Interrail route: Zwitserland, Oostenrijk en Hongarije

6
309

Een Interrail route kiezen valt niet mee. Saskia kon bijna niet kiezen uit alle mogelijkheden die de Interrail Pass biedt. Uiteindelijk viel de keuze op de combinatie Zwitserland, Oostenrijk en Hongarije. Ok, met een beetje Duitsland, maar dat was alleen ’s nachts.

Interrail routes in Europa bedenken

Een lichte paniek overviel me toen we besloten te gaan Interrailen. Waar gaan we heen? Opeens lag heel Europa aan onze voeten. Noord, oost, zuid of west? Kiezen we grote steden of juist kleinere? Gaan we de natuur in? Hoeveel stops kiezen we in onze reis?

Gelukkig had ik enig houvast. Samen met Gezinopreis gingen we een uitdaging aan: backpack- versus suitcasefamily challenge. Niet alleen de manier waarop we onze bagage meenemen is anders, maar ook de manier van reizen. Als je (net zoals wij) graag met koffer reist dan ben je waarschijnlijk ook een type dat wel van enig comfort houdt, zich niet wil overhaasten en het maximale uit een bestemming wil halen. Wij gingen dus voor een rustige planning en besloten ons te beperken tot drie steden die onderling een goede treinverbinding hebben.

Nieuwsgierig welke Interrail Passen er allemaal zijn? Bekijk ze hier.

Meer over de backpack- versus suitcasefamily challenge lezen? Of over onze plannen vooraf? Lees dan het blog dat ik eerder schreef over onze Interrail plannen.

 

Beschikbaarheid en routes van nachttreinen

Al bij de eerste oriëntatie op onze Interrail route wordt duidelijk dat als we met de nachttrein willen, de keuze qua routes beperkt is. Vanuit Nederland rijden er helaas geen nachttreinen meer, we zijn dus aangewezen op nachttreinen die vanuit Duitsland vertrekken. Een nachttrein lijkt ons heel efficiënt en een unieke ervaring.

Bij sommige nachttreinen moet je ’s avonds heel laat overstappen of zelfs midden in de nacht. Deze vallen voor ons af. Ik vind dat met kinderen niet te doen. Al deze informatie vind ik op de website van Interrail en ik gebruik de Interrail-app om reistijden te checken. Uiteindelijk valt de keuze op de nachttrein Hannover – Wenen voor de heenreis en Zürich – Hannover voor de terugreis. Deze treinen vertrekken op tijden die met kinderen te doen zijn en we hoeven niet over te stappen.

Lange afstandstreinen

Voordat ik de nachttrein vast leg, bekijk ik eerst of het mogelijk is om op een logische manier van Wenen naar Zürich te gaan. Tussen beide steden rijdt een rechtstreekse trein. Hierdoor kunnen we zonder overstappen in nog geen 8 uur van de ene naar de andere stad.

Dan vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Boedapest staat al heel lang op ons verlanglijstje en is vanuit Wenen heel goed bereikbaar. Deze route is nog geen 3 uur met de trein.

Interrail route: Zwitserland, Oostenrijk en Hongarije

Ik vertelde het al in het blog over onze Interrail plannen, dit was onze reisplanning:

 • Dag 0: met de nachttrein van Hannover naar Wenen
 • Dag 1 en 2: hier
 • Dag 3: van Wenen naar hier
 • Dag 4 en 5: Boedapest
 • Dag 6: van Boedapest naar hier
 • Dag 7: van Wenen naar Zürich
 • Dag 8, 9 en 10: hier, inclusief een dag met de Bernina Express
 • Dag 11: met de nachttrein naar hier
 • Dag 12: vanuit Hannover naar Nederland

Maar hoe pakte dit in de praktijk uit? En zouden we nu dingen anders doen in deze Interrail route? Ook hebben we tips voor je als je deze route wilt uitbreiden omdat je meer tijd hebt.

Hoe bevalt onze Interrail route in de praktijk?
Hoe bevalt onze Interrail route in de praktijk?

