Heididorf, op bezoek bij Heidi in de bergen

0
364
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Herinner jij je jeugdheld van vroeger nog? Blogger Lineke wel en dus grijpt ze haar kans als ze tijdens de vakantie op bezoek kan gaan bij haar jeugdheldin. Ze neemt haar gezin mee naar Zwitserland en stapt binnen in het leven van Heidi in de bergen.

Heidi, wereldberoemd uit Zwitserland

Als ik je vraag een bekende Zwitserse persoonlijkheid te noemen dan zal je misschien niet direct iemand weten. Maar wanneer ik het heb over Heidi, dan zeg je misschien ‘oh ja, die ken ik wel’. 

Heidi, het meisje dat in de bergen woont met haar opa. Het meisje uit de boeken van Johanna Spyri. Johanna Spyri is een Zwitserse schrijfster en schrijft in 1881 het eerste deel van Heidi. Een jaar later volgt deel 2. In de jaren daarna zijn de Heidi boeken wereldberoemd geworden. Vertaald in 50 talen en bekend over de hele wereld kan je wel zeggen dat Heidi een top ‘export product’ is geworden van Zwitserland.

Als ik met mijn kinderen vakantieplannen maak voor een vakantie in Zwitserland dan grijp ik mijn kans. In het dorpje Maienfeld ligt Heididorf. Een heuse toeristische trekpleister waar het dorp en leven van Heidi is nagebouwd. Ik plan een route langs Maienfeld en laat mijn kinderen ‘verplicht’ de Heidi film zien, die ik inmiddels op DVD heb.

heidi-in-de-bergen Heididorf in Zwitserland, niet alleen voor Heidi fans
Heididorf in Zwitserland, niet alleen voor Heidi fans

Maienfeld in Heidiland

Maienfeld, het dorp waar je Heididorf vindt, ligt in het kanton Graubünden. Het kanton ligt in het oosten van Zwitserland, tegen Oostenrijk aan. Dat de verhalen van Johanna Spyri belangrijk zijn voor Zwitserland en het kanton moge duidelijk zijn. De vakantie regio is er zelfs naar vernoemd. Heidiland, een regio waar van alles te doen is en waar de echte Heidi fan met volle teugen kan genieten. Op naar Heidiland dus.

Ligging Heididorf:

 

Waarom is Heidi in de bergen mijn heldin?

Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door de bergen, het leven in de bergen en Zwitserland. Als meisje van 8 kijk ik op televisie de tekenfilm serie van Heidi uit 1974, met kerst kijk ik de film Heidi uit 1978 en door de jaren heen heb ik al zoveel versies van het boek van Johanna Spyri’s Heidi verzameld dat ik er een kast mee kan vullen.

Hoewel de persoon van Heidi fictief is kan ik mezelf volledig verliezen in hoe het leven boven op de alp geweest moet zijn. In 1987 ga ik met mijn ouders voor het eerst naar een autovrij dorp op 2000 meter hoogte in Zwitserland. De frisse lucht, het geklingel van de koeienbellen, de eindeloze uitzichten maken dat ik me, rennend door de alpenwei, voel als Heidi. Een heel gelukkig gevoel kan ik je vertellen. Ik denk dat Heidi mijn heldin is door de rust, het pure en de vrijheid die ze uitdraagt.

heidi-in-de-bergen-14Dromen van een leven in een hutje in de bergen...
Dromen van een leven in een hutje in de bergen…

Het verhaal van Heidi in het kort

Heidi is een 5-jarig weesmeisje dat woont bij haar tante Dete in Zwitserland. Als haar tante een baan aangeboden krijgt in Frankfurt, besluit ze haar nichtje naar “opa Alp” in Dörfli te brengen. Een dorpje net boven Maienfeld. Ze laat het meisje achter bij de knorrige oude man en dan begint het leven van Heidi pas echt. In de jaren zonder haar tante groeit Heidi op tot een vrolijke dame die het hart van haar opa doet smelten. Met haar vrienden Peter en Klara beleefd ze allerlei avonturen.

Ons bezoek aan Heididorf

Dan is het zover, vandaag gaan we op bezoek bij Heidi. De navigatie wijst ons de weg en als we in de buurt zijn krijg ik serieus vlinders in mijn buik. Via een kronkelweggetje rijden we naar de parkeerplaats om daar onze auto neer te zetten.

Heidi en de geiten

Mijn jongste zoon wil wel even met Heidi en de geiten poseren en dan lopen we naar Heididorf. De jongens weten dat ze dit voor mij doen, niet omdat ze het zelf nou zo fantastisch vinden, maar gewoon voor mij. Mag ook wel eens toch?

Als je ergens komt waar je al lang naar uitkijkt en hoge verwachtingen van hebt dan kan je overweldigt raken als je er werkelijk bent. Dat gebeurt mij. We stappen het dorpje binnen en even kan ik niks meer zeggen en alleen maar om me heen kijken. Ik ben er, in het leven van Heidi, mijn jeugdheldin.

