Valencia met kinderen: de 15 leukste tips voor een stedentrip

Valencia met kinderen, het is een stedentrip die steeds populairder wordt. Saskia ging er ook heen met haar gezin. Wat is er te doen in Valencia met kids? En hoeveel dagen heb je er nodig? Al onze ervaringen, tips voor bezienswaardigheden en kinderactiviteiten lees je in dit blog over wat te doen in Valencia met kinderen.

Boek je stedentrip Valencia

Naar Valencia ga je meestal met het vliegtuig. Vanuit Eindhoven is het 2 uur en 20 minuten vliegen, dus je bent er zo. Wij vliegen graag vanaf deze luchthaven omdat het parkeren er voordeliger is dan bij Schiphol en de rijen meestal een stuk korter. Ga je naar Valencia met kinderen? Boek dan een vlucht naar Valencia vanaf luchthaven Eindhoven met Transavia.

Hieronder vind je onze andere favoriete websites om je stedentrip naar Valencia met kinderen compleet te maken:

Reisgids Valencia

Valencia is hip en dat is te merken aan het aantal reisgidsen dat er tegenwoordig beschikbaar is. Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet

Valencia met kinderen: 15 tips voor bezienswaardigheden en activiteiten

Tijdens een stedentrip naar Valencia met kids is er genoeg afwisseling mogelijk bij het bekijken van bezienswaardigheden en het doen van speciale kinderactiviteiten. Wat wij hebben gedaan én hoe dat was vertellen we in dit blog. Lees nu onze 15 tips voor Valencia met kinderen!

1. Het centrum van Valencia met kinderen

We beginnen ons bezoek aan Valencia in het centrum van de stad. Slenterend via sfeervolle straatjes en straten vol met toeristenwinkeltjes lopen we langs de bekendste bezienswaardigheden.

Sfeervol centrum van Valencia. Met kinderen leuk om doorheen te slenteren.
Sfeervol centrum van Valencia. Met kinderen leuk om doorheen te slenteren.

2. Plaça de l’Ajuntament waar Tourist Office zit

Eerst lopen we naar de Tourist Office aan het Plaça de l’Ajuntament. Hier halen we de vooraf bestelde Valencia Cards op waarmee we onbeperkt gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer en kortingen krijgen op onder meer musea en diverse attracties. Ondertussen komen we langs mooie plekken en zien we fraaie gekleurde gevels.

3. Mercator Central

We zijn halverwege de dag aangekomen in Valencia en hebben trek. Dus hup, naar foodhall Mercator Central. Deze is tot ongeveer 15 uur geopend en we zijn net op tijd om broodjes, fruit en sapjes te kopen. Geen trek? Ook dan is Mercator Central de moeite waard om doorheen te lopen. Het gebouw is gevuld met eetstalletjes waar vis, vlees en fruit kleurrijk ligt uitgestald.

Lekker eten kopen in een van de foodhallen van Valencia.
Lekker eten kopen in een van de foodhallen van Valencia.

4. La Lonja de la Seda

Schuin tegenover Mercator Central ligt La Lonja de la Seda. Met onze Valencia Card kunnen we hier gratis naar binnen. La Lonja de la Seda staat sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is de vijftiende-eeuwse zijdebeurs van Valencia en laat goede macht en rijkdom zien van de kooplieden uit die tijd. La Lonja de la Seda is niet erg groot, maar wel mooi.

We komen eerst in de ommuurde tuin waar de sinaasappelbomen vol met sinaasappels hangen. Op verschillende plekken rondom de tuin kunnen we het gebouw in. We nemen een kijkje in de verschillende ruimtes. Deze zijn erg sober ingericht (of niet ingericht….) waardoor we er snel zijn uitgekeken. Toch genieten we alle vier van de schoonheid van de eenvoud die we hier zien.

Toevallig passeren we de mooie zijdebeurs van Valencia.
Toevallig passeren we de mooie zijdebeurs van Valencia.

5. Catedral de Santa María de Valencia

Een andere bezienswaardigheid in Valencia die je niet mag missen is kathedraal van Valencia. Helaas krijgen we hier met de Valencia Card maar een klein beetje korting, voor ons blijkt het familieticket een voordeligere keuze.

Behalve dat de kerk zelf te bezichtigen is, is er in de kathedraal een museum. De religieuze voorwerpen die hier staan interesseren ons niet zo. Wat wel bijzonder is, en waar wij in eerste instantie aan voorbij lopen, is Heilige Graal in de kapel. Deze beker werd door Jezus gebruikt bij het laatste avondmaal. De beker staat onder een stolp tegen een rijk gedecoreerde wand, hierdoor valt ie bijna niet op.

