Eerste hulp op vakantie met kinderen: pakje pleisters of de halve apotheek mee?

Bij het inpakken van de vakantiespullen werk je langzaam je lijstje af. Als het goed is staat er vast wel ergens iets van een EHBO doos op. “Maar is dat genoeg?” vraagt blogger Lineke zich af. Eerste hulp op vakantie met kinderen: pakje pleisters of de halve apotheek mee?

Eerste hulp op vakantie, wat neem ik mee?

Je kent het wel. Koffers of tassen open op bed. En dan starten met inpakken. Ik heb zo’n standaard lijstje van internet geprint. Aangevuld met zaken die ik vorige vakantie gemist heb. Mijn tassen zijn gepakt en dan kom ik bij mijn EHBO kist. Jazeker, in de loop van jaren ben ik van een doosje paracetamol naar een heuse EHBO kist gegaan. Zelfs het boekje ‘Au! Eerste hulp bij kinderziekten’ gaat mee.

Eerste hulp op vakantie Fijn om mee te nemen, een boekje over wat te doen bij...
Fijn om mee te nemen, een boekje over wat te doen bij…

Waarom redt de een het met een pakje pleisters en waarom heb ik de halve apotheek bij me? Ik denk door ervaringen die je op doet. Gaat er een brokkenpiloot mee op vakantie? Hoe vaak heb je zelf iets nodig gehad? Maar ook wel door tips van anderen. En daarom deel ik graag met jou de inhoud van mijn kist.

Geen doosje maar een heuse kist gaat er mee
Geen doosje maar een kist vol gaat er mee

Wat kan ik meenemen naast mijn EHBO doos?

In principe heb je standaard een EHBO doos in je auto. In sommige landen is het zelfs verplicht er een in je auto te hebben. Heb je er geen? Voor 6 euro heb je al een volledige eerste hulp verbanddoos bij de drogist. Dat is een prima basis. Maar wat kan je aanvullend in je reisapotheek stoppen?

Kant en klare EHBO kits, zelfs verkrijgbaar in de supermarkt (Lidl)
Kant en klare ‘eerste hulp op vakantie’ kits, zelfs verkrijgbaar in de supermarkt (Lidl)

In de reisapotheek:

 • Medicijnen op doktersvoorschrift, ook anticonceptiemiddelen of andere middelen die je regelmatig gebruikt
 • Pleisters, tape, steriele gazen, verband, watten, zwachtels en likdoornpleisters
 • Wond desinfecteer middel
 • Schaar, pincet, naald, veiligheidsspelden
 • Tekentang of tekenkaart (om teken te kunnen verwijderen)
 • Digitale thermometer
 • Pijnstillers
 • Middel tegen reisziekte
 • Iets tegen diarree
 • Medicijnen tegen maagklachten
 • Anti allergie middel
 • O.R.S. (Oral Rehydration Salts) tegen uitdroging bijvoorbeeld bij diarree
 • Laxeermiddel
 • Middelen tegen huidaandoeningen of anti-jeuk
 • Anti-zonnebrandmiddel, aftersun en middelen bij zonnebrand
 • Neusdruppels en oordruppels
 • Insectenwerend middel, bij voorkeur waar de stof DEET 30% in zit (N.B. voor kleine kinderen concentraties tot 20%.)
 • Koortslipcrème
 • Pompje voor het uitzuigen van gif van bv. een wespensteek, waardoor het zich niet kan verspreiden en de jeuk wegblijft.
Of zal ik toch de halve apotheek meenemen?
Of zal ik toch de halve apotheek meenemen?

Wat nemen onze eigen KidsErOpUit bloggers mee?

Lineke, de halve apotheek

Door de ervaringen die ik op doe raakt mijn EHBO kist steeds voller. Ook met niet alledaagse dingen. Een kleine greep uit mijn grote assortiment: anti muggenspul (met DEET voor mij, zonder DEET voor de jongens), anti jeuk zalf (want het gaat wel eens mis), iets tegen diarree en iets bij verstopping, sterilon en wondspray voor de jongens (want sterilon prikt), gewone pleisters, blaarpleisters, pleisters die in het water kunnen, paracetamol tabletten en zetpillen, thermometer, tekenkaart, uitzuigset, vallen en stoten gel (een familietube) en anti allergie middel. Ik realiseer me dat het misschien best overdreven is om zoveel mee te nemen. Toch heb ik al menig mama aan de tent gehad om iets uit de kist te lenen.

Naast een tekentang heb ik tegenwoordig ook een tekenkaart in mijn portemonnee
Naast een tekentang heb ik tegenwoordig ook een tekenkaart in mijn portemonnee

Suzanne, zwaluwstaartjes en wondspray

Mijn zoon is een brokkenpiloot en geeft al eens een flinke smak gemaakt. Zwaluwstaartjes en wondspray gaan nadien altijd mee. En een gif uitzuigset. Zeer effectief bij beten van horzels. En bij wespen en bijensteken. Gebeurt ook een keer per vakantie bij ons.

Wondspray, om te ontsmetten zonder prikkend gevoel
Wondspray, om te ontsmetten zonder prikkend gevoel (foto Suzanne)

Saskia, niet zonder after bite

We hebben een EHBO trommel mee en ergens een doosje pleisters. Volgens mij liggen beide ergens diep in de auto verstopt. Je bent tenslotte verplicht een verbanddoos mee te nemen in de auto in sommige landen. Ik zou echt moeten zoeken als ik ‘m nodig heb. Tot nu toe hebben we altijd geluk gehad of mijn kinderen zijn geen brokkenpiloten, dat kan ook. Zwaluwstaartjes en wondspray, ik weet niet eens hoe het eruit ziet. Mocht ik het ooit nodig hebben dan zal ik ter plaatse een apotheek op zoeken. Wat wel altijd meegaat: deet en after bite. Dat zit zelfs in m’n handbagage. M. wordt altijd geprikt en krijgt daar een heftige reactie op. De jeuk kan voor haar om gek van te worden zijn. Een tekentang heb ik in m’n toilettas zitten, die wil ik ook bij de hand hebben.

