Interrailen, met koffer of backpack?

1
333

Een echte ‘backpack- versus suitcase’ challenge ging Saskia aan tijdens haar Interrailreis. Terwijl zij koos voor Interrailen met koffer, ging Tikva van Gezinopreis met een backpack op reis. Beide ervan overtuigd dat het door hen gekozen bagagemiddel de beste keuze is….

Interrailen, met koffer of backpack?

Voor ons was de keuze tussen koffer en backpack geen moeilijke. Ondanks dat we backpacks in huis hebben, viel onze keuze op de koffer. Ik ga je zo uitleggen waarom Interrailen met koffer onze voorkeur heeft, hoe dat is bevallen en enkele praktische tips voor de aanschaf van een koffer. Maar, jij staat vermoedelijk op het punt om de afweging te maken: ga je Interrailen met koffer of backpack? Daarom heb ik de backpackfamily gevraagd waarom zij juist graag met een rugzak deze treinreis maken:

Met een backpack heb je altijd je handen vrij voor je kind of om je vast te houden in de bewegende trein. Je bent niet breder dan je rug, hierdoor is het lopen door de trein en het nemen van (rol)trappen op het station super makkelijk

Handig om te weten: onze suitcasefamily bestaat uit vader, moeder, 10-jarige dochter en 8-jarige zoon. Dat heeft mogelijk onze keuze beïnvloed. Zo is het voor ons niet meer nodig om kinderen bij de hand te houden. De backpackfamily bestaat uit vader, moeder en 5-jarige dochter.

De koffers van onze dochter en mij hadden we al in huis. Voor de mannen mochten we twee koffers uitzoeken bij Duifhuizen tassen en koffers. Dat werden een blauwe handbagagekoffer van Enrico Benetti en een zwarte lichtgewicht koffer van Titan Xenon.

Waarom heeft Interrailen met koffer onze voorkeur?

Voor ons beide geldt dat we een backpack best zwaar vinden om te dragen. En ja, we hebben goed passende exemplaren. Ik vind het warm op mijn rug en niet prettig om nog een dagrugzak aan de voorkant te dragen. Daarnaast vind ik het een uitdaging om voor één volwassene en één niet meer zo klein kind alles in één backpack mee te nemen voor een periode van bijna twee weken. De kinderen zijn wat mij betreft te jong om zelf zoveel bagage op hun rug te dragen.

Tijd om in te stappen.
Tijd om in te stappen.

Wij kozen voor twee grotere koffers voor de volwassenen en twee handbagagekoffertjes voor de kinderen. Ik vind deze leeftijd namelijk wel geschikt om al enige verantwoordelijkheid te hebben over wat je meeneemt. Zoon en dochter hebben daar geen moment over gediscussieerd, ze voelden zich de koning te rijk met hun eigen koffertje. Daarnaast droegen we tijdens de reisdagen allemaal een dagrugzak op onze rug. Ideaal voor de spullen die je onderweg nodig hebt, inclusief eten en drinken.

Met de koffer in de trein, onze ervaringen

Vooraf was ik erg benieuwd hoe het zou bevallen om te Interrailen met koffer. Ik kan niet anders dan concluderen dat we de volgende keer dezelfde keuze zouden maken. Onze zoon en dochter hebben de hele reis vol trots hun eigen koffertje meegetrokken, zelfs hulp met in- en uitstappen wilden ze eigenlijk niet. In de trein duwden we onze koffer voor ons uit, dat past makkelijk door het gangpad.

Opbergruimte voor bagage in de trein

In elke trein troffen we genoeg bergruimte voor onze koffers. Vaak in een bagagerek halverwege de coupé (dagtrein) of in het bagagerek boven de deur in de couchette (nachttrein). Voor de nachttrein is het handig om te zorgen dat je alles wat je nodig hebt in één koffertje doet, die schoven we onder de bank en zo was het tijdens de reis makkelijk om onze pyama’s en toilettas te pakken.

Opbergruimte voor de koffers in onze couchette.
Opbergruimte voor de koffers in onze couchette.

Van station naar accommodatie

Op het station gebruikten we meestal de roltrap om van en naar het perron te gaan. Met een hand de leuning vast houden en met de andere hand de koffer. Zelfs de kinderen deden dit met het grootste gemak. Onze dochter koos ervoor om haar koffer op te tillen en Onze zoon reed de koffer met zich mee en plaatste deze op dezelfde tree als waar hij stond. Ook gebruikten we soms de lift en enkele keren de trap. Zelfs op de trap tilden de kinderen hun koffertje zelf.

Tijdens onze Interrailreis hebben we twee keer overnacht in hotels op loopafstand van het station. Daar dropten we onze bagage in de ‘luggageroom’ totdat we de kamer in mochten. Erg prettig is het dan als je koffer op slot kan. De andere twee overnachtingsadressen waren verder weg van het station. Daar reisden we met het openbaar vervoer naar toe. Ook dat bleek prima te gaan met koffer. Zeker als een tram of metro wat voller is vind ik een koffer veel praktischer dan een backpack op je rug, met dat laatste ben je toch een wat lomper geheel.

Koffers in stationskluis

De laatste dag hebben we onze koffers in een kluisje op het station achtergelaten. Mijn koffer ging samen met de twee handbagagekoffertjes van de kinderen in één kluis. 

Let op: na afloop van onze Interrailreis las ik dat er dieven actief zijn die koffers jatten uit het rek naast de ingang van de trein. Als eigenaar heb je dan een lastig dilemma, want blijf je bij je reisgenoten en spullen in de trein of ren je achter de dieven aan? Dit risico kun je beperken door je koffers in een bagagerek boven je zitplaats te leggen of in een bagagerek halverwege de coupé. Als dat geen optie is kun je overwegen om een dun lang slot mee te nemen waarmee je de koffers aan elkaar vast kunt maken. Dit risico loopt je overigens ook als je met een backpack reist.

Praktische tips voor aanschaf van een koffer

Wij vinden koffers met vier wieltjes het meest handig. Die kun je naast je laten rijden, wat vooral praktisch is als het druk is. Ook staan deze koffers stabiel als je op de trein staat te wachten.

Qua afmetingen volstaat voor kinderen een handbagagekoffer. Dit formaat is voor hen goed hanteerbaar. 

Kies bijvoorkeur een koffer die licht van gewicht is. Elke kilo die je niet extra mee hoeft te nemen is mooi meegenomen. Verder is het handig als een van de schalen van de koffer af te sluiten is, daardoor blijft je bagage beter gesorteerd. Ook mag een slot niet ontbreken.

Tot slot vind ik het leuk om te kiezen voor een vrolijke kleur. We kregen heel wat complimentjes over ons koffer ‘ensemble’. Mocht je de koffer ook gebruiken voor een vliegreis, zorg dan voor een uniek herkenbaar element zodat je je koffer niet kunt missen op de bagageband. Wij gebruiken hiervoor KidsErOpUit-stickers.

Meer lezen

Op zoek naar meer handige reisproducten of informatie over Interrailen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Duifhuizen tassen en koffers, we mochten bij hen twee koffers uitzoeken. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

1 REACTIE

  1. Wauw wat handig! Zo te zien hebben jullie het heel leuk gehad!
    Een lichte stevig koffer is precies wat je nodig hebt.

    Groetjes Lisanne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.