kan. Nog genoeg te ontdekken.

6 REACTIES

  1. Ik heb van mijn schoonmoeder een uv-pakje gekregen voor onze jongste. Ben benieuwd hoe het bevalt maar vind het een prettig idee dat hij beschermt is tegen de zon, ook als ik even niet smeer.

  2. Ik koop geen zo werende kleding voor mijn meiden… Dit omdat ik vond dat wennen aan de zon in combi met insmeren prima werkt en de zon mijden op de heetste momenten.
    Ik kreeg van mijn zus een zonwerend shirt die zij gekocht had op vakantie in zuid Frankrijk omdat mijn neefje daar zo enorm snel verkleurde (rood) dat er geen smeren meer tegen op kon… Kijk dan snap ik het wel! Onze vakanties zijn meestal niet op de tropische hete plekken en wij kunnen het dus prima zonder doen…

    Factor 50 werd mij afgeraden trouwens bij mijn kinderen door eczeem verpleegkundige. Huid schijnt ook zon nodig te hebben en een factor 30 schijnt dus veel beter te zijn!

  3. Ik heb het nog nooit gekocht, ook al gingen we ook in die eerste jaren naar bestemmingen waar de zon flink scheen en waren we ook hier in Nederland veel aan het strand omdat we er zo dichtbij wonen. Met gewoon op tijd smeren en ze met slaapjes en zo zoveel mogelijk uit de zon houden is het altijd goed gegaan. Op de een of andere manier verbranden mijn kinderen sowieso nooit zo snel en worden ze na een tijdje mooi bruin (wellicht door de (half)Indische invloed van hun vader). Alleen dit jaar schiet het nog niet echt op.

  4. Ik heb zelf rood haar en een hele lichte huid en mijn zoontje van 2 ook. Wij hebben dus allebei altijd een shirt aan in de zon (over de schouders) en een hoedje op met een brede rand om nek en gezicht te beschermen. Wat mij betreft is er geen groot verschil tussen een gewoon shirt of een UV shirt, maar als we met water spelen kies ik liever voor een UV shirt omdat dat veel lichter is en snel droogt. 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.