Interrail met kinderen: route kiezen en treinreis plannen

0
313

Interrail met kinderen is een bijzonder avontuur. Met je gezin met de trein door Europa reizen, Saskia deed dat. In dit blog deelt ze haar tips voor je interrail reis met het gezin: waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van de route en het plannen van je treinreis?

Ook leuk om te lezen: treinvakantie met het gezin – al onze tips verzameld! 

Interrail met kinderen: route vastleggen of op de bonnefooi?

Als je kiest voor Interrail met kinderen ligt eigenlijk heel Europa aan je voeten. Welke route kies je? Hoe vrij Interrailen ook klinkt, echt op de bonnefooi gaan treinen raden we af. Vooral in de zomerperiode zijn populaire treinroutes druk en vis je zonder reservering achter het net. In de grote steden zijn de goedkopere hotels vol en betaal je dus de hoofdprijs. Tenzij geld geen rol speelt is ons advies om de treinreis en de accommodaties vast te leggen. Dat betekent dat je een route moet kiezen.

Stappenplan treinroute bepalen

Stappenplan voor het bepalen van een gezinsvriendelijke treinroute:

 1. Waar wil je graag heen? Het bepalen van de treinroute begint met het maken van een lijstje van bestemmingen waar jullie graag een keer heen willen. Bij ons was dat lijstje te lang voor de tijd die we hadden. Als je het lastig vindt om een keuze te maken, struin dan eens door onze website. Zeker het lijstje met tips voor stedentrips met kinderen kan heel handig zijn. We vertellen daar precies wat er in heel veel Europese steden voor gezinnen te doen is.
 2. Bedenk of er beroemde treinroutes zijn die je graag wilt doen. Ik wilde heel graag de Bernina Express of een andere mooie treinroute in Zwitserland doen. Ook Schotland heeft met de Hogwarts Express een treinroute die grote en kleine Harry Potter-liefhebbers graag een keer willen doen. Zo’n beroemde treinroute kun je gebruiken om van A naar B te gaan, maar is ook mogelijk als dagtrip. Op de website van Interrail staat een overzicht met de meest populaire toeristische treinroutes.
 3. Onderzoek met behulp van de Interrail reisplanner hoe de treinverbindingen zijn tussen de bestemmingen op je lijstje. Bestemmingen die slecht bereikbaar zijn met de trein hebben we laten afvallen en steden met goede onderlinge verbindingen stegen juist op ons lijstje. Hou er hierbij rekening mee dat de trajecten van nachttreinen sterk aan verandering onderhevig zijn, routes komen en gaan. Vaak is in januari/februari duidelijk welke nachttreinen dat kalenderjaar (nog) rijden.
 4. Bedenk hoeveel tijd je op de bestemmingen wilt doorbrengen. Grote kans dat je nu weer moet gaan schrappen. Zelf vinden wij het prettig om een paar dagen op één bestemming te blijven.
 5. Zorg voor afwisseling. Drie grote (hoofd)steden na elkaar is vermoeiend. Het is er druk en je krijgt veel nieuwe indrukken. Een paar dagen natuur tussendoor is, zeker met kinderen, erg prettig om even tot rust te komen.

Als het goed is heb je nu een globale treinroute te pakken. Check voor de zekerheid even welke voordelen een Interrail Pass heeft in de landen die je bezoekt. Soms zijn veerboten gratis of kun je met heel veel korting met een bergbaantje. Zeker de moeite waard om hiermee je route te finetunen. Een overzicht van de extra voordelen van de Interrail Pass is hier te vinden.

Lees ook meer over het plannen van onze treinroute en hoe we onze Interrail-reis in Oostenrijk, Hongarije en Zwitserland hebben ervaren.

interrail met gezin
Aankomst op het station van Boedapest.

Welke Interrail Pass kiezen?

Op het moment dat je ongeveer de route weet is het tijd om te kijken welke Interrail Pass daarbij past. Er zijn verschillende soorten passen te koop, variërend van onbeperkt treinen binnen een maand tot 5 dagen reizen binnen een periode van 15 dagen. Bij deze passen mag je één keer je eigen land uit reizen en één keer je land weer in. Mocht de geplande route net één reisdag meer hebben dan de Interrail Pass die je op het oog hebt, dan is het ook een optie om ter plaatse voor de goedkoopste reis een los treinkaartje te kopen. Soms is dat voordeliger dan upgraden naar een uitgebreidere Interrail Pass.

