Wat is er te doen in Zürich met kinderen? 14 tips voor een toffe stedentrip

0
366
De stad met op de achtergrond de bergen.
De stad met op de achtergrond de bergen.

Een paar dagen in Zürich met kinderen, dat doet Saskia tijdens haar Interrail-reis. Hoewel Zwitserland geen goedkoop land is, blijkt er in Zürich verrassend veel gratis te doen. Onze 14 tips voor Zürich en omgeving lees je in dit blog.

Dit blog is in 2018 geschreven en in 2024 voorzien van een update

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie naar Zurich met kinderen

Zürich met kinderen, waarom is dat leuk?

Zürich is een relaxte stad. De ligging aan de Zürichsee geeft een ontspannen sfeertje en de bergen op de achtergrond zorgen voor een echt vakantiegevoel. De stad is schoon en zoals we het van Zwitserland gewend zijn is alles goed geregeld. Bijkomend voordeel is dat er in Zürich met kinderen genoeg gratis activiteiten en bezienswaardigheden zijn.

Ligging Zürich:

Met de auto doe je er zo’n 8,5 uur om in Zurich te komen zonder pauzes. Als je met de trein gaat, is het handig om de treinwijzer van NS International in de gaten te houden. Mocht je liever willen vliegen, kan je tijden en prijzen vergelijken op Cheaptickets.

Overnachten in Zürich met kinderen

Ik boek circa 6 maanden van tevoren een appartement in Zürich. Buiten het centrum, maar met een goede tramverbinding (lijn 2 en 3, halte Zypressenstrasse). Voor 4 nachten betaal ik in de meivakantie van 2018 slechts 424 euro via Booking.com bij HIT Rental Badenerstrasse. Erg goedkoop voor Zwitserse begrippen.

Als je met de auto bent kun je er voor 15 Zwitserse Frank per nacht een parkeerplaats bij boeken. Doe dat wel op tijd, want ze hebben hiervoor beperkte beschikbaarheid.

Ons appartement heeft een woonkamer met slaapbank, een slaapkamer met 2-persoonsbed en een ruimte badkamer. Het keukenblok is niet groot, maar wel compleet. Er is zelfs een vaatwasser. Alles ziet er keurig uit en het appartement is erg schoon.

Wij zouden deze zo weer boeken voor een stedentrip Zürich met kinderen.

Woonkeuken met slaapbank in ons appartement in Zürich.
Woonkeuken met slaapbank in ons appartement in Zürich.

14 tips voor een stedentrip Zürich met kinderen

In Zürich is met kinderen erg veel te doen. Wij gaan een dagje de stad uit en benutten twee dagen om allerlei bezienswaardigheden in de stad te verkennen. Daarnaast gaan we vanuit Zürich naar de Bernina Express, een lange dag treinen maar zeker de moeite waard.

Lees hier het blog over de Bernina Express

Maar wat kun je doen in Zürich met kinderen? Dit zijn onze tips voor kindvriendelijke bezienswaardigheden en activiteiten in de stad zelf en de directe omgeving.

 

#1 Wandelen bij de Uetliberg

Vanuit Zürich nemen we de trein naar de Uetliberg, de hoogste berg bij deze stad. Vanaf het station is het een klein stukje lopen naar de top. Daar hebben we een fantastisch uitzicht over Zürich en de Zürichsee. Vanaf de uitkijktoren kunnen we nog verder kijken.

Wij wandelen vanaf de Uetliberg naar de Felsenegg, een wandeling van 5,5 kilometer. Volgens de Zwitsers een vlakke route, wij zouden het zelf ‘vals plat’ noemen.

Bij Felsenegg nemen we de kabelbaan naar beneden. Vanaf het onderstation is het een paar minuten lopen naar een treinstation. Hier kun je teruggaan naar Zürich of de trein nemen naar Langenberg Wildlife Park. Wij kiezen voor dat laatste.

Wat een uitzicht vanaf de uitkijktoren op de Uetliberg.
Wat een uitzicht vanaf de uitkijktoren op de Uetliberg.
Zicht op de Uetliberg vanaf de wandelroute.
Zicht op de Uetliberg vanaf de wandelroute.

#2 Langenberg Wildlife Park

Langenberg Wildlife Park is vooral een park. Het ‘wildlife’ heeft voldoende ruimte om zich te verstoppen tussen de begroeiing. Wij zien herten, een wolf, zwijnen en de steenbokken. Het meest interessant is de uitleg van enkele medewerkers. Ze hebben op een tafel allerlei spullen liggen. Zo kunnen we een berenpoot van dichtbij bekijken en de vacht voelen.

Het dierenpark is gratis toegankelijk, gelukkig maar. Want als we hadden moeten betalen en we zouden zo weinig dieren zien, dan zou ik me wel bekocht voelen.

Vanaf het Langenberg Wildlife Park nemen we de bus naar de Zürichsee.

Voelen aan een berenvel.
Voelen aan een berenvel.
Het verblijf van de steenbokken.
Het verblijf van de steenbokken.

