Op vakantie met kinderen en zo min mogelijk spullen meenemen? 9 tips!

2
236

Iedere ouder zal het herkennen: wat neem je toch veel spullen mee op vakantie als je kinderen hebt! Zeker als ze nog jong zijn, maar ook na de buggy-periode blijft de hoeveelheid bagage groot tijdens een vakantie met kinderen. Saskia is een kei met inpakken. Maar dat begint natuurlijk met niet te veel meenemen…. Ze deelt in dit blog 9 handige tips om zo min mogelijk spullen mee te nemen.

Op vakantie met kinderen en zo min mogelijk spullen meenemen

Misschien heb je wel je eigen inpaklijst of zoek je elk jaar op internet naar een checklist met ‘spullen-waar-je-tijdens-de-vakantie-niet-zonder-kan’. Ik pak in zonder inpaklijst. Gewoon door logisch na te denken en kritisch te blijven. Zo min mogelijk spullen meenemen is dan het doel. Alleen wat we echt nodig hebben. De ruimte in onze auto is beperkt, zeker als er kampeerspullen mee moeten. Maar ook als we gaan rondreizen wil ik niet teveel mee. Dan moeten we elke paar dagen de auto in- en uitpakken en dat doe ik liever zonder dat het een te grote puzzel wordt.

Maar hoe kan je tijdens een vakantie met kinderen zo min mogelijk spullen meenemen? Ik deel mijn 9 tips en ben benieuwd naar jullie aanvullingen.

#1 Kies een zonnige vakantiebestemming

Wij gaan vaak naar bestemmingen die niet zeker zijn qua weer. Dat is dus echt heel onhandig als je zo min mogelijk spullen mee wilt nemen. Deels kunnen we dat ondervangen door kleding mee te nemen die in laagjes te dragen zijn. Als je in de meivakantie vanwege de voorspellingen zowel de winter- als zomerjas mee moet nemen, dan neemt dat behoorlijk wat ruimte in. In de zomervakantie gaan we onder andere naar Italië, dat is zo fijn als je niet te veel spullen mee wilt nemen! Alleen wat dunne zomerkleding. Wauw, we gaan ruimte over houden in de auto.

#2 Neem kleding mee die goed met elkaar te combineren is

Zeker bij kinderen is het handig om kleding mee te nemen die goed met elkaar te combineren is. En dan bedoel ik niet alleen dat je bij een rokje een shirt uitzoekt, maar vooral dat alles onderling leuk te matchen is. Is een shirt vies? Dan heb je altijd een ander shirt bij de hand dat toch leuk staat bij het rokje. Gat in de broek gevallen? Dan pak je een andere broek die kleurt bij het shirt. In de jaren dat dochter M. in de roze-fase zat was dat erg makkelijk. Nu gaan we over naar de spijkerbroek-met-grijs-shirt-fase. Dat combineert ook goed onderling. Voor zoon C. kies ik vaak twee hoofdkleuren en neem dan alleen kleding mee die goed matcht met bijvoorbeeld groen en blauw. Je zult merken dat dit heel efficient is.

#3 Huur ter plaatse beddengoed en andere spullen

Beddengoed en handdoeken zijn echte ruimtevreters bij het inpakken. Als je zo min mogelijk spullen mee wilt nemen, dan is het handig om deze ter plaatse te huren. Ook een koelbox neemt veel ruimte in. Ik ben weleens campings tegen gekomen die de mogelijkheid bieden om een koelkast te huren. Dat scheelt veel ruimte in de achterbak en je hebt op de camping meer en betere koelruimte.

Dat scheelt ruimte als al het beddengoed al klaar ligt.
Dat scheelt ruimte als al het beddengoed al klaar ligt.

#4 Multifunctioneel: neem een hamamdoek mee

Sommige spullen zijn makkelijk te vervangen door multifunctionele varianten. Een hamamdoek is zo’n product. Veel dunner om mee te nemen dan een gewone baddoek, droogt snel aan de waslijn en ziet er meestal leuker uit. Maar dat niet alleen. Een hamamdoek is licht van gewicht en kan je daardoor ook makkelijk meenemen als picknickkleed. Wij hebben er sinds een tijdje een hele zachte hamamdoek van Happy Towels en ik wil nu al onze vakantiehanddoeken gaan vervangen door hamamdoeken. Ook leuk om voor m’n verjaardag te vragen.