De toren van de kathedraal is ook te bezoeken. “Mam, het waren 208 treden naar boven” glundert mijn zoon nadat hij met zijn vader de toren heeft beklommen. Hij heeft ze allemaal geteld. Voor het beklimmen van de kerktoren betaal je 4 euro per persoon. Het stoplicht onderaan de trap verraadt dat in het hoogseizoen eenrichtingsverkeer is op de wenteltrap, niet gek, want af en toe is het best smal.

De kathedraal van Valencia.
De kathedraal van Valencia.

6. Mercator de Colón

Net buiten het centrum ligt mercator de Colón. Opnieuw een foodhall, maar nu eentje die gevuld is met keurige restaurantjes. Het geheel oogt sjieker dan mercator Central. Eigenlijk willen we hier ’s avonds eten, maar we zijn veel te vroeg daarvoor. Bij de meeste Spaanse restaurants kun je pas vanaf 20 of 20.30 uur terecht voor een warme maaltijd. Niet ideaal tijdens een stedentrip Valencia met kinderen.

Nog zo'n mooie foodhal.
Nog zo’n mooie foodhal.

7. Tapas eten

In het centrum (en vast ook daarbuiten) zijn volop tapasrestaurants te vinden. Wij kiezen voor La Rentaora, op loopafstand van ons appartement. Dit restaurant heeft goede beoordelingen en gaat ‘al’ om 20 uur open. We eten hier heerlijk!

Lekker eten en drinken.
Lekker eten en drinken.

8. Turia, het park in de voormalige rivierbedding

Bijzonder aan Valencia is het Turia park dat als een groene zone rondom het centrum van de stad ligt. Ooit stroomde hier een rivier, nu is het de plek voor allerlei recreatieve activiteiten. Fietsers, hardlopers, wandelaars, ze delen met elkaar het lange en smalle park.

Wij lopen een stuk door het Turia park. Voor de kinderen is er volop afwisseling, terwijl we niet eens heel veel speeltuintjes tegenkomen. De inrichting van het Turia park nodigt op andere manieren uit om te spelen. Zo vermaakt onze jongste zich met het springen over water.

Leuk in Valencia met kinderen: springen over watertjes in het Turiapark.
Leuk in Valencia met kinderen: springen over watertjes in het Turiapark.

9. Gulliver speeltuin in het Turia park

Wat je tijdens een citytrip Valencia met kinderen niet mag missen in het Turia park is de Gulliver speeltuin. De eerste keer dat wij hier langs lopen is de speeltuin net gesloten. Door het hek zien we wel dat het een unieke plek is. “We komen hier morgen terug” beloof ik de kinderen.

De volgende dag is de speeltuin wel open. Rondom de grote reus Gulliver staan bankjes in de schaduw, de gigantische speelreus ligt zelf volop in de zon. Zelfs nu het net meer dan 20 graden is zijn de glijbanen af en toe al behoorlijk heet. Het is niet voor niets dat Gulliver in de zomerperiode op het heetst van de dag gesloten is.

Gulliver ligt op z’n rug in het grind. Vanaf de reus gaan de meest toffe glijbanen naar beneden en op verschillende plekken kun je erop klimmen. Onze 10-jarige geniet volop. Het is echt een speeltoestel dat leuk is voor grotere kinderen. Jongere kinderen kunnen ook op Gulliver spelen, maar hebben wel begeleiding van ouders nodig. Voor hen is er een stukje verder een speeltuin die meer geschikt is voor kinderen in de kleuterleeftijd.

Gulliver is gratis toegankelijk, maar hanteert wel openingstijden (en deze verschillen per periode van het jaar). 

We zien de speeltuin liggen, maar helaas is die op dat moment gesloten.
We zien de speeltuin liggen, maar helaas is die op dat moment gesloten.

10. Ciutat de les Arts i les Ciències, het moderne gedeelte van Valecia

Als je foto’s ziet van het moderne Valencia dat zijn dat bijna altijd foto’s van Ciutat de les Arts i les Ciències. Een unieke omgeving met futuristische gebouwen. Ook als je er niet naar binnen gaat is een rondje wandelen hier al indrukwekkend. 