Onze ervaring met deze Interrail route met kinderen

Onze planning voor de Interrail route ziet er vooraf goed uit voor ons gevoel. Ik baal alleen dat we op de laatste dag heel vroeg aankomen in Hannover en er dan nog geen goede treinverbinding met Nederland is. Om met boemeltjes terug te treinen of om drie uur te wachten, daar heb ik geen zin in. We besluiten om met de auto naar Hannover te gaan. Vanuit het oosten van het land is dat prima te doen. We parkeren de auto bij Hannover Hbf P7 Tiefgarage (Augustenstrasse), direct achter het station. Per 24 uur parkeren betalen we 6 euro. Dat is prima te doen.

Met de nachttrein van Hannover naar Wenen

De nachttrein vertrekt om 21.57 uur uit Hannover. De kinderen slapen altijd laat, dus we zien deze vertrektijd met hen wel zitten. Op station Hannover eten we bij de Burger King onze avondmaaltijd en we rekken ons verblijf tot de vertrektijd van de nachttrein.

Dan is het tijd om in te stappen. Vooral mijn dochter is erg benieuwd naar de trein waar je in kunt slapen. Ze kan zich er helemaal niets bij voorstellen. “Oh, er zijn echte bedden! We hoeven niet op stoelen te slapen” ontdekt ze als ze onze couchette instapt. Ik kijk wel met enige angst naar de bovenste bedden. Waarom zit hier geen hekje voor? Dan blijkt dat er een net te spannen is tussen de bedden. Mocht je eruit rollen, dan vangt het net je op.

Wil je meer zien van de nachttrein? Bekijk dan het filmpje dat aan het begin van dit blog staat.

Ik maak snel de bedden op. Het is allang kinderbedtijd geweest. Ondertussen trekken de kinderen hun pyama aan en worden de knuffelbeesten erbij gepakt. Ze poetsen hun tanden in de ‘badkamer’, een af te sluiten gedeelde ruimte met een wastafel. Vrij snel nadat ze in bed liggen hoor ik aan hun ademhaling dat ze slapen.

Zelf slaap ik niet zo goed. Ik heb vooraf besloten me daar niet druk over te maken. Ik ga liggen, luister naar alle geluiden en rust zo uit. Af en toe val ik eventjes in slaap.

De volgende ochtend krijgen we zelfs ontbijt. Dat had ik niet verwacht. Het ontbijt is vrij basic (twee bolletjes, boter en jam), maar de bijbehorende koffie en thee smaken ons goed. En dan zijn we rond 8.15 uur bijna in Wenen. Snel de laatste spullen terug in de tas doen en dan zijn we klaar om uit te stappen.

De trein wordt halverwege de nacht gesplitst, een deel gaat naar Wenen en een deel naar Innsbrück.
De trein wordt halverwege de nacht gesplitst, een deel gaat naar Wenen en een deel naar Innsbrück.
De nachttrein van Hannover naar Wenen.
De nachttrein van Hannover naar Wenen.

Twee dagen in Wenen

Ik heb gekozen voor een hotel op loopafstand van het station en met een 24-uurs receptie. We lopen naar Meininger Hotel Hauptbahnhof en droppen daar onze bagage. Bij dit hotel krijg je met de Interrail Pass 10% korting op je overnachting. Het is inmiddels 9 uur en wij zijn er helemaal klaar voor om Wenen te gaan verkennen.

Wenen is een leuke stad om met kinderen heen te gaan. Wij bezoeken tijdens deze twee dagen:

Dit is prima te doen qua tijd. Let er wel op dat je voor ZOOM Kindermuseum een tijdslot moet reserveren. Ook voor de Spaanse Rijschool is het aan te raden om hier.

Of bekijk hieronder nog meer leuke dingen om te doen in Wenen:

 
Meininger Hotel Wien Hauptbahnhof.
Meininger Hotel Wien Hauptbahnhof.
Prima (basic) familiekamer.
Prima (basic) familiekamer.

Trein van Wenen naar Boedapest

Het handige van een hotel op loopafstand van het station is dat je snel bij de trein bent. We hoeven geen rekening te houden met wachttijden die je wel hebt als je gebruik moet maken van bus, tram of metro. Wij lopen ’s ochtends naar Wien Hauptbahnhof om vanaf daar de trein naar Boedapest Keleti te nemen. Deze vertrekt om 8.42 uur.