Heididorf in een oogopslag

Het dorpje bestaat uit diverse belangrijke huizen, gebouwen die een rol spelen in het verhaal van Heidi. De dorpswinkel met het kleinste postkantoor van Zwitserland, het winterhuis van Heidi en opa, het gemeentehuis, de dorpsfontein en iets hoger op de berg natuurlijk de zomerhut van Heidi en haar opa. Op de groene alpenweiden grazen geiten gemoedelijk in het gras. Op de achtergrond een adembenemend uitzicht op de bergen.

heidi-in-de-bergen-15 Het leven van Heidi gebouwd bij Maienfeld
Het leven van Heidi gebouwd bij Maienfeld
heidi-in-de-bergen-13 Zelfs de bebording past in het dorpje
Zelfs de bebording past in het dorpje

Het winterhuis

We kopen toegangskaartjes in het postkantoor en gaan het dorpje ontdekken. We volgen een vaste route en starten in het winterhuis van Heidi. In het huis staan tafereeltjes die we herkennen van het verhaal maar ook de rolstoel van Klara staat er. In een boekenkist liggen tientallen Heidi boeken in allerlei talen. Ik word er hebberig van.

heidi-in-de-bergen Het winterhuis van Heidi en opa
Het winterhuis van Heidi en opa
heidi-in-de-bergen-1 Natuurlijk zijn er bergschoenen in alle soorten en maten
Natuurlijk zijn er bergschoenen in alle soorten en maten
heidi-in-de-bergen-5 Een kist vol met boeken, Heidi in wel 50 talen
Een kist vol met boeken, Heidi in wel 50 talen

Eindelijk in de berghut van Heidi

Dan komen we steeds dichter bij de hut van Heidi op de berg. Langs de geiten door het draaihekje en dan stap ik naar binnen. Als een kind zo blij weet ik gewoon niet waar ik moet kijken. Ik ben er echt, in het huis van Heidi en ik voel me dol gelukkig.

Ook in de hut zijn verschillende taferelen uit het leven van Heidi nagemaakt. Zo zit ik bij haar aan tafel en zo kan ik in haar strobed op zolder klimmen. Er is zelfs een scene nagebootst met flink onweer. Mijn jongste schrikt zich het hubekelubus als de donder door de zolderruimte klinkt. Ik geniet… voor wel 1000 procent. Nog een blik vanuit het zolderraam en dan loop ik weer naar buiten. Naast de hut zie ik dat mijn jongste oefent met koeien melken. Dat valt nog niet mee.

Na heel veel foto’s en nog meer indrukken zakken we weer af naar het dorpje. Wat is het hier leuk. Tuurlijk ook best druk met veel toeristen maar te leuk om niet te bezoeken.

heidi-in-de-bergen-7 Zelfs de geiten dragen bij aan de ultieme Heidi beleving
Zelfs de geiten dragen bij aan de ultieme Heidi beleving
heidi-in-de-bergen-8 Daar is hij dan, de hut van Heidi en opa boven op de berg
Daar is hij dan, de hut van Heidi en opa boven op de berg
heidi-in-de-bergen-10 Zien hoe opa kaas maakt van de geitenmelk
Zien hoe opa kaas maakt van de geitenmelk
heidi-in-de-bergen-11 Zou het lekker liggen dat stro bed?
Zou het lekker liggen dat stro bed?
heidi-in-de-bergen Dat koeien melken is echt niet zo makkelijk
Dat koeien melken is echt niet zo makkelijk

De dorpswinkel

In de dorpswinkel verkopen ze enorm veel Heidi merchandise. Van koekoeksklokken tot Heidi chocola. Ze hebben veel spullen met de Heidi uit de tekenfilm serie uit 1974. De voor mij ‘echte’ Heidi, maar ook de Heidi van Studio 100 die voor mijn kinderen de ‘echte’ Heidi is. Het is dat mijn budget beperkt is deze vakantie anders was ik volledig los gegaan. Wel stuur ik mezelf een Heidi ansichtkaart met een heuse poststempel uit Maienfeld.

Heel gelukzalig loop ik terug naar de auto. Mijn kinderen vonden het ook wel leuk, maar vooral omdat ik het zo leuk vind. Als ik twee weken later bij thuiskomst de ansichtkaart vind mijmer ik weer even terug… terug naar mijn moment als Heidi in de bergen. Wat een aanrader!

heidi-in-de-bergen Je kunt het zo gek niet bedenken of ze verkopen het wel in de dorpswinkel
Je kunt het zo gek niet bedenken of ze verkopen het wel in de dorpswinkel
heidi-in-de-bergen-24 Nog nooit zo blij geweest als met deze ansichtkaart
Nog nooit zo blij geweest als met deze ansichtkaart

Praktische informatie

De ticketkosten voor een bezoek aan Heididorf zijn 13,90 Zwitserse Franken voor volwassenen en 5,90 Zwitserse Franken voor kinderen (ongeveer 13 en 5,50 euro, prijspeil 2019). Parkeren kan gratis op het daarvoor bestemde terrein. Meer informatie over de Heididorf vind je hier.

Wie is jouw jeugdheld? En als je een kans had, zou je die dan bezoeken?

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over een vakantie in Zwitserland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).