Wij zijn hier een fietsexcursie voorbij komen, ook erg leuk om te doen in Valencia met kinderen. Bij Baja Bikes hebben ze een speciale familietour voor Valencia met kids. Valencia is uitermate geschikt om per fiets te verkennen! Bovendien is het wel zo groen om lekker te fietsen in plaats van een gemotoriseerd voertuig te pakken. Bekijk hier de verschillende opties, tarieven en beschikbaarheid.

Helaas moeten we keuzes maken en slaan we deze keer de fietsexcursie over. Tijdens andere stedentrips hebben we hier wel goede ervaringen mee. Dus zeker een aanrader.

De moderne kant van Valencia.
De moderne kant van Valencia.

11. Oceanographic, meer dan een aquarium

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Valencia met kinderen is het Oceanographic. Een mix van aquarium en dolfinarium. Het is een van de mooiste zeedierentuinen die wij hebben gezien.

Oceanographic heeft verschillende deelgebieden. Zo is er een gedeelte dat in het teken staat van het leven in de Middellandse Zee, er is een tropisch aquarium en een arctisch gedeelte met beluga’s en pinguïns. Alles ziet er even mooi en groots uit.

Er is een gigantisch aquarium met haaien waar we door een hele lange tunnel lopen. Toevallig worden net de roggen, die in hetzelfde aquarium zwemmen, gevoerd. Vol verbazing kijken we naar de duikers die hier hun werk doen. Brrr, je moet het maar durven, in een aquarium zwemmen tussen de haaien….

In het dolfinarium wordt twee keer per dag een show gegeven. Wil je hierheen? Check dan de tijden vooraf of aan het begin van je bezoek. Wij hebben ‘m gemist omdat we pas aan het einde van ons bezoek aan Oceanographic langs het dolfinarium kwamen. Toen was de ochtendshow net geweest.

Bij Oceanographic kunnen lange rijen staan. Zelfs in het laagseizoen was dat. Skip the line-kaartjes zijn dus geen overbodige luxe, die bestel je hier.

Het aquarium is zeker een bezoek waard.
Het aquarium is zeker een bezoek waard.

12. Sciencemuseum Museo de las Ciencias

In Ciutat de les Arts i les Ciències is het sciencemuseum Museo de las Ciencias te vinden. Het is een type museum waar de meeste kinderen blij van worden. Eerlijk is eerlijk, Museo de las Ciencias raden we niet aan. De tentoonstelling is erg talig ingesteld. Voor kinderen en voor volwassenen die niet gewend zijn om technische informatie in het Engels te lezen, zijn de teksten in het museum lastig te begrijpen. De installaties in het museum nodigen maar beperkt uit tot interactie en zijn niet tot nauwelijks intuïtief te gebruiken.

Tijdens ons bezoek is er een klein gedeelte speciaal voor kinderen. Deze tentoonstelling staat in het teken van sprookjes. Voor onze 10- en 12-jarige kinderen oogt het geheel in eerste instantie wat kinderachtig. Maar omdat ze de Engelstalige instructies hier wel begrijpen en je hier wel zelf dingen kunt doen, brengen we in dit gedeelte de meeste tijd door. 

Met wat extra uitleg van ons lukt het toch om iets van het museum te begrijpen.
Met wat extra uitleg van ons lukt het toch om iets van het museum te begrijpen.

13. L’Hemisfèric

Ik kocht een Valencia Card i.c.m. diverse entreekaartjes voor bezienswaardigheden. Daar zit ook een kaartje bij voor L’Hemisfèric, een Omniversum-achtig filmtheater. Vooraf moet ik kiezen op welk tijdstip we welke film willen zien. Vanuit praktisch oogpunt kiezen we voor een van de laatste films op de dag, zo kunnen we daarvoor de andere bezienswaardigheden in Ciutat de les Arts i les Ciències rustig bekijken.

Dat blijkt een goede keuze. Rond 16 uur zijn we uitgekeken bij Oceanographic en Museo de las Ciencias. Onze film begint om 17 uur. In de tussenliggende tijd wandelen we wat door het gebied en vermaakt de jongste zich in van die kunststof ballen die in het water liggen (5 euro voor 10 minuten).

In L’Hemisfèric krijgen we een koptelefoon waarmee we de film over vulkanen in het Engels kunnen volgen. De film is net begonnen als opeens het beeld wegvalt. Helaas voor ons, ze krijgen de film niet meer aan de praat. Bij de kassa krijgen we keurig ons geld terug.

Je kunt ook hier je Skip the Line ticket vooraf bestellen.

Ben je van plan alledrie deze attracties te bezoeken, bestel dan hier je 3-in-1 voordeelticket.

Helaas, technische storing....