Inpakken: hoe krijg je een gezin en alle vakantiespullen in de auto?

9
805

Het is bijna zover. Tijd om in te pakken. De kinderen en vakantiespullen in de auto zien te krijgen. Laten we eerlijk zijn. Dat is best een uitdaging. Ik kan goed inpakken. Tenminste, dat vind een collega van mij. Hij is er nog steeds van onder de indruk dat ik 2 kinderen, een grote katoenen Karsten-tent en alle andere vakantiespullen in een Toyota Prius met dakkoffer krijg. Hij dacht dat het mij niet zou lukken. Had hij het toch mooi mis. Speciaal voor jullie deel ik mijn beste tips om kinderen en vakantiespullen in de auto te vervoeren.

Inpakken: kinderen en vakantiespullen in de auto

Voordat ik mijn gouden tips verklap, eerst een paar algemeenheden:

  • De auto
  • Het aantal kinderen en hun leeftijd
  • Hoe ga je overnachten
  • Aanhanger of niet

Dit issue begint natuurlijk met de auto. Mocht je daarin nog keuze hebben, dan is dit het moment om een auto te kopen of te leasen met veel kofferbakruimte. Je vergelijkt hiervoor niet alleen de inhoud, die meestal wordt aangegeven in liters. Nee, je gaat de kofferbak ook bekijken. Is de kofferbak ondiep en hoog of juist diep en lager? Bedenk wat jij handig vindt. Rij tijdens een proefritje eens langs huis en leg je belangrijkste vakantiespullen achterin. Past dat een beetje? Je zal dan merken dat de vorm van de kofferbak minstens net zo belangrijk is als de inhoudsmaat.

Het aantal kinderen speelt ook een belangrijke rol. Heb je er een of drie? Hoe meer kinderen, hoe minder ruimte je hebt om spullen op de achterbank te vervoeren. Meer kinderen betekent ook meer tassen met kleding. Meer speelgoed en meer knuffels. Het werkt dus twee kanten op. Wij hebben twee kinderen. Inpaktechnisch gezien is dat best handig. Ook de leeftijd van je kinderen speelt een belangrijke rol. Voor hele kleintjes moet je nu eenmaal meer meenemen dan voor basisschoolkinderen. En tieners hebben zulke lange benen dat je op die plek geen bagage meer kwijt kan.

Hoe je tijdens je vakantie gaat overnachten heeft ook veel invloed. Neem je al je kampeerspullen zelf mee of staat alles ter plaatse klaar. Dat scheelt nogal in de kofferbak. Dit heeft geen verdere uitleg nodig, toch?

Een ander belangrijk punt is of je wel of geen aanhanger achter je auto wil. Zoals gezegd hebben wij een Toyota Prius. Deze hybride auto mag niets trekken. We mogen alleen een fietsendrager op de trekhaak hebben. Ook iets om rekening mee te houden als je een auto kiest.

Daarnaast lijkt het iets principieels te zijn. Met een aanhanger achter je auto mag je minder hard. Zeker met een caravan wil je ook niet harder dan 100 km per uur. We kennen allemaal de plaatjes voor caravans die een zwieper hebben gemaakt en waarbij alle vakantiespullen verspreid over de snelweg liggen. Met kleinere bagagekarretjes en bepaalde modellen vouwwagens lukt het wel om harder te rijden en dat mag ook in o.a. Frankrijk. Bedenk dus goed wat je wilt. Onze keuze is gevallen op een ruime dakkoffer in plaats van een aanhanger. Een dakkoffer geeft wel meer weerstand en dus meer benzineverbruik, maar de ruimte hebben we echt nodig.

Als je kinderen en vakantiespullen in de auto mee wil nemen, dan zijn deze vier onderwerpen communicerende vaten met elkaar. Heb je drie kinderen, wil je niets achter de auto en heb je een kleine kofferbak? Dan lijkt op vakantie gaan met eigen tent bijna onmogelijk. Ga je met een stevige vouwwagen op vakantie, dan zijn die drie kinderen en kleine kofferbak geen enkel probleem. Bedenk je dus goed dat als je kiest voor het ene, het invloed heeft op een van de andere. Het klinkt vast heel voor de handliggend, toch zal je niet de eerste zijn die hier niet bij stilstaat.

Inpaktips voor gezinnen

Je hebt je keuzes gemaakt. Nu is het tijd om in te pakken. Met deze inpaktips kan jij gegarandeerd meer meenemen en pak je het ook handig in. Want laten we eerlijk wezen. Het levert op de camping best wat hilariteit op als jij de hamer voor je haringen helemaal onderin de auto hebt gelegd. Daar sta je dan met al je bagage om je heen. Zeker als het opeens gaat regenen word je echt niet blij.

