De Miljoenenlijn in Zuid-Limburg, het langste museum van Nederland

Het langste museum van Nederland? Dat rijdt in Zuid-Limburg op de Miljoenenlijn. Blogger Suzanne ging met de stoomtrein van Simpelveld naar Valkenburg. Nieuwsgierig hoe dat met kinderen is? Lees dan verder.

De Miljoenenlijn in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg vind je de Miljoenenlijn, ‘het langste museum van Nederland’. Stap samen met je kinderen in een eeuwenoude stoomlocomotief en laat je vervoeren langs de allermooiste plekjes in Zuid-Limburg. Succes verzekerd. Want wat is er mooier dan reizen in een echte ouderwetse stoomtrein? In 2013 beleven wij samen met onze jongens deze ontzettend leuke treinreis door de heuvels van Zuid-Limburg.

Station Simpelveld

Wij vertrekken vanaf station Simpelveld. Hier kun je gemakkelijk de auto kwijt op het grote parkeerterrein naast het oude station. Het is duidelijk dat ze toegerekend zijn op grote hordes toeristen die tijdens evenementen en in vakanties het veelbelovende treinritje willen maken. Voor 35 euro kopen we vier treinkaartjes. Dagkaartjes van Simpelveld naar Valkenburg aan de Geul. De trein rijdt volgens een vast schema en we zijn op tijd. De eerstvolgende trein vertrekt over een half uur. De tijd dat we moeten wachten, besteden we daarom aan het rondkijken in en rond het oude historische stationsgebouw (1908). Het is ingericht als een museum, er is een restauratie met terras, een filmzaal en een winkeltje. Zo’n 100 jaar geleden was grensstation Simpelveld het economisch centrum aan de spoorlijn van Aken naar Maastricht. Hier werden alle reizigers gecontroleerd door douaniers. We vervolgen onze weg naar buiten, naar de perrons. Want ook buiten is genoeg te zien, zoals een oude railbus.

Het museum in station Simpelveld.
Het museum in station Simpelveld.
De railbus.
De railbus.

De stoomtrein

Na een tijdje komt de stoomtrein aanrijden. De jongens kijken hun ogen uit. Eenmaal tot stilstand gebracht worden we door de enthousiaste machinist uitgenodigd om een kijkje in de locomotief te nemen. Dat laten we ons geen twee keer zeggen. We klimmen naar boven en de machinist legt geduldig uit hoe alles werkt. Hij opent het kolenluikje en Mika mag zelf kolen op het vuur gooien. Hij glundert van oor tot oor, maar Jesse vindt de hitte een beetje eng. Ook mogen ze allebei voor de locomotief op de foto met een echte conducteurspet. Snel daarna stappen we in één van de treinwagons. De reis naar Valkenburg kan beginnen.

Daar komt de stoomloc aan.
Daar komt de stoomloc aan.
Uitleg van de machinist.
Uitleg van de machinist.

De treinreis

In de trein genieten we volop van het prachtige Zuid-Limburgse landschap waar we doorheen rijden. Onderweg steken we het hoofd even buiten het raam, het is heerlijk weer. Veel te snel naar de zin van de jongens komen we aan in Valkenburg. We besluiten naar het centrum te lopen. Het is zondag, maar het is er gezellig druk. We zoeken een terrasje uit waar je heerlijk gebak kunt krijgen. Want wie in Zuid-Limburg is, moet echte Limburgse vlaai eten. We vinden snel een plekje en terwijl wij koffie met een enorm stuk vlaai naar binnen werken, eten de kinderen een ambachtelijk ijsje. Genieten… Als de jongste zijn ijsje op heeft wordt hij ongeduldig. “Mama, wanneer gaan we weer met de trein terug? Ik wil nog een keer.” Ik leg uit dat we eerst een korte wandeling door Valkenburg gaan maken.

De treinreis gaat dwars door het heuvelachtige Limburgse landschap.
De treinreis gaat dwars door het heuvelachtige Limburgse landschap.
Aangekomen in Valkenburg.
Aangekomen in Valkenburg.
Heerlijke Limburgse vlaai.
Heerlijke Limburgse vlaai.

Valkenburg met kinderen bezoeken

We besluiten door het centrum naar de Fluweelengrot en Kasteelruïne te lopen. Onderweg bij de Berkelpoort komen we een kanon tegen. Een leuk speelobject. Die jongens van mij klimmen natuurlijk direct op het kanon. Op deze plek begint ook de lange klim naar boven, via een stenen trap, naar de Kasteelruïne. Enthousiast rennen de jongens omhoog. Ik hou ze amper bij. Eenmaal boven zien we de toegang tot de Fluweelengrot en de Kasteelruïne. Het lijkt ons allebei erg leuk. Speurtochten in de kasteelruïne, een rondleiding in de grot, een roofvogelshow bij het kasteel. Jammer, maar als we de terugreis ook nog moeten doen, wordt dat wel erg krap met de tijd. Er is ook zoveel te doen in Valkenburg. De jongens zijn zichtbaar teleurgesteld, maar vergeten het snel als ze de trap weer afstormen richting het kanon.

Met de trap omhoog naar de Kasteelruine.
Met de trap omhoog naar de Kasteelruine.
Kasteelruine in Valkenburg.
Kasteelruine in Valkenburg.

In het centrum zelf bezoeken we nog een aantal leuke winkeltjes. Eén winkeltje hangt vol met koekoeksklokken. Overal waar je kijkt, zijn klokken waar elke keer een koekoek naar buiten komt. De jongens vinden het prachtig en kijken met grote ogen van verbazing rond. Valkenburg heeft een gezellig centrum, dat is duidelijk. Eenmaal terug bij het station duurt het nog even voor de trein komt. Dus besluiten we wat te drinken bij de stationsrestauratie. Ongeduldig drinken de jongens hun glas leeg. Ze willen graag weer in de trein. Want dat was toch wel het allerleukste van de hele dag.

De klokkenwinkel.
De klokkenwinkel.
Op station Valkenburg voor de terugreis.
Op station Valkenburg voor de terugreis.
De stoomloc is klaar om ons terug naar Simpelveld te brengen.
De stoomloc is klaar om ons terug naar Simpelveld te brengen.

Praktische informatie

De Miljoenenlijn is geopend begin maart tot eind oktober. Kijk voor de rijdagen van de diverse treinen op de website van de ZLSM.

De kosten van een dagkaart voor de Miljoenenlijn bedragen 12,50 euro per kaart voor personen vanaf 12 jaar. Kinderen van 3 t/m 11 jaar betalen 5 euro per kaartje (prijspeil 2016). Je kunt ook kiezen voor een wandelkaart (6 euro per persoon). Je kunt daarmee twee haltes met de trein reizen en terug lopen.

Op 9 en 10 juli 2016 zijn de stoomtreindagen. Dan zijn er allerlei leuke extra activiteiten te doen in Simpelveld. Ben je in een ander jaar in Zuid-Limburg, kijk dan op de website wanneer de stoomtreindagen zijn.

In Valkenburg is erg veel te doen voor kinderen. Behalve de Fluweelengrot en de Kasteelruïne heb je daar ook het sprookjesbos waar allerlei sprookjes te vinden zijn (Efteling in het klein) inclusief (water)speelplaatsen en allerlei andere leuke attracties. Let op, alleen open op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Je kunt er ook voor kiezen om naar Kerkrade te reizen met de stroomtrein. Ook hier zijn diverse leuke activiteiten te doen voor gezinnen zoals Gaia Zoo en Continium.

Zouden jouw kinderen het ook leuk vinden om de Miljoenenlijn te doen?

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs over Limburg? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.