10 leuke treinuitjes in Nederland

Treinen. Heel veel kinderen zijn er dol op. Natuurlijk kun je een keer een station opzoeken om naar treinen te gaan kijken. Maar wist je dat er best veel leuke treinuitjes in Nederland te doen zijn? Er zijn tal van mogelijkheden voor leuke dagjes uit met treinen. Suzanne zet 10 leuke treinuitjes in Nederland voor jullie op een rij.

10 leuke treinuitjes in Nederland

Het lijstje met leuke treinuitjes in Nederland is veelzijdig. Van musea tot speeltuinen en van low-budget tot wat duurder. En ook niet onbelangrijk: het gaat niet alleen maar over treinen. De meeste uitjes bieden namelijk veel meer dan alleen treinen. Hierdoor zijn ze leuk voor het hele gezin, ook voor gezinsleden die niet van treinen houden of een voorkeur voor wat anders hebben. In willekeurige volgorde zijn dit 10 leuke treinuitjes in Nederland, inclusief linkjes naar de blogs die onze bloggers er over hebben geschreven.

#1 Spoorwegmuseum Utrecht

Iedereen kent inmiddels het Spoorwegmuseum in Utrecht. Dit museum is in trek bij jong en oud en leuk in alle seizoenen. Er is ontzettend veel te zien en te doen. Bekijk de stoere oude treinen en ga terug in de tijd. Maak een ritje in de speciale kindertrein buiten. Toppers zijn natuurlijk de attracties De Vuurproef, Stalen Monsters en de Heimwee Express. Wil je meer weten? Lees dan onze twee blogs over het Spoorwegmuseum en wat daar allemaal te doen is in de winter.

Oude treinen in het Spoorwegmuseum
Oude treinen in het Spoorwegmuseum. (Foto: Saskia)
Een ijsbaan in de winter bij het spoorwegmuseum.
Een ijsbaan in de winter bij het Spoorwegmuseum. (Foto: Jolinda)

#2 Speelgoedmuseum Deventer

Het speelgoedmuseum Deventer is een leuk en kleinschalig museum in de binnenstad van Deventer. Op de verdieping van het speelgoedmuseum is een modelspoorbaan waar treinen rondrijden. Daarnaast worden speelgoedtreinen tentoongesteld in de vitrines. Kinderen kunnen tijden staan kijken naar de prachtige modelspoorbaan en zelf machinist spelen. In dit blog vind je meer informatie over het speelgoedmuseum in Deventer.

De modelspoorbaan in het speelgoedmuseum.
De modelspoorbaan in het speelgoedmuseum. (Foto: Fieke)

#3 Miniworld Rotterdam

Miniworld Rotterdam, ook wel bekend als Railz Miniworld, is de grootste overdekte miniatuurwereld van Nederland en een ware droom voor iedere liefhebber van treinen of Rotterdam. Overal snellen treinen naar hun bestemming, vrachtwagens lossen hun lading in de haven met schepen, auto’s rijden rond… alles lijkt in beweging.  Zet de miniatuurwereld zelf in beweging, want alles is interactief. Meer lezen? Zie dit blog.

Miniworld Rotterdam, ontzettend veel te zien! (Foto: gastblogger)
Miniworld Rotterdam, ontzettend veel te zien! (Foto: Laura)

#4 Miljoenenlijn Zuid-Limburg, het langste museum van Nederland

Ben je in Zuid-Limburg? Dan mag een bezoek aan de miljoenenlijn in Zuid-Limburg niet ontbreken. Vanuit Simpelveld vertrekt de stoomtrein door het heuvelachtige Zuid-Limburgse landschap. Een prachtige route waar je je ogen uitkijkt. Maar voor het zover is, kun je voor vertrek eerst lekker rondneuzen op het station Simpelveld en uitleg krijgen van de machinist over de stoomtrein. Nieuwsgierig geworden? Hier lees je onze ervaringen.

De Miljoenenlijn in Zuid-Limburg, het langste museum van Nederland.
De Miljoenenlijn in Zuid-Limburg, het langste museum van Nederland. (Foto: Suzanne)

#5 Familiepark Nienoord

Familiepark Nienoord ligt in het noorden van het land en is vooral bekend van de treinen. Er ligt wel 3,5 kilometer spoor in Familiepark Nienoord, het grootste miniatuur spoorbedrijf van Nederland. Tijdens een bezoek aan het park mag iedereen een ritje maken in de speciale Nienoordtrein, die door de bossen van Nienoord rijdt. Er is bovendien een indoor treinbaan waar je de treinen ziet rijden. Met het indrukken van knopjes kan je het er onder andere laten onweren of de kermis in werking zetten. Ook buiten is een prachtige treinbaan. Lees meer hierover in dit blog.