Een hammandoek droogt snel, heel handig op vakantie.
Een hamamdoek droogt snel, heel handig op vakantie.
Een hammandoek scheelt zeker de helft aan ruimte als je 'm meeneemt in plaats van een gewone handdoek.
Een hamamdoek scheelt zeker de helft aan ruimte als je ‘m meeneemt in plaats van een gewone handdoek.

#5 Ieder een eigen tasje of kratje voor speelgoed

Terwijl ik zo m’n best doe om zo min mogelijk spullen mee te nemen op vakantie, zijn er nog andere gezinsleden. Je herkent het vast wel: “Mam, ik wil die knuffel mee en die, maar die ook en deze kan ik echt niet 2 weken missen, net als die daar”. Voor je het weet ligt de achterbank van de auto vol met knuffels. M. (9) en C. (7) zijn inmiddels oud genoeg om hun eigen spullen in te pakken. Ze krijgen daarvoor een klein kratje en daar moet alle het speelgoed inpassen. Ok, twee knuffels nog los op de achterbank is prima, maar daar blijft het bij. “Je moet het zelf allemaal kunnen tillen” vertel ik erbij. De logica van deze regel begrijpen ze heel goed, dus houden ze het inderdaad braaf bij een klein kratje en twee losse knuffels.

#6 Oude kleding meenemen

Volgens mij deed mijn moeder het vroeger al: onze oude kleding bewaren voor de vakantie. Daar droegen we het nog een keer totdat de kleren echt vies waren. In plaats van in de wasmachine ging de kleding in de kliko. Ik doe het ook. Op de heenweg heb je de kleding dan wel mee, maar op de terugweg zeker weten minder spullen. Heel handig als je souvenirs wilt meenemen en geen ruimte meer over hebt op de heenweg. Daarnaast scheelt het ook wassen tijdens of na de vakantie.

#7 Check na de vakantie wat je niet hebt gebruikt

Zeker als je net begint met kritisch kijken naar je vakantiebagage, zal je ontdekken dat je na de vakantie toch spullen mee hebt genomen die je de hele vakantie niet hebt gebruikt. Onthou deze en laat ze de volgende keer thuis.

#8 Toch iets vergeten?

Oeps, iets te enthousiast begonnen met minder spullen meenemen op vakantie? Dan kan het gebeuren dat je iets nodig hebt wat je niet bij je hebt. Zo hadden wij de regenlaarsjes een keer thuis laten staan. Jarenlang niet nodig gehad en net dat jaar wel. Gelukkig zijn er in het buitenland ook winkels en kochten we in de supermarkt voor beide kinderen nieuwe laarzen.

#9 Boek een accommodatie met wasmachine en droger

Drie weken op vakantie en minder spullen meenemen is makkelijker als je een accommodatie boekt met een wasmachine en droger. Tussendoor even de was doen en iedereen kan weer een week schone kleding aan. Ik vind het thuis altijd een hele klus om de wekelijkse was te doen, maar op vakantie is het anders. Misschien omdat er niet nog honderdduizend andere dingen zijn die ‘moeten’? Als gebruik van wasmachine en droger niet al te duur zijn, dan probeer ik zelfs met schone was thuis te komen. Ben volgens mij de enige gek die dat graag doet. Maar probeer het eens, het is zoveel relaxter!

Hoe zorg jij ervoor dat je zo min mogelijk spullen meeneemt tijdens je vakantie met kinderen? Of let je daar helemaal niet op?

Meer lezen

Op zoek naar meer handige tips? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is mede tot stand gekomen in samenwerking met Happy Towels. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Wat bij ons werkt: mijn vriend en ik 1 weekendtas met kleren, voor de kids (3 en 5) ook 1 weekendtas. En dan nog blijft er ongedragen kleding over na 2 weken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.