Tip 1: verzamel de onhandige spullen die je alleen op je bestemming nodig hebt

Denk aan bergschoenen, campingspeelgoed, eten en drinken, handdoeken. Deze spullen gaan onderin de auto. Hierbij is het belangrijk dat je je auto goed kent. Zo lijkt onze kofferbak klein, maar onder de bodem zit een heel groot ‘geheim’ vak. Wij stoppen deze ruimte vol met al die onhandige zaken. Vullen de loze ruimte op met eten en drinken dat we mee willen nemen. Met handdoeken. De wandelsokken gaan in de bergschoenen. Dit vak gaat helemaal vol. Geen gaatje blijft onbenut. Ook onder onze voorstoelen in de auto kunnen we dit soort spullen kwijt. Let bij de bestuurdersstoel wel op dat de spullen niet naar voren kunnen schuiven. Beetje onhandig als je opeens iets onder je rempedaal hebt liggen…

Zoveel mogelijk spullen die we alleen ter plaatse nodig hebben gaan onderin.
Zoveel mogelijk spullen die we alleen ter plaatse nodig hebben gaan onderin.

Tip 2: ken de afmetingen van je kofferbak

Eerder vertelde ik al dat wij onze kampeerspullen in plastic kratten bewaren. Handig met opbergen thuis en handig in gebruik op de camping. Deze kratten passen precies naast de koelbox als we zonder eigen tent op vakantie gaan. Als we met eigen tent gaan, past het op een andere manier goed met de kratjes. Meten is dus weten. Het inpakken gaat hierdoor sneller. Ook nu gebruiken we de handdoeken om kleine ruimtes op te vullen.

Ken je afmetingen. Ik heb de kratjes precies op maat gekocht en vul deze op met handdoeken en theedoeken als dat nodig is.
Ken je afmetingen. Ik heb de kratjes precies op maat gekocht en vul deze op met handdoeken en theedoeken als dat nodig is.

Tip 3: kleding in soepele weekendtassen

Een deel van je vakantiebagage zal bestaan uit harde dingen. Een koelbox geeft niet echt mee bijvoorbeeld. Stop daarom je kleding in weekendtassen. Zorg ervoor dat ze niet helemaal vol zitten, dan kan je ze makkelijker iets vervormen om ergens net tussen te krijgen. Ook op je vakantieadres is het fijn als je wat ruimte over hebt in je tas, je kan dan makkelijker net dat ene kledingstuk vinden dat je aan wilt.

Tip 4: wees kritisch op wat je meeneemt

Wat heb je echt nodig? Nee, je hoeft niet voor drie weken schone kleding mee. Je kan op de meeste campings gebruik maken van een wasmachine en/of droger. Het is helemaal niet erg om je kleding net iets langer te dragen dan thuis. Ik draai elke halve week een wasje met ondergoed en favoriete shirts. Een kleine moeite en het scheelt zoveel ruimte. Ook hou ik er rekening mee dat kleding onderling makkelijk te combineren is. Zeker bij de kinderen. Is een broek of shirt vies, dan heb ik in ieder geval iets anders dat er wel goed bij matcht.

Dit geldt voor heel veel andere spullen. Bedenk elke keer of je het echt nodig hebt. Mis je op je vakantiebestemming toch bepaalde dingen? Hou hier dan een lijstje van bij. Die spullen kan je of ter plaatse kopen of de volgende keer toch meenemen. Check na je vakantie ook wat je niet hebt gebruikt. Dat kan de volgende keer thuisblijven.

Check na je vakantie altijd wat je niet hebt gebruikt. Dat kan je de volgende keer dus thuislaten.
Check na je vakantie altijd wat je niet hebt gebruikt. Dat kan je de volgende keer dus thuislaten.

Tip 5: vergeet de originele verpakkingen

Moeten slaapzakken mee in hun eigen opbergzak? Moeten matjes opgerold mee? Of kan het ook anders? Misschien is het wel handiger om twee slaapzakken plat op de achterbank te leggen. Een grote handdoek eroverheen en dan de zitjes van de kinderen erop. Dat scheelt veel ruimte! Durf out of the box te denken.