Treinen in overvloed bij familiepark Nienoord.
Familiepark Nienoord mag niet ontbreken op ons lijstje met 10 leuke treinuitjes in Nederland. (Foto: gastblogger Yteke)
De Nienoordtrein, waar je in kunt rondrijden.
De Nienoordtrein, waar je in kunt rondrijden. (Foto: gastblogger Yteke)

#6 Veluwse Stoomtreinmaatschappij

Centraal in het land vind je de Veluwse Stoomtreinmaatschappij. Al jarenlang organiseren zij het grootste stoomtreinenfestival van Nederland in september. De grootste stoomlocomotieven die Nederland gekend heeft rijden dan rond. Daarnaast is het stoomtreindepot toegankelijk en is een modelspoorbaan opgesteld en een spoormarkt aanwezig. Er zijn oude auto’s en gerestaureerde vrachtauto’s te zien en in Loenen staat een draaimolen en miniatuurtreinen waar kinderen op rond kunnen rijden. Een superleuk uitje voor het hele gezin. Je leest hier meer over in dit blog.

Terug naar toen festival van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij (Foto: Saskia)
Oude stoomtreinen bij de Veluwse Stoomtrein Maatschappij.
Oude stoomtreinen bij de Veluwse Stoomtrein Maatschappij. (Foto: Saskia)

#7 Overnachten in een echte tram bij Controversy Inn

Origineel overnachten in een echte trein of tram? Dat kan bij Controversy Inn in Hoogwoud (Noord-Holland). Een wel heel bijzondere bed and breakfast, waarbij je kunt overnachten in een voertuig. De eigenaren hebben alles in en rondom hun huis ingericht rondom het thema voertuigen. Blogger Fieke heeft een aantal nachten hier doorgebracht en haar kinderen waren laaiend enthousiast. Als je dit blog leest begrijp je direct waarom!

Overnachten in een echte tram. één van de 10 leuke treinuitjes in Nederland
Overnachten in een echte tram bij Controversy Inn. (Foto: Fieke)

#8 Spoorfietsen

Spoorfietsen over oude spoorrails die vroeger gebruikt werden door stoomtreinen en goederentreinen. Inmiddels kan dat op een aantal plaatsen in Nederland. Onder andere bij Hengelo (Overijssel) en bij Groesbeek. Met het hele gezin op een familiespoorfiets over echte treinrails. Dat is pas leuk! Lees hier onze ervaringen.

Spoorfietsen kan op een aantal plekken in Nederland, waaronder Groesbeek.
Spoorfietsen kan op een aantal plekken in Nederland, waaronder Groesbeek. (Foto: Mandy)

#9 Buurtspoorwegmuseum in Haaksbergen

Zelf een stoom- of dieseltrein besturen, een rit in een oude stoomtrein, springen op een stoomlocospringkussen, bekijk een historische wagon en leer over het treinvervoer van vroeger. Het Buurtspoorwegmuseum bestaat in 2017 maar liefst 50 jaar. Daarom zijn er vele extra activiteiten te doen. Meer informatie vind je hier.

#10 Winterwonderland in Intratuin

Tijdens de wintermaanden is bij alle vestigingen van Intratuin een kerstshow te zien. De meeste vestigingen hebben prachtige winterminiatuurwerelden nagebouwd. Bij Intratuin in Duiven vind je zelfs talloze treinen die door dit prachtige winterlandschap rondrijden. Kinderen krijgen er geen genoeg van om hiernaar te kijken. In dit blog lees je meer over de kerstshows van Intratuin.

Winterwonderland in Intratuin. Zoveel moois te zien.
Winterwonderland in Intratuin. Zoveel moois te zien. (Foto: Suzanne)

Maar liefst 10 leuke treinuitjes in Nederland voor de treinenfans op een rij. Maar er is zoveel meer te doen. Breng een bezoek aan het nationaal modelspoormuseum in Sneek. En wat dacht je van een ritje in de Elektrische Museumtramlijn in Amsterdam? Of ga boemelen met de stoomtrein in Zeeland tussen Goes en Borssele tijdens één van de vele evenementen of themadagen die georganiseerd worden. Of bezoek het Zuiderpark, waar de Stoomgroep West Zuiderpark een modelspoor heeft gebouwd. Je mag meerijden op de treintjes en er worden leuke evenementen georganiseerd.

Welke treinuitjes in Nederland zijn jouw favoriet?

Meer lezen?

Wij schreven al heel wat over (reizen met) treinen in binnen- en buitenland. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

3 REACTIES

  1. Ik mis de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik in jullie rijtje. Hartstikke leuk ook voor kinderen, want je kunt bijvoorbeeld echt meerijden.

  2. Spoorwegmuseum is toch wel de absolute topper hierin. Heb ik zelf ook erg van genoten. Van de zomer waren de kinderen erg onder de indruk van het rijden in de trein van Oud Valkeveen. Heel erg naar ons zin gehad!

    Leuke verzameling trouwens. Kon zeker de helft nog niet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.