Met kinderen met de trein: hoe doe je dat?

Ga jij met je kinderen met de trein? Of ben je net als vele anderen afgehaakt bij de invoering van de ov-chipkaart? De NS medewerkers lijken soms ook de weg kwijt… Zo hadden we bij een logeerpartijtje bij opa en oma de ov-chipkaart van onze kinderen meegegeven. Via de automaat kan er dan relatief eenvoudig een Railrunner opgezet worden. Toen oma bij de balie van de NS kwam kreeg ze te horen dat het niet mogelijk was om op de ov-chipkaart een Railrunner te zitten, ze moest een papieren kaartje voor ze kopen. Een week later zag ik op Twitter een vergelijkbaar verhaal.

Hier gaat iets mis. Het is te complex geworden. Erg jammer, want wij vinden het belangrijk om de kinderen vanaf jonge leeftijd te leren reizen met de trein. Net als fietsen en zwemmen hoort ’treinen’ bij de opvoeding. Kinderen vinden het erg leuk om met de trein te reizen, wij kunnen dat iedereen aanraden. Daarom hierbij vier manieren om met kinderen met de trein te reizen.

Met kinderen met de trein

Voor kinderen van 4 t/m 11 jaar heeft de NS een Railrunner kaartje. Jongere kinderen reizen gratis met de trein. Een Railrunner kost 2,50 euro. Je kan een papieren Railrunner kopen (bij automaat of via website NS), een Railrunner op de ov-chipkaart zetten of een KidsVrij-abonnement gebruiken. Bij alle drie de vormen moet je aan het begin en einde van je reis respectievelijk in- en uitchecken. Ook als je van maatschappij wisselt (dus van NS naar Arriva of Syntus enz) is dit nodig.

Een papieren Railrunner kopen

Bij de balie en bij de kaartautomaat is een papieren Railrunner te koop. In dit kaartje is een chip verwerkt. Als je incidenteel met de trein reist en ook de bus of tram niet gebruikt, dan is dit het treinkaartje voor jouw kinderen.

Hoe koop je een papieren Railrunner bij de automaat?

 • Kies “Kopen los kaartje”
 • Kies “Railrunner 4 t/m 11 jaar”
 • Kies of je de Railrunner vandaag wilt gebruiken of een andere dag, ook kan je hier kiezen hoeveel kaartjes je wil kopen
 • Betalen en daarna komt het kaartje uit de automaat.

Onderstaande foto’s laten deze stappen zien.

Papieren Railrunner kopen, zo kan je met kinderen met de trein

Railrunner kopen om met kinderen met de trein te gaan

Railrunner papier kopen voor een treinreis met kinderen

Een treinkaartje online bestellen en betalen

Via de website van de NS kan je makkelijk een treinkaartje (of e-ticket) online kopen. Ook als je geen ov-chipkaart hebt. Een e-ticket is persoonsgebonden, dus je moet je legitimatiebewijs bij je hebben. Dit geldt niet voor kinderen die reizen met een e-ticket voor een Railrunner, maar ook dan moeten de persoonlijke gegevens wel op het treinkaartje staan.

Met een online gekocht treinkaartje hoef je niet in te checken. Je print je e-ticket uit en opent de poortjes met de barcode. Onze ervaring is dat dit niet altijd goed werkt, maar je kan ook makkelijk met meerdere personen tegelijk door een poortje lopen.

Een Railrunner op de ov-chipkaart

Ga je regelmatig met je kinderen met de bus, tram of trein? Dan heb je waarschijnlijk een persoonlijke ov-chipkaart voor ze. De ov-chipkaart is voor 7,50 euro te koop en je kan hier handmatig (via de automaat) of automatisch (via incasso) geld opzetten. Bij de automaat kan je dan een Railrunner ‘ophalen’ en op de ov-chipkaart zetten. Er zijn zowel persoonlijke als anonieme ov-chipkaarten verkrijgbaar.

Hoe zet je een Railrunner op een persoonlijke of anonieme ov-chipkaart?

 • Hou de ov-van je kind voor de kaartlezer
 • Kies “Laden overige producten”
 • Kies “Railrunner 4 t/m 11 jaar”
 • Maak een keuze in geldigheidsdatum
 • Volg de instructies op het scherm, daar wordt aangegeven wanneer je je kaart nogmaals voor de kaartlezer moet houden om de Railrunner daadwerkelijk op de ov-chipkaart te zetten

Let op: sinds voorjaar 2015 is KidsVrij beschikbaar. Kinderen reizen dan gratis met de trein als ze dit product op een persoonlijke ov-chipkaart hebben staan. Scrol verder naar beneden voor meer info.

Onderstaande foto’s laten deze stappen zien.

Railrunner en ovchipkaart

Railrunner op persoonlijke ovchipkaart

Railrunner en ovchipkaart

Railrunner op chipkaart zetten

KidsVrij abonnement: kinderen gratis met de trein

Met het KidsVrij abonnement kan een kind het hele jaar onbeperkt met je mee reizen. Hiervoor hebben kinderen wel een eigen persoonlijke ov-chipkaart nodig. Ook opa’s en oma’s kunnen dit aanvragen voor hun kleinkinderen. Het KidsVrij abonnement is makkelijk te regelen via de website van de NS. Als je al een persoonlijke ov-chipkaart hebt voor je kinderen dan kan je KidsVrij direct er op zetten. Heb je die nog niet? Dan moet je eerst de persoonlijke ov-chipkaart aanvragen, dit duurt ongeveer een week.

