Met de trein naar de top van de Puy de Dome

4
385
Het is duidelijk zichtbaar dat de Puy de Dome een oude vulkaan is.
Het is duidelijk zichtbaar dat de Puy de Dome een oude vulkaan is.

Blogger Marije ging tijdens haar vakantie in de Auvergne naar het hoogste punt: de top van de Puy de Dôme

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2015 en werd geupdate in 2021

Met de trein naar de top van de Puy de Dôme

Vlakbij de prachtige stad Clermont-Ferrand ligt de meest bekende vulkaan van de Auvergne: de Puy de Dôme. Vanaf onze camping was het een dagtrip om hierheen te gaan. Maar we hadden gehoord dat het echt de moeite waard was en op onze allerlaatste vakantiedag in dit gedeelte van Frankrijk besloten we deze trip te maken.

De vulkaan heeft een hoogte van 1464 meter en met het Puy de Dôme treintje kan je helemaal naar de top. Hier kan je een wandeling maken en genieten van het uitzicht. Vervolgens kan je naar beneden wandelen of weer met de trein naar beneden.

Bij het vertrekstation zit een prachtig informatiepunt waar je alle toeristische informatie over de omgeving en de vulkaan kan vinden. Dit is prachtig vormgegeven en prikkelt echt om alles te willen lezen en bekijken. Elin keek echt haar ogen uit…

Elin kijkt ook in de trein haar ogen uit.
Elin kijkt ook in de trein haar ogen uit.
Vanuit de trein is het uitzicht al prachtig.
Vanuit de trein is het uitzicht al prachtig.
Met kinderen is de trein ideaal!
Met kinderen is de trein ideaal!
Samen met papa naar buiten kijken.
Samen met papa naar buiten kijken.

We kochten voor zo’n 25 euro onze retour tickets voor de Puy de Dôme trein. Dit was voor twee volwassenen, een 6-jarige en Irza van 1 was nog gratis. Best een prijzige treinreis maar hier krijg je wel een hele mooie ervaring voor terug. De heenweg konden we bijna de hele weg voorin onze coupe zitten waar we een prachtig zicht hadden op de omgeving. Je kon de andere vulkanen heel erg goed zien liggen en ook de stad Clermont-Ferrand, waar wij de dag met een etentje afsloten, zag je vanaf de trein al opdoemen na de bocht.

Wat een uitzicht....
Wat een uitzicht….
Het is duidelijk zichtbaar dat de Puy de Dome een oude vulkaan is.
Het is duidelijk zichtbaar dat de Puy de Dome een oude vulkaan is.

Eenmaal op de top, waar een lekker windje stond, konden we compleet over de top heenlopen. Er staat een lelijk maar vast funtioneel gebouw op de top en er is een restaurant gelegen waar je kunt eten met een waanzinnig mooi uitzicht. Met parachutes gingen er mensen van de berg af en zij maakte gebruik van de prettige wind om mooie capriolen uit te halen. Veel mensen wandelden naar beneden en ook kwamen er mensen bezweet en trots boven op hun mountainbikes.

Op de top van de Puy de Dôme wandelen.
Op de top van de Puy de Dôme wandelen.

Wij wandelden over de top heen, bekeken de mooie vergezichten en na een fijne picknick besloten wij om de trein naar beneden weer te pakken. Ook de terugreis was prachtig. We zaten dit keer aan de raamzijde met de mooie vergezichten. De meiden waren moe maar voldaan van alle indrukken.

Aan een parachute (of is het een paraglider?) naar beneden.
Aan een parachute (of is het een paraglider?) naar beneden.

Wij zouden dit als gezin zo nog een keer doen, maar dan wel als Irza iets ouder is en we gewoon naar beneden kunnen wandelen.

Meer informatie over het bezoeken van de Puy de Dôme is te vinden op de website Panoramique des Domes.

 

Ben jij al eens op de Puy de Dôme geweest?

Meer lezen

De Auvergne is een geliefd vakantiegebied bij Nederlanders en we deelden al eerder tips voor deze regio. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

4 REACTIES

  1. De wandeling naar beneden was een van onze hoogtepunten van deze vakantie! Superleuk! Als jullie foto’s willen zien, stuur ik die met liefde door. De kids (6 en 9) vonden het zelfs leuk, terwijl we toch al zo’n 2,5 uur gewandeld hebben.

    • Ik ga je even mailen als we terug zijn. Zou het wel leuk vinden om 2 foto’s van de wandeling naar beneden toe te voegen hier.

  2. Wat leuk om te lezen en te zien! Wij gaan zondag naar de Auvergne met onze dochters van 8 en 6. Wij gaan denk ik toch kiezen voor een retour met de trein, ik vraag me af of de afdaling volledig omheind is? We gaan te voet (kan ook niet anders) de Puy Pariou ‘beklimmen’ en weer afdalen. Erg veel zin in!

    • Geen idee of de afdaling omheind is, maar ik ga er vanuit dat de route veilig is anders zou deze niet open zijn. Met kinderen van 8 en 6 komt het dan vast en zeker goed. Heel veel plezier in ieder geval!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.