Tot slot: zorg ervoor dat je de spullen die je onderweg nodig hebt bij de hand hebt. Overnacht je onderweg in een hotel? Zorg voor een tasje met de noodzakelijke toiletartikelen, schoon ondergoed en pyjama. Heb je kinderen die weleens een ongelukje hebben of knoeien met eten? Zorg dan dat hun kledingtas ergens bovenop ligt. Dan kan je er makkelijk bij als het nodig is.

Heb jij ook goede tips om kinderen en vakantiespullen in de auto te krijgen? Dan vinden we het leuk als je deze met ons deelt.

Meer lezen

Op zoek naar meer handige vakantietips? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

9 REACTIES

  1. Wij gaan ook met twee kinderen en een grote katoenen tent op vakantie. Voor ons ook geen aanhanger, maar alleen een kofferbak en dakkoffer. Ik ken de uitdaging van het gepuzzel en de verleiding om ook de achterbank te gebruiken voor bagage. Maar denk alsjeblieft aan de veiligheid van jou en je kinderen. Harde en zware objecten horen niet thuis op de achterbank (los of vast). Een ongeluk zit in een klein hoekje en stel je voor wat er met jullie gebeurt tijdens een ongeval met zo’n grote koelbox op het midden van de achterbank. Het zelfde geld voor een los six pack blikjes, dat wordt als een projectiel door de auto gelanceerd.

    Zelf plaats ik niet meer dan kussens op de achterbank en een luiertas/koeltas in de voetenruimte van de kinderen.

    Veel veilige kilometers gewenst.

    • Dat klopt. Inmiddels plaatsen we de koelbox ook in de achterbak en ligt de ruimte op de achterbank vol met de zachte dingen.

  2. Wij gaan in augustes voor het eerst kamperen met gezin ( dochter van 4 jaar, zoontje 11 maanden) met tent..
    rijden met een peugot 207 met dakkoffer, ook geen trekhaak.

    waar laden jullie je tafel en stoelen?
    ik ga duimen dat het past ( kinderwagen campingbed en kinderstoel extra)

    nog tips?

    • We hebben de tafel en stoelen in de dakkoffer. Het lijkt mij wel behoorlijk krap als je ook nog kinderwagen en kinderstoel mee moet nemen… Zonder die dingen krijgen wij het al net pas.

    • Hier een extra grote uitdaging. Zoontje van 19 maanden dochtertje van 8 maanden. Tweelingkinderwagen 2 kinderstoelen 2 campingbedjes . Hoe ging het kamperen met een baby? Wat zijn dingen die handig zijn met zulke kleintjes?

      • Je zou kunnen kijken of je een enkele buggy mee kan nemen die in kiepstand kan. Die is te gebruiken om een van de kinderen in te doen als je eropuit gaat en als kinderstoel bij het eten. De andere draag je onderweg in een draagzak en et je op de camping in de kinderstoel die je meeneemt. Dat scheelt al ontzettend qua spullen! Als campingbedjes twee Deryans mee, die nemen niet veel ruimte in.
        Wat je nu allemaal noemt gaat echt nooit passen als je geen aanhanger achter de auto doet.

  3. Wij zijn op vakantie geweest met zijn vieren, 2 zoons van 10 en 2.
    Geen dakkoffer, geen aanhanger, wel grote tent ,campingbedje en kinderstoel mee en dat alles in een prius 🙂
    Het kan dus wel maar is wel even puzzelen.Wij hebben een kinderstoel van ikea meegenomen, die kun je uit elkaar halen.
    Campingbedje was voor onze 2 jarige boef ook overdag een uitkomst, tijdens het koken gebruikte ik die als box.
    Qua koken ….ik heb altijd maar 2 pannen mee een wokpan en een kookpan en één gaspitje gaat prima.
    Verder niet teveel zooi en kleding meenemen.

  4. Fijne tips. Elke kampeervakantie word je wijzer. Zo hebben wij vouwmeubels gekocht voor in de tent omdat het anders een rommeltje werd met voeding, speelgoed, kleding, jassen. Een dakkoffer hadden we ook echt nodig voor de tent. We gaan nu een keer naar de carwash en daar goed kijken welke extra geheime opbergplekken onze wagen heeft want inderdaad een schepnet en badmintonraketten hoeven niet per se pakklaar te liggen :-). We gebruiken een kleine plooibuggy als eetstoel. En met een bakje met water en zand blijft onze peuter ter plekke, we nemen geen box mee. Wasmachines hebben wij wel niet overal gehad, en vooral erg kleine/oude machines. Niet handig met regenweer en verhuizen naar andere campings met nog nat gerief. Oudere kledij mee die eventueel ook gewoon in de vuilbak kan …

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.