#3 Rondvaart op de Zürichsee

Een rondvaart op de Zürichsee is een echte ‘must do’ tijdens een bezoek aan Zürich met kinderen. Wij genieten van de bootjes op het water, de dreigende wolken aan de andere kant van het meer en de levendigheid op de oevers.

Omdat we halverwege het rondje zijn opgestapt doen we de helft van de rondvaart. Zo komen we vanzelf weer terug in het centrum van Zürich.

Terug naar Zürich met de boot.
Terug naar Zürich met de boot.
Onze boot aan het einde van de dag is niet zo vol, dat is midden op de dag wel anders....
Onze boot aan het einde van de dag is niet zo vol, dat is midden op de dag wel anders….

Deze drie activiteiten/bezienswaardigheden zijn goed met elkaar te combineren op één dag. Hierover lees je meer in ons blog over de Uetliberg en het Langenberg Wildlife Park. Inclusief praktische openbaar vervoer tips.

#4 Kindercity, sciencemuseum

Sciencemusea zijn populair bij onze kinderen, dus Kindercity mogen we niet overslaan. Dit is hét kindermuseum van Zürich. Op een regenachtige dag gaan we hier heen.

We beginnen ons bezoek op de begane grond. Hier staan thema’s centraal zoals: klimaat, duurzaamheid, techniek en beweging. Een deel van de installaties spreekt voor zich, bij andere delen van de tentoonstelling is uitleg of vertaling van ons nodig. Onze 8- en 10-jarige kinderen kunnen zich hier goed vermaken.

Op de verdieping komen we eerst bij een interactieve tentoonstelling over het menselijke lichaam. Hier is taal belangrijker. Daardoor is dit voor onze Nederlandstalige kinderen minder leuk.

In de ruimte daarnaast draait het om spelenderwijs ontdekken. Onze 10-jarige voelt zich hier al wat te groot voor, terwijl we onze 8-jarige hier bijna niet wegkrijgen. Ik ben na een half uur wel klaar met alle schreeuwende kleuters die hier rondrennen. Helaas voor onze jongste gaan we hier eerder weg dan hij zou willen.

Ontdekken hoe het menselijk lichaam werkt.
Ontdekken hoe het menselijk lichaam werkt.
Het (lawaaierige) speelgedeelte, met een toffe knikkerbaan.
Het (lawaaierige) speelgedeelte, met een toffe knikkerbaan.

#5 FocusTerra

FocusTerra is een van de vele universiteitsmusea in Zürich. Het voordeel is dat deze gratis toegankelijk zijn, het nadeel is dat wij op Hemelvaartsdag voor een dichte deur staan. Toevallig komt er een student aan en die laat ons binnen. Onze jongste voelt zich daar erg ongemakkelijk bij: “Mag dit echt wel?” Ja, dit mag. Maar helemaal gerust is hij niet en daarom gaan we in een vrij hoog tempo door FocusTerra heen.

Het museum gaat over aardwetenschappen: aardbevingen, vulkanen, geologie, stenen en mineralen. De tentoonstellingsruimtes zien er fris en modern uit.

Het gebouw van FocusTerra is al een bezoek waard.
Het gebouw van FocusTerra is al een bezoek waard.
Voor kinderen is er van alles zelf te ontdekken.
Voor kinderen is er van alles zelf te ontdekken.

#6 Zoologisch Museum

Ook het Zoologisch Museum is een universiteitsmuseum. Deze is wel geopend op Hemelvaartsdag en ook hier is de entree gratis. Dit museum is erg leuk voor kinderen (en ouders) die van dieren houden. Ze staan er in allerlei soorten en maten, zowel opgezet als alleen het skelet. Onze jongste vindt het allemaal ontzettend interessant, zeker op de plekken waar hij spelenderwijs iets kan leren of ontdekken.

En natuurlijk zelf van alles ontdekken.
En natuurlijk zelf van alles ontdekken.

#7 Baantjes in de stad: Polybahn en Seilbahn Rigiblick

Tijdens een bezoek aan Zürich met kinderen is het leuk om een keer een van de kleine stadsbaantjes te nemen. Het is een makkelijke manier om hoogte te overbruggen en voor ons een bijzondere vorm van openbaar vervoer. Voor een ritje met Seilbahn Rigiblick is het leuk als het helder weer is, dan kun je meer van het uitzicht genieten.

Met de Polybahn.
Met de Polybahn.
Bewolkt uitzicht vanuit de Seilbahn Rigiblick.
Bewolkt uitzicht vanuit de Seilbahn Rigiblick.

#8 Fifa World Football Museum

Hét voetbalmuseum van de wereld staat in Zürich. Niet voor niets, want de Fifa houdt in deze stad kantoor. In het Fifa World Football Museum worden we meegenomen door de geschiedenis van het voetbal. Voor de kinderen is er een leuke speurtocht die ook voor Nederlandstalige kinderen goed te doen is.

Op de bovenste verdieping van het Fifa World Football Museum kunnen we zelf voetballen. Hoewel we elke keer even in de rij moeten staan, is dit wel een erg leuke afsluiting van onze middag in dit museum.

Lees hier het blog over het Fifa World Football Museum

Druk bezig met de speurtocht door het voetbalmuseum.
Druk bezig met de speurtocht door het voetbalmuseum.