Wat een ellende zoveel muggenbulten
Wat een ellende zoveel muggenbulten (foto Saskia)
Maar gelukkig heb ik anti muggenspul bij me
Maar gelukkig heb ik anti muggenspul bij me (foto Saskia)

Annemiek, muggenspul is het belangrijkste

Bij ons hetzelfde als bij Saskia… geen heftige dingen meegemaakt nog, we nemen alleen pleisters, tekentang, hoestdrank en paracetamol mee, en natuurlijk muggenspul tegen steken en tegen jeuk  en zonnebrand. Die laatste twee zijn voor ons het allerbelangrijkste tot nu toe, veel last als we het niet goed inzetten. Oh ja en een tip: wondpleisters van de Action. 8 x 10 cm, waterdicht.

Helaas gaat het wel eens mis en hebben we een kapotte knie
Helaas gaat het wel eens mis en hebben we een kapotte knie (foto Annemiek)
Super handige waterdichte 'eiland' pleisters van de Action
Super handige waterdichte ‘eiland’ pleisters van de Action (foto Annemiek)

Fieke, antibiotica crème en ORS

Ik neem goede pleisters, betadine, pincet en antibiotica crème mee (fijn als kids een vies wondje hebben). Daarnaast heb ik nog paar gaasjes, tape en vinger gaasjes bij me. Maakt het verbinden van een vinger zoveel makkelijker. Hier ook geen brokkenpiloten gelukkig. Muggenspul koop ik vaak ter plekke als blijkt dat we er last van hebben. En wij nemen altijd ORS mee, met warm weer en niet fit dan is het de ideale aanvulling. Bij veel lichamelijke inspanning drinken we zelfs gewoon een glas water met ORS.

Iris, gewoon basic

Ik heb pleisters mee, muggenspul en vallen-en-stoten-gel. Oh en een tekentang en anti-diarreespul. Zonnebrand. Dat is het wel.

Lang leve de vallen-en-stoten-gel. We gaan elke bult te lijf
Lang leve de vallen-en-stoten-gel. We gaan elke bult te lijf

Karijn, zetpillen mee

Pleisters, zetpillen, paracetamol, thermometer, zonnebrand, tekenpen, een EHBO tasje met de standaard verband dingen. Hier tot nu toe ook geen brokkenpiloten

Jolinda, extra gaasjes bij kiezen wisselen

Alles wat al genoemd is gaat wel mee ja… En extra wondgaasjes, er zitten er maar weinig in een standaard verbanddoos. Handig bij plotseling wisselen van kiezen kwam ik de laatste vakantie achter Wat een bloedbad is dat! Echt anders dan de tanden.

Zonnebrand, dat neemt gelukkig bijna iedereen wel mee
Zonnebrand, dat neemt gelukkig bijna iedereen wel mee

Tips voor kinder-EHBO op reis

 • Ga je naar een warm land op vakantie en heb je zetpillen bij je? Bewaar ze dan in je koelkastje of koelbox. Een gesmolten zetpil is bijzonder frustrerend als je hem nodig hebt.
 • Het boekje dat ik meeneem is bijna niet meer verkrijgbaar. Maar ik vind het boekje EHBK, eerste hulp bij kleine kinderen een waardige vervanger. Altijd fijn om een naslagwerk bij je te hebben bij vlekjes of bultjes.
 •  Vraag bij de receptie van je hotel of camping waar de dichtstbijzijnde apotheek of dokter zit.
 • Dan nu twee ietwat ‘genante’ tips. Tip 1: neem een doosje anti worm kuur mee bij aarsmaden (wormpjes). Tip 2: een doosje Canesten bij vaginale schimmelinfectie van mama. Uit ervaring kan ik zeggen dat het bijzonder gênant voelt om je probleem uit te leggen met handen en voeten in een overvolle apotheek.
 • Handige apps voor op vakantie: ‘de Vakantiedokter’ (via deze app chat je direct met een Nederlandse medisch expert), ‘EHBO’ (directe EHBO tips via de app), ‘Universal Doctor Speaker’ (Kwalen vertaler. Vertaal je klacht van het Engels naar bijvoorbeeld Spaans).
 • Heb je een kwaaltje maar heb je het juiste middel niet bij je? Bezoek eens een lokale apotheek. Vaak werken de lokale producten beter dan de algemene middeltjes die we hier hebben.

Heb je nog geen EHBO-doos in huis of blijkt inmiddels alles over datum te zijn? Maak het jezelf dan makkelijk en bestel direct een nieuwe en complete EHBO-set bij Bol.com. Ze zijn er al vanaf 15 euro.

Help, mijn kind heeft koorts, wat nu?
Help, mijn kind heeft koorts, wat nu?

Het is dus vooral de ervaring die mede bepaald wat je aan EHBO spul meeneemt. Nu is het zo dat ik nog plek heb in mijn EHBO kist. Dus heb jij nog gouden tips voor me, in het kader van eerste hulp op vakantie met kinderen? Laat ze hieronder achter.

Meer lezen

Op zoek naar meer handige tips? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.