Let op: je betaalt eenmalig 1 cent zodat de NS kan verifiëren wie je bent en je moet KidsVrij daarna activeren bij de NS-automaat. Pas daarna kan je het gebruiken. Je moet met een KidsVrij altijd in- en uitchecken.

Voordelige treinkaarten voor ouders

Nu weet je hoe je met kinderen met de trein kan reizen. Een regulier treinkaartje voor volwassenen is best aan de prijs. Dus hoe reis je als ouder zelf voordelig met de trein? Natuurlijk kan je een van de abonnementen kopen bij de NS, maar die zijn alleen aantrekkelijk als je regelmatig met de trein gaat.

Voor een incidentele treinreis zijn er drie andere opties:

 • Een dagkaart kopen zoals deze regelmatig worden aangeboden door Hema, Kruidvat en Blokker. Let hierbij goed op de geldigheidsduur en de dagen waarop je de kaart kan gebruiken.
 • Een kaartje kopen via de spoordeelwinkel. Hierbij wordt je keuze beperkt door het aanbod dat ze die maand hebben. Via de spoordeelwinkel ben ik zelf al een aantal keer voordeliger naar Amsterdam gegaan met de trein.
 • Gebruik de app Tranzer. Hiermee kun je in een keer kaartjes kopen voor je hele openbaar vervoer reis. Onze ervaring hiermee is te lezen in dit blog over Tranzer.

Alle instructies en tarieven zijn van november 2014 (m.u.v. KidsVrij, deze informatie is in de zomer van 2015 geactualiseerd. De informatie over Tranzer is in 2018 toegevoegd).

Check de website van de NS voor de meest recente informatie of bekijk hun demo filmpjes voor het bedienen van de kaartautomaat.

Leuke boekjes over treinen voor kinderen

Met de trein gaan is voor veel kinderen een erg leuke ervaring. Ter voorbereiding daarvan of om nog langer na te genieten zijn er leuke boekjes over treinen te koop. We tippen graag deze toffe kinderboeken:

Reis je weleens met je kinderen met de trein? Heb je aanvullende tips om te delen of ontdekte je een onjuistheid in de tekst? Vertel het in een reactie hieronder.

Meer lezen

Benieuwd naar onze ervaringen om buiten Nederland met kinderen met de trein te reizen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Bewaar op Pinterest!

Railrunner en KidsVrij, hoe werkt dat?

14 REACTIES

 1. Je kunt ook online een e-ticket kopen:

  Zowel voor jezelf als een railrunner voor je kind. Persoonlijke gegevens invullen en reisdatum kiezen en je print je vervoersbewijs zo uit. Geen gedoe meer bij een automaat en de prijs is hetzelfde.

  • Goede tip! Zo kan het inderdaad ook.

   Je hoeft dan ook niet in- en uit te checken. Bij gesloten poortjes moet je dan alleen kiezen voor een poortje waar ze de qr-achtige code op je vervoersbewijs kunnen lezen. Ook is het belangrijk om je legitimatiebewijs bij je te hebben (is natuurlijk altijd verplicht).

 2. Zo, even tijd genomen om het artikel te lezen! Bedankt. Ik wist dus echt niet hoe het werkte… En ga daarom nooit met de trein met de kinderen, terwijl de oudste (4) het heel erg leuk zou vinden. In de kerstvakantie toch maar eens proberen? 😉

 3. Eindeloos op de NS site gezocht en nu in 1 keer het antwoord dat ik zocht: bij een eenmalig Railrunner kaartje hoef je dus niet apart een chipkaart te kopen.
  Bedankt!

 4. Beste,
  Ben je ooit samen de kinderen met de trein vanaf nederland naar belgie ?
  Mijn kinderen (9 & 11jr) hebben al ov kaart (kids vrijd).
  Moeten de kinderen betalen vanaf nederland naar belgie met de trein ?

  • Geen idee, we zijn nog niet naar Belgie met de trein geweest met ze. Ik zou denken dat ze in Belgie gewoon moeten betalen.

 5. Beste Lola, Ik heb dit laatst gedaan met 2 kinderen en dit is juist goed te doen! Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis mee in Internationale treinen. Kijk hier maar even:

  Absoluut een aanrader

 6. Kies je voor een Kids-vrij abonnement (gratis) dan zit je NIET goed.
  Het betreffende kind kan dan niet meer zelfstandig met de trein reizen.

  • Kidsvrij is voor kinderen t/m 11 jaar, die reizen over het algemeen niet zelfstandig met de trein. Mochten ze dat toch een keertje doen, dan kan je altijd een los kaartje kopen. Als ze structureel wel zelfstandig met de trein reizen, dan zou je een tweede ov chipkaart kunnen overwegen als je Kidsvrij verder niet meer gebruikt.

  • Opzich zou ik altijd het Kids Vrij abonnement overwegen. Een tweede OV Chipkaart is zo aangeschaft voor het geval dat ze wel zelfstandig reizen. Voor kinderen ouder dan 11 zijn er altijd nog acties. Heb je de reis vooraf geregeld en kunnen ze gewoon in- en uitchecken met de barcode op het e-ticket. Dagkaart al verkrijgbaar vanaf €19,50 en een enkele reis vanaf €10.

 7. Bedankt voor de info. Aankomende week eindelijk een keer met mn drie kinderen treinen. De oudste is 7,5 word ook haar eerste keer, best spannend. Maar ook heel gaaf!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.