Fietsexcursie in Boedapest met kinderen, met Baja Bikes de stad verkennen

Voor een eerste kennismaking met de Hongaarse hoofdstad kiest Saskia voor een fietsexcursie in Boedapest met kinderen. Met een Nederlandstalige gids van Baja Bikes gaan ze de stad verkennen.

Klaar voor de start van onze fietstour door Boedapest

De avond voordat we door Boedapest gaan fietsen zoek ik uit waar precies het startpunt is. Ik tik het adres in op Google Maps en… zie dat het startpunt om de hoek van ons appartement is! Ideaal, we hoeven er pas om 10.15 uur te zijn, dus voor het eerst tijdens onze Interrail-reis kunnen we een beetje uitslapen.

Locatie startpunt fietsexcursie in Boedapest:

We zorgen dat we er tijdig zijn zodat we rustig kunnen kijken welke fietsen geschikt zijn voor de kinderen. Voor hen is fietsen in een vreemde stad op een vreemde fiets altijd even spannend. In de parkeerkelder voor de Sint Stefanusbasiliek zoeken we onze fietsen uit. Camiel krijgt een stoere 22 inch fiets mee en Maureen past al op een fiets voor volwassenen met een kleine framemaat. Op het plein fietsen ze een paar rondjes om aan hun fiets te wennen.

In de parkeergarage onder de Sint Stephanusbasiliek halen we de fietsen op.
In de parkeergarage onder de Sint Stefanusbasiliek halen we de fietsen op.

Fietsen met Nederlandstalige gids in Boedapest

Onze gids blijkt geen Nederlander te zijn, maar een Hongaar die Nederlands spreekt. Zeker voor de kinderen is het in het begin wennen aan zijn accent, het klinkt een beetje Vlaams. Hij vertelt iets over zijn eigen levensverhaal en hoe hij in Boedapest terecht is gekomen, dat verhaal is al doorweven met historische gebeurtenissen. Hij heeft twee jaar in Nederland gewoond en ik vind het knap dat hij in die korte tijd zo goed onze taal heeft geleerd, dat doen veel anderen hem niet na.

Over de geschiedenis van Boedapest

We fietsen een klein stukje en maken dan de eerste van velen stops. Onze gids vertelt over allerlei monumenten waar we langs komen en de gevoeligheden die daarbij spelen. Hongarije heeft vele overheersers gehad en dat is overal terug te zien. Anno 2018 sympathiseert de huidige regering meer met Rusland en Turkije dan met West-Europa of Amerika. Terwijl er daarvoor jaren zijn geweest dat men niets van de Russen moest weten. Het levert bijzondere situaties op zoals een pro Russisch monument dat bewust voor de Amerikaanse ambassade is geplaatst. Een stukje verderop staat een beeld van Reagan, de Amerikaanse president die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het vallen van de Berlijnse Muur.

Het pro Russische monument dat vlakbij de Amerikaanse ambassade staat.
Het pro Russische monument dat vlakbij de Amerikaanse ambassade staat.
Het leuke van een fietsexcursie met een gids is dat hij je ook op dingen wijst die je anders niet ziet, zoals deze kleine kikker.
Het leuke van een fietsexcursie met een gids is dat hij je ook op dingen wijst die je anders niet ziet, zoals deze kleine kikker.
Een van de vele controversiele monumenten in Boedapest. De inwoners wilden dit monument niet, dus werd het 's nachts geplaatst....
Een van de vele controversiele monumenten in Boedapest. De inwoners wilden dit monument niet, dus werd het ’s nachts geplaatst….

Over die Berlijnse Muur gesproken… Tijdens onze fietstocht komen we langs het House of Terrors, het museum in Boedapest over de onderdrukking tijdens de Koude Oorlog. Voor dit gebouw staat een stukje Berlijnse Muur. Gekregen, als dank voor de rol van Hongarije bij de val van de Muur. Hier staat ook een ander kunstwerk dat het IJzeren Gordijn symboliseert.

House of Terrors, zie je hoe mooi de letters gemaakt zijn? Overigens niet bezoeken met kinderen in de basisschoolleeftijd...
House of Terrors, zie je hoe mooi de letters gemaakt zijn? Overigens niet bezoeken met kinderen in de basisschoolleeftijd…
He, dat herkennen de kinderen uit Berlijn. Wat doet dat stukje Muur hier vragen ze zich af.
He, dat herkennen de kinderen uit Berlijn. Wat doet dat stukje Muur hier vragen ze zich af.
Monument dat herinnert aan het IJzeren Gordijn.
Monument dat herinnert aan het IJzeren Gordijn.

