Interrailen, met koffer of backpack?

Een echte ‘backpack- versus suitcase’ challenge ging Saskia aan tijdens haar Interrailreis. Terwijl zij koos voor Interrailen met koffer, ging Tikva van Gezinopreis met een backpack op reis. Beide ervan overtuigd dat het door hen gekozen bagagemiddel de beste keuze is….

Interrailen, met koffer of backpack?

Voor ons was de keuze tussen koffer en backpack geen moeilijke. Ondanks dat we backpacks in huis hebben, viel onze keuze op de koffer. Ik ga je zo uitleggen waarom Interrailen met koffer onze voorkeur heeft, hoe dat is bevallen en enkele praktische tips voor de aanschaf van een koffer. Maar, jij staat vermoedelijk op het punt om de afweging te maken: ga je Interrailen met koffer of backpack? Daarom heb ik de backpackfamily gevraagd waarom zij juist graag met een rugzak deze treinreis maken:

Met een backpack heb je altijd je handen vrij voor je kind of om je vast te houden in de bewegende trein. Je bent niet breder dan je rug, hierdoor is het lopen door de trein en het nemen van (rol)trappen op het station super makkelijk

Handig om te weten: onze suitcasefamily bestaat uit vader, moeder, 10-jarige dochter en 8-jarige zoon. Dat heeft mogelijk onze keuze beïnvloed. Zo is het voor ons niet meer nodig om kinderen bij de hand te houden. De backpackfamily bestaat uit vader, moeder en 5-jarige dochter.

De suitcasefamily kiest voor Interrailen met koffer.
De suitcasefamily kiest voor Interrailen met koffer.

De koffers van Maureen en mij hadden we al in huis. Voor Gerard en Camiel mochten we twee koffers uitzoeken bij Duifhuizen tassen en koffers. Dat werd voor Camiel een blauwe handbagagekoffer van Enrico Benetti en voor Gerard een zwarte lichtgewicht koffer van Titan Xenon.

Waarom heeft Interrailen met koffer onze voorkeur?

Voor ons beide geldt dat we een backpack best zwaar vinden om te dragen. En ja, we hebben goed passende exemplaren. Ik vind het warm op mijn rug en niet prettig om nog een dagrugzak aan de voorkant te dragen. Daarnaast vind ik het een uitdaging om voor één volwassene en één niet meer zo klein kind alles in één backpack mee te nemen voor een periode van bijna twee weken. De kinderen zijn wat mij betreft te jong om zelf zoveel bagage op hun rug te dragen.

Tijd om in te stappen.
Tijd om in te stappen.
Trots dat ze hun eigen koffertje bij zich hebben.
Trots dat ze hun eigen koffertje bij zich hebben.

Wij kozen voor twee grotere koffers voor de volwassenen en twee handbagagekoffertjes voor de kinderen. Ik vind deze leeftijd namelijk wel geschikt om al enige verantwoordelijkheid te hebben over wat je meeneemt. Maureen en Camiel hebben daar geen moment over gediscussieerd, ze voelden zich de koning te rijk met hun eigen koffertje. Daarnaast droegen we tijdens de reisdagen allemaal een dagrugzak op onze rug. Ideaal voor de spullen die je onderweg nodig hebt, inclusief eten en drinken.

Met de koffer in de trein, onze ervaringen

Vooraf was ik erg benieuwd hoe het zou bevallen om te Interrailen met koffer. Ik kan niet anders dan concluderen dat we de volgende keer dezelfde keuze zouden maken. Maureen en Camiel hebben de hele reis vol trots hun eigen koffertje meegetrokken, zelfs hulp met in- en uitstappen wilden ze eigenlijk niet. In de trein duwden we onze koffer voor ons uit, dat past makkelijk door het gangpad.

Opbergruimte voor bagage in de trein

In elke trein troffen we genoeg bergruimte voor onze koffers. Vaak in een bagagerek halverwege de coupé (dagtrein) of in het bagagerek boven de deur in de couchette (nachttrein). Voor de nachttrein is het handig om te zorgen dat je alles wat je nodig hebt in één koffertje doet, die schoven we onder de bank en zo was het tijdens de reis makkelijk om onze pyama’s en toilettas te pakken.

Zelf de koffer voortduwen in de trein gaat prima.
Zelf de koffer voortduwen in de trein gaat prima.