Daarnaast zijn er One Coutry passen te koop waarmee je in één land kunt treinen, je moet dan zorgen dat je op een andere manier in het betreffende land komt. Denk bijvoorbeeld aan een goedkope vlucht of het kopen van een losse treinkaart.

Ook zijn er passen met extra’s zoals de Premium Pass waarbij reserveringskosten zijn inbegrepen of een Interrail Pass die geschikt is voor eilandhoppen in Griekenland.

Handig: kinderen t/m 11 jaar Interrailen gratis mee. Hiervoor geldt wel een maximum van 2 kinderen per betalende volwassene. Voor kinderen vanaf 12 jaar is er een jongerentarief.

Interrail met kinderen interrail met gezin
Onze Interrail Pass en reserveringsbevestiging.

Interrail met kinderen: treinreis plannen

De globale route en een bijpassende Interrail Pass zijn gekozen. Nu is het tijd om de treinreis verder te plannen en de accommodaties te boeken. Er zijn drie belangrijke punten om rekening mee te houden:

 1. Beslis of je treinen gaat reserveren of niet. De regels hiervoor verschillen per traject en in de Interrail-app kun je zien of een reservering verplicht is, facultatief of niet mogelijk. De hogesnelheidstreinen in Frankrijk hebben bijvoorbeeld beperkt plek voor Interrailers, op tijd reserveren is daar echt noodzakelijk. Vaak kan dit vanaf 3 maanden voor vertrek. Wij hebben ervoor gekozen om voor al onze treinen een reservering te maken, zo weten we zeker dat we als gezin bij elkaar zitten. Op de meeste trajecten betaalden we er een paar euro per persoon voor. Ook voor kinderen moet je reserveringskosten betalen, tenzij je ze op schoot neemt. Met onze 8- en 10-jarige kinderen in ieder geval geen optie.
 2. Indien je een nachttrein opneemt in je route, dan is het belangrijk om te kijken naar de vertrektijd. Indien deze na 19 uur vertrekt en de volgende dag na 4 uur ’s ochtends aankomt, telt het als één reisdag. Hoe deze 19-uur regeling precies werkt lees je hier, lees deze goed want er zijn een paar uitzonderingen op deze regeling.

  Ga je met de nachttrein? Check dan de 7 p.m. regeling.
  Ga je met de nachttrein? Check dan de 7 p.m. regeling.

 3. Als alle treinen zijn vastgelegd is het tijd om de accommodaties te boeken. Het handigste is een hotel met 24-uurs receptie vlakbij het station. Dan kun je daar altijd je bagage droppen. Een andere optie is een accommodatie middenin het centrum van een stad. Let er wel op dat deze goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Op Booking.com kun je heel makkelijk op een kaart kijken waar de accommodaties liggen. Mocht je reis nog onzekerheden hebben, kies dan voor accommodaties die je tot heel kort van tevoren gratis kunt annuleren.

Handig om te weten over het reserveren van zitplaatsen: dit kan via de website van Interrail of via de website van de treinmaatschappij zelf. Interrail rekent een fee voor het afhandelen van de reservering. Wij hebben het wel op die manier gedaan omdat het erg makkelijk werkt. Alleen de trein van Wenen naar Boedapest hebben we via de website van de ÖBB gereserveerd, ook dat werkt eenvouding. Dat geldt overigens niet voor elke treinmaatschappij.

Voor regionale treinen is meestal geen reservering nodig, ze gaan alleen niet zo snel.
Voor regionale treinen is meestal geen reservering nodig, ze gaan alleen niet zo snel.

Onze ervaringen met Interrailen met kinderen

Een van de leuke dingen van Interrail met kinderen is de voorpret. Zo heb je nog langer plezier van de reis. Tenminste, ik vind het erg leuk om dat allemaal uit te zoeken en de keuzes te maken.

Sommige kinderen vinden het spannend en onoverzichtelijk om op deze manier rond te reizen. Voor hen kan het helpen om het reisschema op een A4-tje uit te werken, dan weten ze precies waar ze heen gaan en wat er gaat komen. 