De geschiedenis van Hongarije is complex, door de centrale ligging in Europa was het land betrokken bij heel veel oorlogen. Tijdens de fietstocht merk ik bij de kinderen dat de Europese geschiedenis van de laatste paar honderd jaar bij hen niet erg bekend is. Hierdoor zijn de verhalen  van de gids lastiger te plaatsen en snappen ze de grapjes van de gids niet helemaal. Alleen als het over Sissi, de Tweede Wereldoorlog en de val van de Muur gaat zie ik dat ze aanknopingspunten hebben.

Het Parlementsgebouw

Bij het Parlementsgebouw maken we een langere stop. Hier vertelt de gids over de opstand van 1956 en hoe deze verliep. Voor Maureen en Camiel is het de eerste keer dat ze hierover horen en ze kennen de context onvoldoende om te begrijpen wat er gebeurde. Als we later opnieuw bij het Parlementsgebouw komen hebben we het er weer over, nu beginnen ze te begrijpen wat er is gebeurd. De kogels die als herinnering op een van de gebouwen zijn gemaakt spreken bij hen erg tot de verbeelding.

Bij het Parlementsgebouw is om 11.30 uur een ‘happening’ waarbij enkele militairen naar buiten komen en een soort ritueel uitvoeren. Het is geen wisseling van de wacht, wat de bedoeling hier wel van is wordt ons niet duidelijk. Het ziet er in ieder geval vermakelijk uit. Maureen heeft vooral medelijden met de militairen die dit ritueel moeten doen: “Jemig, je staat echt voor gek als je dat voor je werk moet doen!”.

Aan de zijkant van het Parlementsgebouw staat dit beeld met o.a. Sissi erop.
Aan de zijkant van het Parlementsgebouw staat dit beeld met o.a. Sissi erop.
Luisteren naar het verhaal van de gids.
Luisteren naar het verhaal van de gids.
En we fietsen weer verder.
En we fietsen weer verder.

Naar stadspark Városliget en het Heldenplein

We fietsen over de Andrássyboulevard naar het Városliget park. Dit is een hele drukke weg. Er is een smal fietspad en er rijden auto’s vlak langs ons. Ik hoop vooral dat Camiel zijn aandacht bij het verkeer houdt en zijn stuur recht houdt. Gelukkig bereiken we allemaal heelhuids het Városliget park.

Gelukkig hebben sommige drukke wegen een parallelweg die rustiger is.
Gelukkig hebben sommige drukke wegen een parallelweg die rustiger is.
Smalle fietsstrook langs een drukke weg.
Smalle fietsstrook langs een drukke weg.

In het park wordt volop gebouwd. Nieuwe musea zullen hier de komende jaren open gaan. In een hoek staan tentjes van actievoerders. Zij willen dat er minder bomen worden gekapt. Ik hoop dat het ze gaat lukken, want het zou echt zonde zijn als van die mooie grote oude bomen weggehaald worden.

Het park heeft in 1896 dienst gedaan als tentoonstellingsterrein. In dat jaar bestond Hongarije 1000 jaar en dat werd gevierd met de bouw van heel wat bijzondere gebouwen. De inspiratie hiervoor werd overal vandaan gehaald waardoor er een mix van bouwstijlen terug te zien in. Het bijzondere getal ’96 was ook de reden om het Parlementsgebouw en de Stephansdom 96 meter hoog te maken. Overigens liep de bouw niet helemaal conform planning, dus enkele gebouwen waren pas later klaar.

De gebouwen die in 1896 in het Városliget park zijn geplaatst vormen een bijzonder geheel. “Ik hoor Nederlanders vaak zeggen dat het doet denken aan de Efteling” vertelt onze gids. Daar ben ik het helemaal mee eens. Een toevallig voorbij lopende Nederlandse vrouw kan haar commentaar niet voor zich houden: “Nee hoor, niet alle Nederlanders, ik vind het niet op de Efteling lijken”. Ik vraag me af wanneer zij voor het laatst in dat pretpark is geweest. Wij waren er een week eerder nog en ik zie duidelijke overeenkomsten.

