Wandelen over vulkanen in de Auvergne: spectaculair en supermooi!

Tijdens haar vakantie in de vulkaanregio in de Auvergne is Suzanne verrast over de vele wandelmogelijkheden. Vooral het wandelen over vulkanen, tussen de vulkaantoppen en de brokken lava zijn uniek voor het gebied. De allermooiste wandeling die ze maakt, leidt over twee vulkaantoppen van de Chaîne des Puys, nabij de Puy de Dôme. Geniet mee van deze prachtige wandeling.

Wandelen over vulkanen in de Auvergne op de Chaîne des Puys

Chaînes des Puys, letterlijk de ketting van vulkanen, is een noord-zuid keten van vulkaankraters, lava en kratermeren van 40 kilometer lang. In het midden ligt de Puy de Dôme en deze is samen met de Puy de la Vache en de Puy de Lassolas het meest beeldbepalend. Ik heb prachtige foto’s van de Puy de Lassolas en Puy de la Vache gezien. Een wandeling en bezoek aan deze vulkanen staat dan ook hoog op mijn verlanglijstje tijdens onze vakantie in het Centraal Massief van de Auvergne. De Chaîne des Puys is prima bereikbaar vanaf onze camping Le Viginet in Saint-Nectaire. Tijdens een mooie dag met helder weer rijden we die kant op.

Maison du Parc, een informatiecentrum over de vulkanen in de Auvergne

We parkeren de auto bij het Maison du Parc des Volcans d’Auvergne in Aydat. Hier is een bezoekerscentrum met informatie over de vulkanen en de geologische ontstaansgeschiedenis. We besluiten daar even te gaan kijken. Al snel constateren we dat dit niet geschikt is voor onze kinderen. Vooral veel foto’s en ingewikkeld kaartmateriaal met veel teksten. Binnen 15 minuten staan we weer buiten.

We stappen weer in de auto en rijden een paar kilometer verder, richting de voet van de Puy de la Vache. Daar zien we al een groot parkeerterrein liggen. Een ideaal vertrekpunt voor onze wandeling.

Ellenlange trap omhoog op de Puy de la Vache

Er staat een routebord van de wandeling langs de weg. De route is zo’n 5 kilometer, maar bijzonder pittig vanwege een flinke klim. Een goede conditie is een must. De wandeling duurt ongeveer 2 tot 3 uur, afhankelijk van hoe snel je loopt en hoe vaak je onderweg van het uitzicht geniet. De route leidt over de twee vulkanen en kan in twee verschillende richtingen worden gemaakt.

Wij lopen eerst naar de steengroeve, aan het begin van de wandeling. Die valt in de smaak bij onze kinderen. Vele kleuren zand en lavastenen kleuren de steengroeve en al snel worden de lavastenen klauterobjecten.

Na een tijdje beginnen we onze wandeling via de zuidoostelijke route met trappen. Oneindig veel trappen. Honderden traptreden leiden naar boven toe en hoewel de klim mooi is, is het echt afzien. We pauzeren regelmatig en genieten van de prachtige blik op het unieke landschap.

De wandelroute over de Puy de la Vache en Puy de Lassolas
De wandelroute over de Puy de la Vache en Puy de Lassolas
Halverwege even uitrusten en genieten van het uitzicht.
Halverwege even uitrusten en genieten van het uitzicht.

De top van de Puy de la Vache is bereikt!

Hoe verder we naar boven lopen, hoe roder de bodem wordt. De kleurverschillen zijn ontstaan door de verschillende uitbarstingen. Samen met de vegetatie ontstaat daardoor een bijzonder landschap. Als we eindelijk boven zijn is de vreugde groot. Wat een uitzicht! In noordelijke richting zien we de Puy de Dome. Daarnaast de punt van de Puy de Lassolas.

We zien een steil pad omhoog lopen waar wandelaars lopen. Ik twijfel. We moeten nog een heel eind en het pad op de Puy de Lassolas ziet er wel erg steil uit. Dat wordt een flinke uitdaging. Via de trappen weer terug vinden we geen optie. Dus we lopen uiteindelijk door. Eerst weer een stukje naar beneden, door bosjes heen en dan begint de volgende klim.

Wandelen op de vulkaan is prachtig.
Wandelen op de vulkaan is prachtig.

Nog een keer klimmen: op naar de top van de Puy de Lassolas

Dit keer geen trappen, maar wel een flinke steile helling. De jongens hebben een beetje hulp nodig. We zwoegen naar boven over de helling met lavastenen. De hoekige stenen zorgen voor grip, waardoor de wandeling wel te doen is. Het is pittig, maar het gaat goed. En als we boven zijn kan het grote genieten beginnen. We lunchen op de top, genieten van het uitzicht en de stilte en bereiden ons voor op de afdaling. Na de zware beproeving omhoog is de afdaling peanuts. Denken we…

De klim naar boven is flink stijl!De klim naar boven is flink steil!

Op de top van de Puy de Lassolas lunchen en genieten van het uitzicht.
Op de top van de Puy de Lassolas lunchen en genieten van het uitzicht.

Pittige afdaling over de lavastenen

Het eerste stuk na onze pauze begint vlak over rood lavazand. Langzaam maar zeker gaat het fijne lavazand over in brokken en stenen lava. Hoe groter de stenen worden, hoe steiler de afdaling is. We glibberen naar beneden. Door de hoekige lavastenen hebben we wel wat grip, maar pittig is het wel. Een wandeling voor geoefende lopers en dat zijn we niet. Maar als we eenmaal de smaak te pakken hebben valt het best mee.

Waar het eerste stuk zo langzaam ging, schiet het tweede stuk lekker op. En als we beneden zijn lopen we het laatste vlakke stuk terug naar de auto. Moe, bezweet, vol vulkaanstof, maar ontzettend voldaan. We hebben enorm genoten. Wandelen over vulkanen in dit prachtige stukje Auvergne is een bijzondere ervaring.

Na de lunch lopen we verder over de top voordat we aan de afdaling beginnen.
De helling op de westflank van de Puy de Lassolas.
De helling op de westflank van de Puy de Lassolas.

Ligging Puy de la Vache en Puy de Lassolas

De Puy de la Vache en Puy de Lassolas liggen ten zuidwesten van Clermont-Ferrand en zijn bereikbaar via de N89 en de D5.

Handig om te weten over de wandeling op de Puy de la Vache en Puy de Lassolas

Even alles op een rijtje:

  • Lengte: circa 5 kilometer
  • Duur: circa 1,5 tot 2 uur
  • Ervaring: niet geschikt voor jonge kinderen en kinderen die geen ervaring hebben met wandelen op berghellingen
  • Toegankelijkheid: baby’s, peuters en kleuters in een rugdrager.
  • Parkeren: gratis langs de D5
  • Goede wandelschoenen zijn een must.

Wil je na het zien van deze foto’s ook wandelen over vulkanen in de Auvergne?

Meer lezen

De Auvergne is een geliefd vakantiegebied bij Nederlanders en we deelden al eerder tips voor deze regio. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.