Op weg naar Wien Hauptbahnhof.
Op weg naar Wien Hauptbahnhof.
De trein van Wenen naar Boedapest.
De trein van Wenen naar Boedapest.
Aankomst in Boedapest.
Aankomst in Boedapest.
Boedapest Keleti is een mooi kopstation.
Boedapest Keleti is een mooi kopstation.

Twee en een halve dag in Boedapest

In Boedapest hebben we een appartement in het centrum van Pest geboekt. Dichtbij meerdere metrohaltes en heel voordelig. Hoewel ik de voorkeur heb voor een hotel bij het station, is het in Boedapest goed te doen om naar de accommodatie te reizen met het openbaar vervoer. Dit komt vooral door de gunstige aankomst- en vertrektijden van de treinen die we nemen. Hierdoor hebben we genoeg tijd om van- en naar het station te reizen. Daarnaast ligt het station niet op loopafstand van het centrum, wat mede de keuze voor een accommodatie in het centrum heeft bepaald.

Twee en een halve dag blijkt veel te kort voor Boedapest. Mocht je meer tijd hebben, dan zou ik hier zeker 4 of 5 dagen voor uittrekken. Een Budapest Card is hierbij ontzettend handig. Wij hebben de volgende dingen gedaan in Boedapest:

  • Margaretha-eiland (incl fonteinshow)
  • Lukacs bad en Széchenyibaden (inbegrepen bij de Budapest Card)
  • Városliget, het stadspark
  • Parlementsgebouw
  • Burchtwijk en Vissersbastiljon
  • Gellertheuvel, inclusief toffe speeltuin
  • Joodse synagoge
  • Wandelen langs de Donau

Boedapest is zeker een bezoek waard met kinderen. De vele mogelijkheden om te zwemmen zorgen ervoor dat onze dagen gevuld zijn met gevarieerde activiteiten. Het is wel een drukke stad met veel nieuwe indrukken voor onze kinderen.

Bekijk hieronder nog meer leuke dingen om te doen met kinderen in Boedepest:

 
Het appartement in Boedapest is gevestigd in een oud gebouw.
Het appartement in Boedapest is gevestigd in een oud gebouw.
Keukentje en eetkamertafel in het appartement.
Keukentje en eetkamertafel in het appartement.

Met de trein van Boedapest naar Wenen

Vanuit ons appartement lopen we in 5 minuten naar de metrohalte. Vanaf daar hebben we een rechtstreekse verbinding naar treinstation Boedapest Keleti. Daar komen we ruim op tijd aan. Ik hou niet van gestress, dus bouw altijd een ruime tijdmarge in mijn planning. In circa 2,5 uur zijn we terug in Wenen.

Vanuit Boedapest naar Wenen. Ook met München hebben beide steden een goede verbinding.
Vanuit Boedapest naar Wenen. Ook met München hebben beide steden een goede verbinding.
Iedereen heeft z'n eigen bagage bij zich, ook de kinderen.
Iedereen heeft z’n eigen bagage bij zich, ook de kinderen.
Ze komen zelfs langs met verse koffie en thee.
Ze komen zelfs langs met verse koffie en thee.

Halve dag Wenen

We komen rond het middaguur aan in Wenen. Deze keer slapen we één nachtje in A&O Hotel Wien Hauptbahnhof, eveneens op loopafstand van het station en ook hier krijgen we 10% korting met de Interrail Pass. We brengen snel de bagage naar onze kamer en zijn dan klaar om opnieuw Wenen in te gaan. Deze keer gaan we naar Schloss Schönbrunn en de bijbehorende dierentuin. Vooral die laatste is een bezoek meer dan waard, net als de paleistuinen.

De kinderen voelen zich duidelijk op hun gemak in Wenen, ik vraag me af waardoor dat komt. Dat weten ze zelf goed te vertellen: “Hier heb je niet zoveel zwervers als in Boedapest en ik snap een beetje wat overal staat. Van dat Hongaars begrijp ik niets, maar Duits lijkt op Nederlands”.