Dit deel van het Városliget park lijkt toch best op de Efteling?
Dit deel van het Városliget park lijkt toch best op de Efteling?
Prachtige details.
Prachtige details.
Kom in dit park vooral later nog terug om alles rustig te bekijken.
Kom in dit park vooral later nog terug om alles rustig te bekijken.

We fietsen verder naar het Heldenplein. Alweer zo’n plek waar de rijke geschiedenis van Hongarije terug is te zien. De ‘helden’ op dit plein zijn de belangrijke figuren uit de Hongaarse geschiedenis.

Op het Heldenplein in Boedapest.
Op het Heldenplein in Boedapest.

Terug naar de Sint Stefanusbasiliek

Het is tijd om terug te fietsen naar de Sint Stefanusbasiliek. Onderweg passeren we een gebouw dat deels is opgeknapt en deels in oude staat is gelaten. Dat hebben we meer gezien tijdens deze fietsexcursie in Boedapest. “Boedapest wordt veel gebruikt voor filmopnames en daarvoor willen ze graag gebouwen in beeld hebben die in oorspronkelijke staat zijn” vertelt de gids. Mocht je dus in Boedapest een gebouw zien dat voor de helft is gerenoveerd, dan is dat niet een kwestie van geldgebrek. Het is eerder een verdienmodel.

Het laatste stukje van onze fietstocht fietsen we opnieuw over een drukke weg. Ons fietspad houdt op en we fietsen met auto’s links en rechts van ons. De ruimte tussen de auto’s is erg smal en ik hou m’n hart vast. Gaat dit goed met de kinderen? Maureen fietst heel goed, maar Camiel maakt weleens een zwieper naar links of rechts. Ik durf niet eens naar hem te roepen dat hij z’n stuur recht moet houden. Gelukkig fietst hij in opperste concentratie achter zijn zus aan en gaat het goed.

Pfieuw, de laatste paar honderd meter gaat gelukkig weer door een rustigere straat.
Pfieuw, de laatste paar honderd meter gaat gelukkig weer door een rustigere straat.

IJsje in bloemvorm

We leveren de fietsen in en ik vraag tips waar we het beste terecht kunnen voor een ijsje. Die hebben we wel verdiend, zeker na die laatste paar honderd spannende meters. Op het plein zijn twee ijskramen. Die bij de pizzeria verkoopt het beste ijs volgens de gids, maar die op de hoek het mooiste ijs. Wij kiezen deze keer voor het mooie ijs, want schepijs in de vorm van een bloemetje hebben we niet eerder gezien. Dat willen we proberen. Ook dit ijs is heerlijk, zeker na onze fietsexcursie in Boedapest!

Deze traktatie gaat er na onze fietstocht goed in.
Deze traktatie gaat er na onze fietstocht goed in.

Tips voor een fietsexcursie in Boedapest met kinderen

Via Baja Bikes is het mogelijk om een fietstour met Nederlandstalige gids in Boedapest te doen. De fietstour kost 25 euro per persoon voor volwassenen en 19,50 euro voor kinderen onder de 16 jaar. Reserveren kan via de website van Baja Bikes.

Er zijn kinderfietsen beschikbaar en fietsen met een stoeltje achterop. Normaal gesproken vind ik fietsexcursies in een stad goed te doen vanaf ongeveer 8 jaar. Voor deze fietstour in Boedapest zou ik extra kritisch kijken naar de fietsvaardigheid van je kinderen. Maureen was tijdens deze fietstocht 10,5 jaar en ze fietst al jaren erg goed. Camiel was bijna 9 jaar en is sneller afgeleid waardoor hij kan gaan slingeren. Ik zou met hem niet opnieuw gaan fietsen in Boedapest, hiervoor zijn een aantal wegen echt te druk.

Tijdens de fietsexcursie wordt er veel verteld over de geschiedenis van de stad. Ik vind dat ontzettend interessant, vooral om ik de 20e eeuwse Europese geschiedenis erg boeiend vind. Kinderen krijgen deze periode van de geschiedenis pas op de middelbare school uitgebreid uitgelegd. Hebben ze het op school nog nauwelijks over de Koude Oorlog gehad? Dan is het verstandig om hen zelf vooraf iets over deze periode te vertellen. Hierdoor kunnen ze de verhalen van de gids beter plaatsen.

Samenvattend: ik denk dat deze fietsexcursie in Boedapest met kinderen het meest geschikt is voor kinderen vanaf ongeveer 12-13 jaar oud.

Meer lezen

We hebben meer handige tips over fietsen met kinderen. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Baja Bikes. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.