Met koffer of backpack Interrailen?

Je hebt het vast al op de foto’s gezien in onze eerdere blogs over Interrail met kinderen. Wij namen koffers mee tijdens onze Interrail-reis. Een keuze waar we geen spijt van kregen en die we zo weer zouden maken. Zeker met onze kinderen van 8- en 10-jaar oud werkte dat prima.

Alleen als ik met kleine kinderen zou gaan Interrailen, dan zou ik een backpack overwegen. Je hebt dan handen vrij om ze vast te houden of een buggy te duwen. Een andere optie is om juist je baby, dreumes of peuter in een drager te doen en je bagage in een koffer.

Lees hier meer over onze ervaringen om met een koffer te Interrailen

Wat kost Interrail met kinderen?

Interrail heeft een goedkoop imago, vermoedelijk omdat het bij studenten een populaire manier van reizen is. Voor gezinnen lopen de kosten wel wat meer op, vooral omdat de meeste gezinnen meer eisen stellen aan een accommodatie. Met kinderen slaap je niet voor weinig in een dorm, maar kies je een appartement of hotelkamer. Ook de reserveringskosten tellen harder op, voor kinderen betaal je meestal hetzelfde tarief als voor volwassenen.

Wij hebben de kosten van onze Interrail-reis vrij uitgebreid bijgehouden en ook gekeken waar het goedkoper had gekund. Check hier de tarieven en opties

Lees hier alles over de kosten van een Interrail-reis met kinderen

Voor een gezin met twee kinderen en twee volwassenen die in het midden van Europa gaan Interrailen is een richtlijn van 300 euro per dag heel reëel. Dit is voor alle kosten die je maakt: Interrail Pass, overnachting, extra openbaar vervoer, eten en drinken en natuurlijk de bezienswaardigheden. Voor dit bedrag hebben we vrij veel dure activiteiten gedaan, maar we hebben het eten en drinken redelijk eenvoudig gehouden. Dit is natuurlijk net wat je persoonlijke voorkeur is.

Hoe vinden de kinderen het reizen met de trein?

Interrail met kinderen is echt anders dan een ‘gewone’ vakantie. Je bent op reis, met alle voor- en nadelen die daarbij horen. Wij vinden het alle vier een fantastische beleving. Het treinen tussen de bestemmingen is voor iedereen een moment van rust. Ook voor diegene die normaal gesproken achter het stuur zit.

Hoewel we een paar spelletjes bij ons hadden, hebben we tijdens de reismomenten vooral iets voor onszelf gedaan. Onze zoon en dochter hebben beide een telefoon met spelletjes en filmpjes erop. Vooral onze zoon vond het een feestje dat hij in de trein onbeperkt mocht ‘beeldschermen’. Naar buiten kijken? Nee hoor, daar had hij geen interesse in. Onze dochter vermaakte zich met haar telefoon en met een puzzelboekje. Zij kon het landschap waar we doorheen reden al wat meer waarderen, vooral in de Bernina Express.

Tijdens onze Interrail-reis hebben we vooral met treinen van de Oostenrijkse ÖBB gereisd. Deze treinen hebben zelfs een speciale ‘Familyzone’ met spelborden op de tafels, een soort mini-bioscoop en zelfs een verschoontafel bij het toilet. Ook waren de treinen opvallend schoon.

Hoe cool zijn deze tafels in de trein! Neem wat pionnen en dobbelstenen mee.
Hoe cool zijn deze tafels in de trein! Neem wat pionnen en dobbelstenen mee.

Op de route Wenen – Zürich kregen we vertraging en in plaats van rechtstreeks te treinen moesten we twee keer overstappen. Of we onze eindbestemming überhaupt zouden halen was even onzeker. Vooral onze dochter vond dat spannend: “Waar moeten we slapen als we niet in Zürich aankomen?”. “Dan boeken we voor 1 nacht gewoon ergens anders een hotel” kon ik haar gerust stellen. Door op dat soort momenten zelf ontspannen te zijn, nemen je kinderen dat over.

Wat ons betreft is er geen enkele belemmering om te kiezen voor Interrail met kinderen. Wij zouden het zo weer doen!

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor treinreizen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Interrail. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.