10 low budget uitjes met kinderen

De zomervakantie is voorbij en het vakantiegeld is (bijna?) op. De kinderen zitten weer in hun schoolritme en dan opeens is het weekend of komt er een studiedag van school voorbij. Hoe fijn is het dan om er low budget op uit te gaan? Blogger Jolinda deelt haar tips voor 10 low budget uitjes met kinderen.

10 low budget uitjes met kinderen

“Wat gaan we morgen doen?” Het is weer vrijdag en ik hoor deze vraag in drievoud. Op mijn “dat weet ik nog niet, misschien wel een lekker dagje thuis”, krijg ik verontwaardigde reacties. We hebben onze kinderen een beetje verwend, we gaan graag op pad in het weekend. Omdat we geen zin hebben om elk weekend kaartjes voor pretparken en dierentuinen te kopen kiezen we vaak voor low-budget uitstapjes. En ik deel ze graag met jullie, ter inspiratie.

1. Wandelen met kinderen

Met stip op 1 bij ons gezin. Ik schreef er al eens een blog over hoe leuk wandelen met kinderen kan zijn. Het is gratis, er is altijd wel een bos of ander mooi natuurgebied in de buurt. Broodjes, drinken en een kleedje mee en je plakt een picknick aan de wandeling vast. Neem eventueel een sporenkaart mee en laat je kind ontdekken wat er allemaal leeft in het bos. Als het ‘bosbessentijd is kun je samen gaan plukken (ook daar schreven we al eens over) of ga in de herfst op kastanje- en eikeltjesjacht om thuis mee te knutselen.

2. Geocachen met kinderen

Hoort een beetje bij het wandelen. Je kunt zelfs  met de auto of op de fiets op ‘schattenjacht’, zoals mijn kinderen het noemen. We vertelden al eens uitgebreid hoe dat geocachen precies werkt, lees het blog over geocaching met kinderen en ga op pad. Je hebt alleen een smartphone of GPS-apparaatje nodig.

Schat zoeken oftewel geocachen met kinderen.
Schat zoeken oftewel geocachen met kinderen.

3. Spelen op het strand of met zand

De meeste kinderen zijn gek op spelen in het zand. Dus plunder je zandbak voor speeltjes  en zoek een strand op. Is dat te ver weg, kijk dan even of er een zandverstuiving bij je in de buurt is. Het eerder genoemde kleedje mee en wat proviand en je bent zo een middag onder de pannen. Niet alleen in de zomer leuk, maar ook een aanrader op een mooie herfstdag of voorjaarsdag!

Geen strand? Dan wel lekker veel zand bij een zandverstuiving.
Geen strand? Dan wel lekker veel zand bij een zandverstuiving.

4. Waterpret

Op een gedeelde eerste plaats met spelen met zand, staat bij ons rotzooien met water! Kijk of er een slootje in de buurt is en haal bij de action een schepnet. Bakje mee en beestjes vangen maar! Op internet kun je veel informatie vinden over waterdiertjes. Ook leuk is een geplastificeerde kaart die je mee kunt nemen, zodat je kinderen kunnen kijken wat ze precies vangen. Voor nog geen 3 euro kun je zo’n kaart bestellen via www.jasperderuiter.com.

Waterdiertjes vangen en opzoeken.
Waterdiertjes vangen en opzoeken.

5. Kinderboerderij

Altijd leuk, even knuffelen met geitjes en andere dieren. Daarna spelen in de speeltuin. Ben je daar al vaak geweest op woensdagmiddag en vinden je kinderen het niet meer zo interessant? Kijk dan eens of er in een plaats bij jou in de buurt ook een kinderboerderij is, voor de afwisseling. Maak er een leuk fietstochtje van bijvoorbeeld.

Doet het altijd goed: de kinderboerderij.
Doet het altijd goed: de kinderboerderij.

6. Natuurspeeltuin of speelbos

Onlangs werd er een natuurspeeltuin bij ons in de buurt geopend, maar er zijn er meer in Nederland. Google even en je vindt vast iets bij jou in de buurt. Spreek met je kinderen af dat jullie samen een mooie hut gaan bouwen. Proviand mee om in de hut op te eten als deze klaar is.

7. Fietstochtje

De meeste kinderen fietsen graag. Je kunt een route bij je in de buurt uitzoeken, maar ook zelf iets bedenken. Het is handig een einddoel voor ogen te hebben, of een leuke tussenstop. Dat kan van alles zijn, een pannekoekenrestaurant, een ijssalon of andere horecagelegenheid. Maar ook een speeltuin of kinderboerderij.

Een stukje door de natuur fietsen. Natuurlijk met doel!
Een stukje door de natuur fietsen. Natuurlijk met doel!

8. Stadswandeling

Zoek een leuke plaats uit en kijk of de VVV stadswandelingen aanbiedt. Meestal kun je die voor een paar euro kopen. Met de trein naar zo’n plaats toe kan voordelig zijn, met railrunners of KidsVrij, we hebben dat in een blog over reizen met kinderen met de trein al eens uitgelegd.

Leuk om met kinderen eens iets anders te doen in een stad dan winkelen (waar het mannelijke deel van ons gezin een bloedhekel aan heeft). Denk aan Amersfoort, Den Bosch, Utrecht, Deventer, nou ja bedenk zelf maar een plaats bij jou in de buurt!

9. Open Dagen

Hou je lokale krant goed in de gaten (gratis bij je in de brievenbus of kijk op internet in de agenda van zo’n krant) voor open dagen van bedrijven en instellingen. Zo zijn wij al eens naar de open dag van het ziekenhuis geweest en van de afvalcombinatie. Er zijn meestal speciale kinderactiviteiten, of er staat wel een springkussen.

10. Bezoek een Intratuin of Ikea

Op een regenachtige dag willen wij nog wel eens naar de Ikea gaan. De kinderen vinden het leuk om daar te spelen, als we vroeg gaan is het kinderspeelland nog niet vol. Mijn oudste vindt daar niks meer aan, maar vindt het wel leuk om alle banken te proberen en te fantaseren over hoe zij haar huis later gaat inrichten. Het ijsje van 50 cent die ze zelf mogen tappen is altijd een succes. Een grote Intratuin kan ook een leuk uitje zijn. Vooral straks als het bijna kerst is, en alles weer mooi en sfeervol versierd is.

Bonustip!

Op Vakantieveilingen.nl en Ticketveiling.nl zijn regelmatig goede acties te vinden. Hiermee kun je jezelf veel geld besparen. Hou beide platforms goed in de gaten en probeer te bieden op tijdstippen dat de meeste mensen iets anders doen, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of tijdens etenstijd.

Heb jij aanvullingen voor leuke low budget uitjes met kinderen? Deel ze met ons!

 

Peuter checklist – dit moet mee!

Behalve alle uitjes die we hebben verzameld, hebben we ook een handige checklist gemaakt voor items die onmisbaar zijn wanneer je met je peuter op pad gaat. Doe er je voordeel mee!

 

Meer lezen

Onze ervaringen lezen met low budget uitjes met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Bewaar op Pinterest!

10 tips voor low budget uitjes met kinderen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.